Het hebben van een gevoelige huid is geen pretje. Je hebt bij het minste of geringste last van rode bultjes, een schilferige huid of een jeukend en branderig gevoel.
Naarmate je ouder wordt, is de kans dat je een gevoelige huid krijgt steeds groter. Door te weten wat de oorzaken en de kenmerken zijn van een gevoelige huid en hoe je deze het beste kunt behandelen, hoeft het hebben van dit huidtype helemaal geen probleem meer te zijn!
In dit artikel vertellen wij je alles over de volgende onderwerpen:
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een gevoelige huid?
- 2 Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?
- 3 Hoe ga je op een natuurlijke manier om met een gevoelige huid?
- 4 Arganolie voor de gevoelige huid
- 5 Welk eten moet je eten en welk eten kun je beter vermijden met een gevoelige huid?
- 6 Praktische do’s en don’t voor een gevoelige huid
Wat is een gevoelige huid?
Bij een gevoelige huid is de bovenste laag van de huid heel dun en liggen de zenuwuiteinden veel dichter aan de oppervlakte van de huid dan bij een normale huid.
Als je gevoelige huid opspeelt komt dat doordat de zenuwuiteinden geïrriteerd zijn. Met dit huidtype kan van alles ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt, zoals bepaalde producten of veranderingen in de omgeving.
Als een gevoelige huid geïrriteerd raakt zie je dat terug in bultjes, puistjes, vlakken, uitslag of roodheid. Deze reacties kunnen op allerlei plekken op het lichaam plaatsvinden.
De huid op je gezicht is dunner en gevoeliger dan op andere plekken, dus hier zul je het meest last hebben van je gevoelige huid. Maar ook de huid op je rug, decolleté, armen, benen en handen zullen snel heftig reageren als je een gevoelige huid hebt.
Kenmerken van een gevoelige huid
Niet elke gevoelige huid is hetzelfde. Waarschijnlijk zijn de helft van alle mensen wel gevoelig voor bepaalde producten of bestandsdelen van producten. Ook al kunnen de reacties op zo’n product hetzelfde zijn als die van een gevoelige huid, dit betekent nog niet dat je een gevoelige huid hebt. Dit zijn de kenmerken van een gevoelige huid:
- De bovenste laag van de huid is heel dun en fijntjes. Hierdoor is de huid heel gevoelig voor invloeden van buitenaf.
- De huid voelt strak aan na het reinigen.
- Een gevoelige heeft snel last van schilfers, acne, rosacea en eczeem.
- Je hebt vroegtijdig last van huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes.
- Je huid reageert heftig op veranderingen van het weer.
- Je hebt snel last van jeuk, uitslag en irritaties bij het gebruik van bepaalde producten.
Is een gevoelige huid altijd droog?
Het is inderdaad zo dat een gevoelige huid vaak droog is. Een droge huid is namelijk dun en kwetsbaar en daardoor extra gevoelig. Toch kan je ook een vette huid hebben die gevoelig is.
Als deze huid geprikkeld wordt, krijg je extra onzuiverheden. Dit is een bijzonder lastige combinatie en bij de verzorging moet je extra goed opletten.
Een vette en gevoelige huid kan niet goed tegen de harde ingrediënten die in anti-acneproducten zitten. Hierdoor krijg je juist extra onzuiverheden.
Let er bij de verzorging van dit huidtype op dat je alleen natuurlijke producten gebruikt, die je huid ondersteunen en niet belasten.
Hoe weet je of je een gevoelige huid hebt?
Het beste kun je naar een dermatoloog of een goede schoonheidsspecialist gaan om te testen of je een gevoelige huid hebt. Er zijn ook wat trucjes die je thuis kunt toepassen om te kijken of jouw huid gevoelig is.
Is het antwoord op de meeste van de vragen hieronder ja? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid.
- Pak een stukje huid bij je wang vast en knijp er zachtjes in, wordt de huid snel rood?
- Prikken normale schoonheidsproducten als je ze op jouw huid aanbrengt?
- Wordt jouw huid in extreme weersomstandigheden heel snel rood, droog en voelt het straks en trekkerig aan?
- Heb je snel last van roodheid en irritatie als je je hebt geschoren?
Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?
Je huid zit vol met zenuwuiteinden. Die zenuwen maken dat je gevoel hebt in je huid en je het merkt als je iets aanraakt, maar ook of iets warm of koud is. Bij een gevoelige huid raken deze zenuwuiteinden snel geïrriteerd.
Deze irritaties kunnen door allerlei dingen komen, we hebben hier de voornaamste voor je verzameld:
- Extreme temperaturen of regelmatige temperatuurwisselingen. Koud en guur weer kan je huid irriteren, maar douchen onder heet water kan dat ook doen, evenals het regelmatig wisselen van omgevingstemperatuur.
- In vervuilde lucht rondlopen, bijvoorbeeld in grote steden waar veel uitlaatgassen in de lucht zijn.
- Stress en te weinig slaap zijn ook bekende oorzaken van een gevoelige huid.
- Hard water, met veel kalk en andere mineralen, en zwembadwater met chloor zorgen voor een gevoelige huid.
- Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens je menstruatie of in de overgang.
Een gevoelige huid op latere leeftijd
Op latere leeftijd is de kans op een gevoelige huid groter. De huid wordt dan namelijk dunner en kwetsbaarder. Ook kan de huid op latere leeftijd minder goed vocht vasthouden. Alle oorzaken die we hierboven hebben genoemd zullen daarom helaas met de jaren eerder de zenuwuiteinden in je gevoelige huid irriteren.
Hoe ga je op een natuurlijke manier om met een gevoelige huid?
Een gevoelige huid goed verzorgen en behandelen kan best een uitdaging zijn. Het is vaak niet verstandig om de producten uit de drogist te kopen voor de gevoelige huid. Deze zijn vaak niet natuurlijk en ondanks wat op de verpakking staat, kunnen ze je huid irriteren.
Door goed te begrijpen hoe jouw gevoelige huid in elkaar zit, kun je vervelende reacties van je huid beperken en op een makkelijke en natuurlijke manier je huid ontzien.
Hieronder lees je wat veel voorkomende oorzaken zijn van de verschillende symptomen van een gevoelige huid en hoe je er het beste op een natuurlijke manier mee om kunt gaan.
Trekkende en jeukende huid
Waarschijnlijk gebruik je een cleanser die je huid te veel uitdroogt. De stofjes ‘sodium lauryl sulfaat’ en ‘ammonium laureth sulfaat’ zijn vaak de boosdoeners.
Ze breken de natuurlijke oliën die je huid nodig heeft af. Die oliën zijn er om je huid te beschermen en te zorgen dat het vocht dat je huid nodig heeft niet kan ‘ontsnappen’.
Zonder deze bescherming zullen ook andere ingrediënten, die je huid normaal gesproken prima kan hebben, gaan irriteren. Lees dus altijd goed de ingrediëntenlijst en was je gezicht liever met een moisturizer of gewoon met water.
Een brandend en prikkend gevoel
Dit kan helaas komen doordat je te veel anti-agingproducten gebruikt. Ingrediënten zoals retinol en alpha hydroxyzuur, die in veel huidverjongingsproducten voorkomen, werken doordat ze de dode huidcellen van je huid verwijderen.
Daaronder verschijnt dan een mooi, jonger uitziende huid. Maar je begrijpt het al, als je dit te veel doet tast je de natuurlijke bescherming van je huid aan en vergroot je de kans dat omgevingsfactoren en andere verzorgingsproducten je huid gaan irriteren.
Het is zeker aan te raden anti-agingproducten te gebruiken om de tekenen van huidveroudering tegen te gaan, maar gebruik slechts één soort om je huid niet te veel te belasten.
Snel rood wordende huid en kleine rode puistjes
Waarschijnlijk heb je last van de aandoening ‘rosacea’. Je bloedvaten zwellen dan op en zorgen ervoor dat je snel rood aanloopt. Dat kan al gebeuren bij de kleinste irritaties van bijvoorbeeld kou, hitte en wind, maar ook stress en gekruid eten kunnen rosacea aanwakkeren.
Rosacea ontstaat meestal pas op latere leeftijd. Als je last hebt van rosacea is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. De zon beschadigt namelijk het beschermende collageen dat rondom je bloedvaten zit. Hierdoor raken ze extra snel geprikkeld.
Ruwe plekken op de huid
Ruwe plekken en een schilferige huid zijn vaak een teken van eczeem. Normaal gesproken is het zo dat de bovenste laag van je huid niet alleen beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, maar er ook voor zorgt dat vocht en andere essentiële voedingsstoffen voor je huid niet kunnen ontsnappen.
Als je last hebt van eczeem functioneert je natuurlijke barrière niet goed en blijft het vocht niet goed in je huid. Het resultaat is een extreem droge, schilferige huid die heel heftig reageert op de kleinste irritaties van bijvoorbeeld parfum en chemicaliën.
Gebruik als je last hebt van eczeem een moisturizer die vocht aantrekt. Breng deze direct aan nadat je je gezicht hebt gewassen, zodat het het vocht kan insluiten in je huid.
Rode en opgezwollen ogen
De huid rondom je ogen is heel dun en gevoelig, als je al last heb van een gevoelige huid is de kans groot dat dit gebied extra hard geraakt wordt.
Verrassend genoeg is de kans groot dat irritaties rondom je ogen veroorzaakt worden door je nagellak. Hoe zit dat dan?
In nagellak zitten bepaalde stofjes (formaldehyde en toluene) waar veel mensen met een gevoelige huid niet tegen kunnen. Zonder dat je het door hebt zit je regelmatig met je handen aan je ogen en irriteer je zo de kwetsbare huid daar.
Hetzelfde geldt overigens voor handcrèmes met sterke geurstoffen erin. Gebruik een natuurlijke handcrème zonder geurstoffen als je last hebt van irritaties rondom je ogen.
Er zijn gelukkig ook nagellakken op de markt die geen formaldehyde en tolueen bevatten, lees daarom goed de ingrediëntenlijsten door.
Rode bultjes die geen puistjes zijn
Deze bultjes zijn waarschijnlijk een allergische reactie van je huid. Bij een allergische reactie wordt het verdedigingsmechanisme van je huid ten onrechte geactiveerd.
Het lastige is dat als je huid een allergische reactie heeft, je moet achterhalen waardoor dit gekomen is. En dat kan door van alles zijn.
Het beste kun je één voor één een van je verzorgingsproducten een week niet gebruiken, om zo te achterhalen waarvoor je allergisch bent. Een andere optie is om bij je huisarts een allergietest te laten doen.
5 praktische tips om elke gevoelige huid te verzorgen
Je hoeft niet altijd dure verzorgingsproducten aan te schaffen om je huid te verzorgen. Met deze simpele aanpassingen in je dagelijks leven kun je al een groot verschil maken voor je huid. En dat scheelt ook nog eens geld!
- Vermijd heet water
- Bescherm je huid
- Less is more
- Vermijd zeep
- Pas op met chemicaliën
Heet water ontdoet je huid van de natuurlijke oliën die het nodig heeft voor bescherming en verzorging.
Zet de kraan iets minder heet en douche onder gewoon warm water, daar wen je snel genoeg aan en het scheelt in je portemonnee!
Een gevoelige huid moet extra beschermd worden. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème.
Belast je huid niet onnodig met duizend-en-één verzorgingsproducten. Hoe meer producten je gebruikt, hoe groter de kans dat ergens iets in zit waar je huid niet tegen kan.
Probeer ook je make-up terug te dringen, hoe meer lagen je aanbrengt, hoe minder kans je huid heeft zichzelf te herstellen. Je huid zal je dankbaar zijn!
In zeep zitten stofjes die je huid uitdrogen en een gevoelige huid daardoor snel irriteren. Zoek daarom een zeepvrije reiniging voor je gezicht.
Het klinkt heel logisch, chemicaliën irriteren je huid, maar waarschijnlijk heb je niet door in hoeveel producten die je gebruikt stofjes zitten waar jouw huid niet goed op reageert. Bekijk daarom altijd goed de labels van producten die je gebruikt, die in aanraking komen met je huid. Dus je make-up en huidverzorging, maar ook je shampoo en wasmiddel.
Arganolie voor de gevoelige huid
Bij de verzorging van een gevoelige huid staan drie dingen centraal:
- Beschermen
- Voeden
- Niet belasten
Arganolie voldoet aan al deze eisen is daarom bij uitstek geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid.
Arganolie is een natuurlijke moisturizer die je huid voedt. De gevoelige huid is vaak uitgedroogd en daardoor kwetsbaar.
De wonderolie afkomstig uit Marokko voedt de huid met het nodige vocht, waardoor het tegelijkertijd ook beschermend werkt. Roodheid en irritaties die zijn ontstaan kunnen zo ook herstellen.
Het mooie aan arganolie is dat je het ook kunt gebruiken als je een vette en gevoelige huid hebt. De olie trekt heel snel in en zal ook dit huidtype kalmeren.
Een vette en gevoelige huid maakt namelijk extra talg aan als stressreactie. Door je huid twee keer per dag met arganolie in te smeren kan je huid kalmeren en zal het minder talg gaan produceren.
Omdat arganolie 100% natuurlijk is, irriteert het de bovenste huidlaag niet. In veel verzorgingsproducten zitten ook ingrediënten die helemaal niet bijdragen aan de verzorging van je huid. Denk bijvoorbeeld aan parfums en kleurstoffen. Een gevoelige huid zal hier snel op reageren.
Ook zit er vaak alcohol in schoonheidsproducten, alcohol droogt je huid uit en geeft een naar, trekkerig gevoel. Met 100% natuurlijke arganolie heb je hier geen last van.
Hoe komt het nou dat arganolie zo goed werkt voor de gevoelige huid? Dat heeft alles te maken met de hoge dosis anti-oxidanten in arganolie in de vorm van vitamine A en E.
Anti-oxidanten strijden in je lichaam tegen de zogenaamde vrije radicalen, die voor schade aan je huid zorgen. Anti-oxidanten verminderen zodoende irritaties van je huid. Daarnaast helpen ze bij het herstellen van schade die je gevoelige huid misschien heeft opgelopen.
Tot slot helpen deze fantastische anti-oxidanten ook huidveroudering tegen te gaan. Arganolie als anti-agingserum gebruiken is heel verstandig voor vrouwen met een gevoelige huid, omdat normale anti-agingproducten vaak te heftig zullen zijn voor jouw huid.
Een van de dingen die we aanraden als je last hebt van een gevoelige huid, is om niet te veel verschillende producten te gebruiken. Je kunt verschillende van je verzorgingsproducten vervangen door arganolie.
Je kunt de wonderolie gebruiken om je huid te reinigen, als moisturizer en als oogserum. Als je een gevoelige huid hebt is het ook aan te raden voor je haarverzorging over te gaan op arganolie.
Je haar komt regelmatig in contact met je gezicht en zo kunnen je stylingsproducten je gevoelige huid flink irriteren. Arganolie helpt bij het voeden en herstellen van je haar, zonder dat het je huid irriteert.
Welk eten moet je eten en welk eten kun je beter vermijden met een gevoelige huid?
Niet alleen wat je aan de buitenkant op je huid aanbrengt kan een gevoelige huid irriteren, ook wat je eet heeft grote invloed op je huid.
De 5 beste voedingsmiddelen voor een gevoelige huid:
- Asperges
- Rode ui
- Tomaten
- Broccoli
- Avocado
Asperges zijn rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen. Daarnaast helpen ze je eten door je darmen te vervoeren en ondersteunen ze je darmflora.
In rode ui zit quercetin, een krachtige anti-oxidant die allergische reacties vermindert. Daarnaast zit er sulfur in rode uien, dat de collageenproductie bevordert en je huid zodoende versterkt.
Net als in rode ui, zit in tomaat ook quercetin. Daarnaast zit er lupine in rode ui dat je bloedvaten beschermt en versterkt. Dat is vooral heel prettig als je last hebt van rosacea.
Broccoli bevat de anti-oxidant kaempferol, deze stof kalmeert het immuunsysteem waardoor allergische reacties minder heftig worden. Daarnaast is broccoli rijk aan vitamine A, B, C, E en K en een aantal belangrijke mineralen.
De combinatie van enkelvoudig verzadigde vetten en vitamine B in avocado’s voeden en beschermen je huid. De vetzuren in avocado helpen bij de opname van de vitamine A,een krachtige anti-oxdiant, waar avocado ook rijk aan is.
5 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden met een gevoelige huid
- Gluten
- Zuivel
- Eieren
- Wijn
- Soja
Gluten zijn de eiwitten die in veel tarweproducten zitten. Veel mensen, zeker met een gevoelige huid, kunnen niet tegen gluten omdat ze je darmvlokken aantasten.
Het is bekend dat de eiwitten uit melk (whey en caseïne) allergieën kunnen versterken. Kies in plaats van melk daarom eens voor plantaardige varianten, zoals amandel-, rijst- of kokosmelk.
Het eten van eieren kan je huid irriteren. De eiwitten worden door je lichaam soms gezien als indringers, waardoor je binnen korte tijd huiduitslag kunt krijgen.
De tannine in wijn, vooral in rode wijn, kan zorgen voor netelroos of rode uitslag.
Ook soja kan je huid irriteren. Let op, want soja zit vaak in allerlei producten verwerkt waar je het niet verwacht, zoals in brood en zelfs in tonijn uit blik.
Praktische do’s en don’t voor een gevoelige huid
Do’s
- Gebruik natuurlijke verzorging voor je huid
- Gebruik altijd een goede zonnebrandcrème
- Gebruik een krachtige moisturizer
- Bescherm je huid extra goed in extreme weersomstandigheden
Don’t
- Gebruik niet te veel producten
- Vermijd parfums, kleurstoffen en alcohol in verzorgingsproducten
- Was je gezicht niet met zeep
- Douche niet te heet
Een gevoelige huid ontstaat door de bovenste huidlaag te dun is en daardoor raken je zenuwuiteinden snel geïrriteerd. Het is daarom zaak jouw gevoelige huid zo min mogelijk te belasten en extra te beschermen met goede verzorging.
Heb jij van dit artikel geleerd hoe je het beste met je gevoelige huid om kunt gaan? Deel het dan snel met je vriendinnen, zodat zij er ook profijt van kunnen hebben!