Een Complete gids over Vitaminen en Huidverzorging

Vitaminen zijn gezond. Dat weten we allemaal. Waarschijnlijk zeg je regelmatig tegen je kinderen: “Eet je groente en fruit, want daar zitten vitaminen in!”. En als we onszelf niet zo lekker voelen, dan nemen we ook graag een groot glas sinaasappelsap en een extra vitaminepil als opkikkertje.

Maar waarom zijn vitaminen precies zo belangrijk en wat doen ze in ons lichaam? Om antwoord te geven op die vragen en te zorgen dat jij vitaminen optimaal kunt inzetten in je huidverzorging hebben wij deze complete gids voor je samengesteld over vitaminen en huidverzorging. In deze gids gaan we de volgende dingen uitleggen:

Wat zijn vitaminen?

vitaminen supplementen pillen

Vitaminen zijn stofjes die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Je lichaam kan heel veel voedingsstoffen zelf aanmaken, maar vitamines kan je lichaam niet maken dus die moet je via je voeding binnenkrijgen.

Er zijn 13 verschillende vitaminen die je lichaam nodig heeft. Een te kort van een bepaalde vitamine zal je snel merken in je lichaam. Door voldoende kennis van vitaminen en hun werking in het lichaam te hebben, kun je zo’n tekort snel herkennen en ook verhelpen.

Welke soorten vitaminen zijn er?

Vitaminen zijn grofweg in 2 categorieën te verdelen: Wateroplosbaar en vetoplosbaar.

De in vet oplosbare vitaminen worden in de vetcellen van je lichaam opgeslagen. Je lijf haalt deze uit de vetcellen zodra ze nodig zijn. In water oplosbare vitaminen daarentegen kan je lichaam niet opslaan. Deze moet je continue via je voeding binnenkrijgen. Een te veel plas je gewoon weer uit.

De verschillende vitaminen hebben elk hun eigen rol en een tekort heeft bij elke vitamine zijn eigen gevolgen. Hieronder hebben we van elke vitamine omschreven wat het doet, wat een tekort met je lichaam doet en in welke etenswaren ze het meeste voorkomen.

vitaminen vetoplosbaar wateroplosbaar pillen capsules

Vitamine A

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor je huid, ogen en voor je weerstand. Een tekort zie je dan ook terug in je huid, die droog en ruw wordt en je kunt merken dat je minder goed kunt zien in het donker.

Deze vitamine zit in wortels, zoete aardappel, pompoen, Chinese kool, perziken, groene bladgroentes, rundvlees en eieren.

Vitamine B1

Vitamine B1 heeft je lichaam nodig om voldoende energie te hebben. Het zorgt er namelijk voor dat je lijf energie uit koolhydraten kan halen. Een tekort aan B1 zorgt voor een brandend gevoel in je voeten, een zwak gevoel in je tenen en vingers, versnelde hartslag, misselijkheid en vermoeidheid. Deze vitamine is wateroplosbaar.

Deze vitamine vind je zonnebloempitten, asperges, champignons, bonen (met name zwarte, soja- en pintobonen), sla, spinazie, linzen, erwten, aubergine, tomaten en volkoren granen.

Vitamine B2

Net als B1, helpt ook vitamine B2 bij de energievoorziening van je lichaam. B2 helpt je met het halen van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Een tekort aan vitamine B2 herken je aan ontstekingen en barstjes bij je lippen en mondhoeken, ontstekingen op de huid (dermatitis), overgevoeligheid voor licht, blaasjes op de tong, angst, verminderde eetlust en vermoeidheid.

Net als alle andere B vitaminen, is B2 wateroplosbaar. Deze vitamine kun je terugvinden in amandelen, sojabonen, champignons, volkoren granen, eieren, lever, makreel en spinazie.

Vitamine overzicht A B1 B2 B3 B5

Vitamine B3

Vitamine B3 is belangrijk voor je stofwisseling en is nodig voor je lichaam om vetzuren aan te kunnen maken. Als je te weinig vitamine B3 eet dan kun je last krijgen van ontstekingen van de huid en ontstekingen in je mondslijmvlies. Daarnaast kan een te kort aan B3 lijden tot dementie. Een belangrijke dus om op te letten!

Gelukkig is deze vitamine in allerlei voedingsmiddelen te vinden, dit zijn de belangrijkste: champignons, asperges, bruine rijst, mais, pinda’s, zoete aardappel, gewone aardappel, graan, wortels, groene bladgroentes, linzen, amandelen, selderij, perziken, tonijn, zalm en kip.

Vitamine B5

Met vitamine B5 kan je lichaam eiwitten en vetten opbouwen en afbreken. Er is weinig kans dat je van deze vitamine een tekort ontwikkelt. Mocht dat toch gebeuren, dan merk je dat waarschijnlijk aan lichte tintelingen in je voeten.

Je kunt vitamine B5 vinden in broccoli, linzen, spliterwten, avocado, volkoren granen, eieren, aardbeien, lever, zonnebloempitten, bloemkool, zoete aardappel, champignons en groene bladgroentes.

Vitamine B6

Voor het opbouwen en afbreken van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) heb je vitamine B6 nodig. Daarnaast speelt deze vitamine ook een belangrijke rol in je hormoonhuishouding. Een tekort aan B6 brengt het risico op een aantal serieuze problemen met zich mee.

Net als bij een B2 tekort loop je het risico op dermatitis en ontstekingen aan je mondslijmvlies en mondhoeken. Daarnaast kunnen er problemen in je zenuwstelsel ontstaan, slaperigheid, verwarring, depressie en tekort aan rode bloedcellen.

Vitamine B6 zit in volkoren granen, bruine rijst, zonnebloempitten, aardappel, banaan, tomaten, groene bladgroentes, avocado, pindakaas, paprika, zalm, tonijn en kip.

vitamine overzicht B6 B12 B11

Vitamine B11

B11 is beter bekend onder de naam foliumzuur en is met name heel belangrijk voor je kindje als je zwanger bent. B11 ondersteunt je lichaam bij het maken van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes. Een tekort aan deze vitamine zorgt dan ook voor een te kort aan deze bloedcellen.

Daarnaast kan een te kort aan vitamine B11 lijden tot problemen met je dunne darm, gewichtsverlies, algehele verzwakking en diarree.

Door het eten van voldoende groene bladgroentes, asperges, broccoli en citrusvruchten voorkom je een tekort aan deze vitamine. Daarnaast vind je deze vitamine in peulvruchten zoals zwarte ogen bonen, cannellinibonen, erwten en pinda’s en in volkoren granen, tomatensap, banaan, papaja en orgaanvlees.

Vitamine B12

Vitamine B12 heeft je lijf nodig om rode bloedcellen te kunnen maken en dus om zuurstof in je bloed te vervoeren. Deze vitamine is wateroplosbaar, maar dit is de enige wateroplosbare vitamine die je lichaam wel kan opslaan!

Te weinig B12 kan bloedarmoede tot gevolg hebben, hierdoor voel je je in eerste instantie slap en futloos, maar uiteindelijk kan het ook neurologische problemen tot gevolg hebben.

Je kunt vitamine B12 met name terugvinden in dierlijke producten zoals lever, forel, zalm, tonijn, schelvis, eieren en melkproducten en vleeswaren. Er zijn wel een paar plantaardige bronnen van B12, namelijk zeewier en algen.

Vitamine C

Vitamine C is waarschijnlijk de bekendste vitamine van allemaal. Het is een krachtige anti-oxidant die een belangrijke rol speelt bij je weerstand. Een tekort aan deze vitamine leidt dan ook tot een verminderde weerstand en slechtere genezing van wonden.

Van vitamine C kun je ook te veel binnenkrijgen. Je krijgt dan darmklachten en diarree.

Vitamine C zit in fruit, groentes en aardappelen. Vooral citrusvruchten zijn enorme vitamine C bommetjes!

Vitamine D

Je lichaam kan zelf vitamine D maken, onder invloed van zonlicht. Vitamine D heb je nodig voor gezonde botten en tanden. Een tekort maakt je botten kwetsbaar en is slecht voor je tanden. Prikkelbare darmsyndroom en nierfalen zijn andere gevolgen van een (ernstig) tekort aan deze Vitamine.

De beste manier om je vitamine D niveau op pijl te houden is lekker veel in de zon zitten. Nu kan dat natuurlijk niet altijd in Nederland, dus om het hele jaar voldoende vitamine D te hebben, is het belangrijk veel champignons, zalm, makreel, sardientjes, tonijn en eieren te eten.

Vitaminen overzicht C D E H K

Vitamine E

Vitamine E is ook een krachtige anti-oxidant en een in vet oplosbare vitamine. Het beschermt je cellen en weefsel. Een echt tekort aan vitamine E komt eigenlijk niet voor, maar zou zorgen voor bloedarmoede en verslapte spieren.

Deze vitamine zit in groene bladgroentes, amandelen, olijven, blauwe bessen, noten en zaden, tomaten en avocado.

Vitamine H

Vitamine H, biotine, houdt je huid, haar en nagels gezond en sterk! Gelukkig komt een te kort aan biotine bijna nooit voor, maar als je het hebt, dan kan dat bloedarmoede, problemen met je huid en depressie veroorzaken.

Deze vitamine zit in eieren, lever, melk, noten, pinda’s, groene bladgroentes, volkoren granen, frambozen, wortels, banaan, papaja en bloemkool.

Vitamine K

Vitamine K heeft je lichaam nodig om je botten te maken en voor een goede bloedstolling. Bij een tekort aan deze vitamine merk je dan ook dat wondjes minder snel sluiten.

Vitamine K zit in broccoli, waterkers, groene bonen, erwten, wortels, asperges en groene bladgroentes.

Wat zijn de voordelen van vitaminen voor je huid, haar en nagels?

Voordelen vitaminen haar huid nagels

Je lichaam heeft vitamines nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen heeft elke vitamine zo zijn eigen voordelen. We zullen nu specifiek ingaan op welke vitaminen cruciaal zijn voor een stralende huid, een schitterende bos haar en stevige nagels.

Vitaminen voor je huid

Vitamine A is veruit de nummer 1 vitamine voor je huid! Je vindt het niet voor niets terug in de meeste luxe beautyproducten en anti-agingcrèmes, maar dan meestal onder de naam retinol. Deze vitamine kun je dus zowel via crèmes en serums rechtstreeks op je gezicht aanbrengen, als via je voeding binnenkrijgen.

Daarnaast is ook Vitamine E is een krachtige anti-oxidant. Deze vitamine helpt tegen een droge huid en beschermt tegen de schadelijke straling van de zon.

Vitamine K daarentegen is uitermate effectief tegen donkere kringen die zich onder je ogen kunnen vormen, ook maakt het dat je ogen er jonger en stralender uitzien.

Alle 3 deze vitaminen vind je in groene bladgroentes, daarnaast kun je wortels eten voor vitamine A en K en noten en zaden voor vitamine E.

Daarnaast is een combinatie van alle B vitaminen aan te raden als je last hebt van acne. Deze vitamine werkt als een anti-oxidant die je huid ondersteunt bij het verwijderen van bacteriën en het zorgt ervoor dat je testosteronlevels in balans komen (waardoor je veel minder last hebt van een onzuivere huid).

Vitaminen voor je haar

Vitamine H (biotine) stimuleert haargroei en ondersteunt een gezonde hoofdhuid. Daardoor heb jij geen last meer van een droge of schilferige hoofdhuid en worden je haren sterker.

Vitamine B11, foliumzuur, speelt ook een belangrijke rol voor je haar. Het zorgt voor gezonde haarzakjes die op hun beurt weer zorgen dat je haar sneller gaat groeien.

Daarnaast stimuleert B11 ook de doorbloeding. Hierdoor komen alle belangrijke voedingsstoffen bij jouw hoofdhuid en haarzakjes terecht, wat ze gezonder maakt.

Vitamine B11 vind je onder andere in groene bladgroentes, citrusvruchten, peulvruchten en banaan. Voor vitamine H haal je in de supermarkt extra veel eieren, melk, noten, pinda’s en volkoren granen.

Vitaminen voor je nagels

Last van broze en breekbare nagels, maar eigenlijk geen idee wat je er tegen kunt doen? Dan kan het de moeite waard zijn beter op je voeding te gaan letten. Door de juiste vitaminen en mineralen te eten worden je nagels van binnenuit gevoed en zul je merken dat ze veel minder snel breken en scheuren.

Let daarom erop dat je voldoende zink, ijzer, vitamine H en vitamine B12 binnenkrijgt. Zink zit in vlees, noten, schaal- en schelpdieren en in granen. Ook ijzer vind je met name in vlees, maar ook in groene bladgroentes, peulvruchten en volkoren granen.

Voor B12 moet je vlees en zuivel eten. In veel van deze producten zit ook vitamine H, maar voor een beetje extra daarvan kun je bijvoorbeeld noten en pinda’s eten.

Wat is een vitaminen tekort?

vrouw niezen ziek vitamine tekort

Als je van een of meerdere vitaminen niet voldoende binnenkrijgt, ontstaat er een tekort. Je lichaam heeft alle vitaminen nodig en door een tekort kan je lijf bepaalde taken niet meer goed uitvoeren.

Wat zijn de meest voorkomende vitamine tekorten?

Vitamine tekorten komen vaker voor je denkt. Een van de meest voorkomende is een tekort aan vitamine D. Vitamine D maakt je lichaam aan onder invloed van de zon, maar tegenwoordig zitten we vaak binnen en ontnemen we ons lijf die kans.

Als je wat ouder wordt is vitamine D extra belangrijk, omdat het je botten sterk houdt. Omdat te veel in de zon zijn ook niet goed is, is het van vitamine D aan te raden dit in de vorm van vitaminepillen bij te slikken.

Vitamine B12 is een andere vitamine waar vaak een te kort aan is, met name onder vegetariërs en veganisten. Ook onder vrouwen die de 40 eenmaal gepasseerd zijn, is het risico op een B12 aanwezig. Je kunt het merken aan algemene vermoeidheid, een tintelend gevoel in je vingers en handen en een opgezwollen tong.

Deze vitamine vind je vooral in dierlijke producten. Als je geen dierlijke producten eet, zijn supplementen aan te raden. Tot slot is vitamine B11, foliumzuur, een vitamine waar vaak een te kort aan ontstaat. Een extra dosis groente bladgroentes zullen dat verhelpen.

Welke basisoliën hebben de beste vitaminen voor je huid?

jojoba olie kokosolie avocado olijfolie arganolie

Basisoliën zijn de perfecte manier om je huid een lekkere dosis vitaminen te geven. Deze oliën zijn plantaardig, 100% natuurlijk en onbewerkt. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en kunnen als basis worden gebruikt voor heerlijke oliemengsels.

Omdat goede basisoliën onbewerkt en koudgeperst zijn, zitten ze nog vol met hun natuurlijk aanwezige vitaminen. Daardoor zijn ze perfect als je extra vitaminen in je natuurlijke huidverzorging wilt toevoegen.

Basisoliën kunnen alleen worden gebruikt, maar ook als drager voor aanvullende etherische oliën om zo gericht specifieke huidproblemen aan te pakken. Naast gezonde vitaminen werken basisoliën voedend en genezend voor de huid door hun vetzuren. We hebben hieronder de 5 beste voor je uitgezocht!

5. Jojoba-olie

Jojoba-olie is een hele makkelijke olie, geschikt voor elk huidtype. De olie is qua opbouw heel vergelijkbaar met het talg dat de huid zelf aanmaakt. Daardoor wordt het makkelijk opgenomen en kan het de voedingsstoffen van andere oliën vervoeren de huid in.

Daarnaast werkt jojoba-olie ook ontstekingsremmend. Jojoba-olie is rijk aan vitamine E, een krachtige anti-oxidant die je huid helpt te herstellen en huidveroudering voorkomt.

4. Olijfolie

Grote kans dat je olijfolie al gebruikt in de keuken, omdat je weet dat het heel gezond is. Maar olijfolie kan ook perfect als basisolie gebruikt worden en rechtstreeks op de huid zijn werk doen. De olie is rijk aan oliezuur en daardoor perfect voor de droge huid.

Ook in olijfolie zit een hoge dosis van de anti-oxidant vitamine E. In combinatie met de vitamine A die er eveneens inzit, kan olijfolie goed als anti-agingolie gebruikt worden.

3. Avocado-olie

Avocado-olie is een bron van omega-3-vetzuren, vitamine A, D en E. Logisch dus dat je deze graag gebruikt in jouw schoonheidsrituelen. Vitaminen A en E zijn anti-oxidanten, dat betekent dat ze de zichtbare tekenen van huidveroudering tegengaan, wondjes herstellen en je huid beschermen.

Avocado-olie werkt eveneens ontstekingsremmend en is daardoor heel prettig voor je huid als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem.

2. Kokosolie

Kokosolie is een andere zeer veelzijdige olie. Het wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en is anti-bacterieel. Als je last hebt van een droge huid is koksolie ideaal. Kokosolie bevat vitamine E en vitamine K.

1. Arganolie

Arganolie wordt gemaakt van de noten van een speciale Marokkaanse boom. Deze boom wordt ook wel ‘boom van het leven’ genoemd. Dat zegt eigenlijk al wel genoeg!

Arganolie is rijk aan een aantal krachtige bestandsdelen. Waaronder squaleen, dat de productie van collageen stimuleert, waardoor je huid er strak en jong uit blijft zien.

Daarnaast zit er in arganolie maar liefst twee keer zoveel vitamine E als in olijfolie en werkt het ontstekingsremmend. Arganolie wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en laat geen vettig laagje achter.

Wil je meer lezen over Arganolie?  Lees dan ons artikel: Wat is Arganolie?

De beste vitaminesupplementen voor een mooie huid

De beste vitamine supplementen voor een mooie huid

Er zijn allerlei vitaminesupplementen op de markt die jou een extra mooie huid beloven. Maar wat is daar nou van waar? Door gezond en gevarieerd te eten krijg je automatisch heel veel vitaminen en mineralen binnen. Toch kan een extra steuntje in de rug geen kwaad.

Je moet wel opletten met supplementen, want sommige combinaties werken juist averechts!

Kunnen vitaminepillen bijdragen aan een mooie huid?

Vitaminen zijn essentieel voor de optimale werking van jouw lichaam. Bepaalde vitaminen dragen ook bij aan een mooie huid. Vitamine A, E en C zijn belangrijk voor je huid.

Het zijn alle drie anti-oxidanten die je huid ondersteunen bij het herstel en beschermen tegen schade. Daarnaast bestrijden deze anti-oxidanten die zogenaamde vrije radicalen, die zorgen voor huidveroudering.

Als je deze niet genoeg via je voeding binnenkrijgt kan het nemen van vitaminepillen zeker bijdragen aan een mooie huid. Een betrouwbare aanbieder van vitaminepillen en supplementen is: www.vitaminecompleet.nl. Zij zijn aantoonbaar de meest natuurlijke én voordeligste in hun soort.

Wil je meer lezen over antioxidanten? Dit zijn de Krachtige Voordelen van Antioxidanten!

Voor wie zijn vitaminesupplementen geschikt?

  • Als je gezondheidsklachten hebt, is het aan te raden eens te kijken of je wel voldoende vitamines binnenkrijgt. Lees hierboven de gevolgen van de verschillende tekorten door en probeer eens een poos supplementen van deze vitaminen te gebruiken.
  • Zwangere vrouwen hebben veel meer vitaminen nodig. Extra supplementen nemen kan deze 9 maanden geen kwaad. Let er alleen op dat je geen extra vitamine A neemt, want dat is nu juist niet goed.
  • Naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam meer moeite alle voedingsstoffen op te nemen. Extra vitaminen innemen is zeker aan te raden.
  • Voor vegetariërs en veganisten is het handig om vitamine B12 supplementen te nemen. Ook al kun je deze vitamine wel uit plantaardige voeding halen, een supplement maakt het makkelijker.

Waar moet je op letten bij vitaminesupplementen?

  • Als je meer in water oplosbare vitaminen binnenkrijgt dan je nodig hebt, dan plas je deze gewoon weer uit. Als je ze via je voeding al genoeg binnenkrijgt, heeft het nemen van supplementen van deze vitaminen dus geen zin.
  • Te veel vitamine A, B6, C en D zijn niet goed voor je. Het kan je darmen van slag brengen, je huid irriteren en hoofdpijn veroorzaken. Omdat vitamine A en D vetoplosbaar zijn, en dus worden opgeslagen in het lichaam, moet je van deze zeker goed opletten niet te veel van te nemen.
  • Let ook op met vitaminesupplementen als je medicijnen gebruikt. Sommige combinaties kunnen slechte reacties oproepen. Let bijvoorbeeld op met vitamine E en K als je bloedverdunners gebruikt.
  • Voor rokers kan beta-caroteen (vitamine A) voor gezondheidsproblemen zorgen.
  • Roken vermindert de opname van vitamine C en D, daarom zijn vitaminesupplementen van deze vitaminen aan te raden.
  • Zwangere vrouwen moeten geen extra vitamine A nemen.

De conclusie over vitaminen voor je huid, haar en nagels

Vitaminen zijn essentieel voor de optimale werking van je lichaam. Elke vitamine heeft zijn eigen werking in het lichaam en van elk zal je een tekort op een andere manier merken.

Als je gevarieerd eet, met veel groente, fruit en volkoren granen, krijg je waarschijnlijk alle essentiële vitaminen binnen. Anders kun je dit altijd aanvullen met voedingssupplementen.

Vitaminen hoef je niet altijd via je voeding binnen te krijgen, je kunt ze ook rechtstreeks op je huid aanbrengen. Natuurlijke oliën, zoals arganolie, zijn vaak rijk aan vitaminen en zeer voedend voor je huid.

Weet jij zeker dat je elke vitamine genoeg binnenkrijgt? Laat het weten in de reacties.