De Ultieme Gids voor het vinden van het Beste Gezichtsmasker voor Jouw Huidtype

vrouwen verschillende gezichtsmaskers

Er gaat niets boven een rustgevend momentje voor jezelf met een verzorgend gezichtsmasker. Er zijn tegenwoordig zoveel opties, dat het niet altijd even makkelijk is om het perfecte masker voor jouw huidtype te vinden.

Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om het ideale gezichtsmasker te vinden en om er een zelf te maken in dit artikel. Lees dus verder en ontdek hoe jij je huid optimaal kunt verzorgen met een masker dat bij jouw huidtype past.

Wat is een gezichtsmasker?

Wat is een Gezichtsmasker

Een gezichtsmasker is een intensief verzorgingsproduct voor je huid. Deze maskers bevatten een aantal krachtige werkzame stoffen die je huid kunnen voeden, kalmeren en helpen herstellen.

Een masker breng je aan op de huid van je gezicht en laat je meestal een aantal minuten intrekken. Hierdoor kan het product goed in je huid trekken en deze de juiste verzorging geven.

De producten worden in alle soorten en maten gemaakt. Zo zijn er gels, kleimaskers, peel-of gezichtsmaskers en sheet masks.

Het maakt niet uit wat je huidtype is: een gezichtsmasker hoort een vast onderdeel in je huidverzorgingsroutine te zijn. Deze producten gebruik je echter niet elke dag, maar eerder één tot twee keer per week.

De geschiedenis van gezichtsmaskers

Goede huidverzorging is van alle tijden. Het is dus niet gek dat intensieve gezichtsmaskers al eeuwenlang worden gebruikt.

Meer dan 5000 jaar geleden was het gebruik van maskers een belangrijk deel van het dagelijks leven in het Indisch subcontinent. Hier werden er speciale gezichtsmaskers gemaakt die afgestemd werden op de tijd van het jaar. Deze werden gewoon met de hand gemaakt en bevatten alleen maar natuurlijke producten.

Ook in het oude Egypte, Rome en in China werden gezichtsmaskers eeuwen geleden al gebruikt. Soms als een belangrijk onderdeel van bepaalde rituelen, maar vooral als een schoonheidsmiddel voor een mooie stralende huid.

De gezichtsmaskers groeiden mee met de huidige beautytrends. Zo was er een tijd in Europa waarin vrouwen het liefste een zo wit mogelijke huid hadden. Veel gezichtsmaskers bevatten toen ingrediënten met een licht blekende werking. In de twintigste eeuw werd de dagelijkse huidverzorging steeds belangrijker voor iedereen. Het is dus ook niet gek dat gezichtsmaskers vanaf dit moment niet meer weg te denken waren uit de badkamer.

Voordat we je vertellen wat een gezichtsmasker allemaal voor je huid kan doen, is het wel belangrijk dat je weet hoe deze producten werken. Hoe kan het dat een simpel masker je huid verzorgt en reinigt?

Hoe werkt een gezichtsmasker?

Een van de grote kwaliteiten van de huid is dat ze in staat is om ingrediënten uit verzorgingsproducten te absorberen. Dat gebeurt dus ook wanneer je een gezichtsmasker gebruikt. In principe werkt een masker als een soort ’transport’ voor de krachtige ingrediënten in het product.

Doordat er vaak butylene glycol aan een masker wordt toegevoegd, is je huid nog beter in staat om de werkzame stoffen te absorberen. Daarom is het gebruik van een masker zo effectief.

Een goed gezichtsmasker werkt wanneer het zuivert, als antioxidant werkt en wanneer het masker de aanmaak van collageen stimuleert. In dat geval zorg je er namelijk voor dat je huid schoon, jong en stevig blijft.

Een van de manieren waarop een masker je huid kan zuiveren, is door de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren. Zo worden de oude, vervuilde cellen eerder vervangen en krijg je bovendien minder last van velletjes en andere oneffenheden.

Je weet nu hoe een gezichtsmasker werkt, maar wat kunnen deze maskers nou precies doen? Wij vertellen je het allemaal!

Alle voordelen die gezichtsmaskers te bieden hebben

vrouwen gezichtsmasker komkommer

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om gebruik te maken van een gezichtsmasker. Deze producten hebben namelijk allerlei verschillende voordelen.

Ze minimaliseren poriën

Door de jaren heen kunnen je poriën zichtbaar groter worden, vooral wanneer ze regelmatig verstopt zijn. Een goed masker reinigt de poriën intens en zorgt er daarom voor dat ze er meteen kleiner uitzien.

Ze hydrateren je huid

Voldoende vocht is belangrijk voor een gezonde huid, want dit zorgt ervoor dat je huid voller en zachter aanvoelt. Een gezichtsmasker bevat meestal veel vocht dat kan worden opgenomen door de huid. Het resultaat is een betere hydratatie en een gezonde elastische huid.

Ze verminderen fijne lijntjes

Het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes is een natuurlijk proces dat alles met huidveroudering te maken heeft. Een gezichtsmasker hydrateert je huid en stimuleert de aanmaak van natuurlijke vetstoffen die je huid soepel en jong houden.

Ze zorgen voor een gelijkmatige teint

Pigmentvlekjes kunnen ontstaan wanneer je te veel in de zon zit en zijn eigenlijk kleine beschadigingen van de huid. Deze vlekjes kan je bestrijden met behulp van de herstellende stoffen die in een gezichtsmasker verwerkt zijn.

Ze maken je huid steviger

Des te ouder je wordt, des te losser je huid aan gaat voelen. Dit komt door een gebrek aan collageen: een stof die verantwoordelijk is voor de stevigheid van je huid. Veel gezichtsmaskers stimuleren de aanmaak van collageen!

Ze verbeteren de werking van je andere verzorgingsproducten

Een gezichtsmasker hoort onderdeel uit te maken van je normale huidverzorgingsroutine. Het masker geeft je huid regelmatig een boost en zorgt ervoor dat je poriën helemaal schoon zijn. Hierdoor kunnen andere verzorgingsproducten weer sneller en efficiënter worden opgenomen, waardoor je nog betere resultaten zult zien.

Ze stimuleren de doorbloeding van je huid

Je huid heeft allerlei belangrijke vitaminen en mineralen nodig om zo gezond mogelijk te blijven. Deze krachtige stoffen worden via je bloed naar je huid gebracht. Dankzij een gezichtsmasker wordt je huid goed doorbloed, wat je huid uiteindelijk gezonder maakt.

Het is een mooi rustmomentje voor jezelf

Na een drukke werkdag of een hectisch weekend is het belangrijk om jezelf te belonen met een momentje van kalmte. Een gezichtsmasker heeft even de tijd nodig om in te trekken, dus geniet van het moment en kom even helemaal tot rust.

Het is duidelijk dat het gebruik van een gezichtsmasker ontzettend goed is voor je huid. Je moet er wel voor zorgen dat je het ideale masker voor jouw huidtype gebruikt. In het volgende deel lees je welk type masker bij jou past.

De beste gezichtsmaskers voor ieder huidtype

Vrouwen verschillende gezichtsmaskers

Iedere huid heeft behoefte aan andere werkzame stoffen. Zo moet je op zoek naar een heel ander soort gezichtsmasker wanneer je onzuiverheden hebt, dan wanneer je huidveroudering tegen wilt gaan. Gelukkig is er voor ieder huidtype wel een geschikt soort masker.

Bij huidverzorging is het ontzettend belangrijk dat je weet wat je op je huid smeert. Je wilt namelijk geen last krijgen van irriterende stoffen of onnodig veel chemische producten gebruiken. Daarom is het zo fijn om je eigen gezichtsmasker te maken.

Het kost helemaal niet veel tijd of geld om een DIY gezichtsmasker samen te stellen. Vaak heb je alleen maar een paar producten uit je keuken nodig. Voor ieder huidtype geldt dat er ook een passend DIY gezichtsmasker is

Voor ieder huidtype: sheet masks

Vind je het lastig om te bepalen welk huidtype je hebt of heb je met een mengeling van problemen te maken? Dan kan je altijd voor een sheet mask gaan. Deze maskers zijn gemaakt van stof of papier en zijn doorweekt in een verzorgend product.

Sheet masks zijn vooral heel goed in het hydrateren van je huid omdat ze je huid goed vochtig houden. Je kunt ze bovendien gebruiken in combinatie met je favoriete serum, aangezien het stoffen doekje het serum als het ware in je huid duwt.

Het gebruik van een sheet mask is zeer eenvoudig. Haal het masker uit de verpakking en plaats het op je gezicht met de open ruimtes voor je ogen en mond op de juiste plek.

Na gebruik hoef je je gezicht niet af te spoelen en is het vooral goed om het overgebleven product in je huid te masseren.

DIY sinaasappelmasker voor iedere huid:

  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 eetlepels honing

Meng de honing en de sinaasappelsap met elkaar en breng het masker aan met behulp van een kwast. Het voordeel van honing is dat dit ingrediënt kalmerende stoffen bevat die je huid helemaal tot rust brengen.

De vitamine C in het sap zorgt er ondertussen voor dat de celvernieuwing van je huid wordt gestimuleerd en dat je huid beter doorbloed wordt.

Voor normale tot droge huid: crème maskers

Je herkent een crème masker aan de rijke substantie van het product. Deze maskers zijn vaak wat dikker en doen je waarschijnlijk denken aan een nachtcrème. Het verschil is dat een crème masker nog meer krachtige werkzame stoffen heeft.

Een droge huid heeft vaak een tekort aan vocht en aan lipiden: de natuurlijke vetstoffen in je huid. Crème maskers zijn juist gevuld met krachtige oliën en vetten die de soepelheid van je huid kunnen helpen herstellen.

Een crème masker gebruik je door een ruime hoeveelheid op je vingertoppen aan te brengen. Verdeel het masker vervolgens gelijkmatig over je huid en vermijd je ogen en je mond. Neem de tijd om het gezichtsmasker in te laten trekken en spoel het overtollige product af met water.

Avocado Honing arganolie gezichtsmasker

DIY avocadomasker voor de droge huid:

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel arganolie

Haal de avocado uit de schil en prak deze helemaal fijn. Mix er vervolgens de arganolie en honing doorheen.

Een droge huid heeft behoefte aan natuurlijke vetten. Avocado bevat een aantal van deze essentiële vetzuren, net als arganolie. Deze Marokkaanse olie wordt bovendien snel opgenomen door je huid waardoor de vitaminen in de olie meteen hun werk kunnen doen en er geen vettig laagje ontstaat.

Wil je meer lezen over wat arganolie voor je huid kan doen? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie?

Voor de normale tot vette huid: peel-off maskers

Peel-off maskers worden vaak gemaakt van een lichte gel. Het bijzondere aan dit product is dat het langzaam gaat drogen en krimpen zodra je het hebt aangebracht.

Bij een vette huid is er sprake van een overschot aan oliën. Dit wordt bestreden door het tijdelijke uitdrogende effect dat een peel-off masker heeft. Bovendien trekt het masker strak over je huid heen, wat de doorbloeding weer stimuleert.

Breng een dun maar egaal laagje van het masker aan op je huid. Geef het gezichtsmasker vervolgens voldoende tijd om helemaal te drogen. Daarna kan je het masker gewoon van je gezicht af trekken, maar doe dit wel voorzichtig.

DIY havermoutmasker voor de vette huid:

  • 8 eetlepels havermout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap

Kook de havermout in water en laat het vervolgens goed afkoelen. Daarna kan je de havermout met de overige ingrediënten mengen en aanbrengen op je gezicht. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken.

Havermout is een kalmerend product dat rode vlekjes in je huid kan bestrijden. Ondertussen zorgt het citroensap ervoor dat overtollig vet en dode huidcellen van je huid worden verwijderd. Mensen met een vette of onzuivere huid zijn dus gebaat bij dit middel!

Voor de droge en gevoelige huid: gel maskers

Een gevoelige huid is meestal gebaat bij producten met zo min mogelijk irriterende ingrediënten. Een gel masker dat zich puur focust op hydratatie en dat gevuld is met antioxidanten is daarom een goede keuze.

Gel maskers zijn meestal gevuld met voedende stoffen zoals collageen. Dit stofje is essentieel om je huid soepel en zacht te houden. De toevoeging van antioxidanten zorgt er bovendien voor dat de beschadiging van huidcellen tegen wordt gegaan.

Het grote voordeel van gel maskers is dat ze ontzettend licht zijn. Je huid raakt dus niet geïrriteerd wanneer je een dun laagje van het masker aanbrengt.

Spoel het product na een kwartier tot twintig minuten af en breng daarna een kalmerende dag- of nachtcrème aan.

DIY yoghurtmasker voor de gevoelige huid:

  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Meng de drie ingrediënten met elkaar en breng het masker direct aan op je gezicht. Laat dit gezichtsmasker ongeveer een kwartier intrekken voor de beste resultaten.

Yoghurt is goed voor de gevoelige huid dankzij de probiotica en rustgevende proteïnen die je in dit product vindt. Cacao is dan weer goed in het kalmeren van irritaties en daardoor uitermate geschikt voor de gevoelige huid.

maskers verschillende huidtype

Voor de huid met onzuiverheden: kleimaskers

Problemen zoals puistjes en mee-eters komen vooral veel voor bij de jonge huid, maar mensen met een vettige huid hebben er soms ook op latere leeftijd last van. Het is dan verstandig om kleimaskers te gebruiken, aangezien deze geen oliën of andere vetten bevatten.

Een kleimasker sluit je huid helemaal af van de lucht, waardoor je hersenen ervoor zorgen dat de doorbloeding van je huid wordt gestimuleerd. Veel van deze maskers bevatten bovendien reinigende enzymen die je verstopte poriën weer kunnen openen.

Een kleimasker breng je het beste in een dun laagje aan en laat je helemaal opdrogen. Je zult merken dat het masker na een tijdje begint te brokkelen. Dat is het moment waarop je het product af kunt gaan spoelen met lauw water.

DIY bananenmasker voor een huid met onzuiverheden:

  • 1 banaan
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kurkuma

Prak de banaan tot deze in een papje is veranderd en meng er dan de baking soda en kurkuma doorheen. Dit milde masker kan je prima twintig minuten in laten trekken.

Banaan bevat vitamine A, een vitamine die ervoor zorgt dat je cellen zichzelf sneller vernieuwen en dat je poriën gereinigd worden. Kurkuma is in staat om bacteriën te bestrijden die acne veroorzaken en de toegevoegde baking soda zorgt ervoor dat overtollige olie wordt opgenomen.

Voor de oudere huid: water sleeping maskers

Des te ouder je huid wordt, des te meer hulp deze nodig heeft met herstellen en met het aanmaken van voldoende collageen en vocht.  Daarom wordt het aangeraden om water sleeping maskers te gebruiken wanneer je een oudere huid hebt.

De naam zegt het natuurlijk al: een water sleeping masker breng je aan voor het slapen gaan. Dat is belangrijk, want in de nacht doet je huid het meeste werk om zichzelf te herstellen. Vervolgens word je wakker met een gehydrateerd en gezond gelaat.

Het is belangrijk dat je een water sleeping masker rijkelijk aanbrengt. Zo heeft het masker de tijd om de hele nacht door te werken. In de ochtend kan je eventuele restanten afspoelen met water.

DIY citroenmasker voor de vermoeide huid:

  • Het sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie

Pers de hele citroen uit en meng het sap met suiker en olijfolie. Dit masker is vrij vloeibaar en kan je dus het beste aanbrengen met behulp van een kwast.

Een vermoeide huid heeft twee dingen nodig: hydratatie en een scrub. De olijfolie zorgt ervoor dat de vochtbalans van je huid weer in orde is en de suiker en de citroen werken samen om dode huidcellen te verwijderen.

Voor de huid met pigmentvlekjes: exfoliërende maskers

Pigmentvlekjes ontstaan door blootstelling aan de zon en kunnen ook een teken zijn een ouder wordende huid. Het is mogelijk om deze plekjes te bestrijden door een keer per week een exfoliërend masker te gebruiken.

Exfoliëren betekent in principe dat de bovenste laag van je huid voorzichtig wordt gescrubd. Hierdoor verdwijnen oude huidcellen en is het ook mogelijk om overtollig pigment te bestrijden.

Een exfoliërend gezichtsmasker breng je in een dunne laag aan en laat je korte tijd intrekken. Spoel het product vervolgens af en hydrateer je huid daarna meteen met een voedende moisturizer.

DIY tomatenmasker tegen pigmentvlekjes:

  • 1 tomaat
  • 2 eetlepels havermout
  • 1/2 eetlepel yoghurt

Pers de tomaat en verzamel al het sap in een kommetje. Meng vervolgens de ongekookte havermout en yoghurt met het sap.

Tomaat heeft een natuurlijke licht blekende werking. Hierdoor kunnen pigmentvlekjes subtiel verminderd worden. Tegelijkertijd zorgt de ongekookte havermout ervoor dat je gezicht op een milde manier wordt geëxfolieerd.

Ieder gezichtsmasker heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Toch zijn er een aantal universele tips waarmee je nog betere resultaten zult zien nadat je een masker hebt gebruikt. Wij delen ze hieronder met je!

vrouw gezichtsmasker reinigen gezichtsmasker

Tips om zoveel mogelijk uit je gezichtsmasker te halen

Je weet nu welke gezichtsmaskers goed bij je passen en hoe je zelf een masker kunt maken, maar weet je ook hoe je deze maskers het beste kunt gebruiken? Er zijn een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je de verzorgende krachten van een gezichtsmasker optimaal kunt benutten.

Reinig je gezicht eerst

Het spreekt misschien voor zich, maar een gezichtsmasker kan natuurlijk pas goed werken wanneer je gezicht helemaal schoon is. Verwijder daarom al je make-up en reinig je huid met een kwalitatieve cleanser. Je huid is anders minder goed in staat om de goede werkzame stoffen op te nemen. Het vuil blokkeert als het ware de weg, wat natuurlijk zonde is van je masker.

Stoom je poriën open

Om het maximale uit je gezichtsmasker te halen, is het belangrijk dat je poriën open zijn. Hierdoor kunnen ze goed gereinigd worden, maar kan je huid het masker ook beter absorberen.

Je kunt je gezicht op verschillende manieren stomen. Zo is het nemen van een hete douche al voldoende. Je kunt ook een kom heet water nemen en hierboven gaan hangen met een handdoek over je hoofd heen.

Breng het masker met een kwast aan

Wil je zeker weten dat je je masker zo hygiënisch mogelijk aanbrengt? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld een foundationkwast om het product aan te brengen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de kwast iedere keer schoonmaakt na gebruik.

Door een kwast te gebruiken, voorkom je dat er bacteriën van je handen op je gezicht terechtkomen. Gebruik je een masker uit een potje? Dan is het gebruik van een kwast nog belangrijker, want zo beperk je het aantal bacteriën dat zich in het potje kan verspreiden.

Spoel het masker goed af

Het is niet alleen belangrijk om je gezicht goed te reinigen voordat je gebruik maakt van een masker. Nadat het product goed is ingewerkt, moet je het namelijk ook weer grondig afspoelen. Als je dit niet doet, kunnen je poriën verstopt raken.

Probeer het gezichtsmasker eerst af te spoelen met een paar handjes lauw water. Gebruik vervolgens een washandje om het resterende masker zachtjes te verwijderen. Als laatste kan je een beetje koud water gebruiken om de poriën van je huid weer te laten krimpen.

Voor sommige maskers geldt dat je ze juist niet af hoeft te spoelen. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Ga voor een kwalitatief merk

Wil je niet je eigen masker maken maar koop je liever een kant en klaar product? Zoek dan een merk uit dat kwaliteit levert.

Conclusie

Nu weet jij precies wat een gezichtsmasker is en wat je er allemaal mee kunt bereiken. Of je nu een masker koopt of voor een DIY versie gaat: met een kwalitatief gezichtsmasker kan je je huid precies op de juiste manier verzorgen.

Ieder huidtype heeft behoefte aan andere soorten ingrediënten, maar meestal heb je de juiste spullen gewoon in huis om een heerlijk vers en volledig natuurlijk gezichtsmasker te maken.

Heb jij weer iets nieuws geleerd over gezichtsmaskers en ben je van plan om jezelf te verwennen op een verzorgend masker dat bij je huid past? Gebruik dan een van onze DIY recepten of laat het ons weten wanneer je nog een perfect homemade recept hebt voor een verzorgend masker.

Deel dit artikel ook meteen met je vrienden en nodig ze uit voor een gezellig maskeravondje met elkaar!