Er gaat niets boven een rustige massage om heerlijk te ontspannen, maar wist je dat deze techniek ook allerlei helende krachten heeft?
Massages zijn ideaal voor je geest, maar ook voor je lichaam. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze genezende techniek.
Wil jij weten hoe je je lichaam kunt verzorgen met een helende massage? Lees dan vooral verder en ontdek wat een massage allemaal voor je kan betekenen!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een massage precies?
- 2 De geschiedenis van massages
- 3 De voordelen van massages
- 4 De risico’s van een massage
- 5 Verschillende massagetechnieken
- 6 Het verschil tussen een therapeutische en ontspannende massage
- 7 Aromatherapie massages
- 8 De voordelen van aromatherapie massages
- 9 Verschillende massageoliën
- 10 Arganolie als massageolie
- 11 De veelzijdige effecten van massages
Wat is een massage precies?
Mensen van over de hele wereld genieten regelmatig van een massage, maar wat houdt deze techniek eigenlijk in?
Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat masseren een techniek is waarbij de spieren en weke delen van je lichaam bewerkt worden. Dit wordt gedaan door druk uit te oefenen, de huid te kneden, trillingen te maken en door de huid vast te houden.
Masseren wordt in de meeste gevallen met de handen gedaan, maar er zijn ook verschillende hulpmiddelen waarmee spieren kunnen worden losgemaakt.
Veel mensen kiezen voor een massage omdat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien is het ook een makkelijke manier om te ontspannen.
Het is trouwens niet nieuw om een massage te nemen. Deze techniek wordt namelijk al duizenden jaren uitgevoerd.
De geschiedenis van massages
Er zijn meerdere oude teksten gevonden waarin de techniek van massages werd beschreven. Hierdoor weten we dat China al bekend was met massages in het jaar 2700 voor Christus en dat de Egyptenaren de techniek ook al kenden in 2500 voor Christus.
Waarschijnlijk is India het land waar massages het eerst voorkwamen, mogelijk zelfs al in het jaar 3000 voor Christus.
In Europa waren massages nog heel lang onbekend. Pas in de negentiende eeuw werden de oude technieken uit het oosten bestudeerd in Europa, waarna massages langzaam maar zeker steeds populairder werden.
Vooral de Zweedse arts Per Henril Ling heeft massages bekend gemaakt in heel Europa en andere westerse landen.
Inmiddels is massage niet meer weg te denken uit onze wereld. Iedereen geniet van het ontspannende gevoel dat een massage geeft, maar deze behandelingen hebben ook allerlei andere voordelen.
De voordelen van massages
In India, China en Egypte weten ze al jarenlang wat massages allemaal voor je gezondheid kunnen doen. Tegenwoordig ontdekken we nog veel meer voordelen van een massage. Deze techniek is dan ook door ontzettend veel wetenschappers onderzocht, waardoor we steeds beter weten welke problemen een massage allemaal kan voorkomen.
Minder pijn aan spieren en gewrichten
Tijdens een massage worden de spieren in je lichaam allemaal behandeld en losgemaakt. Voor veel mensen is deze behandeling dan ook het perfecte geneesmiddel tegen allerlei lichamelijke klachten. Knelpunten in je spieren en gewrichten kunnen er namelijk voor zorgen dat je lichaam niet zo soepel beweegt als je zou willen.
Verbeter het immuunsysteem
Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt, doordat slechte bacteriën en virussen worden bestreden. Wanneer je een massage krijgt, worden de lymfeklieren in je lichaam gestimuleerd. Deze klieren maken vervolgens weer meer stofjes aan die je immuunsysteem aan het werk zetten, waardoor je je nog gezonder en fitter gaat voelen.
Maakt de huid gezonder
Tijdens een massage wordt je huid flink onder handen genomen. Dat zorgt ervoor dat de doorbloeding beter wordt, waardoor alle verschillende lagen van de huid gezonder en sterker worden. Een goed doorbloedde huid heeft bijvoorbeeld ook minder last van acne, aangezien ontstekingen sneller kunnen genezen.
Zorgt ervoor dat je huid sneller herstelt
Deze goede doorbloeding van je huid is ook goed wanneer je last hebt van een beschadigde huid. Littekens, striae en wondjes genezen sneller wanneer de huid goed doorbloed is. Hierdoor worden de cellen in je huid namelijk gestimuleerd om zich sneller te vernieuwen, waardoor je huid er zacht en jong uit blijft zien.
Maakt je gewrichten flexibeler
Veel sporters genieten regelmatig van een goede massage. Deze behandeling houdt hun spieren en gewrichten namelijk soepel, doordat ze allemaal grondig onder handen worden genomen. De knedende beweging van een massage maakt je spieren warmer, waardoor ze soepeler kunnen bewegen.
Is goed voor je humeur
Heb je last van stress, een neerslachtig gevoel of zenuwen? Dan is het een prima idee om een massage te nemen. Tijdens deze behandeling ontspant je lichaam, waarna je geest ook langzaam maar zeker tot rust komt.
Het is duidelijk dat massages allerlei voordelen hebben waar vrijwel iedereen wel iets aan heeft. Toch zijn er een paar risico’s waar je rekening mee moet houden, want een massage is niet altijd de beste behandeling.
De risico’s van een massage
Over het algemeen wordt massagetherapie als een veilige behandeling gezien voor allerlei verschillende klachten.
Er zijn helaas ook een paar risico’s aan verbonden, dus het is belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent. Door je goed voor te bereiden weet je zeker of een massage de goede keuze is voor jou.
Wat kan er misgaan?
Veel mensen kiezen voor een massage om spier- en gewrichtspijn aan te pakken. In sommige gevallen ga je naar huis met nog meer pijn, doordat de massage zo hardhandig was dat je er nieuwe blessures bij hebt gekregen. Dit kan gebeuren wanneer je een massage krijgt van iemand die weinig ervaring heeft.
Een van de blessures die je op kunt lopen is een onderhuidse bloeding. Door de grote druk kunnen bloedvaatjes knappen, met grote blauwe plekken als gevolg. Hierdoor kan je huid ook een aantal dagen opgezwollen aanvoelen.
Daarnaast is het mogelijk dat je zenuwen beschadigd raken tijdens een massage. Door grote druk uit te oefenen op één plek, kan het zijn dat je zenuwen te weinig bloed krijgen. Hierdoor kan er zelfs permanente schade ontstaan, dus je huid zal minder gevoelig zijn.
In de meest ernstige gevallen is het zelfs mogelijk dat je een botbreuk oploopt tijdens een massage. Het gaat dan meestal om de kleinere en gevoeligere botjes in je lichaam, zoals de botten in je handen en voeten.
Wie kan er beter niet voor een massage kiezen?
Mensen met bepaalde klachten of gezondheidsproblemen kunnen er beter voor kiezen om geen massage te nemen. Heb je bijvoorbeeld last van artritis en osteoporosis? Dan zijn je botten waarschijnlijk te kwetsbaar om gemasseerd te worden.
Daarnaast kan een massage schadelijk zijn voor mensen met hartklachten en mensen die bloedverdunners slikken. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, dus het is goed om van tevoren met je arts te bespreken of een massage goed voor je is.
Een massage wordt ook afgeraden bij vrouwen die minder dan drie maanden zwanger zijn. De zwangerschap is namelijk nog zo pril dat een massage schadelijke gevolgen kan hebben. Later in je zwangerschap kan een massage juist heel erg goed zijn voor je lichaam en baby.
Voorzorgsmaatregelen bij een massage
Wil jij gaan genieten van een fijne massage? Dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt.
Zo is het altijd verstandig om met je huisarts te overleggen of je geen risico loopt tijdens een massage. Doe dit vooral wanneer je last hebt van een medische aandoening. Zo weet je in ieder geval zeker dat een massage geen kwaad kan.
Daarnaast is het belangrijk om een masseur te vinden met veel ervaring en kennis van zaken. Zoek bijvoorbeeld een masseur uit die een speciale opleiding heeft gevolgd en die ook een keurmerk heeft. Het is ook de moeite waard om vooraf wat recensies op te zoeken op het internet, zodat je zeker weet dat je goed zit.
Bovendien is geen enkele massage hetzelfde. Er zijn verschillende technieken die weer allemaal een andere uitwerking hebben. Het is dus goed om je vooraf in te lezen.
Verschillende massagetechnieken
Over de hele wereld worden er verschillende soorten massages gegeven. Al deze technieken hebben hun eigen voordelen en geschiedenis. Weet jij al welke techniek jij uit wilt proberen?
Hot stone massage
De naam zegt het natuurlijk al: tijdens deze massage word je behandeld met hete stenen. De techniek stamt uit het tijdperk van de oude Egyptenaren en is nu vooral populair in Azië. De hitte van de warme lavastenen op je huid zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat er meer zuurstof naar je cellen wordt vervoerd.
Thaise massage
Wie een reis naar Thailand boekt, kan niet zonder een bezoekje aan een massagesalon. Deze massagetechniek maakt vooral gebruik van rekoefeningen, drukpunten en verschillende lichaamshoudingen. Veel mensen vinden dit daarom een perfecte tussenweg tussen een rustige massage en goede yogaoefeningen die je lichaam losmaken.
Zweedse massagetherapie
Het zijn de zweden die massages populair hebben gemaakt in Europa. Deze massagetechniek is dan ook de techniek die je veel terugvindt in de spa en wellness centers. Bij deze massage worden er vijf verschillende technieken gebruikt die er allemaal voor zorgen dat jouw lichaam ontspant doordat je spieren los worden gemaakt.
Deep tissue massage
Deze massagetechniek is niet geschikt voor iedereen die op zoek is naar een zachte en rustige massage. Tijdens een deep tissue massage probeert de masseur om de diepste lagen van je lichaam te bereiken om knooppunten in je spieren los te maken. Hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de spieren, maar een goede deep tissue massage zou eigenlijk geen pijn moeten doen.
Japanse shiatsu massage
Bij deze massagetechniek is het mogelijk om een dunne laag kleding aan te houden. Bij een Japanse shiatsu massage voel je namelijk vooral kleine tikjes, een beetje druk en vooral erg lichte aanrakingen. De vingers of ellebogen van de masseur gaan in een ritme over je lichaam heen om verschillende acupunctuurpunten te stimuleren.
Aromatherapie
Bij aromatherapie staat het gebruik van essentiële oliën centraal. Dit zijn allemaal natuurlijke oliën die een genezend karakter hebben en die vaak ook nog eens heerlijk ruiken. Bij deze techniek worden er dus meerdere zintuigen gestimuleerd.
Ieder type massage heeft een eigen doel. Zo kan het zijn dat je vooral voor een ontspannende massage gaat, maar een massage kan ook medische voordelen hebben.
Het verschil tussen een therapeutische en ontspannende massage
Het is altijd belangrijk om te weten waarom je voor een bepaalde massage kiest. Vind je het vooral belangrijk om te ontspannen en om tot rust te komen? Of ben je juist op zoek naar een masseur die jou kan helpen om medische problemen te verhelpen?
Het verschil tussen deze twee doelen is ook het verschil tussen therapeutische en ontspannende massages. Houd deze verschillen goed in de gaten wanneer jij een massage wilt gaan boeken.
Therapeutische massage
De belangrijkste kwaliteit van dit soort massages is dat ze je helpen om medische problemen te voorkomen. Jij en de masseur willen er allebei voor zorgen dat je lichaam gezonder, energieker en pijnvrij wordt na een behandeling. Voor een therapeutische massage moet je dus naar een specialist die weet wat hij doet.
Voordat je begint met een therapeutische massage wordt er meestal eerst een behandelplan opgesteld. Samen met de masseur bespreek je je klachten en bepaal je welke massagetechniek goed is voor jouw lichaam. Zo kunnen blessures, pijnlijke gewrichten en huidproblemen allemaal worden opgelost.
Ontspannende massage
Bij deze massages is het vooral belangrijk dat jij helemaal tot rust komt. Er wordt dus meestal in een rustiger tempo gewerkt en de masseur oefent minder druk uit dan bij een therapeutische massage. Je wilt namelijk vooral prettige aanrakingen voelen tijdens deze behandeling.
Het opstellen van een behandelplan is niet nodig wanneer je een ontspannende massage boekt. Je kunt natuurlijk wel vooraf aangeven wat voor aanrakingen je wel of niet prettig vindt. Zo kan de masseur ervoor zorgen dat jij echt kunt relaxen en kunt genieten van de massage.
Veel mensen vinden het belangrijk dat een massage zowel ontspannend als genezend is. Het is daarom ook niet gek dat aromatherapie zo ontzettend populair is geworden.
Aromatherapie massages
Bij aromatherapiemassages worden twee krachten gebundeld: de voordelen van een helende massage en de genezende werking van essentiële oliën.
Tijdens deze massages wordt je lichaam ingesmeerd met oliën die speciaal zijn geselecteerd voor jouw lichaam en klachten. De natuurlijke oliën worden allemaal van planten gemaakt en zijn daarom niet schadelijk voor je huid.
Veel mensen houden van aromatherapie massages omdat ze erg ontspannend zijn, maar tegelijkertijd verschillende kwaaltjes kunnen genezen. Bovendien wordt er eeuwenoude kennis gebruikt die talloze mensen heeft geholpen. Daarom voelt een aromatherapie massage zo vertrouwd aan.
In principe is een aromatherapie massage niet heel anders dan een gebruikelijke massage. Het grootste verschil is dat er meer aandacht is voor de massageolie, aangezien deze jou kan genezen. De olie wordt op specifieke plekken aangebracht om zo alle goede krachten van de olie te benutten.
De voordelen van aromatherapie massages
Veel mensen met psychische klachten merken dat aromatherapie ontzettend goed kan helpen. Door de combinatie van geur en aanrakingen worden de delen van de hersenen gestimuleerd die verantwoordelijk zijn voor je herinneringen.
Door het prettige gevoel van de massage kunnen neerslachtige gevoelens en stress langzaam maar zeker verminderen. De wrijvende beweging tijdens de massage zorgt er bovendien voor dat de bloedsomloop in je lichaam gestimuleerd wordt.
Door deze verbeterde bloedsomloop kan je lichaam schadelijke stoffen sneller verwerken en uit je lichaam halen. Aromatherapie is dus ook in staat om je gezondheid te verbeteren.
Door de bewegingen van de massage worden ook de oliën beter door je lichaam opgenomen. De goede kwaliteiten van de olie kunnen dus alle onderdelen van je lichaam beïnvloeden.
Daarom is het belangrijk om essentiële oliën uit te zoeken die jouw persoonlijke klachten kunnen genezen of verminderen.
Welke oliën worden er vooral gebruikt?
Er zijn een aantal essentiële oliën die vaak worden gebruikt tijdens een aromatherapiemassage. Zo zijn lavendel en roos twee heerlijke geuren die goed zijn in het verminderen van angst en stress. Deze oliën brengen je dus echt tot rust.
Pepermunt en citroen zijn twee oliën die verschillende fysieke klachten kunnen verminderen. Zo werken ze goed tegen misselijkheid, waardoor ze populair zijn bij zwangere vrouwen die een massage nemen.
Wil je er juist voor zorgen dat je spieren en gewrichten weer zo flexibel mogelijk worden? Ga dan voor een aromatherapiemassage met olie van rozemarijn. Deze olie zorgt namelijk voor meer flexibiliteit in je lichaam.
Bacteriën en infecties kunnen bestreden worden met tea tree olie. Ook schimmels en andere vervelende huidproblemen kunnen bestreden worden met de olie.
Wie last heeft van pijn is vooral gebaat bij een behandeling met gemberolie. Ook olie van de dennenboom kan pijn verlichten. In combinatie met een helende massage zijn deze oliën nog effectiever.
Dit zijn allemaal voorbeelden van essentiële oliën die tijdens een massage gebruikt kunnen worden. Er zijn daarnaast ook nog andere soorten olie die geschikt zijn voor massages, ook wanneer je niet van aromatherapie houdt.
Wil jij graag eens een aromatherapie massage uitproberen? Wij hebben een breed assortiment aan etherische olieen van de beste kwaliteit voor je klaar staan.
Verschillende massageoliën
Tijdens een massage wordt er eigenlijk bijna altijd olie gebruikt. In eerste instantie is het doel van de olie vooral dat de handen van de masseur makkelijk over je lichaam glijden. Ze verloopt de massage zo soepel mogelijk en voel jij je op je gemak tijdens de behandeling.
Daarnaast kan de olie ook een helende werking hebben. Olie is goed in het verzorgen en hydrateren van je huid, maar de goede stoffen in de olie kunnen ook diep binnendringen in je lichaam. Zo wordt je lichaam ook van binnenuit verzorgd.
Het verschil tussen dragende en essentiële oliën
In de massagewereld wordt er over vaak gepraat over het verschil tussen dragende en essentiële oliën. Dit zijn twee verschillende oliesoorten die allebei zo hun eigen kwaliteiten hebben. Het is dus belangrijk om het verschil te weten, want zo weet je wat je met een massage kunt bereiken.
Dragende oliën worden uit de vettige delen van een plant gehaald, zoals de noten en zaden. Dit zijn over het algemeen erg milde oliën die geen sterke geur hebben. Een groot voordeel is dat ze veel minder snel irritaties veroorzaken, aangezien ze zo mild zijn.
Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genoemd en worden uit de niet-vette onderdelen van een plant gehaald, zoals het blad, de wortels of de steel.
Vaak zijn deze oliën ontzettend geconcentreerd, waardoor ze de huid ernstig kunnen irriteren. Hun geur is ook veel sterker dan de geur van dragende oliën.
Welke olie is het beste voor een massage?
Over het algemeen is het altijd beter om gemasseerd te worden met dragende oliën. Deze zijn mild, kunnen je huid niet irriteren en ruiken ook lekker neutraal.
Hierdoor zijn ze geschikt voor heel veel verschillende mensen en wordt de kans kleiner dat je lichamelijke klachten krijgt na een massage.
Er zijn allerlei verschillende dragende oliën verkrijgbaar. Arganolie is er een goed voorbeeld van, want deze olie wordt uit de noten van de arganboom gewonnen. De milde geur en de goede vetten in de olie verzorgen je lichaam als geen ander.
Essentiële en dragende oliën mengen
Je weet inmiddels dat essentiële oliën ook veel goede kwaliteiten hebben, dus hoe kan je deze sterke oliën gebruiken tijdens een massage?
Dat kan door de dragende olie met essentiële olie te vermengen. Zo wordt de essentiële olie uitgedund en is deze minder irriterend voor de huid.
Het fijne aan het vermengen van deze twee oliën is dat je een heerlijke geur ruikt tijdens de massage. Voor veel mensen is het ruiken van een lekkere geur een extra stimulans om echt te ontspannen.
Deze geur is helemaal natuurlijk, dus ook mensen met een gevoelige huid kunnen genieten van dit soort massages.
Een massageolie moet natuurlijk niet alleen goed ruiken, want je wilt ook dat de olie iets voor je huid kan betekenen. Daarom is het de beste keuze om je huid te laten masseren met arganolie.
Wil je meer lezen over arganolie? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie? en ontdek wat deze olie voor jou kan doen.
Arganolie als massageolie
Wanneer je zoekt naar de beste olie voor jouw massage, kan je het beste arganolie gebruiken. Deze olie heeft namelijk speciale kwaliteiten die allemaal goed zijn voor je huid.
Het verschil tussen arganolie en andere dragende oliën
Arganolie wordt gemaakt van de arganboom, een boom die alleen maar in het westen van Marokko te vinden is. De olie zit boordevol goede stoffen voor je lichaam, zoals Omega 6 en vitamine E. Niet alle dragende oliën bevatten deze goede stoffen, waardoor arganolie natuurlijk altijd de beste keuze is.
Ondanks dat het een olie is, voelt arganolie helemaal niet vettig aan. De olie trekt snel in je huid en laat geen vervelende strepen of overtollig product achter. Ook dat geldt niet voor alle dragende oliën waarmee je kunt masseren.
Waarom is Arganolie de beste massageolie?
Arganolie is een uitstekende keuze voor een massage omdat het je huid verzorgt. De olie kan je huid hydrateren, voeden en helpen herstellen. Hierdoor voelt je huid gezonder aan wanneer je net bent gemasseerd.
Bovendien zorgt arganolie ervoor dat de balans in je huid behouden wordt. Het verstopt je poriën niet en kan er zelfs voor zorgen dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt. Littekens en striae kunnen op deze manier bestreden worden.
Ook de elasticiteit van de huid wordt aangepakt door arganolie. De goede vetten houden je huid soepel en zorgen ervoor dat je minder snel rimpels krijgt. Een regelmatige massage met arganolie houdt je huid dus zo jong mogelijk.
De antioxidanten in de olie herstellen je lichaam van binnenuit. Daarnaast is de olie ook goed in het ontspannen van je spieren, waardoor je helemaal tot rust komt tijdens deze massage. Het is dus duidelijk dat arganolie alle kwaliteiten bezit die een goede massageolie nodig heeft.
De veelzijdige effecten van massages
Met een goede massage kan je je lichaam ontzettend goed verzorgen. Deze eeuwenoude techniek kan verschillende gezondheidsproblemen genezen of verminderen en is bovendien een goede behandeling wanneer je helemaal tot rust wilt komen.
Door een behandeling uit te zoeken die bij jou past, kan je het meeste uit jouw massage halen. Zoek dus een techniek uit die jouw problemen aanpakt en kies er eventueel voor om jezelf nog extra te laten verwennen met geurige essentiële oliën.
Voor welke massage je ook gaat: arganolie is altijd een goede massageolie om te gebruiken. Zo wordt je huid meteen gevoed en gehydrateerd en kan je genieten van een zijdezacht gevoel nadat je klaar bent.
Heb jij een massagetechniek ontdekt die heel goed werkt voor jouw lichaam? Laat het ons dan vooral weten!