De Ultieme Gids voor Aftersun Verzorging

Het is niet alleen belangrijk om je huid in te smeren voordat je in de zon gaat, ook de nazorg mag niet vergeten worden.

De zon kan je huid beschadigen en daarom is het verstandig om je huid na het zonnen, te kalmeren en verzorgen met een goed aftersun product. Daarmee zorg je er meteen voor dat je bruine zomerkleurtje langer behouden blijft!

Ben je benieuwd hoe je het beste voor je huid zorgt na een dag in de zon? Lees dan vooral verder!

Wat is aftersun verzorging?

Wat is After Sun Verzorging

Aftersun verzorging is het verzorgen van de huid na blootstelling aan de zon. Hiermee help je je huid weer herstellen. Vooral na een middag zonnebaden is het belangrijk om je huid een handje te helpen.

De zon kan namelijk voor huidbeschadiging zorgen en de hitte haalt veel vocht uit je huid. Tijdens je aftersun routine probeer je deze problemen te verhelpen, zodat permanente beschadiging voorkomen wordt.

Aftersun verzorging is niet alleen belangrijk wanneer je een verbrande huid hebt. Ook bij normale blootstelling aan de zon is het goed om je huid op tijd te verzorgen.

Maar wat is nou precies de reden dat aftersun verzorging zo belangrijk is?

Waarom is aftersun verzorging belangrijk?

Vrouw met zonnehoed in zon aan het water

Bijna iedereen weet dat de stralen van de zon schadelijk kunnen zijn. Dat komt door de uv-A en uv-B stralen die in het zonlicht zitten.

Deze stralen tasten de cellen in je huid aan en kunnen voor allerlei problemen zorgen, van rimpels en een droge huid, tot serieuzere problemen als huidverkleuring en zelfs huidkanker.

Merk je dat je een bruin kleurtje hebt gekregen na een middag in de zon? Dan geeft dit eigenlijk aan dat je huidcellen zijn beschadigd en verzorging nodig hebben.

Hoe goed je je ook insmeert om je huid te beschermen tegen deze zonnestralen: het is bijna nooit mogelijk om alle schadelijke stralen tegen te houden.

Daarom is het belangrijk om je huid altijd goed te verzorgen na blootstelling aan de zon. Dit houdt je huid in goede conditie en kan ernstige problemen in de toekomst voorkomen.

Vraag je je af welke huidproblemen er kunnen ontstaan wanneer je niet aan aftersun verzorging doet? Wij leggen het je uit.

Veel voorkomende huidproblemen door de zon

Vrouw huidproblemen

Wanneer je huid is blootgesteld aan de zon en je dit niet goed verzorgt, kan je te maken krijgen met een aantal vervelende problemen. Daarom is het goed om altijd aan aftersun verzorging te doen.

Droge en geïrriteerde huid

De warmte van de zon zorgt ervoor dat het vocht in je huid als het ware verdampt. Dat betekent dat het droog aan gaat voelen.

Tegelijkertijd zorgt de hitte ervoor dat je huidcellen geïrriteerd raken. Dat uit zich meestal als een rode en pijnlijke huid.

Pigmentvlekjes

Wanneer je huid zich wil beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon, maakt het melanine aan. Dit stofje is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor het pigment in je huid.

Het kan gebeuren dat je huid te veel melanine aanmaakt wanneer je veel in de zon bent. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je verkleuringen in je huid krijgt, die ook wel pigmentvlekjes worden genoemd.

Zonneallergie

Sommige mensen zijn extreem gevoelig voor zonnestralen. Zij krijgen bijna een soort allergische reactie wanneer hun huid wordt blootgesteld aan de zon.

Dit uit zich meestal in kleine bultjes die heel erg kunnen jeuken. Dit probleem komt in allerlei vormen voor: van extreme zonneallergie tot een milde allergische reactie die bijna iedereen kan krijgen na een middag in de zon.

Verbranding

Heb je je huid echt te lang blootgesteld aan de zon? Dan zal last krijgen van zonnebrand.

Dit betekent dat de cellen van je huid beschadigd zijn, rood worden, zwellen en pijnlijk aanvoelen. Het is mogelijk om je huid oppervlakkig te verbranden, maar er zijn ook ernstige gevallen waarbij de diepste lagen van je huid worden aangetast.

Rimpels en fijne lijntjes

Het is normaal dat je huid langzaam maar zeker veroudert, maar de zon versnelt dit proces. Dat komt doordat de stralen van de zon je gezonde huidcellen beschadigen, je huid uitdrogen en de vorming van collageen tegengaan.

Dit betekent dat je huid er op den duur slapper uit gaat zien, wat weer zorgt voor rimpels en fijne lijntjes.

Het is duidelijk dat de zon voor veel nare problemen kan zorgen. Daarom is het belangrijk om je huid te verzorgen met de juiste aftersun lotion, maar hoe vind je die?

Zo vind je de beste aftersun lotion

vrouw op strand smeert zonnebrand gezicht

Bij het uitzoeken van een aftersun lotion, is het belangrijk om een product uit te zoeken dat snel in je huid trekt. Dit zorgt ervoor dat de lotion meteen zijn werk kan doen en beschadigingen kan helpen herstellen.

Daarnaast is het goed om een zo natuurlijk mogelijk product aan te schaffen. Verschillende chemicaliën zoals parfums en kleurstoffen kunnen je huid extra irriteren, waardoor de schade van de zon niet effectief wordt aangepakt.

Probeer ook een aftersun product te kopen dat geschikt is voor jouw huidtype. Zo zijn er speciale lotions verkrijgbaar voor de gevoelige huid, de ouder wordende huid of de vette huid.

Des te beter het product aansluit op jouw huidtype, des te kleiner de kans dat je last krijgt van extra huidproblemen zoals acne of irritaties.

Goede voorbeelden van natuurlijke aftersun lotions zijn de Biosolis Aftersun Milk en de Earth Line Aloe Vera Irriderm Gel. Ook de aftersun lotion en douchegel van Eco Cosmetics zijn aanraders.

Op welke ingrediënten moet je letten?

Een belangrijk stofje dat niet mag ontbreken aan een goede aftersun lotion, is superoxide dismutase. Deze stof zorgt ervoor dat je huidcellen in staat zijn om zich sneller te herstellen, waardoor blijvende schade wordt voorkomen.

Daarnaast is aloë vera ook een goed middeltje om te gebruiken nadat je in de zon hebt gezeten. Dit kalmeert de huid en kan ervoor zorgen dat irritaties en roodheid sneller verdwijnen.

Dan is het belangrijk om een ingrediënt te hebben dat de vochtbalans in je huid herstelt, zoals een voedende olie. Denk hierbij aan arganolie, maar ook aan avocado-olie en kokosolie.

Probeer daarnaast aftersun producten met parfum te vermijden. Dit kan je huid namelijk extra uitdrogen en kan bovendien bestaande irritaties verergeren.

Wist je dat het ook mogelijk is om aftersun verzorging te gebruiken die je gewoon in je keukenkastjes vindt

Probeer daarnaast aftersun producten met parfum te vermijden. Dit kan je huid namelijk extra uitdrogen en kan bovendien bestaande irritaties verergeren.

Wist je dat het ook mogelijk is om aftersun verzorging te gebruiken die je gewoon in je keukenkastjes vindt?

DIY aftersun verzorging

vrouw zonnebrand zonnebril thee aloe vera olie creme

Het is niet altijd nodig om dure producten te gebruiken voor je aftersun verzorging. Er zijn namelijk een paar simpele middeltjes die ook kunnen helpen met het verzorgen van beschadigde en verbrandde huid.

Aloë vera

Aloë vera is een geliefd middeltje voor aftersun verzorging, omdat het een pijnlijke huid verkoelt nadat het verbrand is. Een beetje aloë vera helpt dus met het verminderen van pijn.

Daarnaast is deze plant in staat om irritaties te helpen verminderen. Dat zorgt er weer voor dat je huid sneller herstelt.

Heb je een aloë vera plant in huis? Breek dan een stengel af en smeer een beetje van de gel over de huid die is blootgesteld aan de zon.

Groene thee

Groene thee heeft van nature een belangrijke kwaliteit, want dit middeltje is in staat om ontstekingen te helpen remmen. Het is dus ook goed in het verminderen van irritaties en helpt je huid kalmeren nadat het is aangetast door de zon.

Neem een schone doek en doop deze in afgekoelde groene thee. Leg dit kompres vervolgens op geïrriteerde stukken huid.

Griekse yoghurt

Melkzuur is het bestanddeel dat Griekse yoghurt zo nuttig maakt wanneer je huid is blootgesteld aan de zon. Dit stofje vermindert de gevoeligheid van je huid en kan helpen met het tegengaan van irritaties.

Ook andere yoghurt bevat dit stofje, maar Griekse yoghurt is makkelijker in gebruik doordat het wat dikker is. Je hoeft alleen maar wat van de yoghurt direct op je huid te smeren.

Azijn

Wanneer je huid ernstig is beschadigd door de zon, is het belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Dat doe je met behulp van azijn, want dit werkt als een ontsmettend middel.

Je kunt verschillende soorten azijn gebruiken, zoals witte azijn en appelazijn. Je kunt een kopje azijn in bad gieten, maar het is ook mogelijk om de azijn direct aan te brengen op je huid.

Arganolie

Arganolie beschikt over essentiële vetzuren, sterolen, squaleen en vitamine E: vier stofjes die je huid helpen hydrateren. Daarnaast bevat de olie ook anti-oxidanten, die helpen met het herstellen van je beschadigde huidcellen.

Hierdoor is deze olie goed in het herstellen van je huid na een lange dag in de zon, waarbij het ook het uitdrogen van je huid kan voorkomen. De olie trekt snel in en laat geen vlekken achter op je kleding of lakens, dus je kunt hem gewoon direct op je huid smeren en zacht inmasseren.

Naast deze DIY middeltjes, zijn er nog een aantal simpele tips die je kunnen helpen met je aftersun verzorging.

Tips voor goede aftersun verzorging

vrouw in zon met zonnehoed arganolie

Door een paar simpele tips te volgen, zorg je ervoor dat je huid in goede conditie blijft, zelfs als je een lange middag in de zon hebt gezeten.

Een koude douche

De zon zorgt ervoor dat je huid oververhit raakt. Hierdoor ga je zweten, wat je huid nog verder kan irriteren.

Spoel je huid dus goed af met koud water nadat je uit de zon komt. Dit koelt de huid af en spoelt meteen het zout uit je zweet weg.

Ga niet krabben

Beschadiging door de zon kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jeukende stukjes huid. Het is ontzettend belangrijk dat je niet gaat krabben. Dit verergert de irritatie namelijk alleen maar.

Hydrateer je huid

Hydratatie is een belangrijk onderdeel van aftersun verzorging. Smeer je huid daarom regelmatig in met een goede lotion of gebruik natuurlijke arganolie.

Blijf uit de zon

Is je huid al geïrriteerd door de zon? Dan is het ontzettend belangrijk om de zon eventjes te vermijden.

Je wilt namelijk voorkomen dat de irritatie alleen maar erger wordt door nog meer uv-A en uv-B stralen die je huid beschadigen.

Voorkom het probleem in de toekomst

Het is natuurlijk ontzettend vervelend om last te hebben van een beschadigde huid na een middag zonnebaden.

Daarom is het verstandig om in de toekomst beter voor je huid te zorgen door je goed in te smeren met zonnebrandcrème en door minder lang in de zon te blijven.

Het belang van aftersun verzorging in beeld

After Sun Verzorgingstips in Beeld

De zon zorgt ervoor dat je huid beschadigd, dus het is belangrijk om aan aftersun verzorging te doen. Hierbij help je je huid herstellen en kalmeren na blootstelling aan uv-A en uv-B stralen en behoudt je jouw zomerkleur ook nog een langer.

Door je huid goed te verzorgen na blootstelling aan de zon kun je problemen zoals pigmentvlekjes, een verbrandde huid, zonneallergie en zelfs rimpels voorkomen.

Naast kant en klare aftersun lotions zijn er ook DIY middeltjes die kunnen helpen, zoals aloë vera, yoghurt en arganolie. Ook een koude douche en moisturizer helpen je huid herstellen.

Heb jij een aantal goede tips voor aftersun verzorging? Laat het ons dan weten.

Deel bijvoorbeeld je favoriete DIY middeltje om je huid mee te verkoelen.

Stuur dit artikel ook door naar je vrienden, zodat je ze helpt met het verzorgen van hun huid na een dag in de zon.