Ontdek de Voordelen van Henna als Natuurlijke Haarverf

Vrouw hand in haar

Verander jij nog weleens van haarkleur en merk je dat je haar door het verven stug en droog wordt? Overweeg dan om je haar te verven met henna.

Dit natuurlijke middel beschadigt je haar niet en geeft het een mooie subtiele kleur. Je moet dan alleen wel weten hoe je henna gebruikt.

Indien je direct aan de slag wilt met het gebruiken van Henna. Klik op Natuurlijke Hennapoeder Kopen en bestel vandaag nog het product dat het verschil gaat maken voor jouw haar!

Ben je nog niet bekend met Henna maar wil je er alles over weten? Lees hieronder dan alles wat je over Henna wilt weten zoals waar het vandaan komt en hoe je het gebruikt als haarverf.

Wat is Henna

Wat is henna precies?

Henna is een kleurstof die uit de lawsonia inermis plant gehaald kan worden. De blaadjes van deze plant worden geplukt en gedroogd, waarna ze worden gemengd met water zodat er een pasta ontstaat.

De plant geeft van nature een rode kleur af die al eeuwenlang geliefd is in talloze landen. Zo gebruikten de oude Egyptenaren al henna, want de Egyptische vrouwen vonden het belangrijk om hun grijze haren te bedekken met een mooie rode kleur.

Ook andere volken maken al eeuwenlang gebruik van de mooie kleur die deze natuurlijke haarverf afgeeft, bijvoorbeeld in verschillende landen in het Midden-Oosten en Azië.

Er werd al snel geëxperimenteerd door andere ingrediënten aan de henna toe te voegen, zodat de verf mogelijk een andere kleur zou krijgen. Toch bleken er niet veel natuurlijke ingrediënten te zijn die je haar een mooie kleur geven en die veilig voor gebruik zijn. Dat maakt henna zo uniek.

Er zijn wel twee andere planten die gebruikt kunnen worden als haarverf: indigo en cassia.

Indigo

Indigo heeft een typische donkerblauwe kleur en wordt gehaald uit de indigofera plant. Vooral in India werd er vroeger ontzettend veel indigo gemaakt, waarna het werd verhandeld met andere landen.

Indigo is op zichzelf te gebruiken, waardoor er een blauwe tot zwarte haarkleur ontstaat. Toch is het gebruikelijker om deze kleurstof met henna te mengen, wat zorgt voor een natuurlijke bruine haarverf.

Indigo staat soms ook wel bekend als zwarte henna.

Cassia

De volledige naam van cassia is cassia obovata: een plant die voornamelijk in Egypte groeit. Je herkent het poeder van deze plant aan zijn typische groene kleur.

Cassia heeft een veel mildere kleur en zorgt voor een subtiele gouden glans op je haar. Daarom wordt deze henna vooral gebruikt door blondines die hun kleur een klein beetje willen veranderen.

Cassia wordt ook wel neutrale henna genoemd.

Je weet nu wat henna is, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze natuurlijke haarverf?

Vrouw handen in haar

De voordelen van henna als natuurlijke haarverf

Henna is een volledig natuurlijk middel dat je kunt gebruiken om je haar te verven. Dat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën in de kleurstof zijn verwerkt. Hierdoor kan je op een aantal fijne voordelen rekenen wanneer je deze verf gebruikt.

Zo kan henna ervoor zorgen dat je haar sterker en zachter aan zal voelen, doordat de plant de natuurlijke verbindingen in je haar verbetert. Hierdoor is er de kans dat je haar zijdezacht aanvoelt na een behandeling met de kleurstof.

Het is daarom ook een veilige verf om te gebruiken wanneer je erg dun haar hebt, aangezien je niet het risico loopt dat je haar uitvalt na een behandeling. Dit in tegenstelling tot andere verfsoorten die je haar kunnen beschadigen.

De kleur van henna blijft bovendien lang zitten en vervaagt heel subtiel. Zo is het niet overduidelijk wanneer je je haar al een lange tijd niet hebt geverfd.

Henna kan bovendien helpen met de gezondheid van je hoofdhuid, aangezien het de vorming van roos kan verminderen. Ook een jeukende hoofdhuid kan voorkomen worden met deze kleurstof, doordat het natuurlijke middel je hoofdhuid voedt en hydrateert.

Als laatste is henna geschikt voor ieder haartype. De verf werkt goed wanneer je last hebt van vet haar, maar ook wanneer je erg droog en kwetsbaar haar hebt.

De nadelen van henna als natuurlijke haarverf

Henna is volledig veilig om te gebruiken en heeft geen vervelende bijwerkingen, maar toch moet je voorzichtig omgaan met deze kleurstof.

De verf is namelijk ontzettend sterk en kan je handen verkleuren. De kleurstof laat ook vlekken achter wanneer je het op de grond laat vallen, dus draag handschoenen en bedek je badkamer met oude handdoeken voordat je henna gaat gebruiken.

Daarnaast is de uiteindelijke kleur van je haar lastig te voorspellen, aangezien henna anders reageert op iedere haarkleur. Het corrigeren van de kleur is ook lastig, omdat het andere haarverf kan blokkeren.

Het is dus goed om vooraf na te gaan welke henna het beste werkt voor jouw haarkleur.

Vrouw verschillende hennapoeder hennapasta hennahaarverf henna

Welke soort henna is geschikt voor jouw haar?

Henna vormt een soort laagje over je natuurlijke haarkleur heen. Hierdoor is de uiteindelijke kleur van deze verf een combinatie van jouw haarkleur en de henna.

Zo gaat het nooit lukken om een lichtrode kleur te krijgen terwijl je van nature donkerbruin haar hebt. Hiervoor zal je je haar eerst moeten blonderen.

Daarom is het belangrijk om rekening te houden met je eigen haarkleur wanneer je henna uitzoekt. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat er uiteindelijk weinig te zien is van je nieuwe haarkleur.

Een simpele tip om rekening mee te houden, is om altijd henna te kopen die een tint lichter is dan de haarkleur die je voor ogen hebt. Henna pakt meestal vrij donker uit en het is bovendien makkelijker om je haar achteraf nog iets donkerder te verven wanneer je dat wilt.

Wil je zeker weten of je de juiste kleur henna voor jouw haar hebt gevonden? Doe dan een kleine test door een plukje haar in je nek te verven.

Alle henna is van nature rood, maar je kunt verschillende kleuren bereiken door de henna te mixen met indigo en cassia.

Rode henna

Wil je je haar rood verven? Dan kan je gewoon pure rode henna gebruiken. De kleur zal er felrood uitzien wanneer je erg blond of grijs bent, terwijl het een natuurlijke rode gloed geeft bij donkerbruin of zwart haar

Lichtbruine henna

Om je haar een subtiele bruine tint te geven, moet je een mix maken met indigo:

  • 2/3 deel henna
  • 1/3 deel indigo

Deze kleur is vooral geschikt voor blondines en wanneer je van nature lichtbruin haar hebt. Anders is de kleur nauwelijks zichtbaar.

Medium bruine henna

Dit mengsel is net een tintje donkerder en maak je ook met indigo:

  • 1/2 deel henna
  • 1/2 deel indigo

Deze kleur is zichtbaar bij iedereen die blond tot medium bruin haar heeft. Het is ook een goede kleur om grijze haren mee te bedekken.

Donkerbruine henna

Wie bijna een zwarte haarkleur wil bereiken met henna, moet een mix maken met extra veel indigo:

  • 1/3 deel henna
  • 2/3 deel indigo

Iedereen kan deze haarverf gebruiken, dus ook wanneer je donker kroeshaar hebt. 

Goudkleurige henna

Deze kleur zorgt er vooral voor dat blond haar een gouden gloed krijgt. Je kunt de henna ook gebruiken wanneer je een andere haarkleur hebt, aangezien het voor een mooie natuurlijke glans zorgt. 
Hiervoor gebruik je alleen maar cassia, wat ook wel neutrale henna wordt genoemd. Meng de cassia dus niet met rode henna.

Heb je jouw kleur uitgezocht? Dan moet je ook weten hoe je de henna mixt en aanbrengt op je haar.

Vrouw rood haar henna haarverf verven

Hoe moet je henna mixen en aanbrengen?

Henna is volledig natuurlijk en bovendien niet gevaarlijk om te gebruiken, maar je wilt natuurlijk wel het mooiste resultaat creëren. Dat doe je door zorgvuldig met de verf om te gaan en de kleurstof op een goede manier te mixen en aan te brengen.

Henna mixen

Het is eerst belangrijk om te bepalen hoeveel henna je nodig hebt. Voor kort haar is dit 50 tot 100 gram, voor middellang haar is dit 100 gram en voor lang haar is dit 200 gram. 

Doe de henna in een schone glazen kom en giet er langzaam maar zeker een beetje water bij. Het is niet makkelijk om vooraf te zeggen hoeveel water je nodig hebt, dus voeg steeds kleine beetjes toe en mix het tussendoor.

Blijf water toevoegen en de henna mixen tot je de textuur van yoghurt hebt bereikt. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke haarverf dan makkelijk aan te brengen is, maar niet zomaar van je haar af glijdt.

Vervolgens dek je de kom af met een beetje plastic folie en laat je het mengsel rusten. Je kunt het mengsel het beste een hele nacht laten staan.

Je zult merken dat de kleur van de henna wat is veranderd na dit nachtje rust. Pas dan is de henna klaar om gebruikt te worden.

Henna aanbrengen

Voordat je de henna aan gaat brengen, is het belangrijk om je haar een dag lang niet te wassen. De natuurlijke oliën in je haar zorgen er namelijk voor dat de verf beter zijn werk kan doen.

Neem een grote vuilniszak en knip er een gat in, waarna je de zak over je hoofd trekt zodat je je schouders en nek beschermt tegen de verf. Breng ook wat vaseline aan rondom je haar en op je oren. Zo weet je zeker dat er geen gekleurde vlekken op je huid achterblijven.

Doe handschoenen aan en breng de henna vervolgens pluk voor pluk aan op je haar. Besteed extra aandacht aan de haaraanzet en zorg ervoor dat de verf je haar helemaal bedekt tot aan de puntjes.

Het is beter om iets te veel haarverf te gebruiken dan iets te weinig. Zo voorkom je dat er kleurverschil ontstaat.

Is je haar helemaal bedekt met de natuurlijke verf? Maak dan een knot en leg al je haar bovenop je hoofd. 

Vervolgens wikkel je je haar in met oude handdoek en is het tijd om te wachten. Over het algemeen geldt: des te langer je wacht, des te groter het effect zal zijn.

Henna beschadigt je haar niet, dus het is geen probleem om de verf een nachtje in te laten trekken.

Spoel de natuurlijke verf uit in de douche en zorg ervoor dat alleen je haar nat wordt. Zo voorkom je dat je de rest van je lichaam een rode kleur geeft.

Blijf de verf uitspoelen tot er geen kleur meer loslaat. Was je haar met shampoo en gebruik een goede conditioner.

Na al dit harde werk wil je natuurlijk zeker weten dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je nieuwe haarkleur. Dat doe je door goed voor je haar te zorgen.

vrouwen kleuren haar blond bruin

Tips om de kleur van Henna langer te behouden

Wanneer je je haar een prachtige nieuwe kleur hebt gegeven, wil je wel zo lang mogelijk kunnen genieten van het resultaat. Als je goed voor je haar zorgt, blijft je haarkleur een stuk langer mooi.

Was je haar minder

Shampoo is ervoor gemaakt om al het vuil en olie uit je haar te halen. Dit zorgt er meestal ook voor dat dit middeltje de henna uit je haar haalt.

Het is dus aan te raden om je haar zo min mogelijk te wassen wanneer je langer wilt genieten van je nieuwe haarkleur. Bouw dit langzaam op door je haar steeds een dag minder te wassen.

Gebruik ondertussen droogshampoo wanneer je last hebt van vet haar.

Gebruik een milde shampoo

Wanneer je je haar gaat wassen, is het belangrijk om dit te doen met een milde shampoo. Ga op zoek naar een shampoo die geen sulfaten bevat, want dit zijn de stofjes die je haarkleur aan kunnen tasten.

Hierbij kan je denken aan de Healing Color Care shampoo van L’Anza en de Color Therapy shampoo van Biosilk.

Vermijd warm water

Het is natuurlijk heerlijk om een lekkere warme douche te nemen, maar dit hete water is niet goed voor je haarkleur. De hitte zorgt er namelijk voor dat je haarschubben openen, waardoor de henna gemakkelijker uit je haar spoelt.

Kies er dus voor om je haar te wassen met koud water. Dit zorgt er meteen voor dat je haar een mooie natuurlijke glans krijgt en voorkomt dat het uitdroogt.

Vermijd de zon

Zit je graag urenlang in de zon in de zomer? Vergeet dan niet om je haar goed te bedekken.

De zon zorgt er namelijk voor dat je haar lichter wordt en is in staat om de kleur van je gekleurde haar te vervagen. Draag daarom een pet of een sjaaltje wanneer je van plan bent om lange tijd in de zon te zitten.

Gebruik arganolie

Je kleur komt veel mooier tot zijn recht wanneer je haar gehydrateerd en zacht is. Gebruik daarom een voedend product zoals arganolie nadat je je haar hebt geverfd.

Deze olie is gevuld met allerlei essentiële vetzuren die je haar soepel en glad helpen te houden. Deze stofjes helpen ook met het hydrateren van je haar.

Ook vitamine E is te vinden in arganolie, wat de celvernieuwing van je haar stimuleert. 

Behandel je haar met deze olie na het verven, maar doe ook elke ochtend twee druppels arganolie in je haar voor een glanzende uitstraling.

Een prachtige nieuwe haarkleur dankzij henna

Henna is een kleurstof die je kunt gebruiken als volledig natuurlijke haarverf. Je kunt allerlei tinten met het stofje maken: van felrood, tot donkerbruin en een gouden gloed.

Het voordeel van dit product is dat het natuurlijk is, het je haar niet beschadigt en voor een mooie glans kan zorgen. Bovendien is het geschikt voor iedere haarsoort, van droog en dun tot vet en krullend.

Het enige wat je nodig hebt is hennapoeder en een beetje water, waarna jij een prachtige nieuwe haarkleur krijgt. Door je haar vervolgens goed te verzorgen met arganolie en door het minder te wassen, geniet je nog langer van de kleur.

Heb jij je haar ooit geverfd met henna en heb je nog goede tips? Laat het dan achter in de comments!

Deel meteen welke mooie kleur jouw haar heeft gekregen dankzij deze natuurlijke haarverf en deel dit artikel met je vrienden, zodat zij leren hoe ze hun haar op een veilige en natuurlijke manier kunnen verven!