Broze Nagels: zo Verzorg je ze het Beste!

Verzorgde nagels handdoek bloemen

Veel mensen hebben last van nagels die zeer gevoelig en kwetsbaar zijn. Dit noemen we broze nagels. De nagels breken af, maar kunnen ook splijten of verkleuren.

Denk jij dat je last hebt van dit vervelende probleem? Lees dan snel verder! Wij vertellen je alles over de symptomen, oorzaken en behandelingen bij broze nagels.

Wat zijn broze nagels

Wat zijn broze nagels?

Broze nagels zijn nagels die erg kwetsbaar zijn en daardoor relatief snel beschadigd raken. Het verschilt per persoon hoe broos en kwetsbaar je nagels zijn, waardoor de symptomen bij iedereen net iets anders zijn. 

Kenmerken van broze nagels

Een aantal veel voorkomende kenmerken van broze nagels zijn:

  • Afbrekende nagels
  • De bovenste laag van de nagels splijt
  • De nagels voelen zacht aan en kunnen omvouwen
  • De nagels scheuren in
  • De nagels laten helemaal los
  • Verkleuringen op de nagels.

Wanneer je regelmatig last hebt van gevoelige of pijnlijke vingertoppen, kan dit ook te maken hebben met je nagels. Broze nagels laten namelijk relatief makkelijk los, waardoor de gevoelige huid onder je nagels bloot komt te liggen. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je nagels helemaal loslaten, waardoor je achterblijft met een gevoelig nagelbed. 

Het is dus duidelijk dat broze nagels vervelende klachten kunnen veroorzaken, maar hoe kan het eigenlijk dat je nagels zo kwetsbaar zijn?

volwassen vrouw nieuwsgierig

De oorzaken van broze nagels

Het is erg vervelend wanneer je nagels snel afbreken of heel gevoelig zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van broze nagels, zodat je het probleem bij de kern kunt aanpakken.

Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken die je in de gaten kunt houden:

Uitgedroogde handen

Was jij je handen tientallen keren per dag met heet water of doe je altijd de afwas zonder handschoenen te dragen? Dan is de kans groot dat je handen zijn uitgedroogd.

Je nagels hebben vocht nodig om gezond en sterk te blijven. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat je handen uitdrogen, aangezien je nagels hier hun hydratatie vandaan halen. Belangrijk is dus om je handen extra te hydrateren, bijvoorbeeld met arganolie.

IJzertekort

Er zijn een aantal vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Bij een tekort aan ijzer kunnen broze nagels ontstaan. IJzer zorgt er namelijk voor dat er rode bloedcellen vol met zuurstof naar de basis van je nagel worden gebracht. Hierdoor zullen je nagels gezond blijven groeien zonder kracht te verliezen.

Nagellak

Nagellak ziet er natuurlijk heel mooi uit, maar het kan je nagels ook beschadigen. W

anneer je de lak te lang laat zitten, zal al het vocht uit je nagels verdwenen zijn zodra je de nagellak verwijdert. Bovendien wordt het afgeraden om nagellak direct op je nagel aan te brengen. Doe eerst een druppel olie op je nagels voordat je begint met een basecoat.

Je gebruikt je nagels als gereedschap

Ben jij het type persoon dat verpakkingen openmaakt met behulp van je nagels? Dan is de kans groot dat je nagels door de jaren heen zullen verzwakken.

Wanneer je je nagels gebruikt als gereedschap, zet je namelijk ontzettend veel druk op je nagels. Hierdoor is de kans groter dat ze zullen breken en vrij kwetsbaar worden.

Schimmels & Broze nagels

Erg broze en broze nagels zijn vaak een teken van een schimmelnagel. Dit betekent dat een schimmel je nagel heeft aangetast, waardoor deze niet meer gezond groeit.

Meestal gaat een schimmelnagel gepaard met een gele kleur, brokkelige textuur en dus ook met het afbreken van je nagels. 

Je verwijdert je nagelriemen

Veel mensen knippen of snijden hun nagelriemen weg zodra ze in de weg zitten. Dat is zonde, want nagelriemen hebben een erg belangrijke functie. Ze beschermen je nagels namelijk tegen bacteriën, water en vuil.

Haal je dat beschermlaagje weg, dan kunnen water en schadelijke bacteriën je nagels aantasten, waardoor ze broos worden.

Tekort aan vitamine B

Ook vitamine B is enorm belangrijk wanneer je je nagels gezond wilt houden. Deze vitamine zorgt ervoor dat je nagels stevig blijven en stimuleert de groei van gezonde nagels.

Je vindt vitamine B vooral in producten zoals eieren, zalm, rundvlees, zoete aardappelen en amandelen. Natuurlijk kan je ook altijd vitamine B als supplement nemen wanneer je niet voldoende binnenkrijgt via je voeding.

Zelfs wanneer je weet hoe broze nagels veroorzaakt worden, kan het lastig zijn om een oplossing te vinden die voor jou werkt.

Gelukkig zijn er meerdere natuurlijke middeltjes die helpen met het verzorgen van broze nagels.

citroen vitamine olieen thee olijfolie appelazijn tea tree olie kokosolie theeboomolie

Natuurlijke middelen om broze nagels te verzorgen

Je kunt je nagels bijna niet gelukkiger maken dan met goede verzorging. Er zijn een aantal simpele natuurlijke middeltjes die heel goed zijn voor je nagels, waardoor je problemen zoals gebroken en gespleten nagels helpt voorkomen.

Citroensap

Het grote voordeel van citroensap is dat het je nagels op twee manieren verzorgt. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat je nagels sterker worden, terwijl het ondertussen ook de kleur van je nagels lichter maakt. Citroensap is dus een goede keuze wanneer je broze nagels ook een klein beetje verkleurd zijn of wanneer je regelmatig nagellak draagt.

Breng gewoon een klein beetje citroensap aan op een wattenschijfje en dep dit op je nagels.

Vitamine E olie

Broze nagels worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan vocht. Daarom is het belangrijk om middeltjes te gebruiken die je nagels hydrateren, zoals vitamine E olie. Deze olie is in staat om je nagels te voeden en zorgt er tegelijkertijd voor dat je nagels meer vocht opnemen.

Masseer een druppel vitamine E olie in je nagels en je zult merken dat ze gehydrateerder aanvoelen.

Tea tree olie

Vermoed je dat je broze nagels veroorzaakt worden door een schimmel? Dan is tea tree olie mogelijk een goed hulpmiddel. Deze olie helpt namelijk met het bestrijden van schimmels en is daarom een goed natuurlijk middel om broze nagels te verzorgen.

Dep elke dag een beetje tea tree olie op je nagels voor het beste resultaat.

Argannoten arganolie flesje

Arganolie

Wil je een olie die in staat is om je nagels op meerdere manieren te verzorgen? Dan is arganolie een goede keuze! Deze olie helpt namelijk met het verstevigen, hydrateren en verzorgen van je nagels.

De olie is gevuld met vitamine E, wat helpt met het versterken van je nagels. Tegelijkertijd trekt de olie snel in je nagel, waardoor het een goed hulpmiddel is voor extra hydratatie.

Breng een druppel arganolie aan op iedere nagel en masseer dit grondig in. Zo verzorg je niet alleen je nagels, maar ook je nagelriemen.

Wortelolie

Wortels zijn gevuld met keratine, een stofje dat ontzettend goed is voor je lichaam. Wanneer je wortelolie gebruikt, breng je deze keratine direct aan op je nagels. Dit helpt met het voorkomen van een brokkelige en droge textuur van je nagels.

Ook van dit middeltje is slechts één druppel genoeg om je nagels grondig te verzorgen.

DIY recept voor de verzorging van broze nagels

Het is erg belangrijk om je nagels dagelijks te verzorgen. Zo verhelp je niet alleen bestaande problemen, maar voorkom je ook dat je nagels nog brozer worden.

Met dit simpele DIY recept geef jij je nagels elke dag weer de juiste voeding. Het zorgt voor hydratatie, helpt met het voorkomen van verkleuringen en kan ook de textuur van je nagels verbeteren.

  • Een kwart theelepel citroensap
  • Vier druppels wortelolie
  • Een theelepel arganolie

Mix de drie ingrediënten door elkaar en doe ze vervolgens in een klein flesje. Doe met behulp van een pipet steeds een druppel van het mengsel op je nagels.

Masseer het mengsel goed in je nagels en vergeet ook je nagelriemen niet, zodat je deze helpt hydrateren.

Je hoeft dit DIY product niet af te spoelen.

Je kunt je nagels goed verzorgen met natuurlijke verzorgingsproducten, maar het is ook belangrijk om zeker te weten dat je lichaam de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt voor gezonde nagels. Daarom kunnen supplementen helpen.

vrouw supplement

Supplementen voor broze nagels

De gezondheid van je nagels wordt voor een groot deel bepaald door je voeding. Via je voeding krijg je namelijk belangrijke stoffen binnen die ervoor zorgen dat je nagels goed kunnen groeien.

Daarom is het zo belangrijk om goed op je voeding te letten, zodat je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Heb je het idee dat je een tekort hebt aan een bepaald belangrijk stofje? Dan kan je dit verhelpen door supplementen in te nemen.

Er zijn verschillende supplementen die geschikt zijn voor het versterken van broze nagels.

Vitamine B

Deze vitamine is heel belangrijk voor de groei van je nagels en voor de celvernieuwing in je lichaam.

Vitamine B kan helpen met het versterken van je nagels, maar zorgt er ook voor dat je lichaam meer ijzer op kan nemen. 

IJzer

Wanneer je een tekort hebt aan ijzer, wordt er te weinig zuurstof naar je nagels gebracht waardoor ze kwetsbaar worden.

Vooral vrouwen hebben meer ijzer nodig om hun lichaam en dus hun nagels gezond te houden, waardoor het nemen van supplementen aan te raden is.

Magnesium

Magnesium is verantwoordelijk voor maar liefst driehonderd verschillende reacties in je lichaam, waaronder de het versterken van je nagels.

De proteïne in je nagels is beter in staat om zich aan elkaar te hechten wanneer je lichaam voldoende magnesium heeft, dus ook dit mineraal is belangrijk voor gezonde nagels.

Proteïne

Nagels bestaan voor een groot deel uit een bepaalde soort proteïne, genaamd keratine. Deze proteïne zorgt ervoor dat je nagels sterk zijn, dus het is belangrijk om voldoende binnen te krijgen.

Je kunt een tekort gericht aanpakken door een keratine supplement in te nemen.

Omega 3

Omega 3 staat ook wel bekend als een gezond vetzuur. Het helpt met het hydrateren van je nagels, waardoor ze soepel en minder broos zijn. Je vindt omega 3 in vette vis zoals zalm, maar je kunt ook speciaal visolie of omega-3 supplementen innemen.

Vitaminecompleet heeft natuurlijke omega 3 supplementen van goede kwaliteit in hun assortiment. Deze supplementen zijn in capsulevorm.

Vitamine C

Het is algemeen bekend dat vitamine C goed is voor je lichaam, maar het is ook belangrijk voor je nagels doordat het de aanmaak van collageen stimuleert. Collageen geeft je nagels hun vorm en stevigheid, waardoor het belangrijk is om elke dag voldoende vitamine C binnen te krijgen voor gezonde nagels.

Zink

Zink stimuleert de groei en aanmaak van je cellen, waardoor dit stofje ook heel belangrijk is voor je nagels. Wanneer je te weinig zink in je lichaam hebt, zal je merken dat je nagels minder snel groeien, maar ook dat er witte vlekjes op de nagel ontstaan.

Met de juiste supplementen en verzorging houd jij je nagels in topconditie. Verder zijn er nog een aantal tips wanneer je broze nagels wilt voorkomen.

vrouw lange verzorgde nagels handen

Tips om broze nagels te voorkomen

De oplossing voor je broze nagels zit vaak in de kleinste dagelijkse dingen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met deze tips, zodat je je nagels elke dag het beste biedt.

Vermijd agressieve nagellakremovers

Wanneer je nagellak draagt, moet je dit ook weer op tijd verwijderen om goed voor je nagels te verzorgen. Doe dit niet met een agressief product, aangezien dit je nagels kan uitdrogen en kwetsbaar kan maken. 

Vooral nagellakremovers met aceton kan je het beste vermijden.

Houd je nagels uit het water

Wanneer je je handen wast, de afwas doet of schoonmaakt, is het verstandig om je nagels zoveel mogelijk uit het water te houden. De combinatie van warm water en schoonmaakproducten is namelijk funest voor je nagels. 

Investeer in een paar goede handschoenen die je voortaan kunt dragen wanneer je schoonmaakt.

Drink veel water

Er is vrijwel niets zo belangrijk voor je nagels als hydratatie. Drink dus de hele dag door water om ervoor te zorgen dat je nagels genoeg vocht krijgen.

Volg een goede verzorgingsroutine

Wanneer je je nagels wilt verzorgen, is het belangrijk om een goede routine te volgen. Zo weet je zeker dat je je nagels het beste geeft.

Begin de routine met het schoonmaken van je nagels, wat je doet met koud water en een klein borsteltje.  Vervolgens vijl je je nagels. Dit doe je door slechts één kant op te vijlen, aangezien je nagels anders gaan splijten.

Breng een druppel olie op je nagels aan om ze te hydrateren en te voeden. Arganolie is hier een goede keuze voor.

Verzorg je handen verder nog tweemaal per dag met een handcrème en je bent helemaal klaar!

De beste verzorging voor broze nagels in beeld

Broze nagels kunnen erg vervelend zijn. Je nagels kunnen afbreken, splijten en ook verkleuren wanneer je last hebt van dit probleem.

Er zijn verschillende oorzaken, waaronder een tekort aan vocht, nagellak, schimmels en het gebruik van je nagels als gereedschap.

Gelukkig kan je broze nagels op meerdere manieren aanpakken, bijvoorbeeld met natuurlijke verzorgingsmiddeltjes, supplementen en door dagelijks goed voor je nagels te zorgen.

Heb jij een fijn middeltje gevonden waarmee je broze nagels verzorgt? Laat het ons dan vooral weten! Laat ook achter in de comments wat jij doet om te voorkomen dat je broze nagels afbreken.