De Beste Tips bij Mee-Eters!

Blonde Vrouw

Bijna iedereen heeft wel eens last van mee-eters: vervelende zwarte puntjes in je huid. Deze verstopte poriën kunnen een doorn in het oog zijn.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop jij mee-eters kunt bestrijden. Bovendien zijn er een aantal handige tips waarmee je nieuwe verstoppingen voorkomt.

Lees dus vooral verder om te leren hoe jij het beste voor een huid met mee-eters zorgt!

Wat zijn mee-eters?

Wat zijn Mee-Eters?

Mee-eters zijn een mix van talg en dode huidcellen die ophopen in je poriën. Doordat ze worden blootgesteld aan de lucht, worden ze hard en krijgen ze hun bekende zwarte kleur.

Een andere benaming voor mee-eters is open comedonen. Deze naam krijgen ze doordat de verstopping van je poriën zichtbaar is en niet opgesloten is onder de huid, zoals dat bij een puistje wel zou zijn.

Je herkent mee-eters niet alleen aan hun zwarte kleur, maar ook aan de vergrote poriën in je huid. Daarnaast is het mogelijk dat je een klein bultje onder de mee-eter voelt, doordat je porie zo ver gevuld is met opgehoopt talg.

Mee-eters komen vooral voor op plekken waar je van nature veel olie en talg aanmaakt. Daarom hebben de meeste mensen last van mee-eters op hun wangen, kin, neus of voorhoofd.

Daarnaast is het mogelijk om last te krijgen van verstoppingen in de poriën van je oor, rug, armen en benen. Kortom: mee-eters kunnen op bijna iedere plek van je lichaam voorkomen.

Je huid produceert namelijk overal talg en oliën, dus een verstopping kan in principe overal ontstaan. Toch zijn er een aantal veel voorkomende oorzaken die ervoor zorgen dat je last krijgt van mee-eters.

Wat veroorzaakt mee-eters?

Vrouw kijkt bedachtzaam

Om te weten hoe je van verstopte poriën af kunt komen, moet je eerst weten hoe ze ontstaan. Er zijn een aantal dingen die voor mee-eters kunnen zorgen.

Verstopte poriën

Dit is de meest voorkomende oorzaak, vooral wanneer je van nature veel talg en olie aanmaakt. Deze stofjes kunnen je poriën verstoppen, waardoor vuil en dode huidcellen nergens naartoe kunnen.

Overmatig zweten

Wanneer je zweet, is je huid ontzettend warm en vochtig. Dit is de ultieme plek voor bacteriën om zich op te hopen. Dit doen ze in je poriën, waardoor er uiteindelijk mee-eters ontstaan.

Scheren

Tijdens het scheren probeer je al het haar zo goed mogelijk weg te halen, maar soms blijft er een klein beetje haar achter. Dit kan gaan irriteren en vervolgens het haarzakje laten ontsteken.

Dankzij deze ontsteking kunnen dode huidcellen en talg je haarzakje niet verlaten. Oftewel: er ontstaat een verstopping

Slechte hygiëne

Het is belangrijk om je huid in goede conditie te houden door deze regelmatig te reinigen, het liefste elke dag. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat je poriën verstopt raken door ophopend vuil, dode huidcellen, olie en talg.

Gezondheidsproblemen

Er zijn ook enkele medische problemen die zorgen voor verstoppingen in je haarzakjes, zoals hormonale problemen waardoor je meer talg aanmaakt. Sommige mensen hebben ook last van natuurlijke huidproblemen waardoor dode huidcellen niet zomaar loslaten, wat ook voor verstoppingen zorgt.

Medicatie

Sommige medicatie zorgt ervoor dat je huid meer talg aanmaakt, wat het risico op mee-eters vergroot. Denk hierbij aan medicijnen zoals corticosteroïde, lithium en androgenen.

De oorzaak van mee-eters is nu bekend, maar wat kan je doen om van deze vervelende zwarte puntjes af te komen?

Hoe verwijder je mee-eters?

Tevreden vrouw raakt gezicht aan met hand

Wanneer je eenmaal mee-eters hebt, wil je het liefste zo snel mogelijk van ze af. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit probleem kunt behandelen.

Sommige behandelingen doe je gewoon zelf thuis, terwijl je voor andere behandelingen naar een specialist moet. Welke behandeling je kiest, is vooral afhankelijk van de plek waar de mee-eters zitten.

Gezicht

Heb je last van mee-eters op je neus of kin? Dan is het mogelijk om ze te verwijderen met behulp van een neusstrip. Deze strips koop je gewoon bij de drogisterij, en trekken als het ware de verharde stukjes talg uit je poriën.

Daarnaast kan je je gezicht behandelen met producten die retinol bevatten: een stofje dat ook wel bekend is als vitamine A. Deze verzorgingsproducten worden vooral gebruikt voor de oudere huid, maar zijn ook goed in het verwijderen van ophopingen in je poriën.

Heb je een favoriet gezichtsmasker dat klei bevat? Ook dat kan je gebruiken om mee-eters te verwijderen, want klei staat bekend om zijn reinigende werking.

Oren

Mee-eters op of in je oren zijn vaak lastig te bereiken. Je wilt niet zomaar in je huid gaan knijpen, want dit kan je huid beschadigen.

Daarom gebruik je voor deze mee-eters het liefste een speciale comedonenlepel. Dit is een handig hulpmiddel waarmee je mee-eters uitdrukt, zonder de huid kapot te maken.

Een bijkomend voordeel is dat je je vingers niet hoeft te gebruiken, waardoor je veel hygiënischer werkt.

Rug

Ook voor je rug kan een comedonenlepel een goede keuze zijn. Dankzij dit hulpmiddel bereik je ook mee-eters waar je normaal gesproken niet bij zou kunnen.

Daarnaast is de huid van je rug een stuk steviger dan die van je gezicht. Het is dus ook mogelijk om een goede scrub te gebruiken, waarmee het vuil uit je poriën verwijderd wordt.

Ook een techniek genaamd dermabrasie is mogelijk op je rug, waarbij de bovenste laag van je huid als het ware wordt afgeschaafd. Dit verwijdert hardnekkig vuil.

Armen en benen

Je armen en benen hebben ook een stevigere huid die bestand is tegen een ruwe scrub. Scrub de huid één tot twee keer per week om het vuil uit je huid te helpen verwijderen.

Heb je last van ernstige mee-eters op je armen en benen? Overweeg dan lasertherapie door een erkende schoonheidsspecialist, waarbij diepgeworteld vuil wordt verwijderd, zonder de bovenste lagen van je huid te beschadigen.

Als laatste is er altijd nog de chemische peeling. Hierbij wordt de bovenste laag van je huid verwijderd, waardoor je poriën niet meer verstopt zijn en je huid weer kan ademen.

Laat deze behandeling door een dermatoloog uitvoeren, zodat je je huid niet beschadigt.

Wanneer je thuis aan de slag wilt met je mee-eters, zijn er een aantal producten die je kunt gebruiken om je huid te reinigen.

Producten om thuis je mee-eters te behandelen

Vrouw middellang haar

Je hebt al gelezen met welke methodes jij je mee-eters zelf kunt verwijderen. De vraag is alleen: welke producten zijn daarvoor geschikt?

Er zijn een aantal producten die je in huis kunt halen voor het reinigen van jouw poriën.

Neusstrips

Wanneer je last hebt van mee-eters, is dit het eerste middeltje om zelf uit te proberen. Denk aan de strips van Bioré, Garnier of het eigen merk van Kruidvat.

Maak je huid vochtig op de plek waar je de strips aan wilt brengen, plak de strip op je huid en wacht vervolgens tot deze helemaal is opgedroogd. Vervolgens trek je de strip van je huid af, wat hopelijk al je mee-eters uit je poriën haalt.

Scrubben

Een goede scrub heeft ruwe deeltjes die dode huidcellen verwijdert, maar die ook talg uit je poriën haalt. Je kunt een bestaande scrub kopen, zoals de 7-Day Deep Pore Cleanser van Clinique, maar je kunt ook een eigen versie maken.

Mix hiervoor een eetlepel baking soda met een klein beetje water, tot je een dikke pasta krijgt. Breng de pasta aan op je gezicht en maak draaiende bewegingen om je huid grondig schoon te maken. Spoel af met lauw water.

Maskers

Kleimaskers zijn ontzettend goed in het reinigen van je poriën. Ze zijn ook nog eens natuurlijk, dus de kans dat je huid gaat irriteren is ontzettend klein.

Verschillende merken maken goede kleimaskers voor mee-eters, zoals het Groene Klei Masker van De Tuinen of het Aztec Secret Indian Healing Clay.

Je kunt ook je eigen masker maken met behulp van bentoniet klei. Mix een eetlepel van de klei met een eetlepel water en een eetlepel honing.

Breng het masker aan op je gezicht en laat het een kwartier intrekken. Spoel het vervolgens af met lauw water en herhaal dit twee keer per week.

Is het veilig om zelf mee-eters te verwijderen?

In principe is het veilig om je eigen mee-eters te verwijderen. Je moet dan alleen wel verantwoordelijk omgaan met je huid.

Dat betekent dat je de mee-eters niet zomaar uitdrukt, bijvoorbeeld met je nagels. Dit maakt je huid kapot en kan uiteindelijk voor ontstekingen zorgen.

Bovendien moet je altijd hygiënisch te werk gaan. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat je het probleem alleen maar erger maakt.

Heb je last van hele ernstige mee-eters die je niet zomaar kan verwijderen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? Schakel dan de hulp in van een professionele schoonheidsspecialist of dermatoloog.

Ondanks al deze handige middeltjes tegen mee-eters, is het nog altijd beter om deze verstoppingen te voorkomen. Maar hoe doe je dat precies?

Mee-eters voorkomen

Vrouw kijkt in spiegel huid

Het is vervelend om last te hebben van mee-eters, maar gelukkig kan je een paar dingen doen om te voorkomen dat je poriën verstopt raken.

Reinig je huid regelmatig

Het is belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen met een verzorgingsproduct dat geschikt is voor jouw huid. Zo voorkom je dat olie, dode huidcellen en vuil zich ophopen in je poriën.

Vermijd verzorgingsproducten met verstoppende olie

Oliën kunnen goed zijn voor je huid, maar dan moeten het lichte oliën zijn die je huid niet verstoppen. Gebruik je verzorgingsproducten met zware oliën, dan kan dit mee-eters veroorzaken.

Houd je handen van je gezicht

Je handen dragen altijd bacteriën en talg met zich mee. Voorkom dat ze je huid verstoppen door niet aan je gezicht te zitten, tenzij je je huid verzorgt natuurlijk.

Eet gezond

Houd je huid in optimale conditie door voldoende groenten en fruit te eten en ongezonde snacks te laten staan. Drink ook voldoende om je huid zacht en soepel te houden.

vrouw argannoten arganolie

Gebruik arganolie

Het is verstandig om producten te gebruiken die de natuurlijke aanmaak van talg in balans houden. Zo blijf je huid gehydrateerd, zonder je poriën te verstoppen.

Arganolie is een natuurlijke olie die je huid soepel en zacht maakt, zonder dat het voor een vettig gevoel zorgt. Het trekt bovendien snel in en kan helpen met het verminderen van overmatige talgproductie.

De Vitamine E in de olie helpt bovendien met de celvernieuwing, waardoor dode huidcellen eerder verdwijnen en mogelijk geen verstoppingen meer veroorzaken. Gebruik gewoon eens per dag een druppeltje arganolie om je huid te verzorgen.

Mee-eters behandelen in beeld gebracht

Mee-eters behandelen in beeld gebracht

Zeg vaarwel tegen mee-eters

Wanneer je last hebt van mee-eters, herken je dit aan zwarte puntjes die op je gezicht, rug, oren, benen of armen kunnen zitten. Ze ontstaan door verstoppingen die veroorzaakt worden door te veel talg, overmatig zweten, slechte hygiëne of enkele medische problemen.

Het verwijderen van mee-eters kan op allerlei manieren. Zo kan je verzorgingsproducten gebruiken, maar ook je huid laten behandelen door een schoonheidsspecialist.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen: dus het is de moeite waard om geen vettige verzorgingsproducten te gebruiken, je huid niet overmatig aan te raken en om je gezicht twee keer per dag te reinigen.

Heb jij een goede manier gevonden om mee-eters te bestrijden? Laat het ons dan weten in de comments!

Vertel ons meteen wat jij doet om te voorkomen dat je poriën verstopt raken.

Deel dit artikel ook met je vrienden. Wie weet hebben zij wel handige tips nodig voor het bestrijden van mee-eters.