Ontdek het Verband tussen Schoonheid en Slaap

Het kan wat vreemd klinken, een schoonheidsslaapje. Als je immers wakker wordt, zit je haar volledig door de war, heb je ietwat kleine oogjes en vind je de kreukels van de kussensloop in je gezicht.

Toch wordt vaak het advies gegeven om genoeg te slapen als je er mooi en jong uit wilt zien. Een goede nachtrust zorgt namelijk niet alleen voor een beter humeur, maar ook voor een mooiere huid!

In dit artikel vertel ik je alles over het verband tussen slaap en schoonheid.

Wat is het verband tussen Slaap en Schoonheid?

Iedereen slaapt wel eens een nachtje minder goed. Een enkele nacht korter slapen is dan ook geen probleem. Als er echter sprake is van een langdurig slaapprobleem kan dit op een negatieve manier doorwerken op je huid. Slaap is namelijk belangrijk voor het evenwicht van de hormonen in het lichaam. Twee hormonen die belangrijk zijn voor de huid, zijn cortisol en melatonine.

Cortisol

Wanneer je veel last van stress hebt, maakt je lichaam een grote hoeveelheid cortisol aan. Om deze reden wordt cortisol ook wel het stresshormoon genoemd. Het blijkt echter dat niet alleen bij stress, maar ook door een slaaptekort veel cortisol in het lichaam wordt geproduceerd.

Dit hormoon heeft een negatieve invloed op je huid. De talgproductie van de huid kan namelijk enorm toenemen, waardoor je eerder kans op puistjes hebt. Ook kan de barrière van de huid sneller beschadigen, waardoor je eerder last van een droge en doffe huid hebt.

Op de langere termijn zorgt een hoog cortisol niveau ervoor dat het huidverouderingsproces versnelt. Cortisol stuurt namelijk stofjes aan om het collageen in de huid af te breken.

Samen met elastine zorgt collageen ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft. Als het collageen wordt afgebroken, wordt de huid slapper en zul je eerder last krijgen van rimpels.

Melatonine

Het tweede hormoon dat invloed heeft op je huid is melatonine. Waar je van cortisol liever weinig in het lichaam terug wilt vinden, is een grote hoeveelheid melatonine juist positief.

Melatonine biedt veel positieve effecten op het verbeteren van de huid. Zo assisteert melatonine de huid bij het herstellen en stimuleert het hormoon de productie van collageen.

Door een slaaptekort wordt de productie van melatonine echter vertraagd. Hierdoor kan melatonine minder bijdragen aan de hoeveelheid collageen.

Een lage concentratie aan collageen zorgt ervoor dat de huid eerder ouderdomsverschijnselen gaat vertonen. Slapen is dus in de eerste plaats niet alleen belangrijk voor je energie en conditie, maar zeker ook om ervoor te zorgen dat de huid zo lang mogelijk jong blijft.

De voordelen van genoeg slaap

Tijdens het slapen ontvangt je lichaam welverdiende rust. Ook voert je lichaam herstelwerkzaamheden uit. Zo worden beschadigde huidcellen gerepareerd en nieuwe huidcellen aangemaakt.

Deskundigen denken daarom dat een slechte nachtrust slechte invloed heeft op het herstel van de huid. Hierdoor wordt het proces van ouder worden sneller uitgevoerd bij slaapgebrek. Daarnaast zorgt een goede nachtrust voor een betere gezondheid en een uitstekend metabolisme.

Ik heb alle voordelen van genoeg slaap voor je op een rijtje gezet:

Langer leven dankzij genoeg slaap

Het menselijk lichaam herstelt zich tijdens het slapen. Door genoeg te slapen zorg je ervoor dat je een langere levensverwachting hebt.

Een beter geheugen

Als je iets probeert te leren, of het nu mentaal of fysiek is, kun je je beter focussen op het lesmateriaal na een flinke dosis slaap. Je neemt de kennis beter in je op. Hierdoor functioneert je geheugen veel beter.

Sneller herstellen

Wil je meer gewichten kunnen liften, sneller rennen of meer push-ups doen? Slaap stimuleert het menselijk groeihormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat spieren herstellen en groeien.

Verbeterde prestaties door slaap

Als je goed geslapen hebt, verbetert dit je snelheid, hand-oog coördinatie, reactietijd en spierherstel.

Slaap verbetert je creativiteit en productiviteit

Tijdens de slaap wordt je brein gereorganiseerd. Hierdoor is er meer ruimte in je geest over voor creativiteit en kennis. Je kunt je beter concentreren. Dit zorgt voor meer productiviteit.

De nadelen van weinig slaap

Een flinke dosis slaap heeft dus veel voordelen. Helaas lukt het niet altijd om genoeg te slapen. Af en toe is dit geen probleem, maar op de langere termijn heeft te weinig slaap veel nadelen.

Weinig slaap zorgt voor meer stress

Door een goede nachtrust worden dalen de stressniveaus in je lichaam. Onvoldoende slaap zorgt voor een golf aan cortisol. Dit hormoon geeft veel stress in je lichaam en bezorgt je een laag energieniveau. Je loopt dan eerder kans om flink te gaan snacken! Dit doet je schoonheid geen goed.

Verzwakte weerstand

Gedurende de slaap wordt het hormoon cytokine aangemaakt, waardoor je je beter kunt wapenen tegen infecties en ziektes. Door een slechte nachtrust kan je immuunsysteem zich lastiger herstellen. Je weerstand raakt hierdoor verzwakt en je bent eerder vatbaar voor infecties, aandoeningen en ziektes.

Als je een lange tijd slecht hebt geslapen, zul je meer last hebben van snotteren, niezen of koortsblaasjes door een slechte weerstand.

Lastig om op gewicht te blijven

Door slaapgebrek neemt de productie van het hormoon ghreline toe. Dit hormoon zorgt voor een hongergevoel. Daarnaast neemt het hormoon leptine af, waardoor je je minder vol voelt. Door deze hormonen is het enorm lastig om op het juiste gewicht te blijven.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder dan 6 uur slapen per nacht, tweemaal zoveel in gewicht toenemen dan mensen die 7-8 uur slapen.

Suikerziekte

Mensen die een gebrek aan slaap hebben, lopen een groter risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire ziektes. Bovendien wordt de verwerking van glucose door een slaapgebrek vertraagd. Dit zorgt ervoor dat je een grotere kans loopt op suikerziekte.

Een slecht humeur

Door een slaapgebrek ben je eerder kwetsbaar voor stress en angst. Een chronisch slaaptekort kan leiden tot sombere gedachtes zoals moedeloosheid, somberheid en depressie. Dankzij een goede nachtrust voel je je minder geïrriteerd en heb je een beter humeur.

Wat zijn slaapproblemen?

Ten minste 7 procent van de Nederlanders heeft last van een slaapprobleem. Als de slaapproblemen chronisch zijn, doen de klachten zich drie of meer nachten per week voor en houden ze langer dan drie maanden aan. Er zijn drie manieren waarop slaapproblemen zich manifesteren.

  1. Lastig in slaap kunnen vallen.
  2. Vaak wakker worden gedurende de nacht.
  3. Te vroeg wakker worden.

Deze drie soorten slaapproblemen kunnen ook tegelijkertijd optreden. Als je last hebt van een slaapprobleem, raak je overdag snel vermoeid, kun je je minder goed concentreren en word je vergeetachtig.

Daarnaast heeft slecht slapen invloed op je stemming. Je bent sneller geprikkeld, wordt neerslachtig en kunt minder genieten van activiteiten overdag.

Het tekort aan slaap zorgt er dus voor dat je niet goed kunt functioneren.

De meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen

In veel situaties hebben de slaapproblemen geen duidelijke oorzaak. Meestal ontstaat slecht slapen geleidelijk. Het kan te maken hebben met gebeurtenissen of spanningen overdag maar er kan ook een aanwijsbare aanleiding zijn geweest voor het ontstaan van het slaapprobleem. Zo kan je een dierbare hebben verloren, of je baan zijn kwijtgeraakt.

Na verloop van tijd verdwijnt de aanleiding naar de achtergrond, maar blijft het aangeleerde verkeerde gedrag ontstaan. In dit geval belandt je in een vicieuze cirkel. Je slaapt slecht. Hierdoor krijg je negatieve gevoelens en gedachten over het slapen. Dit leidt tot spanningen rondom het inslapen en hierdoor val je lastig in slaap. Op deze wijze worden de verkeerde slaapgewoonten in stand gehouden.

Er zijn vele oorzaken die invloed kunnen hebben op de slaapproblemen.

Psychische aandoeningen

In de eerste plaats spelen psychische aandoeningen vaak een rol. Angst, stress en depressie hebben een negatieve invloed op de slaap.

Lichamelijke aandoeningen

Lichamelijke aandoeningen waarbij pijn en jeuk optreden, zorgen er ook voor dat je lastig kunt slapen.

Hormonale aandoeningen

Hormonale aandoeningen zoals bijvoorbeeld de menopauze kunnen ervoor zorgen dat je slecht in slaap valt.

Slaapapneu

Kan een grote invloed hebben op de duur en de kwaliteit van je slaap.

Alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat de kwaliteit van de slaap daalt.

Externe oorzaken

Ten slotte kunnen externe oorzaken, zoals geluids- of lichthinder en een oncomfortabele slaapplek ervoor zorgen dat er slaapproblemen ontstaan.

Hoe kun je slaapproblemen voorkomen of oplossen

Het kan lastig zijn om een goede nachtrust te hebben. Ieder mens heeft periodes in zijn of haar leven waarin zij minder goed kunnen slapen. Er zijn wel manieren om beter in slaap te komen.

1. Lees een goed boek

Herken je dat ook? Tijdens het lezen van een goed boek vallen na 15 minuten je ogen bijna dicht. Tijdens het lezen moeten de ogen zich flink inspannen. Zodra je stopt met lezen, levert dit een ontspannen gevoel op. Daarom is het aan te raden om voor het slapen gaan een boek te lezen.

Kies hierbij voor een boek dat je aanspreekt. Zware kost is bij het lezen voor het slapen gaan minder geschikt. Ook een spannend boek is geen aanrader. Je wilt dan immers door blijven lezen.

Een boek met korte verhaaltjes is een goede tip. Zo kun je iedere dag een kort verhaal lezen voor het slapen gaan.

2. Zet het scherm van je tv, telefoon of ipad uit

Als je in een lichte omgeving verblijft, denken je hersenen dat het overdag is. Zo wordt je lichaam niet ingesteld op nachtrust. Het is daarom belangrijk om net voor het slapen gaan de kamer zo donker mogelijk te maken.

De schermen van tv’s, telefoons en ipads hebben hierbij een grote invloed. Deze apparaten produceren veel licht, waardoor het lichaam zich niet instelt op slaap. Het lichaam maakt hierdoor geen slaaphormonen aan.

Ook lezen vanaf een tablet kan de aanmaak van slaaphormonen verhinderen. De tablet genereert namelijk veel licht.

3. Drink geen koffie na 15:00 uur ’s middags

Voor een goede nachtrust is het belangrijk om stimulerende producten te vermijden. Je kunt hierbij denken aan koffie, thee, nicotine, chocolade en cola. Deze middelen stimuleren de hersenen, waardoor je extra wakker blijft. Door deze producten te vermijden na 15:00 uur ’s middags, zal je sneller in slaap vallen.

4. Zorg voor voldoende beweging overdag

Door voldoende beweging overdag, nemen de hormoonspiegels in je lichaam de natuurlijke vorm aan. Bovendien wil het lichaam zich dan graag herstellen. Hierdoor kom je ’s avonds gemakkelijker in slaap.

5. Eet een lichte maaltijd

Het voedsel dat je tijdens een maaltijd naar binnen krijgt, heeft een behoorlijke invloed op het slapen. Zo kunnen vis en kip gemakkelijk door het lichaam verteerd worden.

Als je vlees of stoofpotjes eet, wordt de spijsvertering geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel energie moet produceren. Hierdoor val je lastiger in slaap. Het is dus aan te raden om een lichte maaltijd te eten.

6. Eet bovendien niet vlak voor het slapen gaan

Het kan verleidelijk zijn om nog heerlijk te snacken vlak voor het slapen gaan. Toch is dus niet verstandig, omdat het ervoor kan zorgen dat je lastiger in slaap valt.

Als je toch nog graag iets wilt eten voor het slapen, kun je het beste voor een kleine snack kiezen die vol zit met eiwitten of vetten. Vetten en eiwitten verteren namelijk langzamer. Hierdoor heb je sneller het gevoel dat je vol zit, en wordt er geen vet of insuline geproduceerd.

Ook kun je bijvoorbeeld voor een product kiezen dat rijk aan vocht is. Zo’n product (bijvoorbeeld een tomaat) vult wel, maar levert nauwelijks energie op. Zo gaat je lichaam niet aan het werk en heb je een betere nachtrust.

7. Voer een routine in

Je geest staat in direct verband met je lichaam. Het is daarom verstandig om iedere dag een uur voor het slapen gaan een vast ritueel uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam stoffen aanmaakt, om het inslapen te verbeteren.

Rituelen die kunnen helpen bij het slapen zijn bijvoorbeeld het nemen van een bad of douche. Een warm bad of een lauwe douche zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur verlaagd. Zo wordt je lichaam langzaam voorbereid op de nacht.

8. Creëer een rustige ambiance

Je slaapt beter als de slaapkamer sereen is. Zorg daarom voor een ontspannen ambiance in de slaapkamer. Tijdens het slapen wil je immers geen last hebben van storende geluiden. Ook de temperatuur heeft invloed op het slapen. De temperatuur dient 18°C in de slaapkamer te zijn.

9. Kijk uit met alcohol

Veel mensen die niet kunnen slapen nemen een glaasje alcohol als slaapmutsje. Om in slaap te vallen kan alcohol effectief zijn, maar de slaap zelf is van een lagere kwaliteit.

Alcohol kost veel energie om af te breken. Hierdoor blijft je lichaam aan het werk tijdens het slapen. Daarnaast vertroebelt alcohol je heldere geest, waardoor zelfs nadenken meer energie kost.

10. Slaap in een goed bed

Een goed bed zorgt ervoor dat je niet steeds wakker wordt van de rugpijn. Als je niet lekker ligt op je kussen of in je bed, kun je beter een nieuw bed aanschaffen.

De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Je ligt een derde van je leven in je bed, dus is het van belang dat je een comfortabel bed uitkiest.

5 tips om je huid te verzorgen tijdens je slaap

Tijdens het slapen kun je de huid goed verzorgen om de huid meer schoonheid te geven. Met deze vijf tips krijg je een mooiere huid terwijl je aan het slapen bent!

1. Verschoon je kussenslopen

Als je je kussenslopen niet vaak verschoont, loop je meer risico op een slechte huid. Alle viezigheid van je huid en haar komt immers op de kussensloop terecht. Als je de volgende nacht hier op gaat liggen, komt je huid in contact met de viezigheid. Daarom is het belangrijk om je kussenslopen zeker iedere vier dagen te vervangen.

2. Was het beddengoed met het juiste wasmiddel

Slapen in een schoon bed geeft niet alleen een goed gevoel, maar zorgt er ook voor dat er geen vuiligheid op je huid terechtkomt. Regelmatig het beddengoed wassen is dan ook een must!

Als je het beddengoed gaat wassen, is het belangrijk dat je kiest voor een wasmiddel zonder parfum en parabenen. Hierdoor voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt.

3. Kies voor een zijden kussensloop

Word je wel eens wakker met vervelende plooien in het gezicht? Dit wordt veroorzaakt door een katoenen kussensloop.

Ook raken je haren sneller in de klit met een katoenen kussensloop. Een zijden kussensloop is beter voor haar en huid. Er ontstaat minder wrijving, waardoor je de volgende ochtend mooier wakker wordt. Ook zorgt de zijde voor meer hydratatie tijdens het slapen.

4. Gebruik voor een slaapmasker

Veel mensen gebruiken eenmaal per week overdag een masker op hun gezicht om de huid te reinigen en te verzorgen. Daarnaast kun je ook van tijd tot tijd gebruik maken van een slaapmasker. Het slaapmasker breng je voor het slapen gaan aan, zodat je huid tijdens het slapen wordt verzorgd. Zo sta je ’s ochtends fris en fruitig op!

Je kunt kiezen voor een slaapmasker met fruitoliën om de huid te verzachten. Om de huid te hydrateren bestaan er speciale watermaskers.

5. Smeer de huid in met arganolie

Goede rituelen voor het slapen gaan zorgen ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt. Je huid insmeren met arganolie heeft een ontspannend effect. Daarnaast kan de arganolie gedurende de nacht goed in de huid doordringen. De huid wordt zo verzorgd, gehydrateerd en hersteld.

Hoe kun je je huid het beste verzorgen na een slechte nacht?

Heb je helaas toch te maken gekregen met een slechte nacht? Ook dan kun je kiezen om je huid met Arganolie te verzorgen. Arganolie ondersteunt het vermogen van de huid om te herstellen.

Daarnaast voedt en hydrateert arganolie de huid doordat het componenten bevat zoals essentiële vetzuren, Vitamine E, Sterolen, Polyfenolen en nog veel meer. Op deze manier wordt de huid zoveel mogelijk ondersteund om zo goed mogelijk de dag door te komen.

Wil je weten waar je arganolie nog meer voor kunt gebruiken? Wij vertellen je hier alles over Arganolie en de verschillende toepassingen.

Alles wat je wil weten over slaap en schoonheid

Slaap heeft een grote invloed op ons leven. De mythe rondom de (schoonheids)slaap bevat zeker veel waarheden. Zo herstelt de huid zich tijdens het slapen, geraakt het metabolisme en de hormoonspiegels op het juiste niveau en voel je je fysiek fitter.

Je bent hierdoor gedurende de dag actiever, creatiever en productiever. Dit geeft een betere uitstraling en oogopslag, wat je aantrekkelijker maakt voor anderen. Een goede nachtrust heeft dus wel degelijk invloed op je schoonheid!

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb je na het lezen van dit artikel meteen zin om je slaapgewoontes te verbeteren? Of wat zijn jouw ervaringen met slapen en schoonheid? Wat zijn jouw rituelen voor een goede huidverzorging? Wat doe jij voor een goede nachtrust?

Heb jij aanvullende tips of opmerkingen om gemakkelijker in slaap te vallen? Laat het weten in de reacties hieronder!