Heb jij al van hyaluronzuur gehoord? Dit is een ontzettend populaire stof die wonderen voor je hele lichaam kan doen en het is ook nog eens helemaal natuurlijk.
Wil je ontdekken wat hyaluronzuur allemaal voor jou kan betekenen? Lees verder en ontdek alles wat je over dit wondermiddel moet weten!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is hyaluronzuur?
- 2 De Toepassingen van hyaluronzuur
- 3 De verschillende merken Hyaluronzuur als fillers
- 4 Fillers en arganolie
- 5 Hyaluronzuur als anti-aging product
- 6 Hyaluronzuur als moisturizer
- 7 Hyaluronzuur en gewrichtsproblemen
- 8 De voordelen van een hyaluronzuur injectie
- 9 Hyaluronzuur als voedingssupplement
- 10 Hyaluronzuur als haarverzorging
- 11 Hyaluronzuur als oogdruppels
- 12 Hyaluronzuur als neusspray
- 13 Hyaluronzuur tegen pijn bij doorkomende tandjes
- 14 Waar kun je hyaluronzuur kopen?
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een suikermolecuul dat van nature in je lichaam wordt aangemaakt. Dit stofje wordt ook wel een polysacharide genoemd, want “poly” betekent “veel en “sacharide” betekent “suiker”. Het is dus een grote suikerketen die in ons lichaam te vinden is.
Deze suikerketen kan je je voorstellen als een kleine parelketting met twee verschillende soorten parels. De 2 parels in deze ketting zijn dan twee volgende en verschillende suikersoorten:
- N-Acetyl-D-Glucosamine 6-Phosphate en
- Glucuronzuur.
Waar komt deze stof voor in het lichaam?
Hyaluronzuur komt het meeste voor je in huid: maar liefst 50 procent van alle hyaluronzuur in je lichaam is hier te vinden. Dankzij dit stofje blijft je huid zacht, soepel en veerkrachtig.
Als je ouder wordt, neemt de hoeveelheid van dit stofje in je huid af. Hierdoor voelt je huid langzaam maar zeker minder soepel aan en krijg je rimpels en fijne lijntjes. Het is dus niet gek dat het een belangrijk stofje is geworden voor iedereen die er mooi en jong uit wil blijven zien. Deze stof wordt dan ook op allerlei manieren gebruikt in de beautywereld, maar het kan ook op andere manieren worden toegepast.
Let er bij het gebruik van verzorgingsproducten wel op of het hyaluronzuur dierlijk is of niet.
Is Hyaluronzuur dierlijk of niet?
Ons lichaam maakt van nature hyaluronzuur aan, maar waar komt het stofje vandaan dat in veel verzorgingsproducten zit? Dit is niet altijd hetzelfde. Soms wordt er namelijk een dierlijke variant gebruikt, terwijl er ook andere methodes bestaan om dit zuur te verkrijgen.
Bij de dierlijke variant wordt het zuur uit de kam van een haan gehaald. Dit is dus niet het beste middel wanneer je het liefste zo diervriendelijk mogelijk wilt leven. Gelukkig is er ook een natuurlijke manier om deze zuur te krijgen waarbij je geen dieren nodig hebt.
In dat geval wordt het stofje uit de streptococcus zooepidemicus bacterie gehaald. Deze bacterie maakt van nature hyaluronzuur aan, dus het is een prima alternatief.
Wil je graag weten of er gebruik is gemaakt van de dierlijke variant in jouw verzorgingsproducten? Vraag het dan na bij de fabrikant, want zij weten er het meeste van.
Je weet nu waar hyaluronzuur vandaan komt, maar waar kan je dit veelzijdige stofje allemaal voor gebruiken?
De Toepassingen van hyaluronzuur
Een stofje dat veel vocht vasthoudt, je huid soepel aan laat voelen en dat rimpels voorkomt: hyaluronzuur is een droom die uitkomt voor veel beauty liefhebbers. De vraag is alleen: hoe kan je dit molecuul gebruiken in je schoonheids- en gezondheidsroutine?
Er zijn verschillende manieren om hyaluronzuur te gebruiken:
- Filler
- Anti-aging product
- Vochtinbrengende crème
- Geneesmiddel tegen gewrichtsproblemen
- Voedingssupplement
- Haarverzorging
- Oogdruppels
- Neusspray
- Tegen pijn bij doorkomende tandjes
Fillers (die ook wel bekend staan als injectables of rimpelvullers) met hyaluronzuur zijn wereldwijd ontzettend populair. Dit komt vooral doordat deze methode erg veilig is en mooie resultaten geeft. Deze drastische ingreep is zeker niet voor iedereen, maar als je van fillers houdt is hyaluronzuur wel een goede optie.
Tijdens deze behandeling wordt het zuur in de huid gespoten om verloren volume te herstellen en om rimpels tegen te gaan. Zo oogt de huid minder slap en kan je je wangen of kin ook meer volume geven. Deze Fillers zorgen er dus voor dat je gezicht er weer jonger uitziet.
Vooral het opvullen van kraaienpootjes, fronsrimpels of marionettenlijnen is gebruikelijk met dit wondermiddel tegen rimpels. Daarnaast zijn injecties met dit zuur ook uitstekende lipfillers die je meer volume geven.
Tijdens deze behandelingen wordt de injectie in het bindweefsel van je huid gespoten. Hier kan je ook je natuurlijke hyaluronzuur vinden, dus eigenlijk wordt je natuurlijke voorraad weer aangevuld. Hierdoor is de kans op allergische reacties kleiner, aangezien je een lichaamseigen stof gebruikt.
De voordelen van hyaluronzuur als filler
Er zijn een aantal voordelen aan de filler verbonden.
100% Natuurlijk
Zo komt deze stof van nature in je lichaam voor, dus je spuit geen chemische middelen in die niks in je lichaam te zoeken hebben.
Langer resultaat
Daarnaast blijft hyaluronzuur langer zitten dan andere soorten fillers, zoals collageen. Gemiddeld duurt het zes tot twaalf maanden voordat de stof wordt afgebroken.
Positief effect op je huid
Wetenschappers hebben ook onderzocht wat het langdurige effect van deze fillers is. Blijkbaar zorgen deze fillers er zelfs voor dat je lichaam meer collageen aan gaat maken, waardoor je huid er voller en jonger uitziet. Mocht je er dus voor kiezen om een behandeling met fillers te ondergaan, dan is hyaluronzuur een goede keuze.
De verschillende merken Hyaluronzuur als fillers
Er zijn verschillende merken die allemaal hyaluronzuur fillers maken met een andere samenstelling. Zo kan de houdbaarheid, elasticiteit en viscositeit verschillen, maar kunnen de injectables ook stoffen bevatten die zwelling tegengaan. Een selectie van een paar bekende merken:
- Restylane
- Juvederm
- Glytone
- Belotero
- Emervel
- Esthelis
Welk merk je gebruikt is vooral afhankelijk van de arts die je behandelt. Een ervaren arts weet precies welk merk er bij jou gebruikt moet worden om het beste resultaat te bereiken.
Wanneer geen fillerbehandeling met hyaluronzuur ondergaan?
Het gebruik van hyaluronzuur als filler is over het algemeen niet gevaarlijk. Het is bijvoorbeeld geen gif en het gebruik van deze injectables tast je gezichtsexpressie ook niet aan. Toch zijn er bepaalde mensen die deze filler behandeling beter kunnen vermijden.
Wanneer je zwanger bent
Deze behandeling is niet veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het is daarom beter om even te wachten voordat je met de behandeling begint.
Wanneer je overgevoelig bent
Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat je overgevoelig bent voor dit stofje. Ondanks dat deze stof helemaal natuurlijk is, kan er een allergische reactie optreden.
Wanneer je last hebt van koortslippen
Het zuur mag niet worden geïnjecteerd wanneer je last hebt van een actieve koortslip. Daarnaast kunnen de injecties zelfs een koortslip uitlokken.
Wanneer je eerdere fillerbehandelingen hebt gehad
Daarnaast is het belangrijk om geen injectiebehandeling te ondergaan wanneer er permanent vulmateriaal in je huid is ingebracht. Heb je al eens eerder fillers gehad? Overleg dan met de arts of de stof uit de vorige fillers samengaat met hyaluronzuur.
Een fillerbehandeling en verdovingen
Het is meestal mogelijk om de huid te verdoven voordat de filler behandeling begint. Deze verdoving is optioneel, dus je kunt zelf aangeven of je behoefte hebt aan een verdovend middel of niet. Iedereen heeft een andere mate gevoeligheid, dus voorkeuren kunnen verschillen.
Je kunt op 3 verschillende manieren verdoofd worden:
- met een verdovingscrème
- ijs of
- een injectie aan de binnenkant van je mond.
Een verdovingscrème werkt meestal wat oppervlakkiger, terwijl je de injecties helemaal niet meer voelt na een binnensmondse injectie. Veel moderne fillers bevatten ook een verdovend middel, dus na de eerste injectie wordt de behandeling al meteen minder pijnlijk.
Veel verdovende middelen bevatten lidocaïne. Het is mogelijk om allergisch te zijn voor deze stof. In dat geval zorgt de arts er altijd voor dat hij fillers gebruikt zonder dit verdovende middel.
Wat zijn de resultaten van een fillerbehandeling?
Na een fillerbehandeling wil je natuurlijk weten wat het resultaat is geworden. Hyaluronzuur wordt langzaam maar zeker door je lichaam afgebroken. Hierdoor is het resultaat wel lang zichtbaar, maar niet permanent. Gemiddeld heb je tussen de zes en twaalf maanden plezier van het eindresultaat.
Het is mogelijk om tussendoor een herhalingsbehandeling te ondergaan. Hierdoor kan het resultaat weer met zes tot twaalf maanden verlengd worden. Tijdens deze behandelingen wordt rekening gehouden met het veranderende uiterlijk van je gezicht, waardoor je altijd de beste resultaten krijgt.
Hoe veilig is een behandeling?
Hyaluronzuur is een stofje dat je lichaam van nature aanmaakt. Wanneer je ouder wordt, neemt de hoeveelheid in je lichaam af. Eigenlijk vul je je natuurlijke voorraad dus weer aan tijdens een behandeling met een serum.
In principe is een fillerbehandeling dus helemaal veilig. Er zijn wel een aantal bijwerkingen die op kunnen spelen. Roodheid, zwellingen, jeuk, stijfheid en blauwe plekken op het behandelde gebied kunnen allemaal tijdelijk voorkomen.
De nadelen van injectables
Aan iedere medische behandeling zijn nadelen verbonden. Dat geldt dus ook voor een fillerbehandeling.
De huid kan beschadigen
Een van de meest voorkomende nadelen is beschadiging aan de huid. Door het gebruik van naalden kan je huid gaan zwellen en ontstaan er kleine blauwe plekken. Van deze nadelen ben je meestal binnen een paar dagen af.
Allergische reacties
Een groter probleem is het ontstaan van een allergische reactie. Sommige mensen hebben namelijk last van een overgevoeligheid voor hyaluronzuur of andere stoffen die in de fillers zijn verwerkt. Dit is wel een ontzettend zeldzaam fenomeen, aangezien hyaluronzuur een lichaamseigen stof is en er in fillers geen dierlijke variant wordt gebruikt.
Vorming van bultjes
Ook het ontstaan van bultjes komt veel voor. Deze zichtbare en voelbare bultjes vormen zich wanneer fillers niet diep genoeg worden ingespoten. Gelukkig verdwijnen deze bultjes meestal binnen twee weken en je kunt ze na deze tijd ook niet meer voelen.
Onnatuurlijk resultaat
Het is daarnaast nooit goed om teveel fillers te nemen om zo meer volume in je gezicht te krijgen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een onnatuurlijk resultaat krijgt. Zorg er vooral voor dat de fillers je huid verstevigen en je gezicht daarmee meteen meer volume geven, want dit zorgt voor het meest natuurlijke resultaat.
Tijdelijk resultaat
Sommige mensen vinden het tijdelijke effect van fillers ook een belangrijk nadeel, aangezien je meestal maar zes tot twaalf maanden plezier hebt van het resultaat. Na deze periode moet je huid weer opnieuw behandeld worden om weer hetzelfde resultaat te bereiken.
Hoe lang de fillers zichtbaar blijven is vooral afhankelijk van je eigen lichaam, aangezien ieder lichaam stoffen op een ander tempo afbreekt.
Verkleuringen
Daarnaast zijn er nog enkele bijwerkingen die ontzettend zeldzaam zijn, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat ze voor kunnen komen. Zo is het mogelijk dat de inspuitplaats van de fillers een kleine verkleuring krijgt. In dat geval zie je een klein blauw plekje op de plek waar de naald naar binnen is gegaan.
Granuloomvorming
Ook kan het vulmateriaal in de fillers zich plaatselijk ophopen, wat ook wel granuloomvorming wordt genoemd. Het resultaat is een erg ongelijke en bobbelige huid.
Stolsels
Het laatste risico is de vorming van kleine stolsels. Deze ontstaan doordat de fillers per ongeluk in een bloedvat worden gespoten. Dit stolsel kan voor een klein verlies van gezichtsvermogen zorgen, vooral wanneer je een fronsrimpel behandelt.
Advies voordat je een fillerbehandeling neemt
Ben je van plan om een behandeling met fillers te ondergaan? Zorg er dan altijd voor dat je een ervaren en gekwalificeerde arts uitzoekt. Zo weet je namelijk zeker dat je de behandeling krijgt die het beste bij je past.
Overleg vooraf duidelijk wat je wensen zijn en wat voor resultaat je uiteindelijk wilt bereiken. Vraag bijvoorbeeld of de arts rekening houdt met een subtiele overgang van de fillers, waardoor het resultaat natuurlijker oogt.
Daarnaast is het ook belangrijk dat jullie samen bespreken wat het effect van de behandeling is en hoe de verhoudingen in je gezicht behouden kunnen worden.
Advies na een fillerbehandeling
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van het resultaat van de filler(s). Daarom is het altijd belangrijk om een aantal tips op te volgen.
Na de behandeling is het gewoon toegestaan om al je dagelijkse activiteiten te doen, dus ook het wassen van je gezicht en het aanbrengen van make-up. Zorg er wel voor dat je sterke druk op de behandelde gebieden vermijdt, aangezien dit het eindresultaat kan aantasten. Probeer daarom ook om op je rug te slapen tijdens de eerste nacht na de behandeling.
Heb je na de behandeling last van zwelling of napijn? Dan is het verstandig om het gebied te behandelen met een koud kompres. Houd de huid de rest van de week ook koel door de zon, zonnebank en sauna te vermijden.
Overweeg je om na de behandeling nog een laserbehandeling of chemische peeling voor je huid in te plannen? Dan kan het zo zijn dat er een ontsteking ontstaat in het behandelde gebied. Het is dus af te raden om dit te doen nadat je behandeld bent met injectables.
Het effect van fillers terugdraaien
Ben je toch niet tevreden met het uiteindelijke resultaat van de fillers? Dan kan je de behandeling terugdraaien met behulp van hyaluronidase. Dit stofje breekt het hyaluronzuur af, waardoor er alleen maar suiker en water overblijft.
Deze methode is meestal ongevaarlijk, maar ongeveer 1% van de mensen is allergisch voor hyaluronidase. Een goede arts zal er daarom voor kiezen om eerst een klein beetje van de stof in je arm te injecteren. Zo weet je zeker dat je huid niet negatief reageert op de behandeling.
Fillers werken vooral met terugwerkende kracht, dus ze verminderen de rimpels die je al hebt. Sommige mensen zweren juist bij hyaluronzuur als een middel om rimpels te voorkomen.
Fillers en arganolie
Wist je dat arganolie ontzettend goed van pas komt wanneer je hyaluronzuur gebruikt? Deze olie kan ervoor zorgen dat je huid nog gezonder, veerkrachtiger en soepeler aanvoelt. Het is daarom goed om dit middel te gebruiken na een behandeling met fillers.
Arganolie na een behandeling met fillers
Het is een ingrijpende keuze om je huid te behandelen met fillers. Kies je er toch voor om dat te doen, dan is het belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Arganolie is in dat geval een goede keuze.
Het grote voordeel van arganolie tegenover hyaluronzuur is dat het wel in je huid kan trekken. De kleine moleculen van de olie dringen tot diep in je huid door, waardoor deze van binnenuit kan worden gevoed. Tel dat op bij het hyaluronzuur dat in je huid is geïnjecteerd en je huid oogt meteen stralend.
Arganolie kan je huid voeden en hydrateren, net zoals hyaluronzuur dat doet. Door deze twee stoffen tegelijkertijd te gebruiken, haal je zoveel mogelijk uit je behandeling met fillers.
Wil je meer lezen over de kracht van Arganolie? Lees dan ook ons artikel: Wat is arganolie? en ontdek wat deze olie voor jou kan doen.
Hyaluronzuur als anti-aging product
Je kunt hyaluronzuur af en toe terugvinden in populaire middeltjes die tegen rimpels en andere vormen van huidveroudering werken. Het idee is dat het zuur in je huid trekt en zo hetzelfde effect geeft als fillers. Je huid zou soepeler en voller aan moeten voelen wanneer je een crème met hyaluronzuur gebruikt.
Helaas is dit zuur helemaal niet zo goed in het verminderen van rimpels wanneer je het stofje direct op je huid smeert. Specialist Dr. Leslie Baumann zegt dat dit komt door de grootte van het molecuul. Deze zuur is eigenlijk gewoon te groot om in je huid te trekken om huidveroudering tegen te gaan. Eigenlijk is het gebruiken van van dit middel in anti-rimpelcrème een soort reclamestunt.
De meeste mensen kennen het en weten dat het een goed middel is om rimpels te verminderen. Dat dit zuur alleen maar werkt wanneer je het direct in je huid injecteert, is vaak bijzaak. Wel kan het op andere manieren voor de huid worden toegepast.
Hyaluronzuur als moisturizer
Hyaluronzuur kan duizend keer zoveel water vasthouden als zijn eigen gewicht, dus het is niet gek dat dit stofje vaak als moisturizer wordt gebruikt. Soms vind je het terug in een vochtinbrengende crème, maar je kunt het ook als een puur serum gebruiken. De vraag is alleen of deze vorm van verzorging echt werkt.
De meningen over het gebruik als moisturizer verschillen nogal. Over het algemeen zorgt dit middel wel voor een verzorgend laagje dat over je huid heen zit. Dit laagje kan vervolgens ontzettend veel vocht aantrekken.
Het probleem is dat het vrijwel altijd op zoek is naar vocht, zelfs wanneer het niet in de lucht zit. Woon je dus in een ontzettend droog klimaat? Dan kan het zuur geen vocht uit de lucht halen en gaat het juist vocht uit je huid trekken. Hierdoor werkt hyaluronzuur meestal beter in de zomer dan in de winter, want dan is de lucht minder droog.
Bovendien is dit middel vooral geschikt voor bepaalde huidtypen. Mensen met een vettige huid reageren er over het algemeen beter op dan mensen met een droge huid. Het is niet voor iedereen het beste hydraterende middel, maar voor sommige mensen werkt het wel. In dat geval is het belangrijk om te weten hoe je het stofje het beste aan kunt brengen op je huid. Zo heb je er namelijk het meeste plezier van.
Zo gebruik je hyaluronzuur als moisturizer
Het gebruik als moisturizer hoeft dus niet slecht te zijn, maar je moet wel weten hoe je dit stofje zo goed mogelijk gebruikt.
Zorg ervoor dat je huid helemaal schoon is voordat je het aanbrengt. Je kunt het serum het beste aanbrengen op een natte huid, want zo kan het zuur meteen zoveel mogelijk water absorberen.
Het aanbrengen van dit serum is dus de eerste stap in je huidverzorging. Een van de grote voordelen van deze serum is dat het ontzettend licht en vloeibaar is. Er zitten geen rijke vetten in, waardoor het een perfect middel is voor mensen met een vette huid of voor iedereen die last heeft van acne.
Je kunt het beste voor de pure variant gaan in de vorm van een serum, want wanneer het vermengd wordt met een crème is het minder effectief.
Hyaluronzuur is niet alleen een middel voor je huid, maar kan ook andere delen van je lichaam ondersteunen, zoals je gewrichten.
Hyaluronzuur en gewrichtsproblemen
Niet alleen in onze huid is hyaluronzuur te vinden, maar ook in onze gewrichten. Het stofje zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel blijven en is bovendien erg goed in het absorberen van schokken.
Helaas werken onze gewrichten niet altijd even goed, waardoor er pijn kan ontstaan. Veel pijnklachten in de gewrichten worden veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen. Soms ontstaat dit door een ongeluk, maar ouderdom kan ook een belangrijke reden zijn.
Veel artsen zullen in eerste instantie pijnstilling of fysiotherapie voorschrijven, maar een behandeling met injecties is ook een optie.
Hoe werkt zo een injectie in een gewricht?
Meestal zal je bij een behandeling plaatselijk verdoofd worden. Zo voel je de injecties niet en is de behandeling bijna helemaal pijnloos. Voor de behandeling wordt er meestal met een röntgenapparaat gekeken waar de injectie geplaatst moet worden.
Wanneer de verdoving is uitgewerkt, mag je meestal direct weer naar huis. Het wordt wel aangeraden om het gewricht zoveel mogelijk te ontzien tijdens de eerste paar dagen na de behandeling. Zorg er vooral voor dat je het gewricht niet te erg belast of forceert.
De voordelen van een hyaluronzuur injectie
Het grote voordeel van een behandeling is dat het veel minder ingrijpend is dan andere opties. De behandeling kan gewoon overdag plaatsvinden en neemt weinig tijd in beslag, meestal slechts een kwartier.
Er is geen operatie voor nodig en je kunt na de behandeling meteen verandering merken. De injectie zorgt er vooral voor dat de elasticiteit van het kraakbeen wordt hersteld. Hierdoor wordt de pijn in je gewrichten gemakkelijk en op natuurlijke wijze verminderd. Bovendien kan deze behandeling voorkomen of uitstellen dat je een knieprothese nodig hebt.
Houd er wel rekening mee dat het effect van een hyaluronzuur injectie nog niet volledig bewezen is. Sommige mensen merken dat deze methode werkt, terwijl het bij anderen niet effectief is. Het is dus nooit een zekere oplossing.
Wist je dat hyaluronzuur niet alleen werkt als injectie maar dat het ook als capsules in te nemen is?
Hyaluronzuur als voedingssupplement
Het is mogelijk om iedere dag hyaluronzuur in te nemen in de vorm van een voedingssupplement. Meestal zijn dit capsules, want deze supplementen worden beter door je lichaam opgenomen dan tabletten.
Door dagelijks deze supplementen in te nemen kan je je huid en gewrichten gezond houden. Het is belangrijk om altijd de juiste dosering in te nemen. Voor capsules is dit ongeveer één à twee tabletten die je tijdens de maaltijd inneemt.
Je lichaam kan van binnenuit gevoed worden, maar er zijn ook verschillende producten die van buiten naar binnen werken, zoals verzorgingsproducten voor je haar.
Hyaluronzuur als haarverzorging
Hyaluronzuur komt van nature voor in je haar, waar het een bindweefsel is. De stof zorgt ervoor dat je haar goed kan herstellen en voorkomt dat je haar gaat verouderen. Bovendien kan dit stofje heel veel water vasthouden, waardoor je haar minder makkelijk uitdroogt.
Wanneer je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je haar af. Hierdoor wordt het kwetsbaarder en kan het minder schade verdragen. Het is in dat geval dus verstandig om haarverzorging of capsules met hyaluronzuur te gebruiken.
Het is niet alleen een middel dat goed is voor je uiterlijk. Ook verschillende medische kwaaltjes kunnen met dit middel geholpen worden, zoals droge ogen.
Hyaluronzuur als oogdruppels
Hyaluronzuur beschermt van nature je ogen. Het stofje zorgt ervoor dat je ogen vochtig blijven, maar beschermt bijvoorbeeld ook het hoornvlies. Dit komt doordat het als een soort onzichtbaar laagje over je oog heen ligt.
Heb je last van droge ogen? Dan ligt het natuurlijk voor de hand om hyaluronzuur als oogdruppels te gebruiken. Hiermee kan je je ogen weer van vocht voorzien en zorg je ervoor dat de natuurlijke balans in je oog wordt hersteld.
Daarnaast worden deze oogdruppels ook gebruikt om verschillende andere oogproblemen aan te pakken. Zo kan het stofje de oxidatieschade van de zon verminderen of herstellen, maar er ook voor zorgen dat een beschadigd oog sneller herstelt. Deze oogdruppels worden daarom vooral veel voorgeschreven nadat je een operatie aan je oog hebt gehad.
Niet alleen je ogen, maar ook je neus kan last hebben van droogheid. Ook dan komt deze zuur goed van pas.
Hyaluronzuur als neusspray
De binnenkant van je neus moet eigenlijk altijd een beetje vochtig zijn. Op deze manier kan het neusslijmvlies vuil buitenhouden en een vervelend droog gevoel voorkomen.
Allergieën, een droge lucht, verkoudheid, medicijngebruik en hormonale veranderingen kunnen er allemaal voor zorgen dat je neus uitdroogt. Hyaluronzuur is ook aan de binnenkant van je neus te vinden en vormt een beschermend laagje over het neusslijmvlies, waardoor deze minder snel uit kan drogen.
Heb je dus veel last van een droge neus? Overweeg dan om deze neusspray aan te schaffen.
Ook baby’s kunnen geholpen worden met de herstellende krachten van hyaluronzuur, wat vooral goed van pas komt wanneer hun tandjes doorkomen.
Hyaluronzuur tegen pijn bij doorkomende tandjes
Voor baby’s kan het ontzettend vervelend zijn wanneer de eerste tandjes doorkomen. Het tandvlees raak namelijk geïrriteerd en wordt aangetast door de tandjes. Hierdoor kunnen baby’s pijn hebben en veel huilen.
Hyaluronzuur kan ervoor zorgen dat de balans van het tandvlees hersteld wordt, waardoor een baby uiteindelijk minder klachten en pijn heeft. Kies in dat geval een gel die je met een droge vinger op het tandvlees aanbrengt en masseert. Het geïrriteerde tandvlees geneest op deze manier sneller.
Een goed product met hyaluronzuur voor baby’s is Gengigel Baby. Deze gel is speciaal samengesteld om ervoor te zorgen dat het product goed aan het tandvlees hecht en het heeft een aangename smaak voor de baby.
Breng het middel tussen de drie en vijf keer per dag aan om zo de klachten zoveel mogelijk te verminderen.
Het is duidelijk dat hyaluronzuur ontzettend veel voor je uiterlijk en gezondheid kan betekenen, maar waar kan je dit natuurlijke middel allemaal kopen?
Waar kun je hyaluronzuur kopen?
Ben je op zoek naar hyaluronzuur? Dit stofje kan je eigenlijk wel bij iedere drogisterij en natuurwinkel kopen, zoals Kruidvat, Aldi en De Tuinen. Daarnaast wordt het stofje ook verwerkt in veel verzorgingsproducten voor je huid en haar. We willen natuurlijk allemaal dat ons lichaam gezond is en dat ons uiterlijk kan stralen.
Veel mensen kiezen daarom voor een filler behandeling of huidverzorging met hyaluronzuur. Deze stof staat namelijk om de volgende dingen bekend:
- Neemt veel vocht op en hydrateert de huid
- Houdt je huid en gewrichten stevig en flexibel
- Kan rimpels voorkomen en zelfs verminderen wanneer je fillers gebruikt
- Houdt je lichaam gehydrateerd en gezond
Uit onderzoek blijkt dat het eigenlijk vooral effectief is als filler, dus niet als dagelijkse verzorging voor je huid. Daarnaast kan je dit fijne middel ook voor allerlei kleine medische kwaaltjes gebruiken. Hierdoor is hyaluronzuur een goed stofje om in huis te hebben.
Heb jij ervaring met hyaluronzuur? Laat ons dan vooral weten hoe je het gebruikt en wat het voor jouw lichaam doet!