De Beste Huidverzorgingsroutine voor de Rijpe Huid

glimlachende vrouw middelbare leeftijd

Met de juiste huidverzorgingsroutine houd je je huid zo mooi mogelijk. De rijpere huid heeft speciale aandacht nodig, want er zijn enkele stofjes die je huid minder aanmaakt. Gelukkig zijn er genoeg verzorgingsmiddelen die de ouder wordende huid kunnen helpen.

Wist je dat het aangeraden wordt om verschillende huidverzorgingsroutines te hebben in de ochtend en in de avond? En dat er ook enkele producten zijn die je het beste één keer per week of per maand kunt gebruiken?

Wij vertellen je alles wat je moet weten over de beste verzorgingsroutine voor de rijpere huid. Lees dus vooral verder en ontdek hoe jij je huid optimaal kunt verzorgen!

Wat is een goede huidverzorgingsroutine?

Wat is een goede huidverzorgingsroutine

Een goede huidverzorgingsroutine is een routine waarbij je je huid iedere dag precies de verzorging die het nodig heeft. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Zo is het goed om je huid te reinigen, maar ook om het te voeden met de juiste producten die je huid gezond houden.

Iedere huid is anders. Daarom is het belangrijk om jouw verzorgingsroutine aan te passen aan de eigenschappen van je huid. Wanneer jij dagelijks optimaal voor je huid zorgt, zal je merken dat deze er stralend en gezond uitziet.

Waarom is goede huidverzorging belangrijk?

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom jij het beste goed voor je huid kunt zorgen. Goede dagelijkse huidverzorging brengt allerlei voordelen met zich mee.

  • Het helpt toekomstige problemen te voorkomen, zoals rimpels, pigmentvlekjes en zelfs de vorming van littekens.
  • Je verliest elke dag huidcellen, dus het is niet genoeg om je huid slechts af en toe te verzorgen. Er zijn altijd weer nieuwe huidcellen die verzorging nodig hebben.
  • Het zorgt ervoor dat je huid ook in de toekomst gezonder is. De huidverzorging van vandaag zorgt voor een gezonde huid over dertig jaar.
  • Des te beter je voor je huid zorgt, des te minder tijd je kwijt bent met huidverzorging. Je voorkomt namelijk een hoop problemen.
  • Het geeft je zelfvertrouwen een boost en zorgt er bovendien voor dat je elke dag even de tijd voor jezelf neemt.

Iedere huid is gebaat bij een andere huidverzorgingsroutine, dus ook de rijpere huid.

De beste huidverzorging voor de rijpere huid

vrouw middelbare leeftijd

Wanneer je ouder wordt, zal je merken dat je huid langzaam maar zeker verandert. Dat is niet gek, want er vinden allerlei veranderingen plaats in je lichaam. De rijpere huid kan wel een steuntje in de rug gebruiken.

Er zijn namelijk een aantal belangrijke stofjes die je huid in deze periode minder aanmaakt. Zo is er collageen: een stofje dat verantwoordelijk is voor elasticiteit in je huid. Doordat je lichaam minder collageen aanmaakt, zal je merken dat er rimpels en fijne lijntjes ontstaan.

Daarnaast verandert de structuur van het pigment in je huid, waardoor je op oudere leeftijd te maken kunt krijgen met pigmentvlekjes.  Ook je bloedvaten worden kwetsbaarder, waardoor ze eerder kunnen breken. Met een rijpere huid zal je dus vaker last hebben van irritaties en roodheid.

Om deze problemen effectief aan te pakken, is het belangrijk om producten te gebruiken die speciaal zijn gemaakt voor de rijpere huid. Deze bevatten namelijk bestanddelen die jouw huid gericht helpen verzorgen en herstellen.

Door de juiste producten te gebruiken en door de juiste huidverzorgingsroutine aan te houden, zorg jij ervoor dat je rijpere huid niks tekort komt. Een goede verzorgingsroutine begint natuurlijk bij het begin: de ochtend.

Huidverzorging in de ochtend

vrouw creme gezicht

De beste manier om je dag te beginnen, is door even een moment voor jezelf te nemen en je huid goed te verzorgen. In de ochtend maak je je huid klaar voor de rest van de dag. Door de juiste producten te gebruiken, houd jij je huid zo gezond mogelijk.

Stap 1: reinigende olie

Met een olie is het makkelijk om al het vuil te verwijderen dat zich ’s nachts ophoopt op je huid.  Breng twee pompjes olie aan op je vingers en wrijf je handen samen om de olie op te warmen.

Masseer de olie in je huid en spoel het vervolgens af met lauw water.

Stap 2: reiniger op waterbasis

De rijpere huid is gevoelig voor irritaties en roodheid, dus het is belangrijk om milde producten de gebruiken. Met een reiniger op waterbasis kan je je huid diep reinigen, maar dan wel op een milde manier.

Breng de reiniger aan op je huid en laat deze een of twee minuten intrekken. Spoel je huid vervolgens schoon met koud water en dep een washandje op je huid om alles schoon te maken.

Stap 3: toner

Nu je huid helemaal schoon is, is het tijd om het te gaan voeden. Een toner is een belangrijke eerste stap, want dit product brengt de pH waardes van je huid in balans en zorgt voor hydratie: twee belangrijke stappen bij de rijpere huid.

Doe een paar druppels toner op je vingertoppen en druk deze zachtjes op je huid. Probeer niet te wrijven of te smeren, want dat irriteert je huid.

Stap 4: serum

Een serum is het krachtigste product dat je kunt gebruiken om je huid te verzorgen. Deze producten zitten boordevol antioxidanten, die de veroudering van je huid helpen tegengaan.

Breng één of twee pompjes serum aan op je handen en druk het zachtjes in je huid. Laat het serum volledig drogen voor de volgende stap.

Stap 5: Moisturizer

De rijpere huid heeft een tekort aan vocht. Dit verhelp je door moisturizer te gebruiken: een product dat de natuurlijk vochtbalans herstelt en goede vetten bevat die je huid soepel houden. Een druppel moisturizer ter grootte van een erwt is voldoende om je huid te hydrateren.

Breng het product dun aan op je huid door zachtjes met je vingertoppen te drukken.

Stap 6: zonnebrandcrème

Des te ouder je huid, des te kwetsbaarder je bent voor de schadelijke stralen van de zon. Voorkom irritatie en pigmentvlekjes door dagelijks zonnebrandcrème aan te brengen op je huid.

Breng een dunne laag zonnebrandcrème aan op je huid. Vergeet ook je hals en decolleté niet.

Je bent nu klaar om je dag te beginnen, maar hoe verzorg je je huid aan het einde van de dag?

Huidverzorging in de avond

verzorgde vrouw mooie huid handdoek

In de avond is het vooral belangrijk dat je je huid goed reinigt. Gedurende de dag krijg je namelijk met veel vervuiling in de lucht te maken. Daarnaast richt je huidverzorgingsroutine zich in de avond op het herstellen van je huid.

Stap 1: Reinigen met olie

Olie is een goede eerste stap tijdens je huidverzorgingsroutine, want het lost make-up en vuil op. Zo zorg je ervoor dat de grootste hoeveelheid vuil wordt verwijderd. Je kunt dit eventueel doen met behulp van een wattenschijfje, zodat je je make-up iets grondiger kunt verwijderen. Spoel je gezicht vervolgens schoon met lauw water.

Stap 2: diepe reiniging

Gebruik je favoriete reiniger op waterbasis om je huid nog iets dieper te reinigen. Dankzij deze dubbele reiniging weet je zeker dat al het vuil verdwenen is. Gebruik voor deze stap enkel je vingers en masseer de reiniger zachtjes in je huid. Zo stimuleer je meteen de bloedsomloop, wat de rijpere huid steviger en gezonder maakt.

Stap 3: scrubben

Gedurende de dag verlies je veel dode huidcellen, waardoor je huid soms wat ruw aan kan voelen. Dit verhelp je met een milde scrub, die de dode huidcellen verwijdert en je huid zijdezacht achterlaat.

Breng een klein beetje scrub aan op je vingertoppen en masseer dit met ronddraaiende bewegingen in je huid. Druk niet te hard, want de rijpere huid is kwetsbaar en kan snel geïrriteerd worden. Spoel de scrub af met lauw water.

Stap 4: serum

Ook in de avond is het goed om een serum aan te brengen. Gedurende de nacht heeft je huid alle kans om de voedende ingrediënten op te nemen, waardoor de anti-aging werking versterkt wordt. Breng enkele druppels serum op je huid aan door met je vingertoppen te drukken.

Stap 5: moisturizer

Gebruik een speciale nachtcrème om je huid te hydrateren in de avond. Deze crèmes zijn wat dikker en rijker, waardoor je huid de hele nacht door verzorgd wordt.

Breng een dun laagje van een speciale anti-aging moisturizer aan op je huid. Je weet nu hoe je je huid dagelijks kunt verzorgen, maar er zijn ook enkele stappen die je het beste wekelijks uit kunt voeren.

Wekelijkse huidverzorgingsroutine

havermout honing gezichtsmasker

Niet alle verzorgingsproducten hoef je elke dag te gebruiken. Misschien zijn ze te intensief voor de rijpere huid of heeft het weinig extra voordeel om ze dagelijks te gebruiken.

Er zijn een aantal stappen in je verzorgingsroutine die je het beste één keer per week kunt doorlopen. Zo zorg je optimaal voor je kwetsbare huid.

Stap 1: peeling

Je scrubt natuurlijk al dagelijks, dus de meeste dode huidcellen verwijder je zo snel mogelijk. Toch is het goed om eens in de week een peeling te doen. Een peeling is een behandeling met milde zuren, die de dode huidcellen van je huid verwijderen. Hierdoor zal je huid zachter en egaler aanvoelen.

Breng een peeling altijd aan met een handschoentje of wattenschijfjes. Laat het product volgens de instructies inwerken en spoel het vervolgens goed af met water.

Stap 2: gezichtsmasker

Wat is er nou rustgevender dan een heerlijk verzorgend maskertje dat je huid hydrateert? Goede maskers stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor je huid zacht en soepel aan zal voelen. Kies een masker uit dat geschikt is voor de rijpere huid, breng het aan en ontspan voor tien tot vijftien minuten. Spoel het product vervolgens af met lauw water.

Dit zijn de stappen die je elke week kunt ondernemen voor een gezonde huid, maar er zijn ook nog een aantal dingen die je elke maand kunt doen om je huid gezond en stralend te houden.

Maandelijkse huidverzorgingsroutine

vrouw schoonheidssalon schoonheidsbehandeling

De rijpere huid is kwetsbaar, dus het is belangrijk om voorzichtig met je huid om te gaan. Sommige behandelingen zijn daarom geschikt om slechts één keer per maand uit te voeren. Sla ze niet over, want ook deze stappen zijn essentieel om een stralende huid te krijgen en te houden.

Stap 1: Extractie

Ook de ouder wordende huid heeft soms last van kleine onzuiverheden. Vooral mee-eters zijn in vrijwel iedere huid te vinden. Je kunt deze zwarte puntjes het beste één keer per maand verwijderen, aangezien je je kwetsbare huid niet wilt beschadigen. Dit doe je door gebruik te maken van een speciale comedonenlepel.

Dit lepeltje voorkomt dat je bacteriën verspreidt en zorgt er bovendien voor dat er geen wondjes ontstaan tijdens de extractie. Stoom je gezicht voordat je de comedonenlepel gebruikt, zodat je poriën goed geopend zijn.

Zijn alle mee-eters verwijderd? Reinig je gezicht dan met een milde reiniger op waterbasis. Het is duidelijk welke stappen er allemaal thuishoren in een goede huidverzorgingsroutine, maar welke producten zijn allemaal geschikt voor de ouder wordende huid?

De beste producten voor jouw huidverzorging

producten huidverzorging

Niet ieder verzorgingsproduct is hetzelfde. Voor een goede verzorgingsroutine is het daarom belangrijk om producten te gebruiken die goed bij jouw huid passen. De rijpere huid heeft behoefte aan een aantal dingen: hydratatie, producten die de aanmaak van collageen stimuleren en milde producten die de huid niet irriteren.

Reiniger

Wanneer je je gezicht eerst wilt reinigen met een olie, kan je dat onder andere doen met de Cleansing Oil van Mad Hippie. De natuurlijke oliën zijn mild voor je huid, maar reinigen wel goed. Vervolgens heb je ook een reiniger op waterbasis nodig.

Gebruik bijvoorbeeld de Antioxidant Cleanser with White Tea van origins, want deze reiniger bevat ook antioxidanten die helpen huidveroudering te verminderen.

Toner

Een toner moet mild zijn, want deze producten houden je pH waardes in balans. Daarom is bijvoorbeeld de Verfrissende Gezichtstonic van Weleda een goede keuze. Deze toner verfrist, hydrateert en verzorgt je ouder wordende huid.

Serum

Doordat serums ontzettend geconcentreerd zijn, zijn ze erg goed in het verzorgen van de rijpere huid. Gebruik bijvoorbeeld de White Tea Lift Intense Repair Serum van Earth-Line, met vitamine A en witte thee.

Moisturizer

Er zijn verschillende dag- en nachtcrèmes op de markt die speciaal zijn gemaakt voor de rijpere huid. Wil je graag een natuurlijk middel gebruiken? Dan is arganolie een goede keuze. Deze olie is ontzettend goed in het hydrateren van je huid, trekt snel in en bevat bovendien goede vitaminen en vetten die je huid verzorgen.

De onverzadigde vetten houden je huid soepel en elastisch, terwijl vitamine E de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert. Arganolie is erg mild en kan dus zonder problemen elke dag worden gebruikt, zelfs als je een rijpere huid hebt. Dat maakt het een goede basic in je huidverzorgingsroutine.

Peeling

Wanneer je je maandelijkse peeling wilt doen, moet je hier een ontzettend mild product voor gebruiken. De rijpere huid is namelijk erg gevoelig, dus agressieve zuren zijn gevaarlijk om te gebruiken.  Het Ageless La Cure Peeling masker van Phyto 5 is een goede keuze, want deze peeling verwijdert dode huidcellen en verstevigt tegelijkertijd je huid.

Gezichtsmasker

Hydrateer je huid intensief en stimuleer de aanmaak van nieuwe cellen door jezelf te verwennen met een gezichtsmasker. De Age Protection Verstevigende Vochtigheidspakking van Logona is hier ontzettend goed in.

Infographic

infographic huidverzorgingsroutine rijpe huid

Haal het meeste uit je huid

Je huid werkt als een soort spons, dus het is belangrijk om deze te voeden met kwalitatieve en natuurlijke verzorgingsmiddelen. Zo geef je je huid alle vitaminen en mineralen die het nodig heeft.

Er zijn genoeg natuurlijke middelen die je kunt gebruiken voor je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse huidverzorging. Denk bijvoorbeeld aan arganolie: een volledige natuurlijke olie die je huid kan helpen hydrateren en kalmeren.

Met dit soort kwalitatieve producten zorg je ervoor dat je huid soepel blijft, maar ook dat problemen zoals rimpels, pigmentvlekjes en irritaties zoveel mogelijk voorkomen worden.

Met de juiste verzorgingsproducten en routine, weet je in ieder geval zeker dat je je huid alles geeft wat het nodig heeft. Zo kan je ook de rijpere huid zacht en gezond houden.

Heb jij je eigen perfecte huidverzorgingsroutine gevonden? Laat het dan achter in de comments! Of laat ons weten wat jouw ideale verzorgingsproduct voor de rijpere huid is.

Deel dit artikel ook met je vrienden, zodat zij leren over de beste verzorgingsroutine voor hun huid.