Vroegtijdige Huidveroudering Bestrijd je met deze 7 Tips

Niemand blijft voor eeuwig jong, dat is de realiteit. Naarmate we ouder worden, worden de tekenen van huidveroudering langzaam zichtbaar.

Het is de huid die de meeste tekenen van ouder worden vertoont. Dat komt natuurlijk omdat de huid voor iedereen zichtbaar is.

Ongeveer 20 tot 30 % van het proces van huidveroudering wordt veroorzaakt door erfelijke factoren. Dat betekent dat je gelukkig zelf veel tegen vroegtijdige huidveroudering kunt doen.

Ben je benieuwd hoe je het beste voor je huid kunt zorgen om huidveroudering te beperken? Wij geven je 7 natuurlijke tips!

Tip 1: Eet gezonde voeding

Vrouw Bank Salade

Je huid haalt heel veel kracht uit de voedingsstoffen die jij in je lichaam stopt. Daarom is een gezond en gebalanceerd voedingspatroon erg belangrijk.

Veel soorten groenten en fruit zijn gevuld met antioxidanten. Deze stofjes helpen bij het gezond houden van de cellen in je huid waardoor de huid er jonger uitziet. Daarnaast is het ook belangrijk om maaltijden te eten met voldoende proteïne, koolhydraten, vezels en essentiële vetten.

Het is soms lastig om te bepalen welke voedingsmiddelen nou echt goed zijn voor je huid. Wij helpen je graag een handje en hebben de meest essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid voor je op een rijtje gezet.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en kan dus helpen om huidveroudering tegen te gaan. Je vindt deze vitamine in broccoli, bloemkool, aardbeien, kiwi, sinaasappel, rode paprika, ananas en meloen.

Vitamine E

Het herstellende vermogen van je huid kan worden verbeterd met behulp van vitamine E. Deze vitamine zit onder andere in noten, zaden, plantaardige oliën, spinazie en tomaten.

Omega-3

Je huid heeft gezonde vetten nodig om soepel en zacht te blijven. Deze vetten vind je in omega-3, een stofje dat terugkomt in vette vis zoals zalm en makreel.

Vind je het lastig om via voeding voldoende omega-3 binnen te krijgen? Denk dan ook eens na over omega-3 supplementen. Vitaminecompleet heeft natuurlijke omega-3 supplementen van goede kwaliteit in hun assortiment, in capsulevorm.

Polyfenolen

Net als antioxidanten, zorgen polyfenolen ervoor dat beschadigde huidcellen zo snel mogelijk worden opgeruimd, waardoor je huid gezonder en jonger aanvoelt. Polyfenolen zitten in groene thee en donkere chocolade.

Selenium

Dit mineraal zorgt goed voor je huid doordat het je cellen beschermt tegen beschadigingen. Je hoeft dagelijks slechts 55 tot 70 microgram selenium binnen te krijgen.

Je vindt dit mineraal in paranoten, hele granen, zonnebloempitten, oesters, tonijn, haring, zwaardvis, garnalen, kip en kalkoen. 

Met een gevarieerd voedingspatroon krijg je dus dagelijks de juiste stofjes binnen die jouw huid helpen om gezond en stralend te blijven!

Gezond eten is niet het enige dat je kunt doen tegen huidveroudering. Het voorkomen van stress is namelijk ook ontzettend belangrijk.

Tip 2: Voorkom stress

Vrouwen Yoga Massage Gemasseerd

Stress is op allerlei verschillende manieren slecht voor je lichaam. Het heeft niet alleen invloed op je bloeddruk, maar ook op de uitstraling van je huid.

Je huid zal al snel veranderen wanneer je last hebt van stress. Zo is het mogelijk dat je last krijgt van puistjes, maar ook gevoeligheid, een doffe uitstraling en de vorming van nieuwe rimpels zijn tekenen van stress.

Deze veranderingen worden veroorzaakt doordat stress de hoeveelheid collageen in je huid aantast. Collageen is juist zo belangrijk wanneer je je huid stralend wilt houden.

Merk je dat je in een stressvolle periode zit? Stel dan een plan om op de stress zoveel mogelijk te beperken. Probeer eens een yogales uit, trakteer jezelf op een massage en doe ademhalingsoefeningen tijdens lastige periodes. Neem ook voldoende tijd voor jezelf en probeer echt tot rust te komen na een drukke werkdag.

Door goed om te gaan met stress, zorg je ervoor dat tekenen van huidveroudering zo veel mogelijk worden tegengegaan. Je voelt je fitter en zo zie je er ook meteen uit.

Een goede uitlaatklep tijdens stressvolle momenten is sport en beweging. Dat komt goed uit, want ook voldoende beweging is belangrijk voor het tegengaan van huidveroudering.

Tip 3: Beweeg voldoende

Het is voor iedereen gezond om regelmatig te sporten en om elke dag genoeg te bewegen. Sporten is een goede manier om tot rust te komen en om dagelijkse spanningen en zorgen te vergeten.

Tegelijkertijd is beweging ook ontzettend goed wanneer je huidveroudering wilt voorkomen! Door te bewegen wordt de bloedsomloop namelijk gestimuleerd, waardoor je lichaam beter is in het afvoeren van schadelijke afvalstoffen die je huid aan kunnen tasten.

Daarnaast komt er ook endorfine vrij tijdens een sportsessie. Dit is een hormoon dat zorgt voor een gelukkig gevoel, waardoor je dus meteen stress vermindert.

Tip 4: Creëer een goede huidverzorgingsroutine

Oudere vrouw reinigen gezicht handdoek

Je huid heeft dagelijkse verzorging nodig om in de beste conditie te blijven. Door een goede huidverzorgingsroutine te volgen, is het mogelijk om de tekenen van huidveroudering uit te stellen.

De ouder wordende huid is over het algemeen wat droger en heeft daarom behoefte aan extra hydratatie. Kies er daarom voor om vocht inbrengende crèmes en maskers te gebruiken.

Daarnaast is iedereens huid natuurlijk totaal anders. Het is belangrijk om je verzorgingsmiddelen af te stemmen op jouw type huid, zodat je jezelf altijd de beste verzorging geeft. Zo is het mogelijk om een vette, gecombineerde of juist een gevoelige huid te hebben.

Weet je niet welk type huid jij hebt? Dan kan het zomaar zo zijn dat je de verkeerde producten voor je huid gebruikt, waardoor huidveroudering juist kan versnellen. Laat je daarom adviseren door een ervaren huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Hij of zij is in staat om je huidtype vast te stellen en kan je meteen advies geven over de producten die het beste bij je passen.

Over het algemeen is het belangrijk om producten te vermijden die parfum, allergenen en andere synthetische ingrediënten bevatten. Vooral bij de oudere huid kunnen deze bestanddelen voor irritaties en uitdroging zorgen.

Heb je de ideale producten voor jouw huid gevonden? Gebruik ze dan iedere dag, zodat je het huidverouderingsproces zoveel mogelijk tegengaat.

Een goede huidverzorgingsroutine is uiteraard niet compleet zonder je huid ook te beschermen tegen de schadelijke invloed van de zon.

Tip 5: Bescherm je huid tegen UV-straling

Vrouw Zonnebrand

Wanneer het om huidveroudering gaat, is de zon de grootste boosdoener. De zon zorgt namelijk voor UV-stralen die schadelijk zijn voor je huid doordat ze het collageen in de huid afbreken. Dit maakt je huid slapper en zorgt er dus voor dat je sneller rimpels krijgt.

Daarnaast is de zon ook in staat om het herstellende vermogen van je huid aan te tasten. Beschadigde cellen kunnen zichzelf minder makkelijk repareren, wat zorgt voor oneffenheden en pigmentvlekjes.

Ook veroorzaakt door de zon vaak uitdroging. Al het vocht wordt als het ware uit je huid getrokken, waardoor rimpels en fijne lijntjes sneller zichtbaar worden.

Er zijn nog meer tekenen van huidveroudering die kunnen ontstaan door de zon, zoals:

  • Ruwe huid
  • Droge huid
  • Ouderdomsvlekjes
  • Sproeten
  • Slappe huid
  • Spataderen
  • Verkleuringen

Het is dus altijd belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème, ook op dagen dat de zon niet schijnt. Gebruik altijd minstens factor 15.

Tegenwoordig zijn er veel moisturizers verkrijgbaar met SPF: sun protection factor. Daarnaast is het ook mogelijk om je gezicht een paar keer per dag in te smeren met een speciale zonnebrandcrème die geschikt is voor de kwetsbare huid van je gezicht.

Breng de zonnebrandcrème aan voordat je de deur uitgaat: minstens twintig tot dertig minuten van tevoren. Vervolgens is het belangrijk om de crème iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Doe dit vaker wanneer je veel zweet of wanneer je hebt gezwommen.

Naast zonnebrandcrème zijn er nog meer producten die je huid beschermen tegen huidveroudering. Denk bijvoorbeeld eens aan Marokkaanse arganolie.

Tip 6: Hydrateer je huid met arganolie

Vrouw smeert gezicht Arganolie

Als de huid ouder wordt is de kans groot dat de huid droger wordt en een tekort aan vocht heeft. Dit tekort aan vocht maakt de huid dof, ruw en kan er ook voor zorgen dat rimpels en fijne lijntjes eerder ontstaan. Het is daarom belangrijk om je huid elke dag te hydrateren om huidveroudering te voorkomen.

Hydratatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat je huid lekker zacht aanvoelt, maar speelt ook een grote rol in het beschermen van je huid tegen invloeden van buitenaf.

Eén van de producten waarmee je je huid optimaal kunt hydrateren is Arganolie. Arganolie bevat essentiële vetzuren zoals omega-6. Deze vetzuren zorgen ervoor dat je cellen gevoed worden, dat de aanmaak van nieuwe cellen bevorderd wordt en dat je huid soepel blijft. Dit is goed voor het voorkomen van rimpels en fijne lijntjes

Arganolie bevat ook carotenoïden die je huid beschermen tegen schade van buitenaf. Deze stofjes spelen dus een grote rol wanneer je huidveroudering zoveel mogelijk wilt tegengaan.

Dan is er nog ferulinezuur, een stofje dat in staat is om je huid te beschermen tegen de UV-straling van de zon. Dat is belangrijk, want schade door de zon kan ervoor zorgen dat het proces van huidveroudering versneld wordt.

Hou er wel rekening mee dat Arganolie slechts een zeer lage beschermende factor heeft. Wij raden aan om naast arganolie nog een mild zonbeschermingsproduct te gebruiken voor een optimale bescherming van de huid.

Vitamine E is een belangrijk bestanddeel in arganolie doordat deze vitamine ontzettend goed is in het stimuleren van de aanmaak van nieuwe cellen. Des te ouder je wordt, des te meer beschadigde cellen je in je huid zult hebben. Vitamine E helpt met het verwijderen van deze beschadigde cellen en zorgt ervoor dat je lichaam nieuwe gezonde cellen aanmaakt.

Ook saponinen zijn in arganolie te vinden: stofjes die je huid verzachten en die de natuurlijke vetten van je huid helpen herstellen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er minder rimpels ontstaan.

Arganolie bevat een natuurlijke moisturizer voor je huid: squaleen. Dit wordt ontzettend snel opgenomen door je huid, voedt en hydrateert de cellen in je huid en voelt tegelijkertijd niet vettig aan. Squaleen beschermt daarnaast de voorraad collageen in je huid en zorgt dus voor een natuurlijke balans.

Daarnaast bevat arganolie ook sterolen, die collageen met zich meedragen. Deze stofjes zorgen er dus voor dat je natuurlijke voorraad collageen wordt aangevuld, waardoor huidveroudering kan worden vertraagd.

Als laatste vind je fenolcomponenten of polyfenolen terug in deze Marokkaanse olie. Deze bestanddelen zorgen ook voor bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Tip 7: Creëer een gezonde levensstijl

Roken Alcohol Water Slaap

Bij een gezonde levensstijl denk je misschien aan gezonde voeding en sport, maar er zijn nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden.

Onze huid is namelijk een afspiegeling van onze gezondheid. Heb je dus een gezonde levensstijl? Dan is de kans groot dat de tekenen van huidveroudering minder snel zichtbaar zijn bij jou.

Rook geen sigaretten

Roken is 1 van de meest bekende veroorzakers van vroegtijdige huidveroudering. Dat komt doordat sigaretten chemicaliën bevatten die niet alleen slecht zijn voor je gezondheid, maar ook voor je huid.

Daarnaast verstoren de stofjes in sigaretten het proces waarbij oude of beschadigde huidcellen worden afgebroken. Er komen dus minder gezonde huidcellen bij, waardoor er huidveroudering kan ontstaan

Sigaretten bevatten ook nicotine: een bestanddeel dat je bloedvaten kan vernauwen. Hierdoor is je lichaam minder goed in staat om voedingsstoffen en zuurstof te transporteren, waardoor je huid te weinig gezonde stofjes binnenkrijgt. 

Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Dit lukt meestal het beste wanneer je dit langzaam maar zeker afbouwt.

Beperk je consumptie van alcohol

Het is helemaal niet erg wanneer je af en toe van een lekker biertje of wijntje wilt genieten. Het is alleen wel belangrijk dat je dit met mate doet en dus niet elke avond alcohol drinkt.

Kies er bijvoorbeeld voor om slechts één tot twee keer in de week een drankje te doen, bijvoorbeeld wanneer je uit gaat of met vrienden hebt afgesproken. Zo beperk je al meteen de hoeveelheid alcohol die je inneemt.

Alcohol droogt je lichaam namelijk uit en zorgt daarmee voor een droge, doffe en slappere huid. Dit kan de kans op vroegtijdige huidveroudering vergroten.

Wil je van een lekker alcoholisch drankje genieten? Kies er dan voor om rode wijn te drinken. Rode wijn is namelijk goed voor je hart en heeft bovendien een aantal fijne eigenschappen die als anti-aging product werken.

De anti-oxidanten in wijn beschermen je huid tegen schadelijke invloeden en helpen je cellen te herstellen wanneer ze beschadigd zijn. Houd het wel bij slechts één glas rode wijn per dag, anders doe je meer kwaad dan goed.

Drink voldoende water

Je lichaam heeft water nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om iedere dag genoeg water te drinken.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid water is gemiddeld acht glazen. Dit verandert wel wanneer het zomer is, want op warme dagen is het belangrijk om nog meer te drinken.

Sport je regelmatig of houd je je bezig met andere inspannende activiteiten? Drink dan ook voldoende tussendoor, zodat je je huid niet uitdroogt.

Je stimuleert jezelf om voldoende water te drinken door altijd en overal een waterfles mee te nemen. Dus ook naar school, je werk of tijdens een avondje uit.

Slaap voldoende

Wanneer je last hebt van slaaptekort, is dit meestal in een mum van tijd te zien aan je huid. Problemen zoals een doffe huid, wallen en donkere kringen onder je ogen horen er allemaal bij.

Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam en dus ook voor je huid. Dit is namelijk het moment waarop je lichaam zich herstelt na een drukke en vermoeiende dag. Afvalstoffen worden afgevoerd en je huid krijgt weer een opkikker.

Steeds meer mensen slapen te weinig door drukke schema’s, maar ook door afleiding van telefoons en televisies. Hierdoor zal je je vermoeit voelen, maar er ook vermoeid uitzien.

Het is belangrijk om iedere nacht zeven tot acht uur te slapen. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat, zodat je voldoende slaap krijgt voordat je weer moet gaan werken.

Het creëren van een speciale slaaproutine kan hierbij helpen: poets je tanden, reinig en verzorg je huid, doe enkel nog een schemerlampje aan en lees nog een beetje voordat je slaapt. Vermijd telefoons in je slaapkamer en geniet van een ongestoorde nachtrust.

Infographic: Zo verminder je de veroudering van jouw huid

Infographic Tips Vroegtijdige Huidveroudering Tegengaan

Huidveroudering gaat vaak gepaard met een slappere huid, oneffenheden zoals pigmentvlekjes en meer roodheid doordat je huid gevoeliger wordt.

Uiteindelijk komen we allemaal op het punt dat huidveroudering niet meer tegen te houden is. Wel kunnen we dat moment nog wat uitstellen.

Dus als je je jeugdige uitstraling wilt behouden, volg dan bovenstaande tips. Als je nu goed voor je huid zorgt pluk je daar op latere leeftijd tenslotte de vruchten van!

Heb jij nog tips om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan? Deel ze dan met ons in de comments!

Deel dit artikel met je vrienden, zodat ook zij weten hoe ze hun huid de beste verzorging kunnen geven!