Je Huid van Top tot Teen Exfoliëren: Dat doe je zo!

vrouw badjas gladde benen

Je huid blijft je hele leven veranderen. Zo maken oude huidcellen plaats voor nieuwe cellen, waardoor je soms last kunt krijgen van schilfertjes of een droge huid.

In dat geval is het goed om je huid te exfoliëren. Zo verwijder je namelijk alle dode huidcellen, waardoor je huid uiteindelijk gladder en zachter aan zal voelen.

Wil je weten hoe je je huid het beste kunt exfoliëren? Wij vertellen je alles wat je moet weten om jouw huid van top tot teen gezond te houden.

Wat is exfoliëren?

Wat is exfolieren

Exfoliëren is het proces waarbij je dode huidcellen verwijdert, waardoor de textuur van je huid zal verbeteren.

Er sterven constant huidcellen af die vervolgens van je huid af moeten vallen. Dit gebeurt niet altijd meteen, waardoor je huid ruw en droog aan kan voelen.

Wanneer moet je exfoliëren?

Wanneer je moet exfoliëren, is afhankelijk van je huidtype en voorkeuren. Sommige mensen merken dat hun huid er in de ochtend erg dof uitziet, wat verholpen kan worden door te exfoliëren.

Exfoliëren in de avond heeft ook zo zijn voordelen. Dit is namelijk een goede manier om je huid grondig te reinigen, zodat er geen vuil en make-up meer op je huid te bekennen is.

Mensen met een erg vette huid kunnen gebaat zijn bij een dagelijkse exfoliatie. Voor alle andere huidtypen is het verstandig om het bij slechts één tot twee keer per week te houden.

Vooral wanneer je een gevoelige huid hebt, kan een exfoliatie iets te intensief zijn.

Probeer dan ook niet te exfoliëren wanneer je last hebt van irritaties, een verbande huid of eczeem. Dit kan je huid namelijk alleen maar verder irriteren.

In alle andere situaties is het goed om wekelijks te exfoliëren, want er zitten een aantal fijne voordelen aan vast.

Het verschil tussen exfoliëren en scrubben

scrubzout scrubsteen scrub bloemen zeezout handdoek potjes

Je hoort soms misschien dat exfoliëren en scrubben hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Er zit namelijk een belangrijk verschil tussen deze twee soorten huidverzorging.

Tijdens het scrubben verwijder je de dode huidcellen door een product met een harde korrel in je huid te wrijven. Hierdoor worden de bovenste huidcellen verwijderd, maar raak je soms ook de gezonde cellen die daaronder zitten.

Wanneer je ervoor kiest om te scrubben, kan je dit het beste doen met een mild product. Zo voorkom je de kans op beschadiging en/of irritatie.

In tegenstelling tot bij scrubben gebeurt exfoliëren met een product dat fruitzuur of salicylzuur bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen je dode huidcellen en gezonde huidcellen verzwakt wordt. 

Hierdoor zullen de dode huidcellen makkelijk van je huid af vallen, waardoor je een zachte en egale huid krijgt.

Fruitzuur is vooral geschikt voor de droge huid die niet erg gevoelig is. Heb je een gevoelige huid of last van overtollig vet en acne? Dan is salicylzuur een betere optie.

Doordat het gebruik van chemicaliën gevaarlijk kan zijn voor je huid, is het verstandig om deze behandeling uit te laten voeren door een expert zoals een schoonheidsspecialiste. Zij kan meteen beoordelen welke behandeling het beste is voor je huidtype, zodat je het beste resultaat krijgt.

Er zijn daarnaast ook producten verkrijgbaar waarmee je jezelf een milde peeling kunt geven. Hierbij kan je denken aan reinigers die een lage concentratie zuur bevatten.

De voordelen van exfoliëren

vrouw duim omhoog handdoek haar

Het exfoliëren van je huid is een belangrijk deel van je dagelijkse of wekelijkse huidverzorging. Het is namelijk ontzettend goed om dode huidcellen te verwijderen.

Iedere huid reageert anders na een exfoliatie, maar er zijn een aantal voordelen die vaak voorkomen.

Vermindert de kans op acne

Acne kan op allerlei manieren veroorzaakt worden, maar wordt vaak verergerd door het verspreiden van bacteriën die de poriën verstoppen en laten ontsteken. Het is daarom belangrijk om je huid goed te reinigen wanneer je last hebt van acne.

Tijdens het exfoliëren verwijder je niet alleen dode huidcellen, maar ook olie en vuil. Hierdoor kunnen je poriën weer ademen en verminder je de kans op acne.

Vermindert pigmentvlekjes

Vooral wanneer je ouder wordt, zal je merken dat er meer pigmentvlekjes op je huid ontstaan. Deze ontstaan vooral door blootstelling aan de zon, waardoor je huid is beschadigd.

Je kunt deze vlekjes lichter maken, door tweemaal per week te exfoliëren. Zo verwijder je de beschadigde huidcellen en maak je ruimte voor nieuwe gezonde huidcellen met een lichtere kleur.

Zorgt voor een gladde en stralende huid

Wanneer er dode huidcellen op je huid zitten, kan je huid ruw aanvoelen en zal je waarschijnlijk kleine schilfertjes zien. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid dof en vermoeid oogt.

Tijdens het Exfoliëren verwijder je al deze dode huidcellen, waardoor er nieuwe huidcellen tevoorschijn komen. Het resultaat is een stralende huid die bovendien heerlijk glad aanvoelt.

Zorgt ervoor dat huidverzorging beter wordt opgenomen

Het heeft natuurlijk geen nut om dode huidcellen te verzorgen met een goede moisturizer, toner of olie. Het product wordt dan niet goed geabsorbeerd door je huid, waardoor het effect veel kleiner zal zijn.

Zodra je je huid hebt geëxfolieerd, is de weg vrij voor al je favoriete verzorgingsproducten. Je huid zal de producten beter opnemen en je zult merken dat de resultaten beter zijn.

Je teint wordt egaler

Of je nu graag bruin wordt van de zon of gebruik maakt van zelfbruiners: het resultaat is altijd egaler wanneer je je huid vooraf hebt geëxfolieerd. Dode huidcellen blokkeren de nieuwe huidcellen niet, waardoor je zult merken dat je teint egaler oogt.

Houd er wel rekening mee dat je huid wat kwetsbaar kan zijn na het exfoliëren. Vergeet dus nooit om zonnebrandcrème te gebruiken wanneer je in de zon gaat liggen.

Je weet nu wat alle voordelen zijn van exfoliëren, maar hoe kan je het beste ieder deel van je lichaam exfoliëren?

Hoe exfolieer je verschillende lichaamsdelen?

vrouw exfolieert been handschoen

Ieder lichaamsdeel heeft weer een andere aanpak nodig wanneer je dode huidcellen wilt verwijderen. Daarom is het goed om te weten hoe je ieder deel van je lichaam het beste kunt verzorgen tijdens en na een exfoliatie.

Voordat je begint moet je een aantal belangrijke producten bij de hand hebben.

Natuurlijk moet je het juiste product hebben om mee te exfoliëren, dat verschilt per lichaamsdeel. Zo heb je een mild exfolieer product nodig voor je gezicht, terwijl je benen best wel een intensiever product kunnen hebben. 

Houd bovendien een zachte handdoek bij de hand, zodat je je huid goed kunt drogen nadat je het product en alle dode huidcellen hebt afgespoeld.

Als laatste is een goede olie een must, zoals arganolie. Deze olie zorgt er namelijk voor dat je huid wordt gehydrateerd, waardoor deze soepel en zacht aan zal voelen na het exfoliëren.

Bovendien heeft arganolie een kalmerende werking dankzij de vele vitaminen die in deze olie zitten. Vitamine E zorgt er daarnaast voor dat de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd, waardoor je huid zijdezacht blijft.

Hoe exfolieer je je hoofdhuid?

Het exfoliëren van je hoofdhuid zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt verstopte haarzakjes en poriën. Hierdoor zal je merken dat je haar alleen maar sterker en gezonder aanvoelt.

1: Was je haar met shampoo. Zo verwijder je opgebouwd vuil en zorg je ervoor dat alle oliën van je hoofdhuid worden verwijderd.

2: Breng een beetje epsomzout op je vingertoppen aan en masseer dit over je hoofdhuid. Wees niet bang om een beetje kracht te zetten. 

3: Spoel het zout uit en zorg ervoor dat er niks achterblijft op je hoofdhuid.

4: Voed je haar intensief met een conditioner, zodat de natuurlijke balans van je haar weer wordt hersteld. Arganolie is ook een goede optie, want deze olie voedt je huid op natuurlijke wijze.

Hoe exfolieer je je gezicht?

De huid van je gezicht is erg kwetsbaar, dus je moet wel weten wat je doet voordat je gaat exfoliëren. Daarnaast is ieder huidtype anders, waardoor het belangrijk is om het goede product te vinden voor jouw gezicht.

1: Een goede exfoliatie begint met het vinden van het juiste product. Zo is er de The Body Shop Seaweed Pore-Cleansing Exfoliator scrub wanneer je last hebt van acne of de Natural Heroes Bamboe face Scrub Poeder voor de vette huid.

Heb je een gevoelige huid? Dan kan je ook een theelepel suiker met een eetlepel honing mengen voor het perfecte DIY exfoliatie product.

2: Breng het product met droge vingers aan op je droge huid. Vermijd de huid rondom je ogen, want deze huid is veel te kwetsbaar voor een exfoliatie.

3: Maak zachte ronddraaiende bewegingen en zorg ervoor dat je ieder gedeelte van je gezicht goed exfolieert.

4: Spoel je gezicht af met lauw water en zorg ervoor dat er geen product achterblijft.

5: Hydrateer je huid met een kwalitatieve moisturizer, zoals de dagcrème van Harmonie, arganolie of de Nouvital Aloe Vera Day Cream. Deze producten voeden je huid, maar zorgen er ook voor dat irritaties worden voorkomen.

Hoe exfolieer je je lippen?

vrouwen exfolieren huid gezicht handen lippen.jpg

De huid van je lippen is erg dun, maar tegelijkertijd hebben je lippen veel te verduren. Vooral in de winter kunnen ze droog aanvoelen, waardoor het verstandig is om ze goed te exfoliëren.

1: Gebruik je gezichtsscrub of maak een natuurlijke exfoliatie product door een beetje suiker met honing te vermengen. Het voordeel is dat je dit DIY gewoon kunt opeten zodra je klaar bent.

2: Doe een kleine hoeveelheid van het product op een vingertop en breng dit op droge lippen aan.

3: Maak je vingers een klein beetje nat, zodat je het product wat zachter over je lippen kunt masseren. Maak ook hier kleine ronddraaiende bewegingen om de dode huidcellen goed te verwijderen.

4: Spoel je lippen af met lauw water.

5: Geef je lippen een zijdezacht gevoel door ze in te smeren met je favoriete natuurlijke lippenbalsem. Een beetje arganolie is voldoende, maar je kunt ook voor de Burt’s Bees Beeswax Lippenbalsem gaan.

Hoe exfolieer je je oksels?

Wist je dat het scheren of waxen van je oksels een stuk makkelijker gaat wanneer je ook dit lichaamsdeel exfolieert? Je verwijdert bovendien dode huidcellen, restanten van je deodorant en zorgt ervoor dat de haarzakjes niet verstopt raken.

1: Voor je oksels mag je een iets ruwere exfolieer product gebruiken, zoals de Shea Sugar Scrub van Tree Hut. Een exfolieer spons is ook een goede optie voor dit gedeelte van je lichaam.

2: Was je oksels goed onder de douche en vergeet ook geen zeep te gebruiken. 

3: Dep je oksels droog en breng een beetje van het product aan op de huid. Gebruik je een exfolieer spons? Houd de huid dan nat.

4: Maak draaiende bewegingen met je vingers en exfolieer je volledige oksels.

5: Spoel het product af met lauw water.

6: Vergeet je oksels niet in te smeren met een hydraterende bodylotion, zoals de Aveeno Daily Moisturising Lotion.

Hoe exfolieer je je lichaamshuid?

De huid van je lichaam is vaak wat steviger en kan daardoor ook meer hebben tijdens een exfoliatie. Een exfolieer product zorgt er bovendien voor dat je bloedcirculatie wordt gestimuleerd, zodat je uiteindelijk ook een stevigere huid kunt krijgen.

1: Maak je huid eerst goed schoon onder de douche. Gebruik een milde zeep.

2: Kies ervoor om en exfoliatieborstel of exfolieer band te gebruiken wanneer je je huid volledig natuurlijk wilt exfoliëren. De Coconut Bodyscrub van Bean Body is ook een goede optie.

3: Maak je huid nat voordat je begint met exfoliëren. Wees niet bang om wat kracht te zetten en concentreer je vooral op de ruwere delen van je huid, zoals je ellenbogen en knieën.

4: Spoel je huid goed af met lauw water.

5: Hydrateer je huid met een kwalitatieve moisturizer. Arganolie is een goede natuurlijke keuze, omdat deze olie je huid ook weer kalmeert na een uitgebreide exfolieer sessie.

Hoe exfolieer je je benen?

Je benen kunnen erg droog aanvoelen in de winter, wat je kunt voorkomen door te exfoliëren. Bovendien zorgt exfoliëren ervoor dat je je benen voortaan gladder kunt scheren.

1: Reinig je benen goed onder de douche en zorg dat je alle zeep grondig afspoelt.

2: Gebruik hetzelfde product dat je voor de rest van je lichaam gebruikt. Een borstel is een prima keuze, maar producten zoals The Botanical Body Scrub van Mylène zijn ook goede opties.

3: Breng de exfolieer product aan op een natte huid. Gebruik niet te veel en masseer het product zachtjes in de huid, aangezien je benen wat gevoeliger kunnen reageren.

4: Spoel je benen af met lauw water.

5: Breng ook hier een voedende bodylotion aan. De Softening Bodylotion van Naïf is een goede keuze.

Hoe exfolieer je je handen en voeten?

Schilfertjes op je handen en eelt op je voeten: het is een probleem waar veel mensen last van hebben. Je voorkomt en verhelpt dit door je handen en voeten regelmatig te exfoliëren.

1: Terwijl je onder de douche staat, kan je je handen exfoliëren met hetzelfde product dat je voor de rest van je lichaam gebruikt. Vergeet niet de huid tussen je vingers te exfoliëren.

2: Breng een rijke en verzorgende handcrème aan die je handen goed voedt. Denk bijvoorbeeld aan de Arko handcrème met olijfolie of Lemony Flutter van Lush.

3: Nu is het tijd voor je voeten, die je het beste kunt behandelen met een puimsteen. Hiermee haal je eelt weg, waardoor je voeten zacht en soepel aanvoelen.

4: Exfolieer eventueel de bovenkant en huid tussen je tenen wanneer je onder de douche staat. Ook hiervoor kan je hetzelfde product gebruiken dat je voor je benen en armen gebruikt.

5: Spoel je voeten goed af en droog ze grondig. Vet je voeten vervolgens in met een goede crème, zoals de Burt’s Bees Voetencrème of de balsem van Gehwol.

Wanneer je je lichaam gaat exfoliëren, zijn er ook nog een aantal do’s en don’ts om rekening me te houden.

De do’s en don’ts van exfoliëren

Vrouw handdoek handen op verzorgd glad gezicht

Het is ontzettend goed om je huid regelmatig te exfoliëren, maar je moet dan wel weten waar je mee bezig bent. Door op deze do’s en don’ts te letten, weet je in ieder geval zeker dat je optimaal voor je lichaam zorgt.

Do’s

Zorg er altijd voor dat je het juiste product gebruikt voor de huid die je gaat exfoliëren. Kies dus voor milde producten wanneer je je gezicht gaat exfoliëren en ga juist voor wat grovere producten voor de onderkant van je voeten, je ellebogen en je knieën.

Er wordt vaak gedacht dat je niet moet exfoliëren wanneer je last hebt van acne, maar niets is minder waar. Het is juist goed om je huid af en toe grondig te reinigen met een exfolieer product, maar kies wel een product uit dat goed is voor de huid met acne.

exfolieer je huid het liefste in de ochtend, want dit is het moment waarop er de meeste dode huidcellen op je huid te vinden zijn. Je huid herstelt en vernieuwt zich namelijk in de nacht, waardoor er in de ochtend genoeg te exfoliëren valt.

Ben je klaar met exfoliëren Dan is het tijd om je huid te hydrateren. Vergeet dus niet om je favoriete dagcrème of bodylotion bij de hand te houden. Arganolie is natuurlijk ook een goede optie om je huid soepel en zacht te houden

Don’ts

Het is belangrijk dat je je huid niet te vaak exfolieert. Dit kan je huid namelijk beschadigen en zorgt ervoor dat je irritaties en rode plekken krijgt. Houd het bij maximaal twee keer per week.

Zorg er bovendien voor dat je niet te hard wrijft tijdens het exfoliëren. Je wilt dat je huid er zacht en verzorgd uitziet na het exfoliëren, niet rood, geïrriteerd en pijnlijk.

Heb je je benen geschoren? Wacht dan een paar dagen voordat je gaat exfoliëren. Je huid is namelijk al kwetsbaar en een beetje beschadigd na het scheren, waardoor je alleen maar meer irritatie kan veroorzaken.

Heb je onlangs een peeling gehad? Dan is het beter om niet te exfoliëren. Dat geldt ook wanneer je last hebt van eczeem, aangezien het exfolieer product de roodheid en irritatie alleen maar kan verergeren.

Ook een verbrande huid kan je het beste niet exfoliëren. Je moet je huid eerst alle tijd geven om te herstellen, waarna je vervolgens de dode huidcellen kunt verwijderen met een mild exfolieer product.

Exfoliëren in beeld

Exfolieren in beeld

Het exfoliëren van je huid is een belangrijk onderdeel van je huidverzorgingsroutine. Je zorgt er namelijk voor dat dode huidcellen worden verwijderd, zodat er alleen nog maar gezonde en nieuwe huidcellen overblijven.

Dit betekent dat je huid zachter en egaler aan zal voelen, maar ook dat verzorgingsproducten beter worden opgenomen door je huid. 

Voor wat voor soort exfolieer product je ook gaat: het is altijd belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Je gezicht, handen, voeten, hoofdhuid en lichaam hebben namelijk andere verzorging nodig tijdens en na het exfoliëren.

Wanneer je de do’s en don’ts volgt en de juiste producten gebruikt, weet je in ieder geval zeker dat je jouw huid de beste verzorging geeft.

Heb jij een favoriet exfolieer product dat je het liefste elke week gebruikt? Laat jouw tip dan achter in de comments!

Natuurlijk horen we ook graag wat jouw routine is tijdens het exfoliëren.

Deel dit artikel ook met al je vrienden, zodat zij meteen op de hoogte zijn van alle manieren waarop ze hun huid kunnen exfoliëren.