Ontdek de Krachtige Effecten van Salicylzuur

Lachende Vrouw Donker Haar Hand op Kin

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe huidverzorgingsproducten, kom je regelmatig het stofje salicylzuur tegen. Dit is een zuur met allerlei goede eigenschappen: het verwijdert oude huidcellen, kalmeert je huid en vermindert je talgproductie. Je kunt dit stofje voor allerlei verschillende problemen gebruiken, zoals acne en eelt.

Ben je benieuwd naar de werking van salicylzuur en hoe je dit stofje het beste gebruikt? Lees dan verder, want hier vind je alles wat je moet weten over salicylzuur!

Wat is salicylzuur?

Wat is Salicylzuur?

Salicylzuur is een natuurlijk zuur dat gebruikt wordt in verschillende vormen van huidverzorging. Het stofje staat namelijk bekend om zijn exfoliërende werking. Daarnaast is het ook een goed middeltje voor het bestrijden van acne.

Veel mensen denken bij zuren aan schadelijke stoffen, maar niets is minder waar. Salicylzuur komt namelijk van nature voor in verschillende bomen en planten. Zo is het mogelijk om het stofje uit de bast van wilgenbomen te halen, maar je vindt het ook in verschillende fruitsoorten en cactussen. 

BHA

Salicylzuur hoort bij een grotere groep betahydroxyzuren. Je kent deze stofjes misschien ook wel dankzij hun afkorting: BHA’s. Dit zijn stofjes die bestaan uit een zuur en een hydroxylgroep. Deze twee groepen worden gescheiden door twee koolstofatomen. Dit in tegenstelling tot AHA’s, waarbij de twee groepen worden gescheiden door slechts één koolstofatoom.

Je weet nu hoe salicylzuur scheikundig in elkaar zit, maar wat kan dit stofje nou precies betekenen voor je huid?

Wat doet salicylzuur voor je huid?

Huidproblemen Collage

Salicylzuur staat bekend als een verzorgend stofje dat goed is voor je huid. Dat is niet voor niets, want je kunt dit zuur voor allerlei verschillende problemen gebruiken.

Anti-aging

Wanneer je huid ouder wordt, vertraagt de vernieuwing van je cellen. Hierdoor ontstaan er sneller oneffenheden en kan je huid soms wat ruw en droog aanvoelen.

Doordat salicylzuur de dode cellen van je huid als het ware losweekt, komen de jonge cellen van je huid aan de oppervlakte te liggen. Hierdoor kan je huid frisser en egaler ogen.

Acne

Bij veel mensen ontstaat acne doordat je huid van nature te veel talg aanmaakt. Dit natuurlijke stofje moet je huid soepel houden, maar kan ook voor ontstekingen en irritaties zorgen.

Salicylzuur kan helpen met het verminderen van je talgproductie. Het droogt je huid een klein beetje uit, maar dat is juist goed wanneer je last hebt van een vette en onzuivere huid.

Door je huid regelmatig te behandelen met salicylzuur, houd je de talgproductie in balans. Hierdoor verminder je de kans op acne en andere oneffenheden.

Wratten

Wratten ontstaan doordat bepaalde cellen in je huid zich te snel delen. Hierdoor ontstaat er een ophoping, wat er weer uitziet als een bultje.

Om wratten te bestrijden, moet je deze extra huidcellen dus verwijderen. Salicylzuur helpt daarbij, aangezien het zuur huidcellen op kan lossen.

Bij wratten wordt er meestal een zuur met een concentratie van 8% of 12% gebruikt. Door het wratje aan te stippen met dit zuur, slinkt het bultje en kan deze zelfs langzaam maar zeker verdwijnen.

Puistjes en mee-eters

Iedereen heeft elke dag te maken met vuil op zijn huid. Dit vuil kan zich gaan ophopen in je poriën, wat weer voor ontstekingen zorgt. Het resultaat? Puistjes en mee-eters.

Om deze oneffenheden te voorkomen, moet je je huid dus goed en diep reinigen. Salicylzuur helpt daarbij, doordat het dode huidcellen verwijdert, de talgproductie vermindert en vuil kan oplossen.

Het stofje werkt bovendien ontstekingsremmend. Hierdoor kan het ontstoken puistjes helpen kalmeren.

Eelt

Eelt ontstaat wanneer er veel druk of wrijving op een stukje huid plaatsvindt. Ter bescherming creëert je huid een extra dik laagje, dat hard en stug aanvoelt.

Wanneer je overtollig eelt wilt bestrijden, moet je dit laagje dus weg zien te halen. Salicylzuur helpt met het losweken van de extra huidcellen.

Het maakt de bovenste laag bovendien wat zachter en weker, waardoor het eelt al snel wat soepeler aan kan voelen.

Dagelijkse verzorging

Salicylzuur is daarnaast ook in te zetten voor de dagelijkse verzorging van je huid. Hiermee help je verdere huidproblemen voorkomen.

Zo is het mogelijk om het zuur als exfoliërend middel te gebruiken. Hierbij haalt het salicylzuur de bovenste laag van je huid weg, waardoor er alleen gezonde en nieuwe huid tevoorschijn komt.

Daarnaast reinigt het stofje je huid ook diep. Het zuur lost het vuil uit je poriën op, zonder je huid te beschadigen.

Salicylzuur heeft dus allerlei toepassingen, maar hoe gebruik je dit stofje precies? 

Hoe gebruik je salicylzuur?

Vrouw hand op wang

Er zijn verschillende manieren waarop je salicylzuur kunt gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Je kunt ervoor kiezen om het stofje echt dagelijks te gebruiken, maar het is ook mogelijk om je huid af en toe te behandelen met het zuur.

Je kunt dan ook verschillende producten met salicylzuur kopen. Deze werken allemaal net iets anders en gebruik je op verschillende manieren.

Let wel op: het is aan te raden om niet alleen maar producten met salicylzuur te gebruiken. Dit kan je huid namelijk beschadigen. Kies daarom slechts één of twee producten uit voor jouw verzorgingsroutine.

Reinigingsproducten

Wanneer je een vette huid hebt met onzuiverheden, kan je je huid dagelijks reinigen met een speciaal product met salicylzuur. Deze reinigingsgels bevatten een laag percentage van het zuur.

Zo sla je twee vliegen in één klap: je reinigt je huid en haalt overtollig talg weg.

Breng een klein beetje van het product aan op een wattenschijfje en masseer het zo in je huid. Spoel het vervolgens na met lauw water.

Serums

Andere mensen kiezen liever voor serums met salicylzuur. Het voordeel van een serum is dat het je huid voedt.

Zo verwijdert het salicylzuur oude huidcellen en verzacht het je huid, terwijl het serum ondertussen ook voor gezonde voedingsstoffen zorgt. Een serum met salicylzuur is daarom een betere keuze wanneer je een gevoelige huid hebt.

Breng het serum aan nadat je je huid hebt gereinigd, maar voordat je een gezichtscrème aanbrengt. Een paar druppeltjes zijn genoeg, waarna je het product met ronddraaiende bewegingen inmasseert.

Acnebehandelingen

Heb je last van puistjes, mee-eters of acne? Dan is het soms het beste om het probleem gericht aan te pakken. Dit doe je met een product dat je alleen op je puistjes aanbrengt.

Het voordeel hiervan is dat er een hoger percentage salicylzuur aan deze producten kan worden toegevoegd. Zo behandel je jouw acne zo effectief mogelijk, zonder dat je je gezonde huid beschadigt.

Breng een druppel van deze producten aan op ieder puistje, laat het even intrekken en spoel het vervolgens af met lauw water. Doe dit na het reinigen van je huid.

Peelings

Wil je je huid niet elke dag behandelen met salicylzuur? Ga dan voor een chemische peeling met dit product.

Hierbij wordt een masker met het zuur aangebracht op je huid, waardoor oude huidcellen en vuil worden losgeweekt. Je exfolieert zo je huid, zonder ruwe of schurende producten te gebruiken.

Het is aan te raden om deze behandeling uit te laten voeren door een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Hij of zij weet namelijk precies welk percentage salicylzuur goed is voor jouw huid.

Er zijn dus verschillende producten met salicylzuur verkrijgbaar, maar voordat je ze gebruikt is het altijd goed om je bewust te zijn van eventuele bijwerkingen.

Wat zijn de bijwerkingen van salicylzuur?

vrouw spiegel handen op slaap

Bijna geen enkel verzorgingsproduct is vrij van eventuele bijwerkingen. Dat geldt dus ook voor salicylzuur.

Er zijn een aantal bijwerkingen die op kunnen treden wanneer je dit stofje gebruikt:

 • Huidirritatie
 • Allergische reacties
 • Verkleuringen van de huid
 • Schilfertjes
 • Vervellende huid
 • Droge huid
 • Branderig gevoel

Deze bijwerkingen komen vooral voor wanneer je een te hoog percentage salicylzuur hebt gebruikt. Het is namelijk een zuur en kan dus bijten, wat zorgt voor roodheid, branderigheid en irritaties.

Daarnaast kan het zijn dat je huid overgevoelig is voor het stofje. In dat geval ontstaat er een allergische reactie, maar het is ook mogelijk dat je huid gaat vervellen.

In de meeste gevallen is het voldoende om te stoppen met het gebruiken van salicylzuur. Gaan de bijwerkingen niet weg? Dan is het slim om langs te gaan bij je huisarts of dermatoloog.

Je kunt je bovendien laten adviseren door een professional voordat je salicylzuur gaat proberen. Zo weet je vooraf welke producten en zuurpercentages goed zijn voor jouw huid, zonder vervelende bijwerkingen.

Voordat je salicylzuur gaat gebruiken, is het ook goed om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voorzorgsmaatregelen voor salicylzuur

Flesje uitroepteken

Doordat salicylzuur een echt zuur is, kan het je huid beschadigen wanneer je het niet goed gebruikt. Daarom moet je eerst weten hoe je het product op een veilige en verantwoorde manier aanbrengt.

Controleer of je allergisch bent

Je huid kan heftig reageren op nieuwe verzorgingsproducten, dus ook op salicylzuur. Daarom is het verstandig om vooraf te controleren of je niet allergisch bent voor dit stofje.

Dat doe je door een klein beetje van het verzorgingsproduct aan te brengen op je nek. Houd het plekje 24 uur in de gaten. Is er geen roodheid of irritatie te zien? Dan kan je het product met salicylzuur waarschijnlijk gewoon veilig gebruiken.

Gebruik het niet bij bepaalde gezondheidsproblemen

Het wordt afgeraden om producten met salicylzuur te gebruiken wanneer je last hebt van bepaalde gezondheidsproblemen:

 • Nierziektes
 • Leverziektes
 • Diabetes
 • Problemen met de bloedsomloop

Wanneer je last hebt van deze problemen, is het beter om vooraf met je huisarts te overleggen of salicylzuur veilig voor je is. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Controleer de gebruiksaanwijzing

Ieder product met salicylzuur heeft weer een net andere werking. Sommige producten kan je op je huid smeren zonder ze af te spoelen, terwijl andere producten al na een halve minuut moeten worden afgespoeld.

Bekijk daarom goed de gebruiksaanwijzing van het verzorgingsproduct dat jij wilt gebruiken. Twijfel je? Informeer dan bij je schoonheidsspecialist hoe je salicylzuur het beste kunt gebruiken.

Je weet nu hoe je veilig omgaat met salicylzuur, maar het is ook fijn om te weten hoe je het meeste uit dit product haalt.

Tips voor het gebruik van salicylzuur

Vrouw wattenschijfje op huid arganolie

Wil je zeker weten dat je huid zo goed mogelijk verzorgd wordt wanneer je salicylzuur gebruikt? Dan is het de moeite waard om een aantal van deze tips op te volgen.

Gebruik salicylzuur met een goede moisturizer

Doordat salicylzuur de talgproductie van je huid vermindert, kan je huid wat droger aan gaan voelen. Je helpt dit probleem te verminderen door tegelijkertijd een moisturizer te gebruiken.

Dit is een crème of olie die je huid helpt met het absorberen van vocht. Bovendien zorgt een goede moisturizer voor een soepele en zachte huid door de natuurlijke oliën in je huid in balans te brengen.

Arganolie is een goede moisturizer om in combinatie met salicylzuur te gebruiken. Deze olie trekt namelijk snel in je huid, voelt niet vet aan, maar hydrateert je huid wel.

Arganolie verstopt je huid bovendien niet, waardoor de kans op puistjes en onzuiverheden kleiner wordt. Daarnaast zorgt de vitamine E voor snellere celvernieuwing, waardoor de olie goed samenwerkt met het salicylzuur wanneer je je huid zacht en soepel wilt maken.

Bouw langzaam op

Wanneer je je huid goed wilt verzorgen, kom je misschien in de verleiding om ineens veel salicylzuur te gaan gebruiken. Dat is niet de beste aanpak.

Kies er juist voor om langzaam maar zeker producten met dit stofje te gaan gebruiken. Zo laat je je huid wennen en verminder je de kans op heftige reacties en bijwerkingen.

Begin bovendien met producten met een laag zuurpercentage. Laat je eventueel adviseren door een professional.

Geef het de tijd

Lijkt het alsof je acne erger wordt nadat je salicylzuur bent gaan gebruiken? Maak je geen zorgen, want dit kan een natuurlijke reactie zijn.

Bij sommige mensen wordt de acne eerst wat erger voordat de huid echt gaat kalmeren.

Daarom is het aan te raden om vier tot zes weken te wachten voordat je stopt met het gebruiken van salicylzuur. Pas na zoveel weken kan je zien of het product echt werkt of niet.

Salicylzuur in beeld

Een gezonde huid dankzij salicylzuur

Salicylzuur is een natuurlijke stof die je huid helpt kalmeren, maar die ook gebruikt kan worden voor het bestrijden van acne, huidveroudering, wratjes en eelt

Het zuur verwijdert dode huidcellen en maakt plaats voor nieuwe en gezonde cellen die zachter en egaler aanvoelen. Salicylzuur is dan ook populair als huidverzorgingsproduct.

Je vindt het zuur in allerlei producten: van reinigers tot serums en van acnebehandelingen tot peelings. Zo kan je verschillende problemen gericht aanpakken.

Salicylzuur kan voor een aantal bijwerkingen zorgen, waardoor het belangrijk is om het zuur verantwoordelijk te gebruiken. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en overleg eventueel met je arts of dermatoloog.

Daarnaast is het goed om het product te combineren met voedende verzorgingsproducten, zoals arganolie.

Hoe gebruik jij salicylzuur in je verzorgingsroutine? Laat het achter in de comments!

Deel bovendien welke producten met salicylzuur jij het liefste gebruikt.

Stuur dit artikel meteen door naar al je vrienden, zodat zij ook leren over de voordelen dit bijzondere zuur.