Rosacea: de Oorzaken en Behandelingen

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en een ontstekingsreactie in het gezicht ontstaat. Hierdoor is deze aandoening voor veel mensen niet prettig. Gelukkig kun je rosacea op meerdere natuurlijke manieren behandelen, zodat de klachten verdwijnen of aanzienlijk minder worden.

Denk jij dat je last hebt van Rosacea? In dit artikel lees je alles over de oorzaken en behandelingen van deze huidaandoening.

Wat is rosacea?

Wat is Rosacea_

Rosacea is niet besmettelijke, chronische huidaandoening in het gezicht. Het kenmerkt zich door roodheid rondom de neus en rode vlekken in het gezicht, bovendien kan je gezicht warm aanvoelen wanneer je last hebt van rosacea.

Rode wangen zijn geen rosacea, aangezien rode wangen door allerlei factoren kunnen ontstaan. Wel zijn mensen die snel blozen of rood worden in het gezicht eerder geneigd om rosacea te ontwikkelen.

Meestal ontwikkelt rosacea zich bij mensen die ouder zijn dan 30 jaar. Verder is het een chronisch probleem dat voorkomt bij allerlei soorten mensen, ongeacht hun afkomst, huidtype of geslacht.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan of rosacea met auto-immuunziektes te maken heeft. Mensen met rosacea hebben mogelijk meer kans op diabetes, coeliakie en andere problemen met het immuunsysteem.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

Bij rosacea wordt niet alleen je huid rood, maar kan de huid in de loop der tijd ook dikker en stugger worden. Zo kan je rosacea onderscheiden van een normale rode huid. Daarnaast kunnen de bloedvaatjes in je huid goed zichtbaar zijn wanneer je rosacea hebt. Dat geldt ook voor de bloedvaatjes in je ogen.

Verder is droogheid ook een veel voorkomend symptoom. Tegelijkertijd kan rosacea ook een brandend of een prikkend gevoel geven. In ernstige gevallen is het bovendien mogelijk dat het gezicht een klein beetje gezwollen is. Dit komt doordat de rosacea je huid irriteert.

Rosacea is dus duidelijk een veelzijdig probleem, maar waardoor wordt deze huidaandoening veroorzaakt?

Wat zijn de oorzaken van rosacea?

blonde vrouw rosacea raakt gezicht aan

Wie last heeft van rosacea vraagt zich misschien af: waarom is mijn gezicht zomaar rood geworden? Er is niet altijd een duidelijke verklaring, want rosacea kan op allerlei manieren veroorzaakt worden.

Er zijn wel een aantal veel voorkomende oorzaken waarom je gezicht brandend en rood aanvoelt. Door ze in de gaten te houden, kan je toekomstige problemen eventueel voorkomen.

Problemen met de bloedvaatjes

Rosacea kan gekoppeld worden aan problemen met je bloedvaatjes. Dit is ook de reden waarom veel mensen met rosacea last hebben van een warm gezicht en zichtbare bloedvaatjes. Mogelijk is de elasticiteit van de vaatjes aangetast, waardoor ze niet meer goed vernauwen. Dit komt door beschadigingen van buitenaf, bijvoorbeeld doordat je huid te lang is blootgesteld aan de zon.

Rosacea en de zon hebben dus een duidelijke band met elkaar. Daarom is het belangrijk om je gezicht goed te beschermen met zonnebrandcrème.

Problemen met peptiden

De moleculen van je huid bevatten allemaal kleine deeltjes die ook wel peptiden worden genoemd. Wanneer er te veel actieve peptiden in je huid te vinden zijn, kan je huid geïrriteerd en rood worden.

Deze peptiden worden gestimuleerd door verschillende invloeden die je huid irriteren. Hierbij kan je denken aan de zon, maar ook stress, hitte, kou en pittig eten kunnen invloed hebben op de peptiden in je huid.

Daarnaast is er een link tussen rosacea en alcohol. Aangezien alcohol je huid ook irriteert, is het beter om je drankjes te laten staan.

Mijten

Je hebt het niet door, maar je huid wordt altijd bewoond door meerdere minuscule mijten. Deze kunnen normaal gesproken geen kwaad, maar mensen met rosacea hebben er wel last van. In de meeste gevallen zijn er namelijk meer mijten aanwezig op de huid van mensen met rosacea. Deze kunnen de huid irriteren en daardoor roodheid, een branderig gevoel en jeuk veroorzaken.

Genetische aanleg

Het is niet altijd eerlijk, maar rosacea kan ontstaan doordat je bepaalde genen hebt meegekregen van je ouders. Er wordt namelijk gedacht dat je er genetische aanleg voor kunt hebben. Heeft een van je ouders dus last van rosacea? Dan is er een kans dat ze het probleem aan jou hebben overgedragen.

Glutenintolerantie

Rosacea en gluten worden aan elkaar gelinkt, vooral omdat mensen met rosacea eerder geneigd zijn om glutenintolerant te zijn. Een glutenvrij dieet kan dus mogelijk ook helpen wanneer je met rosacea te maken hebt.

Er zijn dus verschillende redenen waarom je neus rood is en waarom je gezicht heet aanvoelt. Bovendien zijn enkele mensen gevoeliger voor het ontwikkelen van rosacea.

Wie kan rosacea ontwikkelen?

Vraag jij je af waarom je rosacea hebt ontwikkeld? Het kan zomaar zo zijn dat jij een aantal risicofactoren hebt, waardoor de kans groter is dat je last hebt van rosacea.

Ouder dan dertig jaar

Jonge mensen hebben nauwelijks last van rosacea. Dit probleem ontwikkelt zich meestal pas wanneer je de dertig bent gepasseerd. Bij de meeste mensen ontwikkelt het probleem zich tussen de dertig en vijftig jaar oud.

Lichte huid

Gemiddeld heeft meer dan zeventig procent van de mensen met rosacea een lichte huid. Dat betekent niet dat het probleem niet voorkomt bij mensen met een donkerdere huid, maar de kans is wel kleiner.

Last van blozen en rode wangen

Rosacea is een probleem dat veel ontstaat bij mensen die van nature snel rode wangen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan rode wangen door de kou of aan mensen die snel blozen wanneer ze bepaalde emoties voelen.

Familieleden met rosacea

Je weet meestal pas op latere leeftijd op je rosacea hebt. Toch kan je van jongs af aan inschatten of je dit probleem gaat ontwikkelen, aangezien veel mensen een genetische aanleg hebben. Ouders, broers of zussen met rosacea zijn dus een indicatie dat jij het ook gaat ontwikkelen.

Noord-Europese afkomst

Mensen uit gebieden zoals Ierland, Engeland, Scandinavië en andere noordelijke Oost-Europese landen hebben de neiging om sneller rosacea te ontwikkelen. Dit geldt ook voor mensen die hier niet wonen, maar die wel een afkomst uit Noord-Europa hebben.

Geslacht

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van rosacea dan mannen. Wel is het vaak zo dat mannen een ernstigere vorm van rosacea ontwikkelen.

Wat zijn de triggers van rosacea?

Blonde vrouw Rosacea triggers wijn kou hitte voedsel zon

Er zijn een aantal invloeden van buitenaf die rosacea kunnen verergeren.

 • Hitte
 • Kou
 • Harde wind
 • Zonlicht
 • Stress
 • Sport
 • Alcohol
 • Warme dranken
 • Pittig eten

Niet alle vormen van rosacea zijn hetzelfde. Dit huidprobleem kan namelijk verschillende vormen aannemen.

Welke soorten rosacea zijn er?

Weet jij welke vorm van rosacea jij hebt? Dit huidprobleem uit zich bij iedereen anders. In totaal zijn er vier verschillende soorten rosacea: ocular rosacea, papulopustular rosacea, phymatous rosacea en erythematotelangiectatic rosacea. Iedere vorm heeft weer zijn eigen symptomen.

Ocular rosacea

Bij deze vorm van rosacea worden je ogen beïnvloed. Vaak zijn de bloedvaatjes in de ogen verwijd, wat zorgt voor verschillende vervelende symptomen, zoals:

 • Rode ogen
 • Branderig gevoel
 • Droge ogen
 • Dikke oogleden
 • Ontstoken wimperranden
 • Gevoeligheid voor licht
 • Slecht zicht

Papulopustular rosacea

Mensen met papulopustular rosacea merken dat deze huidaandoening voor een ongelijke huid zorgt. Deze vorm is namelijk een combinatie van rosacea en acne en herken je aan de volgende symptomen:

 • Rode bultjes
 • Puistjes
 • Dikkere, verharde plekken op de huid
 • Roodheid komt in vlagen
 • Vooral ongelijkheid rondom de neus en wangen
Soorten Rosacea roodheid diverse mensen

Phymatous rosacea

Deze vorm van rosacea beïnvloedt vooral de neus. Het probleem komt voornamelijk voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen merken dat hun neus groter wordt door ontstekingen en overtollige huid rondom de neus.

 • Rode neus
 • Gezwollen neus
 • Bultjes op de neus
 • Dikkere huid op de neus
 • De neus lijkt groter

Erythematotelangiectatic rosacea

Bij erythematotelangiectatic rosacea ontstaat er veel roodheid rondom de wangen, die meestal door invloeden van buitenaf veroorzaakt wordt. Bij veel mensen lijkt deze huidaandoening alsof ze altijd aan het blozen zijn.

 • Rode wangen
 • Brandend gevoel
 • Prikkend gevoel
 • Gevoelige huid

Wanneer je weet welke soort rosacea jij hebt, is het mogelijk om het probleem aan te pakken. Er zijn verschillende oplossingen voor rosacea.

Hoe kan rosacea behandeld worden?

Het is belangrijk om rosacea zo snel mogelijk aan te pakken. Ten eerste natuurlijk voor je eigen comfort, want het droge, branderige gevoel van rosacea is geen pretje. Bovendien kan je op deze manier voorkomen dat de huidaandoening erger wordt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je huid verdikt en ruw wordt.

Er zijn verschillende manieren waarop rosacea behandeld kan worden: met medicatie, behandelingen en huismiddeltjes.

Medicatie tegen rosacea

Medicijnen zalf pillen medicatie tegen rosacea

Een effectief middel dat tegen rosacea lijkt te helpen is Mirvaso. Deze gel wordt normaal gesproken gebruikt voor mensen die overmatig blozen, maar het vermindert ook de pijnlijke roodheid die rosacea veroorzaakt.

Daarnaast kunnen sommige vormen van rosacea worden bestreden met antibiotica. Deze medicatie bestrijdt namelijk irritaties en ontstekingen, waardoor de geïrriteerde huid in je gezicht ook gaat kalmeren.

Als laatste redmiddel kan een dokter ervoor kiezen om isotretinoïne voor te schrijven. Dit middel wordt normaal gebruikt bij extreme acne, maar de kalmerende ingrediënten zijn ook geschikt voor mensen met rosacea.

Behandelingen tegen rosacea

Wanneer je huid met rosacea meerdere kleine ontstekingen heeft, kan het effectief zijn om voor een milde peeling te gaan. Hierbij wordt de huid behandeld met salicylzuur of glycolzuur, waardoor de huid op den duur gaat kalmeren en de ontstekingen verdwijnen.

Daarnaast is het mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan. Deze behandeling houdt in dat de bloedvaatjes in je huid worden aangepakt door een sterke laser, waardoor ze wat vernauwen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je gezicht er minder rood uitziet en minder branderig aanvoelt.

Natuurlijke middelen tegen rosacea

Vrouw gezichtsmasker natuurlijke behandeling rosacea

Er zijn verschillende natuurlijke behandelingen tegen rosacea. Deze huismiddeltjes tegen rosacea heb je vaak gewoon in huis en zijn bovendien veilig in gebruik.

Kamille

Kamille is een natuurlijk stofje dat kalmerend werkt en dat bovendien goed is in het hydrateren van je huid. Daarom is een masker van afgekoelde kamillethee een goede oplossing voor rosacea.

Aloë vera

Een branderig gevoel verminder je het beste met behulp van aloë vera. Deze plant heeft verkoelende en kalmerende kwaliteiten en is daarom goed in het tot rust brengen van je geïrriteerde huid.

Wil je ook weten wat Aloë Vera voor je haar kan betekenen? Lees dan ook het volgende artikel en Ontdek de Geweldige Voordelen van Aloë Vera voor het Haar

Kokosolie

Vaak gaat rosacea gepaard met een droog en trekkerig gevoel omdat je huid niet soepel genoeg is. Je verbetert de elasticiteit van je huid met kokosolie, bijvoorbeeld door het af en toe als moisturizer te gebruiken.

Groene thee

Het grote voordeel van groene thee is dat dit drankje gevuld is met natuurlijke antioxidanten. Het zorgt er dus voor dat je huidcellen gezonder worden en heeft bovendien een kalmerende werking.

Kurkuma

De beste natuurlijke ontstekingsremmer is nog altijd kurkuma. Daarom is dit middel een perfecte keuze wanneer je rosacea natuurlijk wilt behandelen. Je weet nu hoe je rosacea natuurlijk kunt behandelen, maar er zijn ook een aantal algemene do’s en don’ts wanneer je dit huidprobleem hebt.

De do’s en don’ts bij rosacea

Er zijn een aantal dingen die iedere persoon met rosacea beter wel of niet kan doen. Door rekening te houden met deze do’s en don’ts, houd jij je huid zo gezond mogelijk.

Je voedingspatroon

Volgens experts heeft rosacea een sterke band met onze voeding, dus een echt rosacea dieet kan deze huidaandoening eventueel verminderen.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je huid kunnen kalmeren, maar er zijn ook producten die je beter kunt vermijden wanneer je rosacea hebt. Zo is het beter om pittig eten te laten staan, aangezien dit je huid opwarmt en dus voor extra roodheid en irritatie kan zorgen. Ook cinnamaldehyde kan je huid irriteren en vind je terug in kaneel, tomaten, chocolade en citrusvruchten.

Gelukkig zijn er ook een aantal producten die je juist moet eten wanneer je last hebt van rosacea. Zo is yoghurt goed voor de bacteriën in je lichaam, maar ook ontstekingsremmers zoals kurkuma, asperges, bloemkool, komkommer, noten en zoete aardappelen zijn goed om in je voedingspatroon te verwerken.

Je lifestyle

Stress is een belangrijke factor die meespeelt wanneer je rosacea hebt. Daarom is het belangrijk om meer rust in te bouwen in je leven en om voldoende tijd voor jezelf te nemen. Daarnaast is het belangrijk om directe blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te vermijden. Het wordt dus afgeraden om urenlang te zonnebaden in de zomer.

Ondanks dat sporten goed is voor je gezondheid, kan het je rosacea verergeren. Probeer intensieve sportsessies over te slaan en kies er daarentegen voor om iedere dag voldoende milde beweging te krijgen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen.

Huidverzorging en rosacea

Een belangrijke algemene tip voor rosacea huidverzorging is: kies voor milde producten. Je huid is al ontzettend gevoelig, dus het is belangrijk om producten te gebruiken die niet irriteren.

Reinig je huid dagelijks met een milde reinigingsmelk. Breng deze aan op een watje en masseer het met een rondgaande beweging in.

Laat scrubs links liggen, want deze maken de roodheid alleen maar erger. Ook toners zijn niet goed wanneer je rosacea hebt, aangezien deze veel alcohol bevatten.

Vervolgens is een goede moisturizer een echte must. Kies speciale producten voor de gevoelige huid uit, dus een moisturizer zonder parfum is een goede keuze. Verder is het belangrijk om een moisturizer uit te zoeken met bescherming tegen de zon. Zelfs in de winter kan je huid geïrriteerd raken door schadelijke zonnestralen.

Make-up en rosacea

Mogelijk wil je de roodheid in je gezicht verbergen met behulp van make-up. Dat is zeker mogelijk, maar je moet wel met een aantal kleine dingen rekening houden.

Zo is het altijd het beste om voor simpele producten te gaan met zo min mogelijk ingrediënten, zoals minerale make-up. Des te meer ingrediënten, des te groter de kans dat je huid slecht reageert op iets in je make-up.

Daarnaast is het slim om een concealer of foundation met een groene ondertoon aan te schaffen. Groen zorgt er namelijk voor dat het rood in je gezicht gebalanceerd wordt, waardoor je een egale teint krijgt.

Probeer je make-up aan te brengen met een antibacteriële kwast. Dit is de beste keuze, aangezien een spons vaak te agressief is en je vingers juist weer te veel olie bevatten.

Zoek steun

Rosacea kan op allerlei manieren vervelend zijn. Je uiterlijk wordt er door aangetast, maar je kunt ook last hebben van pijn of extreme droogheid. Daarom is het goed om steun te zoeken bij mensen die hetzelfde meemaken, zodat je ervaringen en tips met elkaar uit kunt wisselen.

Het is niet gek dat rosacea je emoties beïnvloedt, dus een steungroep met andere rosacea patiënten kan helpen. Een andere belangrijke do is het gebruik van etherische oliën. Deze kunnen je huid ook kalmeren en voeden.

Etherische oliën voor rosacea

Bloemen eterische olieen

Een goede natuurlijke manier om rosacea te bestrijden is het gebruik van etherische oliën. Meng deze oliën met wat arganolie om een krachtig serum te maken dat je iedere dag kunt gebruiken.

Eucalyptus

Eucalyptusolie is goed in het bestrijden van ontstekingen en kan daardoor rode bultjes op je huid verminderen.

Geranium

Het voordeel van geraniumolie is dat deze olie een afdrijvende werking heeft. Je huid is dus beter in staat om zichzelf te reinigen, wat ontstekingen uiteindelijk ook vermindert.

Kamille

Kamille is een natuurlijk bestanddeel dat je huid helpt om zichzelf te herstellen. Bovendien kalmeert het je huid, wat roodheid vermindert.

Lavendel

Ook deze olie kalmeert je huid, maar zorgt er bovendien voor dat de pijn van rosacea vermindert. Lavendelolie is dus een goede keuze wanneer je een branderig gevoel ervaart.

Arganolie voor rosacea

vrouw raakt gezicht aan arganolie

Het grote voordeel van arganolie is dat deze olie gezonde vetten bevat. Deze houden je huid soepel en kunnen dus het droge en trekkerige gevoel van rosacea verminderen.

Bovendien bevat de olie meerdere vitaminen die je huid van binnenuit voeden, voor een gezondere huid die beter in balans is. Daarom kan het gebruik van arganolie rosacea helpen verminderen.

Om het beste resultaat te bereiken kan je een natuurlijke moisturizer met arganolie maken. Hiervoor heb je nodig:

 • Vijf eetlepels arganolie
 • Een druppel tea tree olie
 • Vijf druppels lavendelolie

Meng de oliën met elkaar en berg ze op in een donker glazen potje. Vervolgens kan je het mengsel iedere dag op een wattenschijfje aanbrengen en zacht in je huid masseren. Wil je meer lezen over wat arganolie voor jou kan doen? Lees dan ons artikel: Wat is Arganolie?

Zo zorg je optimaal voor jouw rosacea

Oorzaken symptomen rosacea

Rosacea is een vervelende huidaandoening die zich kenmerkt door roodheid in je gezicht, bultjes, een brandend gevoel en droogheid. Het probleem kan door allerlei redenen ontstaan, zoals genetische aanleg, problemen met je bloedvaatjes of een extreem gevoelige huid.

Gelukkig kan je dit probleem op voldoende manieren behandelen. Er is medicatie verkrijgbaar, maar laserbehandelingen of natuurlijke huismiddeltjes helpen ook.

Daarnaast is het belangrijk om je levensstijl aan te passen door te letten op je voedingspatroon, gezichtsverzorging en invloeden van buitenaf. Ook natuurlijke oliën kunnen een uitkomst bieden.

Ken jij iemand die last heeft van rosacea? Help hem of haar dan door dit artikel te delen. Bovendien willen we graag weten of jij je eigen tips hebt tegen rosacea. Laat ze achter in de comments!

Heeft dit artikel jou geholpen om rosacea te verminderen? Dan horen wij het ook graag.