Ontdek de Helende Kracht van Antioxidanten

vrouw glimlach handdoek

Ben jij al bekend met het fenomeen antioxidanten? Deze stofjes zitten zonder dat je het doorhebt al in je lichaam en zijn ontzettend goed voor je.

Antioxidanten krijg je binnen door je voeding en hebben talloze voordelen voor jouw lichaam. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen, kun jij ervoor zorgen dat je lichaam altijd in topconditie is!

Wil je meer weten over antioxidanten, wat ze voor je lichaam doen en in welke voedingsmiddelen ze zitten? Lees van vooral verder!

Wat zijn antioxidanten?

Wat zijn Antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die ervoor zorgen dat de beschadiging van je cellen gestopt of vertraagd wordt. Het zijn dus essentiële stoffen wanneer je je lichaam zo lang mogelijk fit en gezond wilt houden.

Natuurlijk voorkomende antioxidanten vind je voornamelijk terug in eten, zoals planten. Wanneer we dit voedsel eten, komen deze goede stofjes in onze bloedsomloop terecht, waardoor ze door het hele lichaam verspreid worden.

Er zijn een aantal soorten eten die we allemaal regelmatig binnenkrijgen, waar dus ook antioxidanten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, koffie, thee, wijn en zelfs chocolade.

De stofjes in planten die voor deze antioxidanten zorgen, worden ook wel phytochemicaliën genoemd. Deze stofjes zijn niet per definitie hetzelfde, maar hebben wel een nauw verband met elkaar. Meestal komen de antioxidanten uit je eten namelijk uit phytochemicaliën. Dit zijn natuurlijke stofjes die planten aanmaken om zo gezond mogelijk te blijven en om beschadigingen van buitenaf te voorkomen.

De antioxidanten structuur is niet altijd hetzelfde, dus niet iedere antioxidant werkt even goed. Zo zijn er super antioxidanten die een erg krachtige werking hebben tegen celbeschadiging.

Maar wat doen antioxidanten precies? Ze bestrijden afvalstoffen van je cellen die vrije radicalen worden genoemd.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen worden afgescheiden door je cellen, maar worden niet opgeruimd door je lichaam. Deze stofjes razen als een soort ongeleid projectiel door je lichaam. Deze vrije radicalen worden ook wel oxidanten genoemd, en zijn ook goed voor je gezondheid. Zo bestrijden ze virussen en bacteriën.

Zodra je te veel oxidanten aanmaakt, kunnen ze je eigen lichaam gaan aanvallen. Wanneer vrije radicalen alle kans krijgen om zich vrij te bewegen, kunnen ze zich aan gezonde cellen vast gaan maken. Hierdoor zullen de gezonde cellen uiteindelijk gaan beschadigen.

Deze oxidanten worden daarom ook in verband gebracht met het ontstaan van ziektes zoals kanker. Dit aangezien deze ziektes te maken hebben met het vervormen en beschadigen van gezonde cellen in je lichaam.

Vrije radicalen zijn een natuurlijk verschijnsel in je lichaam, maar de aanmaak kan versterkt worden wanneer je ongezond leeft. Zo spelen roken, ongezond eten en overgewicht allemaal een rol in het ontwikkelen van meer vrije radicalen.

Hoe gezond je ook leeft: het aanmaken van vrije radicalen kan je niet voorkomen. Daarom is het goed om ze te bestrijden met antioxidanten.

Hoe bestrijden antioxidanten vrije radicalen?

Om te snappen hoe antioxidanten werken, moet je eerst weten hoe moleculen in elkaar zitten. Een molecuul is stabiel en “gezond” zolang het een bepaald aantal elektronen heeft. Deze elektronen kunnen worden afgestoten, waardoor het molecuul niet meer in balans is en een vrije radicaal wordt.

Het is dan de taak van een antioxidant om dit probleem te bestrijden. Hoe dat gebeurt? Antioxidanten geven als het ware een nieuwe elektron aan het molecuul, zodat deze weer in balans is en geen schade aan kan richten in je lichaam. Omdat antioxidanten en vrije radicalen allebei belangrijk zijn voor ons lichaam, is het vooral belangrijk dat ze in balans zijn.

De voordelen van antioxidanten

Het is belangrijk om je lichaam gezond te houden door voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Deze hebben namelijk talloze voordelen te bieden. Neem dus niet alleen vitamines voor je immuunsysteem, maar ook om de vrije radicalen in je lichaam te bestrijden.

Denk bijvoorbeeld aan je huid: deze veroudert doordat de cellen in je huid beschadigd raken. Antioxidanten voorkomen deze beschadigingen, waardoor je huid langere tijd mooi, gezond en flexibel blijft.

Voor vrijwel ieder deel van je lichaam geldt dat antioxidanten belangrijke voordelen te bieden hebben. Je vindt ze hier allemaal op een rijtje.

De voordelen van antioxidanten voor het haar

 • Beschermen je haar tegen beschadiging van de zon.
 • Kunnen overmatig haarverlies (bijvoorbeeld door alopecia) bestrijden.
 • Helpen voorkomen dat je haar vroegtijdig grijs wordt.
 • Stimuleren die bloedcirculatie en laten je haar daardoor sneller groeien.
 • Helpen met het verminderen van pluizend haar en gespleten punten.

Wanneer je van al deze voordelen wilt profiteren, zal je een aantal specifieke antioxidanten binnen moeten krijgen. De beste antioxidant om je haar in gezonde conditie te houden, is vitamine E.

Vitamine E vind je vooral terug in verschillende soorten voedingswaren, zoals tarwekiemolie, zonnebloempitten, amandelen en arganolie.

De voordelen van antioxidanten voor de huid

De voordelen van antioxidanten voor je huid:

 • Kalmeren een geïrriteerde of ontstoken huid.
 • Maken je huid steviger.
 • Helpen met het genezen van littekens.
 • Herstellen huid die is beschadigd door de zon.
 • Zorgen ervoor dat je teint meer gaat stralen.
 • Stimuleren de hydratatie van je huid.

Wanneer je op zoek bent naar een antioxidant die goed is in een allround verzorging van je huid, dan moet je bij vitamine A zijn. Deze vitamine maakt je huid gladder, steviger, egaler, vermindert ontstekingen en helpt ook nog eens met het herstellen van wondjes en littekens.

Wat je voedingspatroon ook is: er zijn voldoende voedingsmiddelen die vitamine A bevatten, dus jij hoeft deze antioxidant nooit mis te lopen. Zo zijn lever, wortel, paksoi, spinazie en tonijn goede bronnen voor wie vitamine A wil eten.

De anti-aging voordelen van antioxidanten

Vrouw grijs haar lachend

De voordelen van antioxidanten voor anti-aging:

 • Stimuleren de aanmaak van collageen, waardoor je huid steviger aanvoelt.
 • Voorkomen het afsterven van gezonde huidcellen.
 • Verfijnen de textuur van je huid, wat rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar maakt.
 • Verbeteren de elasticiteit van je huid, wat voorkomt dat rimpels en fijne lijntjes ontstaan.

De veroudering van je lichaam gaat altijd door, dus het is belangrijk om antioxidanten binnen te krijgen die constant aan het werk zijn.

Seleen is een belangrijk stofje dat een anti-aging werking heeft, aangezien deze antioxidant de aanmaak van natuurlijke antioxidanten in je lichaam stimuleert.

Selenium is in allerlei verschillende voedingsgroepen te vinden. Belangrijke voedingsmiddelen met dit mineraal zijn vis, kip, knoflook, volkoren producten en eieren.

De voordelen van antioxidanten voor je nagels

Bloemen voeten vrouw nagels pedicure

De voordelen van antioxidanten voor je nagels:

 • Maken je nagels minder breekbaar.
 • Geven je nagels een gezonde glans.
 • Houden je nagels flexibel.
 • Stimuleren de doorbloeding van je nagelbed, wat zorgt voor langere nagels.

Wil jij graag genieten van prachtige lange en sterke nagels? Dan moet je vooral proberen om biotine binnen te krijgen, een antioxidant die ook wel bekend staat als vitamine B8. Ook biotine kan je gemakkelijk binnen krijgen door op je voeding te letten.

Producten zoals lever, eieren, pinda’s, zonnebloempitten en zalm zijn allemaal goed wanneer je je nagels graag gezond wilt houden.

Er zijn duidelijk voldoende mogelijkheden om antioxidanten binnen te krijgen met behulp van je voeding. Toch zijn er supplementen verkrijgbaar waarmee je antioxidanten binnen krijgt, maar zijn deze wel nodig?

De voordelen van antioxidanten bij acne

Voordelen van antioxidanten voor acne:

 • Helpen je huid herstellen.
 • Verminderen ontstekingen.
 • Houden je huid glad en soepel.
 • Versterken je immuunsysteem.
 • Stimuleren de doorbloeding van je huid, waardoor wondjes sneller genezen.

Vitamine C is het belangrijke antioxidant waarmee je acne kunt bestrijden, aangezien deze vitamine verantwoordelijk is voor het herstellende vermogen van je huid. Bestaande acne verdwijnt dus mogelijk sneller wanneer je meer dan deze antioxidant binnenkrijgt.

Om je dagelijkse inname van vitamine C te verhogen, moet je vooral meer groenten en fruit eten. Guave, rode paprika, peterselie en kiwi zijn een aantal producten waar de meeste hoeveelheid vitamine C in te vinden is.

Je hebt al gelezen dat niet alle antioxidanten hetzelfde zijn. Deze stofjes komen namelijk in allerlei soorten en maten voor en werken ook allemaal op andere manieren.

De verschillende soorten antioxidanten

Hand markeerstift

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je antioxidanten kan verdelen. In het algemeen zijn er drie soorten: wateroplosbare, vetoplosbare en water- en vetoplosbare antioxidanten.

Hoe de antioxidanten opgelost kunnen worden, bepaalt in welk gebied van het lichaam ze kunnen werken. Zo bestrijden wateroplosbare antioxidanten de vrije radicalen die zich in het bloedplasma rondom je cellen bevinden. Vetoplosbare antioxidanten richten zich juist op de vrije radicalen in het membraan rondom je cellen.

De antioxidanten die zowel water- als vetoplosbaar zijn, doen het zware werk, aangezien ze de kern van de cel beschermen. Deze kern bestaat vooral uit water, maar om de kern te bereiken moeten de antioxidanten eerst door het vettige membraan heen komen.

Wil je nog preciezer naar de soorten antioxidanten kijken? Dan heb je een aantal andere categorieën, zoals: vitaminen, enzymen, phytochemicaliën, mineralen, proteïnen en hormonen.

Vitaminen

Je immuunsysteem heeft vitaminen nodig om te functioneren, maar sommige vitaminen hebben ook een antioxiderende werking. Deze antioxidante vitaminen houden je lichaam dus op meerdere manieren gezond. Niet alle vitaminen zijn antioxidanten, maar welke soorten zijn dan wel antioxidanten?

Er zijn een aantal vitaminen die vrije radicalen in je lichaam aanpakken:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K

Enzymen

Enzymen zijn eiwitten die een bepaalde reactie kunnen opwekken en versnellen. Ze zijn belangrijk voor verschillende processen in je lichaam, zoals je spijsvertering, stofwisseling en immuunsysteem. Enzymen zitten in ons lichaam, maar ook in ons eten. Enkele daarvan werken als antioxidanten:

 • DHEA
 • Co-enzym Q10
 • Superoxidedismutase
 • Melatonine

Phytochemicaliën

Phytochemicaliën komen van nature voor in talloze planten en zijn verantwoordelijk voor een aantal belangrijke uiterlijke kenmerken, zoals de kleur en geur van een plant. Ook werken ze als afweermechanisme, waardoor de plant zichzelf kan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Waar slechts enkele vitaminen en enzymen als antioxidanten werken, zijn de meeste phytochemicaliën wel in staat om vrije radicalen te bestrijden:

 • Carotenoïden
 • Flavonoïden
 • Glucosinolaten
 • Resveratrol

Mineralen

Net als vitaminen zijn mineralen belangrijke bestanddelen die je lichaam geen energie geven, maar die je lichaam wel gezond houden. Een aantal mineralen hebben als bijkomend voordeel dat ze ook als antioxidant werken. Dit zijn er wel slechts een paar:

 • Koper
 • Mangaan
 • Jodium
 • Zink

Proteïnen

Het is belangrijk om proteïnen binnen te krijgen om je spieren in goede conditie te houden. Je vindt deze stofjes in bepaalde bonen, maar bijvoorbeeld ook in vlees en eieren. Slechts een paar soorten proteïnen zijn ook werkzaam als antioxidanten:

 • Liponzuur
 • Glutathion

Hormonen

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook hormonen zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van vrije radicalen. Het zijn er wel weinig, want er is tot nu toe slechts één hormoon waarvan vrij zeker is dat deze ook een antioxidant is: Melatonine

Supplementen met antioxidanten

gezonde voedingsmiddelen groenten fruit vis vitaminen

Wanneer je zeker wilt weten dat je voldoende antioxidanten binnen krijgt, is het mogelijk om supplementen in te nemen. Talloze merken maken deze pillen die boordevol goede stoffen voor je lichaam zitten.

De vraag is alleen of deze supplementen wel noodzakelijk zijn. Zelfs experts twijfelen over de effecten van antioxidanten in supplementen.

De voordelen en nadelen van supplementen met antioxidanten?

Wanneer je elke dag een supplement met antioxidanten neemt, weet je zeker dat er geen antioxidanten aan je voedingspatroon ontbreken. Oftewel: je komt niets tekort.

Door de antioxidanten in je lichaam regelmatig aan te vullen, weet je zeker dat ontstekingen, beschadigde cellen en ouderdom bestreden worden. Je houdt je lichaam dus in optimale conditie, toch?

Naast deze voordelen zijn er ook enkele nadelen aan supplementen met antioxidanten verbonden. Door elke dag een grote dosis antioxidanten binnen te krijgen, loop je het risico dat je lichaam deze stofjes niet meer zelf aanmaakt. Dat betekent dat je uiteindelijk afhankelijk kan worden van je supplementen.

Bovendien is het mogelijk om te veel antioxidanten binnen te krijgen, waardoor ze uiteindelijk schadelijk zijn voor je lichaam. Daarom is het heel belangrijk om op de dosis van je supplementen te letten.

Wat voor soort supplementen zijn er verkrijgbaar?

Wie denkt aan supplementen, denkt misschien vooral aan pillen die je elke dag inneemt met een glas water. Er zijn zeker supplementen met antioxidanten in de vorm van een pil. Een voorbeeld hiervan zijn de AntOxid Original supplementen van Orthica. Deze bevatten een combinatie van belangrijke antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E, zink, seleen en groene thee.

Houd je er niet van om elke dag een pil te slikken? Dan kan je ook voor een antioxidantendrankje gaan. Het Raw cacao antioxidant poeder is hier een goed voorbeeld van. Dit poeder smaakt naar chocolade en kan je mengen met andere ingrediënten om een speciale antioxidanten smoothie te maken.

In principe is de werking van deze verschillende soorten supplementen hetzelfde, alleen de manier waarop je het inneemt is anders.

Naast de supplementen die een combinatie van verschillende antioxidanten bevatten, kan je er ook voor kiezen om slechts één soort antioxidant binnen te krijgen met een supplement. Wil je bijvoorbeeld je haar laten groeien? Dan kan je ervoor kiezen om speciale vitamine E pillen te slikken, zoals de pillen van het merk Swanson.

Hoeveel supplementen moet je nemen?

Zoals je inmiddels weet, is het belangrijk om niet meer antioxidanten binnen te krijgen dan noodzakelijk. Maar hoe weet je hoeveel antioxidanten dat precies zijn?

Op ieder potje of zakje met supplementen staat aangegeven hoeveel er van een bepaalde stof aanwezig is in het product. Dit is meestal de hoeveelheid per pil of per schepje poeder.

Probeer er vooral voor te zorgen dat je niet meer inneemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Let er daarnaast op hoeveel antioxidanten je daadwerkelijk binnenkrijgt via je voeding. E

et je al veel paprika, peterselie en kiwi? Dan is het onnodig om extra vitamine C in te nemen via een supplement.

Twijfel je over de hoeveelheid supplementen die je zou moeten innemen? Neem dan contact op met je huisarts. Ieder mens is tenslotte uniek!

Antioxidanten in Arganolie

arganolie flesje tajine argannoten

Arganolie is een natuurlijke, biologische olie boordevol vitamine E, antioxidanten en essentiële vetzuren. De olie kan o.a. voor de huid, het haar en de nagels gebruikt worden en is dus ontzettend veelzijdig. Hoe arganolie je van top tot teen kan verzorgen? Lees hier meer over in ons artikel: Wat is Arganolie?

De veelzijdigheid van antioxidanten

Antioxidanten zijn lichaamseigen stoffen die ervoor zorgen dat je cellen sterk en gezond blijven. In principe ruimen ze de afvalstoffen van je cellen op, waarmee ze de vorming van vrije radicalen voorkomen.

Er zijn allerlei verschillende soorten antioxidanten. Sommige soorten beschermen alleen je bloedplasma, andere soorten richten zich op het membraan rondom je cellen en weer andere antioxidanten beschermen de kern van je cellen.

Wil je gezond haar hebben, acne bestrijden, rimpels voorkomen of mooie nagels hebben? Dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt.

Je kunt deze krachtige stofjes binnen krijgen door gezond en gevarieerd te eten, maar het is ook mogelijk om ze aan te vullen met behulp van supplementen. Zo kan je bovendien gericht bepaalde problemen aanpakken door de juiste antioxidanten in te nemen.

Heb jij een favoriet supplement of een voedingsmiddel dat je graag eet vanwege de antioxidanten? Laat ons dan weten wat je doet om genoeg antioxidanten binnen te krijgen!

Deel dit artikel bovendien met al je vrienden zodat zij ook leren over deze krachtige stofjes die je lichaam beschermen.

En misschien heb jij wel een perfect recept voor een smoothie of een ander gerecht dat boordevol antioxidanten zit. Laat het vooral achter in de comments!