Alles wat je wilt weten over Natuurlijke Nagelverzorging.

Nagels goede nagelverzorging

Mooie en stralende nagels: wie wil dat nou niet? Je handen en voeten zien er meteen verzorgd uit wanneer je nagels in de beste conditie zijn.

Door je nagels goed te verzorgen, voorkom je dat je last krijgt van een aantal vervelende problemen. Bovendien komt nagellak ook nog beter tot zijn recht op verzorgde nagels.

Wil jij weten hoe je je nagels het beste kunt verzorgen en hoe je nagelproblemen kunt voorkomen en verhelpen? Lees dan vooral verder!

Opbouw nagels vingernagel
Waar zijn nagels van gemaakt?

Je nagels worden gemaakt van keratine, een natuurlijk stofje dat een belangrijke functie heeft in je lichaam. Van dit stofje wordt namelijk ook je haar gemaakt en je vindt het op de buitenste laag van je huid.

Keratine is een eiwit dat bekend staat om zijn kracht. Zo is dit stofje waterafstotend en kan het niet zomaar worden opgelost met water, wat bij andere soorten eiwitten wel kan.

Je nagels ontstaan doordat cellen keratine zich vermenigvuldigen aan de rand van je nagel. Deze groeiende hoeveelheid cellen gaat vervolgens verharden en vormt meerdere laagjes, waardoor je nagel langzaam maar zeker groeit.

In principe is je zichtbare nagel dood. Het levende deel van de nagel bevindt zich namelijk onder de huid.

Er zit geen verschil tussen de nagels op je handen en de nagels op je voeten. Wel is het zo dat je teennagels minder snel groeien doordat je tenen meestal minder goed doorbloed zijn dan je vingers.

De structuur van je nagel

Je nagels bestaan uit verschillende onderdelen die allemaal weer hun eigen functie hebben.

Het zichtbare deel van je nagel wordt ook wel de nagelplaat genoemd. Op deze nagelplaat vind je meestal een klein lichter gekleurd half maantje, wat de lunula wordt genoemd.

Onder je huid bevindt zich de matrix: dit is de plek waar nieuwe cellen keratine worden aangemaakt en van waaruit je nagel groeit.

De matrix wordt vervolgens weer beschermd door de nagelriem. Dit stukje huid bevindt zich onderaan je nagel.

Dan is er nog het nagelbed: de plek waar je nagelplaat op rust.

Je weet nu hoe je nagel in elkaar zit, maar hoe kan je het beste voor je nagels zorgen?

Wat is een goede nagelverzorging vrouw wijst vinger

Wat is goede nagelverzorging?

Onder nagelverzorging valt alles wat je doet om je nagels in goede conditie te houden. Dit betekent dat je ze op tijd knipt, maar ook dat je ze schoon houdt.

Goede nagelverzorging bestaat in principe uit meerdere onderdelen.

Ten eerste is het belangrijk dat je je nagels in een mooie vorm houdt. Hierbij moeten er geen losse rafeltjes te voelen zijn en moeten de hoeken van de nagel netjes zijn afgerond.

Vervolgens is het belangrijk om de nagel te hydrateren. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een voedende olie die zorgt voor een mooie glans en die voorkomt dat de nagels zullen breken.

Verder is het belangrijk om je nagels dagelijks schoon te maken. Dit kan wanneer je je handen wast of wanneer je onder de douche staat.

Vervolgens moet je er wel voor zorgen dat je de nagels goed afdroogt. Dit voorkomt dat bacteriën zich in of rondom je nagels gaan vestigen.

De geschiedenis van nagelverzorging

Tegenwoordig proberen we allemaal goed voor onze nagels te zorgen, maar dat is geen uitzondering. Nagelverzorging is namelijk al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de persoonlijke hygiëne.

Manicures en pedicures komen al meer dan 5000 jaar voor. Tijdens deze behandelingen worden de nagels onder handen genomen om ze in optimale conditie te krijgen.

Zelfs nagellak is al ontzettend lang populair. Er is bewijs dat gekleurde nagels populair waren in China in het jaar 3000 voor Christus.

Ook in India worden nagels al eeuwenlang verzorgd en gekleurd. Dit gebeurde niet met nagellak maar met henna, waardoor de nagels een natuurlijke bruine kleur kregen.

Al eeuwenlang zorgen mensen er dus voor dat hun nagels in goede conditie zijn, maar waarom is nagelverzorging zo belangrijk?

Nagelverzorging handen vrouw vijl nagelvijl

Waarom is nagelverzorging belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom het beter is om je nagels regelmatig goed te verzorgen:

  • Het voorkomt de groei van bacteriën en schimmels
  • Het voorkomt andere nagelproblemen
  • Het houdt je nagels sterk
  • Het houdt je nagels mooi

Het voorkomt de groei van bacteriën en schimmels

Rondom je nagels zijn er verschillende plekken waar bacteriën zich gemakkelijk op kunnen hopen. Denk bijvoorbeeld aan je nagelriem: dit is de perfecte plek die na verloop van tijd vies en onverzorgd kan worden.

Deze bacteriën kunnen uiteindelijk zorgen voor ontstekingen in je nagelriemen. Bovendien zorgt een slechte hygiëne ervoor dat je uiteindelijk schimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) kunt gaan ontwikkelen.

Het voorkomt andere nagelproblemen

Het is belangrijk om je nagels in een mooie vorm te houden. Dat geldt helemaal voor je teennagels, want een ingegroeide teennagel is een veel voorkomend probleem.

In dat geval snijdt de nagel als het ware in je huid, wat weer zorgt voor veel pijn en een uiteindelijke ontsteking. Dit kan voorkomen worden wanneer je je nagels regelmatig verzorgt.

Het houdt je nagels sterk

Vind jij het ook zo vervelend wanneer je nagels binnen de kortste keren afbreken? Dan is het nog belangrijker om voor een goede verzorging te kiezen.

Door je nagels te vijlen of kort te knippen, houd je ze zo gezond mogelijk. Ook hydratatie is belangrijk om de conditie van je nagels te verbeteren, wat uiteindelijk zorgt voor sterke nagels die veel minder makkelijk afbreken.

Het houdt je nagels mooi

Natuurlijk zien gevijlde nagels er een stuk beter verzorgd uit dan nagels die vrijuit kunnen groeien. Daarnaast heeft een goede nagelverzorging nog een ander effect op je nagels.

Door je nagels te hydrateren met de juiste producten, zorg je ervoor dat ze een prachtige glans krijgen. Dat is pas echt een indicatie dat je nagels in topconditie zijn.

Veel nare problemen kunnen voorkomen worden wanneer je je nagels goed verzorgt. Maar wat kan je doen wanneer je al last hebt van problemen met je nagels?

nagel nagelriem problemen vrouw boos nagels

Nagelproblemen en hoe je ze op moet lossen

Er zijn allerlei verschillende soorten nagelproblemen waar je mee te maken kunt krijgen. Het is goed om te weten hoe deze problemen veroorzaakt worden en wat je eraan kunt doen om het probleem te verhelpen.

  • Breekbare nagels

Lukt het je nooit om je nagels op een mooie lengte te krijgen of heb je één nagel die altijd maar afbreekt? Dan heb je waarschijnlijk met breekbare nagels te maken.

In sommige gevallen breekt de nagel volledig af, maar het is ook mogelijk dat een van de bovenste lagen van de nagel afscheurt. Dit zorgt voor een ongelijk ogende nagel en maakt je nagels bovendien extra zwak.

Breekbare nagels kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan vocht. Daarnaast worden je nagels breekbaar wanneer ze niet voldoende bloed krijgen.

Je voorkomt dit problemen door je nagels dagelijks in te smeren met een hydraterende olie. Masseer tegelijkertijd je nagelriemen om de bloedtoevoer te stimuleren.

Verkleurde nagels

Nagels horen een roze tot witte kleur te hebben, maar bij sommige mensen zijn ze geel.

Dit probleem komt vooral door invloeden van buitenaf. Zo verkleuren je nagels door nagellak, maar ook wanneer je sigaretten rookt of je haar onlangs hebt geverfd.

Wil je de kleur van je natuurlijke nagels weer terugkrijgen? Maak dan gebruik van een citroen.

Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel en beschadigt je nagels niet. Vul een kom met citroensap en laat je nagels hier ongeveer tien minuten in weken.

Schimmelnagels

Veel mensen krijgen een keer te maken met een schimmelnagel, wat ook wel een kalknagel wordt genoemd. Je herkent deze nagels aan hun brokkelige textuur, maar ze zijn vaak ook wat dikker en kunnen in sommige gevallen loskomen van je nagelbed.

Schimmels zijn lastig te bestrijden omdat ze zo gemakkelijk overgedragen worden. Een enkele schimmelnagel kan dus ook de andere nagels van je voet of hand beïnvloeden.

Je bestrijdt dit probleem door een schimmeldodend middel te gebruiken. Dit kunnen pillen of crèmes zijn die je via je huisarts krijgt of in de drogisterij koopt.

Er zijn ook natuurlijke middelen die helpen tegen een schimmelnagel, zoals tea tree olie of azijn. Dep dit één tot twee keer per dag op de nagel om de schimmel langzaam maar zeker te doden.

Wil je meer weten over tea tree olie? Ontdek hier de vele Voordelen die Tea Tree Olie te bieden heeft!

Ingegroeide nagels

Wanneer je een ingegroeide nagel hebt, is deze nagel door de huid van je vinger of teen heen gegroeid. Dit zorgt voor pijn, irritaties en uiteindelijk ook voor infecties.

Er zijn een aantal oorzaken voor dit probleem. Zo hebben sommige mensen van nature een nagel die sneller ingroeit.

Daarnaast kan je ingegroeide nagels ontwikkelen wanneer je de nagel hard stoot of wanneer je je nagels niet goed knipt.

Een van de beste manieren om het probleem te voorkomen is dan ook om je nagels netjes recht af te knippen. Knip je nagels juist niet rond af, want dit verergert het probleem.

Wie al een ingegroeide nagel heeft, kan het beste een bezoek brengen aan de huisarts of de pedicure. Zij kunnen de ingegroeide nagel meestal gewoon verwijderen.

Droge nagelriemen

Droge nagelriemen herken je aan hun gerafelde uiterlijk. Ze scheuren af, er hangen losse velletjes rondom je nagels en in sommige gevallen gaan je nagelriemen ontsteken.

Dit probleem ontstaat uiteraard doordat je nagelriemen te weinig vocht krijgen. Het is daarom belangrijk om ze regelmatig te hydrateren.

Week je nagels af en toe in een kommetje met lauw water en smeer ze vervolgens in met een goede hydraterende olie.

Ontstoken nagelriemen

Merk je dat de huid rondom je nagels dik en pijnlijk is? Dan heb je met ontstoken nagelriemen te maken.

Deze ontstekingen ontstaan doordat bacteriën de kans hebben gekregen om zich in de plooien rondom je nagels te nestelen. Dit kan vooral gebeuren wanneer je je tenen en vingers niet goed afdroogt.

De meeste ontstoken nagelriemen genezen vanzelf weer, maar je kunt je lichaam een handje helpen met bacteriedodende crèmes. Daarnaast is het altijd belangrijk om het gebied rondom je nagels grondig af te drogen.

Al deze problemen voorkom je door je nagels in topconditie te houden. Maar welke spullen heb je nodig om dat voor elkaar te krijgen?

vrouw mooie nagels nagelverzorging tips

Checklist voor jouw nagelverzorgingsset

Wil jij je nagels thuis in topconditie houden? Dan moet je wel een complete nagelverzorgingsset hebben met daarin de volgende hulpmiddelen:

  • Nagelvijl
  • Nagelborstel
  • Verzorgende olie
  • Bokkenpootje
  • Nagelriemknipper

Nagelvijl

Met een nagelvijl kan je je nagels op een milde en precieze manier de juiste lengte en vorm geven. Doordat een vijl niet door je nagel heen knipt, verminder je de kans dat je nagels gaan splijten.

Vijl slechts één kant op en ga niet heen en weer vijlen. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je nagel gaat breken.

Nagelborstel

Je nagels moeten schoon en fris zijn om te voorkomen dat bacteriën en schimmels zich op gaan hopen. Met een nagelborstel kan je ze grondig schoonmaken onder de kraan, eventueel met een beetje zeep.

Verzorgende olie

Goede hydratatie is ook belangrijk voor je nagels. Gebruik een voedende olie om je nagels een natuurlijke glans te geven en om je nagelriemen soepel en zacht te houden.

De olie kan je gewoon met je vingers inmasseren. Je krijgt het beste resultaat wanneer je de olie ook nog een tijdje in laat trekken.

Bokkenpootje

Wanneer de olie je nagelriemen soepel heeft gemaakt, is het tijd om je bokkenpootje te gebruiken. Dit hulpmiddel gebruik je om je nagelriemen los te maken van je nagelplaat, zodat je nagel gezond kan blijven groeien.

Nagelriemknipper

In sommige gevallen heb je te maken met overtollige stukjes nagelriem. Deze kunnen uiteindelijk weer gaan scheuren en ontsteken, waardoor het beter is om ze weg te knippen met een nagelriemknipper.

Knip alleen stukjes nagelriem weg die duidelijk uitsteken of loszitten.

Je hebt dus niet veel nodig om je nagels thuis te verzorgen, maar je kunt ook altijd een bezoek brengen aan een nagelsalon voor een echte professionele behandeling.

nagelsalons salon nagelverzorging

Nagelsalons en wat ze te bieden hebben

Voor veel mensen is een bezoek aan de nagelsalon een ultiem verwenmoment. Je kunt fijn achterover leunen terwijl je nagels door een professional onder handen worden genomen.

De mogelijkheden in een nagelsalon zijn vaak eindeloos. Daarom is het goed om jezelf vooraf te informeren over alles wat mogelijk is.

Waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van een nagelsalon is het ontzettend belangrijk om op de hygiëne te letten. Zo voorkom je nare infecties rondom je nagels.

Dragen de medewerkers handschoenen, worden de gebruikte materialen goed gereinigd, is de vloer schoon? Dit zijn allemaal vragen die je in je achterhoofd moet houden.

Wil je graag een leuk design op je nagels? Dan is het natuurlijk ook goed om door het portfolio van de nagelstudio te bladeren. Zo zie je meteen wat de nagelstylisten allemaal in huis hebben.

Wat is er mogelijk?

De gemiddelde nagelsalon biedt een aantal behandelingen aan waar je gebruik van kunt maken.

Zo is een basic manicure een goede keuze wanneer je vooral wilt dat je nagels mooi gevormd en verzorgd worden. Hierbij hoort dus knippen, vijlen, een behandeling met verzorgende producten en het verwijderen van overtollige stukjes nagelriem.

In sommige salons wordt deze behandeling uitgebreid met een spa experience. Denk hierbij aan een hand- of voetmassage, lekkere drankjes en een maskertje voor je huid.

Nagellak mag niet ontbreken in een nagelsalon. Daarom kan je ook voor een manicure kiezen waarbij je nagels een leuke kleur krijgen.

Wil je graag nagellak die enkele weken blijft zitten? Kies dan voor een gel manicure. Deze nagellak blijft lang op zijn plek en ziet er natuurlijk uit.

Wie extra lange nagels wil kan voor acrylnagels kiezen. Deze kunnen ook een mooie kleur of een leuk design krijgen.

Bekende merken

Er zijn door heel Nederland talloze salons te vinden die allemaal goed werk leveren. Iedere nagelsalon heeft zo zijn eigen voorkeuren op het gebied van nagellak en andere materialen.

O.P.I is een veelgebruikt merk dat ook geschikt is als gellak. Dit merk maakt nagellak in oneindig veel verschillende kleuren.

Een ander geliefd merk is Shellac. Dit is een merk dat alleen maar gellak maakt en belooft dat de nagellak minstens twee weken mooi blijft.

Dan is er ook nog het merk Orly. Alle lakken van dit merk zijn dierproefvrij, hebben vrolijke kleuren en zijn van de beste kwaliteit.

Of je nu naar een salon gaat of jezelf thuis een manicure geeft: met een aantal handige tips heb jij altijd prachtige nagels.

Tips and Tricks goede nagelverzorging handen en voeten teennagels vingernagels

Tips en tricks om goed voor je nagels te zorgen

Het lijkt een hele klus om je nagels mooi te houden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een paar simpele tips en tricks zien jouw nagels er altijd tiptop uit.

Houd je handen altijd schoon

De beste manier om bacteriën en bijkomende ontstekingen tegen te gaan? Dat doe je natuurlijk door je handen te wassen.

Maak er een gewoonte van om je handen regelmatig schoon te maken en ook weer helemaal te drogen. Dit kan je een hoop ellende besparen.

Wees lief voor je handen

We gebruiken onze handen natuurlijk voor talloze klusjes. Juist daarom is het belangrijk om lief voor je handen te zijn.

Draag bijvoorbeeld handschoenen wanneer je gaat afwassen of poetsen, zodat je uitdroging voorkomt. Gebruik je nagels bovendien niet als gereedschap om verpakkingen mee open te maken, aangezien ze dan snel breken.

Gebruik goede verzorgingsproducten

Wanneer je goede producten voor je nagels gebruikt, weet je zeker dat je ze alles geeft wat ze nodig hebben. Bovendien is het fijn wanneer de producten makkelijk in gebruik zijn.

Arganolie is een goede keuze voor je nagels, aangezien de olie van nature goede vetten bevat. Deze hydrateren je nagel en houden je nagelriemen soepel.

Daarnaast bevat de olie ook verschillende vitaminen, zoals vitamine E. Deze vitamine houdt je nagels sterk en stimuleert bovendien de aanmaak van nieuwe cellen, waardoor je nagels sneller zullen groeien.

De olie voelt niet vettig aan en trekt snel in, dus je kunt binnen de kortste keren weer verder met datgene waar je mee bezig was.

Gebruik nagellak verstandig

Een kleurtje op je nagels is natuurlijk leuk, maar je moet wel slim omgaan met nagellak. Vergeet bijvoorbeeld nooit om een basecoat te gebruiken die je nagel beschermt tegen verkleuringen.

Daarnaast is het goed om je nagels af en toe te laten rusten. Verwijder de nagellak en ga een paar dagen met natuurlijke nagels door het leven om ze weer te laten luchten.

Nagelverzorging in beeld

Nagelverzorging in beeld

Het beste voor jouw nagels

Je nagels bestaan uit allerlei verschillende onderdelen die allemaal op elkaar zijn afgestemd. Door goed voor al deze onderdelen te zorgen, kan jij genieten van handen en voeten met mooie, verzorgde en gezonde nagels.

De meeste mensen krijgen ooit te maken met nagelproblemen, zoals ontstekingen, ingegroeide nagels of breekbare nagels. Door je nagels regelmatig te knippen, hydrateren en schoon te maken, zorg je ervoor dat je deze vervelende problemen kunt voorkomen.

Een manicure in huis of in een nagelsalon is de beste manier om je nagels in topconditie te houden. Bovendien is er maar weinig nodig om jouw nagels mooi en glanzend te houden.

Misschien lijkt het je ook leuk om een gezellige manicure avond met je vriendinnen te organiseren. Deel dan dit bericht zodat al je vriendinnen op de hoogte zijn van de do’s en don’ts op het gebied van nagels.

Heb je zelf goede tips voor nagelverzorging? Laat het ons dan weten in de comments!