Heb jij Altijd Rode Wangen? Denk je Dat je Rosacea Hebt?

Heb jij Altijd Rode Wangen? Denk je Dat je Rosacea Hebt?

Als je gezicht altijd blosjes heeft of rood is dan lijdt je misschien wel aan de huidaandoening genaamd rosacea. Wat is rosacea en wat zijn de symptomen? Mensen met rosacea lijden aan een chronische roodheid in het gezicht. Er kan ook sprake zijn van zwellingen en kleine puistjes. Gebroken bloedvaten kunnen ook zichtbaar worden.

Gewoonlijk is rosacea van invloed op het gezicht en vooral de wangen, kin, neus en het voorhoofd. Andere gebieden die beïnvloed kunnen worden door deze huidaandoening zijn de oren, borst en rug. Maar rosacea is ook van invloed op de ogen. Het is zelfs zo dat ongeveer de helft of meer van de rosacea patiënten last heeft van roodheid, een branderig gevoel en waterige ogen. In medische termen heet dit oculaire rosacea.

Waardoor wordt Rosacea veroorzaakt?

heb-jij-altijd-rode-wangen-denk-je-dat-je-rosacea-hebt1

Deze vraag is tot op de dag van vandaag onbeantwoord gebleven. Er zijn verschillende theorieën, maar het is nog niet vastgesteld wat werkelijk de oorzaak is van deze huidaandoening. Er zijn echter verschillende factoren die de ontwikkeling van rosacea kunnen stimuleren. Dus als je last hebt van deze huidaandoening, zou je je bewust moeten zijn van deze stimulatoren.

Rosacea stimulatoren

Als bij jou de diagnose van rosacea is gesteld, zorg er dan voor dat je deze dingen vermijdt om te voorkomen dat het aangewakkerd wordt.

 • Gekruid eten
 • Cafeïne en alcohol
 • Blootstelling aan de zon
 • Fysieke training
 • Stress
 • Cosmetica en toiletartikelen met irriterende stoffen
 • Je gezicht masseren, schrobben en erin wrijven
 • Blootstelling aan extreme temperaturen

Er zijn ook factoren die de kans dat je rosacea krijgt verhogen. Als je een vrouw bent met een lichte huid, tussen de 30 en 60 jaar oud bent en familieleden hebt met rosacea, dan heb je meer kans om deze huidaandoening te krijgen.

Diagnose van Rosacea

Als je last hebt van de symptomen van rosacea raadpleeg dan je arts. Hij of zij zal vragen stellen over jouw symptomen en je medische geschiedenis bekijken. Je arts kan je doorverwijzen naar een huidarts of dermatoloog, aangezien een dergelijke arts gespecialiseerd is in huidaandoeningen. Je moet niet zelf een diagnose stellen of medicijnen innemen, omdat dit je conditie erger kan maken.

heb-jij-altijd-rode-wangen-denk-je-dat-je-rosacea-hebt2

Het behandelen van Rosacea

Net als bij andere huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, is er voor rosacea ook nog geen remedie bekend. Maar er zijn manieren om het te controleren. De arts kan medicijnen voorschrijven, zoals antibiotica, die op de huid gesmeerd moeten worden of antibiotica pillen. De arts kan ook een recept geven voor een zalfje, zoals tretinoïne (Retin-A) of sulfa.

Het voorkomen van uitbraken

Rosacea kan een moeilijke aandoening zijn om mee te leven. Het voorkomen van een uitbraak kan ook lastig zijn. Hier zijn een aantal stappen waarmee je kunt voorkomen dat rosacea uitbreekt.

 • De beste manier om rosacea te controleren en uitbraken te voorkomen is het vermijden van de bekende stimulatoren.
 • Bescherm je huid tegen de straling van de zon. Als je naar buiten gaat, vergeet dan niet een zonnebrandcrème met minstens factor 15 op te smeren en draag ook beschermende kleding, zoals een hoed.
 • Als je sport, kies dan voor een koele omgeving zodat de huid niet oververhit raakt.
 • Je moet nergens mee in contact komen waarvan je weet dat het je huid irriteert.
 • Gebruik alleen reinigers, vochtinbrengende crèmes, schoonheidsproducten en toiletartikelen die geen alcohol bevatten en er bekend om staan zacht te zijn voor de huid.
Deel dit artikel over of je mogelijke rosacea hebt met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]