Striae, lees alles over de Oorzaken en de Oplossingen!

Jonge mooie vrouw donker haar blote armen en benen

Striae, bijna elke vrouw krijgt er in haar leven mee te maken. Ondanks dat striae een natuurlijk fenomeen is kiezen veel vrouwen er toch voor om striae te verbergen of te behandelen.

Wist jij dat er ook natuurlijke manieren zijn om striae te verminderen? Of dat er verschillende soorten striae bestaan? In dit artikel vertellen wij je alles wat je nog niet weet over striae!

Ben jij nieuwsgierig geworden? Ontdek dan meer over striae door op 1 van onderstaande onderwerpen te klikken:

Wat is striae?

Wat is striae

Je herkent striae als strepen op je lichaam die vaak een andere kleur dan je normale huid hebben. In principe zijn het littekens die ontstaan wanneer je huid in korte tijd veel uitrekt.

Wanneer je met je vinger over de littekens gaat, zal je merken dat de strepen niet egaal zijn. Bovendien kunnen de littekens een beetje pijn doen of jeuken. Dat komt doordat je huid in korte tijd zo snel verandert, waardoor de striae gevoelig is.

Je weet nu dus wat striae in het algemeen is, maar wist je ook dat er verschillende soorten zijn?

De 2 Verschillende Soorten Striae.

Soorten striae buik

Striae ziet er niet altijd hetzelfde uit. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten:

  1. striae rubrae en
  2. striae albae.

Striae rubrae

Deze soort herken je aan zijn diepe rode of roze kleur. In principe is deze soort erg “vers”, dus de strepen op je huid zijn pas net ontstaan. De rode kleur van de striae ontstaat doordat de striemen nog goed doorbloed zijn. Tegelijkertijd is je huid nog geïrriteerd omdat deze in korte tijd veel is uitgerekt, wat ook voor een rode huid zorgt.

Het grote voordeel van striae rubrae is dat deze soort het beste kan worden genezen. Doordat de striemen nog zo vers zijn, is het mogelijk om de huid weer te kalmeren en soepeler te maken, wat de zichtbaar van de striemen vermindert.

Striae albae

Merk je dat de striemen op jouw huid vooral een witte kleur hebben? Dan is er sprake van striae albae. In principe is dit een verouderde vorm van striae. Dat betekent dus dat de striemen al enige tijd op je lichaam te vinden zijn.

Wanneer je striae krijgt, zal de kleur van de striemen door de weken of maanden heen langzaam maar zeker lichter worden. De littekens blijven dan ook langer zichtbaar.

Striae albae is niet meer goed te bestrijden. Het is wel mogelijk om de textuur wat egaler te maken, maar in principe zijn de witte strepen op je huid blijvend.

Voor beide soorten striae geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de meest voorkomende oorzaken zijn.

Wat zijn de Meest Voorkomende Oorzaken?

Buik striae

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom je last kunt krijgen van striemen. Ieder lichaam is bovendien anders, dus niet iedereen zal van hetzelfde striae krijgen.

Groei in de pubertijd

Vooral meisjes kunnen in de pubertijd last gaan krijgen van striae. Tijdens deze periode groeit je lichaam namelijk veel in korte tijd. De reden waarom meisjes gevoelig zijn voor striae, is omdat de heupen, borsten en billen tijdens de pubertijd groeien. Op deze plekken zullen er relatief snel striemen ontstaan.

Gewichtstoename

Het overkomt iedereen wel eens dat je gewicht toeneemt in een korte periode. Dit is ook een belangrijke veroorzaker van striae. Wanneer je namelijk veel aankomt, zal je huid mee moeten rekken met de groei van je lichaam. Dit kan uiteindelijk voor rode strepen op je huid zorgen.

Gewichtsverlies

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt ook striae krijgen wanneer je afvalt. Dit kan twee verschillende oorzaken hebben.

Soms kan bestaande striae zichtbaar worden zodra je gewicht verliest, waardoor het lijkt alsof er nieuwe striae ontstaat. Tegelijkertijd moet je huid zich ook weer aanpassen aan je nieuwe gewicht, waardoor de littekens  ontstaan vanwege een snelle verandering.

Genetische aanleg

Sommige mensen hebben nou eenmaal sneller last van striae dan anderen. Je genen spelen namelijk ook een rol. Kom je uit een familie waarbij meerdere mensen last hebben van striae? Dan is de kans groot dat jij het ook eenvoudig kunt ontwikkelen.

Het syndroom van Cushing

De vorming van striae heeft niet altijd te maken met de groei van je lichaam. Het is namelijk ook mogelijk dat je deze strepen ontwikkelt omdat je een bepaalde ziekte hebt.

Bij het syndroom van Cushing maakt je lichaam te veel cortisol aan. Dit heeft allerlei verschillende effecten op je lichaam, maar de verzwakking van je bindweefsel is één van de symptomen.

Doordat je bindweefsel zwakker is, zal je huid makkelijker “scheuren” wanneer je gewicht een klein beetje toeneemt.

Zwangerschap

Een van de meest veel voorkomende oorzaken van striae is zwangerschap. Dat is ook niet gek, want tijdens een zwangerschap zal je buik ontzettend gaan groeien. Deze snelle groei zorgt ervoor dat er zwangerschapsstriemen ontstaat op je buik. Daarnaast worden je heupen en dijen vaak ook wat breder tijdens een zwangerschap, waardoor je hier ook striae kunt gaan ontwikkelen.

Je weet nu hoe striae kan ontstaan, maar op welke plekken zal je deze strepen het meeste tegenkomen? Dat lees je in het volgende deel.

Waar komen striemen het meest voor?

Armen buik billen benen borsten

In principe zou je striemen kunnen krijgen op ieder deel van je lichaam, maar in de praktijk is dat niet zo. Sommige lichaamsdelen zijn namelijk gevoeliger en ontwikkelen daarom sneller striae.

Je buik

Deze plek komt vooral veel voor bij zwangere vrouwen. Door de groei van je baby zal je buik namelijk ook in korte tijd veel groeien. Daarnaast is de buik kwetsbaar voor striae omdat je hier sneller gewichtstoename merkt. Je buik is namelijk een plek waar veel vet wordt opgeslagen, vooral wanneer je aankomt.

Je borsten

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom je borsten kunnen groeien. Natuurlijk is de pubertijd een veel voorkomende oorzaak. Daarnaast kunnen je borsten groeien door hormoonschommelingen, gewichtstoename en wanneer je zwanger bent. Des te sneller deze groei gaat, des te meer striemen je ontwikkelt.

Je bovenarmen

Ook op je bovenarmen zal je gewichtstoename sneller merken. Daarom hebben zwaardere mensen vaker striae op deze plek.

Je billen

Je billen zijn ook gevoelig voor gewichtstoename. Daarnaast groeien je billen ook in de pubertijd en wanneer je bijvoorbeeld nieuwe anticonceptie gebruikt. Tel daarbij op dat je veel vet vasthoudt op deze plek en je hebt de perfecte locatie voor huidstrepen gevonden.

Je dijen

Vrouwen en meisjes zullen sneller striae op hun dijen zien dan mannen. Bij vrouwen groeien de dijen namelijk in de pubertijd. Ook tijdens de zwangerschap is dit een plek die snel groeit, waardoor je last kunt krijgen van rode strepen op je huid.

Je schouders

Deze locatie is vooral kwetsbaar wanneer je flink aan het sporten bent. De spieren rondom je schouders kunnen namelijk erg groot worden. Wanneer deze groei snel gebeurt, is er het risico dat er striae ontstaat.

Striemen vind je dus terug op allerlei verschillende plekken op je lichaam. Vrouwen die zwanger zijn moeten vooral rekening houden met de buik, borsten en dijen.

Wil je meer weten over striae tijdens de zwangerschap? Lees dan vooral verder!

Meer over zwangerschapsstriemen!

Zwanger zwangerschap buik creme tube

Deze striemen komt voor bij ongeveer 80 procent van de zwangere vrouwen. De kans is dus groot dat jij ook last krijgt van rode striemen wanneer je zwanger bent. Dat is helemaal niet gevaarlijk voor jou of je kindje, maar veel moeders vinden het wel vervelend om deze rode lijnen te krijgen.

Deze lijnen vallen namelijk erg op en kunnen ook nog eens erg gaan jeuken. Er zijn twee belangrijke redenen waarom je last krijgt van zwangerschapsstriemen. Ten eerste is er natuurlijk de groei van je buik. Tijdens je zwangerschap groeit je buik zo snel, dat je huid het niet meer bij kan benen.

Daarnaast zorgen je zwangerschapshormonen ervoor dat je huid wat slapper wordt, waardoor deze ook sneller kan scheuren. 

Je huid is dus minder elastisch tijdens een zwangerschap, wat de vorming van striae alleen maar verergert.

Waar en wanneer ontstaan de zwangerschapsstriemen?

Dit zijn natuurlijk de plekken die het meeste groeien wanneer je een kindje verwacht. Daarom ontstaat striae vooral rondom je buik, maar ook op je heupen, dijen, borsten, billen en zelfs je onderrug. Al deze gebieden worden tijdens de zwangerschap wat breder zodat jij je kindje veilig op de wereld kunt zetten.

De ontwikkeling van de rode strepen gaat in fases. Je zult dus niet van de ene op de andere dag een buik vol rode striemen krijgen.

Meestal begint striae zich te vormen rond de zevende of achtste maand van je zwangerschap. Dit gaat vervolgens in drie verschillende fases.

In de eerste fase zal je merken dat je een aantal lichtroze streepjes op je lichaam krijgt. Deze streepjes kunnen ook gaan jeuken. In de tweede fase wordt de kleur van de striae steeds feller. Ze zijn dan roze, rood of donkerpaars.

De derde fase komt pas na je zwangerschap. De striae zal gaan kalmeren en de kleur wordt weer wat lichter totdat er alleen maar witte streepjes overblijven.

Hoe kan je zwangerschapsstriemen voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de vorming van striae tegen te gaan. Ten eerste is het belangrijk dat je je huid zo goed mogelijk hydrateert. Smeer je hele lichaam dagelijks in met een voedende crème of een verzorgende olie, zodat je huid soepel blijft en je de jeuk van striae kunt bestrijden.

Daarnaast is het belangrijk om je huid van binnenuit gezond te houden. Een voedingspatroon met veel vitamine C is daarom belangrijk tijdens je zwangerschap.

Het is ook de moeite waard om in de gaten te houden of je niet te veel aankomt tijdens je zwangerschap. Het is natuurlijk goed en gezond om een beetje aan te komen, maar door je gewicht onder controle te houden, kan je ook de vorming van striemen tegenhouden.

Na de zwangerschap is er natuurlijk altijd nog de hoop dat de striemen zullen verdwijnen, maar kan dat wel? We leggen het uit in het volgende deel.

Kan Striae Verdwijnen of kun je het Verwijderen?

Ja en nee: in sommige gevallen kan striae wel verdwijnen, maar in de meeste gevallen gaat het niet helemaal weg. De striemen verdwijnen op natuurlijke wijze wanneer de spanning op je huid afneemt. Na een zwangerschap kan de ontstane striae dus weer helemaal onzichtbaar worden.

In de meeste gevallen verdwijnen de littekens niet op natuurlijke wijze. De striemen worden wel lichter, maar blijven altijd nog zichtbaar.

Gelukkig zijn er hulpmiddeltjes waarmee je van striae af kunt komen of kunt verminderen. Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan vooral verder.

Hoe kun je Striae het Beste Bestrijden?

Laser creme arganolie striae benen buik zwanger

Er zijn verschillende middeltjes en methodes die je kunt gebruiken om de zichtbaarheid van de striemen te vermindern. Iedere methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Retinol- of tretinoïnecrème

De strepen ontstaan doordat je huid niet verder kan worden opgerekt. Daarom bestrijd je deze strepen het beste met crèmes die de elasticiteit van je huid verbeteren.

Een retinol- of tretinoïnecrème zorgt ervoor dat de natuurlijke aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Dit stofje houdt je huid soepel en zacht. Uit onderzoek blijkt dat deze crèmes kunnen helpen.

Deze methode werkt wel het beste wanneer je littekens nog vrij nieuw zijn. Deze crèmes kunnen beter niet gebruikt worden door zwangere vrouwen.

Laserbehandeling

Een andere manier om de aanmaak van collageen te stimuleren, is door de huid te behandelen met laserstralen. Een speciale laserbehandeling zorgt ervoor dat de strepen zichtbaar minder worden. Deze behandeling moet natuurlijk wel uitgevoerd worden door een specialist.

Over het algemeen merken mensen dat de striae met twintig tot zestig procent is verminderd na een behandeling. Hier zijn wel meerdere sessies voor nodig, waardoor een laserbehandeling erg prijzig kan worden.

Plastische chirurgie

Je kan er kan er ook voor kiezen om plastische chirurgie te ondergaan. Tijdens een buikwandcorrectie kan overtollige huid worden verwijderd, waarmee ook de striae wordt weggehaald.

Deze methode is alleen erg zwaar voor je lichaam en brengt een herstelperiode met zich mee. Daarom is plastische chirurgie vooral een optie voor personen met veel overtollige huid.

Tattoos

Het is mogelijk om striae onzichtbaar te maken met behulp van een Tatoeage. Je hebt hierbij twee opties:

  1. een decoratieve tattoo die je over je striae heen laat zetten, of
  2. een huidkleurige tattoo waarmee je de striae invult.

Wanneer je een decoratieve tattoo over je striae heen wilt zetten, is het wel verstandig om te wachten totdat je huid helemaal genezen is. De striemen moeten dus wit en rustig zijn en niet rood en geïrriteerd.

Wil je je striae invullen met je natuurlijk huidkleur? Dan moeten de strepen eerst behandeld worden met microneedling. Tijdens dit proces worden er piepkleine naaldjes in je striae geprikt, waardoor de huid zichzelf moet gaan herstellen. Dit zorgt ervoor dat de textuur van de striae egaler wordt.

Vervolgens kan een professional de witte strepen invullen met de perfecte huidkleur. Zo zijn de strepen helemaal onzichtbaar.

Het is duidelijk niet eenvoudig om van bestaande striemen af te komen. Daarom is het vooral verstandig om de vorming van striae te voorkomen met behulp van natuurlijke middelen. Hoe je dat doet? Dat lees je in het volgende deel.

Natuurlijke Manieren om Striae te Verminderen of te Voorkomen!

Moeder natuur heeft genoeg te bieden voor iedereen die striae wil voorkomen of verminderen. Het is vooral belangrijk dat je je huid in optimale conditie houdt. Dat doe je door de juiste producten te eten, maar ook door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken.

Vitamine A

Vitamine A is een belangrijk stofje dat je nodig hebt om je huid zo gezond mogelijk te houden. Dit is ook de vitamine die in retinolcrèmes wordt gebruikt. De vitamine stimuleert dus de aanmaak van collageen en houdt je huid soepel en elastisch.

Je kunt ervoor kiezen om een crème met vitamine A te smeren, maar je kunt de vitamine ook via je voeding binnenkrijgen.

Een suikerscrub

Een goede doorbloeding van de huid is belangrijk om striemen te bestrijden. Dit kan je bereiken met een natuurlijke suikerscrub.

Meng wat suiker met kokos- of arganolie tot je de textuur van nat zand krijgt. Voeg er dan nog een beetje citroensap aan toe en je scrub is klaar.

Gebruik de scrub een paar keer per week onder de douche en breng deze aan op de plekken waar je de strepen hebt.

Aloë vera

Aloë vera heeft als verzorgende kracht dat het je huid helpt herstellen en zacht maakt. Dat maakt een aloë vera gel of crème dus een goede keuze.

Cacaoboter

Een prachtige natuurlijke crème is cacaoboter. Dit rijke en verzorgende middel kan je dagelijks op je huid aanbrengen. Verwen je huid in de avond met een dunne laag cacaoboter en laat het gedurende de nacht intrekken. De vetten in de boter zorgen ervoor dat je huid zijdezacht en soepel wordt.

Arganolie

Pure arganolie bevat de perfecte mix tussen natuurlijke vetten en vitaminen. Hierdoor wordt je huid op meerdere manieren verzorgd door de olie. De vetten houden je huid soepel en elastisch, wat de vorming van striemen kan helpen voorkomen.

Daarnaast heeft de vitamine E in deze Marokkaanse olie als voordeel dat het de celvernieuwing van je huid stimuleert. Hierdoor kan de olie helpen met het verminderen van bestaande striae.

Smeer elke avond een aantal druppels pure arganolie en de strepen zullen zichtbaar verminderen. In het artikel “Gebruiksaanwijzing om striae te voorkomen” kan je meer lezen en zien hoe je arganolie het best gebruikt om striemen te voorkomen.

Infographic

Infographic Striae

Wat zijn jouw ervaringen?

Striae kan op allerlei manieren worden bestreden. Naast de medische en chemische hulpmiddeltjes zijn er ook voldoende natuurlijke middelen. Natuurlijke oliën, vitaminen en plantenextracten kunnen de vorming van striae tegengaan en bestaande striae zichtbaar verminderen.

Heb jij al een middel tegen striemen uitgeprobeerd? Laat ons dan weten welk middel het beste voor jou werkt. We lezen jouw ervaringen graag in de comments terug!

Deel dit artikel ook met al je vrienden, zodat zij ook weten dat striae kan worden voorkomen op een veilige en natuurlijke manier.