De hammam: alles wat je moet weten over dit Marokkaanse badhuis

Ontdek de wereld van de hammam

Ontdek de schoonheidsvoordelen van de hammam

Ben jij op zoek naar een manier om je lichaam te verzorgen, maar wil je ook helemaal tot rust komen? Dan is de hammam de plek voor jou. Vrouwen van over de hele wereld hebben al ervaren hoe speciaal een behandeling in deze badhuizen is. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze Marokkaanse traditie:

 • Wat is een hammam?
 • De voordelen van een hammam.
 • Wat je kunt verwachten van een Marokkaanse hammam.
 • Wat moet je meenemen naar een hammam?
 • Het belang van rhassoul klei.
 • Een hammam bad in je eigen huis.

Het is tijd om jezelf onder te dompelen in de wereld van de hamam. De traditionele en moderne technieken in de hammam verzorgen je huid, haar en nagels. En dat allemaal op een natuurlijke manier.

Hammam Ontspanning En genot

Wat is een hammam?

Je zou een hammam kunnen omschrijven als een soort Turks badhuis. Dit badhuis heeft verschillende kamers, sommige zijn gevuld met stoom, terwijl andere kamers helemaal droog zijn. Het is de bedoeling dat je je lichaam en geest reinigt in een hammam, vaak met behulp van traditionele rituelen die door een ander worden uitgevoerd.

De meeste hammams bestaan uit verschillende ruimtes die allemaal zo hun eigen functie hebben. Vaak worden deze ook in een vaste volgorde afgewerkt:

 • Een droge, warme ruimte waar je kunt wennen aan de temperatuur.
 • Een hete stoomruimte om onzuiverheden uit je lichaam te zweten.
 • Een badruimte waar de traditionele hammam behandeling wordt uitgevoerd.
 • Een rustruimte waar je kunt genieten van muntthee.
 • Mogelijk nog een massageruimte waar je helemaal tot rust kunt komen.

De geschiedenis van de hammam

Eigenlijk is de hammam gebaseerd op een eeuwenlange traditie die begint bij de Romeinen. Zij waren al bekend met het idee van een groot centraal badhuis waar je niet alleen je lichaam schoonmaakt, maar ook tot jezelf komt. Toen de Romeinen Istanbul veroverden in de vijftiende eeuw, werd de traditie van het badhuis door de Turken overgenomen.

Het succes van deze badhuizen verspreide zich al snel, waardoor de Hammam binnen de kortste keren in Marokko te vinden was. Er is wel één groot verschil tussen het Romeinse badhuis en de Marokkaanse hammam. De Marokkanen vonden het fijner om kleine badhuizen door de hele stad te hebben, waardoor je hammams vaak naast een moskee vindt.

Vroeger was de hammam alleen maar open voor mannen. Later werd het badhuis geopend voor iedereen, waardoor de hammam een belangrijk onderdeel van het sociale leven in Marokko werd. Mannen en vrouwen hebben meestal wel eigen ruimtes, zodat ze gescheiden van elkaar kunnen genieten van het badhuis en van de vele voordelen die een bezoek aan de hammam met zich meebrengt.

De voordelen van een hammam

Een bezoek aan de hammam is niet alleen een gezellige en sociale gelegenheid. Het is namelijk ook een behandeling voor je hele lichaam en geest. Daarom zijn er ook allerlei voordelen verbonden aan een behandeling in een hammam.

 • Je huid

Dankzij de vele rituelen, het zachte water en de verzorgende producten in de hammam kan je huid weer gaan stralen na een bezoek aan dit badhuis. De huid wordt gehydrateerd en roodheid en irritaties kunnen afnemen. Hiermee voorkom je ook problemen zoals een schilferige huid.

De massages zorgen er bovendien voor dat de elasticiteit van je huid toeneemt. Dit is een van de beste manieren om huidveroudering tegen te gaan, dus een bezoek aan de hammam kan ook een hangende of slappe huid voorkomen. Ook worden dode huidcellen verwijderd en worden de natuurlijke oliën in je huid hersteld, wat zorgt voor een zijdezacht en gezond lichaam.

 • Je gezicht

Ook de kwetsbare huid van je gezicht is gebaat bij een bezoek aan de hammam. Zo kunnen de verzorgingsproducten ervoor zorgen dat acne minder wordt. Ook helpen de behandelingen in de hammam tegen rimpels.

Door de extra vitaminen en mineralen die je huid krijgt, zal je gezicht ook gaan stralen wanneer je naar de hammam bent geweest. Heb je daarnaast ook last van een doffe teint of vind je ouderdomsvlekjes op je gezicht? Ook deze kunnen bestreden worden met een bezoek aan de hammam.

 • Je gezondheid

Veel mensen vinden dat een hammam als een soort detox werkt. Dat wil zeggen dat dit badhuis ervoor zorgt dat alle schadelijke stoffen uit je lichaam verdwijnen. Het kan hierbij gaan om stoffen uit eten, maar ook om de chemicaliën in de verzorgingsproducten die je gebruikt.

Heb je last van spierpijn of merk je dat je lichaam erg gespannen is? Dan is het ook verstandig om eens een hammam binnen te stappen. De massages en rituelen zijn namelijk ontzettend goed voor je spieren, aangezien ze ervoor zorgen dat je lichaam helemaal los wordt gemaakt en dat alle spanning verdwijnt.

Wie moeite heeft met slapen, moet ook eens overwegen om naar de hammam te gaan. Blijkbaar zorgt de rustgevende omgeving ervoor dat je lichaam en je geest allebei ontspannen. Hierdoor zal je ook veel makkelijker in slaap vallen, aangezien je minder bezig bent met de dagelijkse stress die je normaal gesproken wakker houdt.

Een laatste voordeel voor je algemene gezondheid is dat een behandeling in de hammam ervoor zorgt dat je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Hierdoor worden gifstoffen sneller afgevoerd door je lichaam. Daarnaast kan dit je immuunsysteem versterken, waardoor je minder snel ziek zult worden.

 • Je geest

Een belangrijke kwaliteit van de hammam is dat deze plek niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geest. Zo zorgen de behandelingen ervoor dat je lichaam en geest beter met elkaar in contact staan. Hierdoor vind je uiteindelijk meer balans in je leven.

Daarnaast is dit badhuis ook de perfecte plek om tot rust te komen. Laat de stress van het dagelijkse leven langs je af glijden en zorg ervoor dat je helemaal ontspant. Uiteindelijk zorgt een bezoek aan de hammam ervoor dat je minder stress, zorgen en spanning zal voelen, dus je hebt nog lang profijt van dit rustige badhuis.

Hoe kan het toch dat een hammam zoveel voordelen heeft voor je lichaam en geest? Dat komt door de hele ervaring die een hammam te bieden heeft. Deze is er van begin tot eind op gericht om jou alles te geven wat je nodig hebt.

Wil je Er Jong Uit Blijven Zien? Zorg Dan Voor Je Huid!

Wat je kunt verwachten van een Marokkaanse hammam

Er zijn een aantal dingen die echt bij een typische Marokkaanse hammam horen. Deze badhuizen hebben allemaal vaste rituelen en je doorloopt de hammam ook in een vast patroon. Het is daarom fijn om te weten wat je precies kunt verwachten wanneer je voor het eerst naar een hammam gaat. In principe bestaat de behandeling uit de volgende stappen:

 • Binnenkomst

Wanneer je naar een hammam gaat word je begroet door een man of vrouw aan de balie. Hier kan je aangeven wat je graag zou willen: wil je graag jezelf wassen of zou je juist behandeld willen worden door een van de medewerkers van de hammam? Dit is ook meteen de plek waar je betaalt.

 • De kleedkamer

Na de receptie word je naar een ruimte met veel lange banken gebracht. Dit is de kleedkamer waar je je zwemkleding aan mag doen. Het kan zijn dat je meerdere mensen in de kleedkamer ziet zitten, aangezien dit de plek is waar veel mensen achteraf nog even ontspannen.

De kleedkamers hebben meestal geen kluisjes voor je bezittingen. Maak je geen zorgen, want er wordt gewoon goed op je spullen gelet door de medewerkers. Bij sommige hammams is het ook mogelijk om je eigendommen af te geven aan een van de medewerkers, waarna zij ze veilig opbergen.

 • De warme kamer

De eerste kamer die je binnenkomt wordt ook wel de warme kamer genoemd. Deze ruimte is vooral bedoeld om jou aan de temperatuur te laten wennen, maar hier ga je jezelf ook voor het eerst wassen. Zo heb je het meeste vuil al afgewassen wanneer je naar de volgende ruimtes gaat.

Wanneer je de kamer binnenkomt is het de bedoeling dat je twee emmers vult: één met koud water en één met warm water. Giet een beetje warm water op de plek waar je wilt gaan zitten en was jezelf vervolgens met het schone water in je emmers. Neem de tijd en zorg er ook voor dat je je haar wast.

 • De stoomkamer

Ben je klaar in de warme kamer? Dan is het tijd om naar de stoomkamer te gaan. Deze kamer is meestal nog iets heter in is uiteraard helemaal gevuld met stoom.

Het doel van de stoomkamer is om je poriën helemaal te openen. Zo kunnen de afvalstoffen uit je lichaam makkelijk worden weggevoerd, waardoor je van binnenuit wordt gereinigd. Het is dus ook de moeite waard om een tijdje in de stoomkamer te blijven zitten.

Ben jij iemand die moeite heeft met de hitte van een stoomkamer? Dan kan je ervoor kiezen om je emmers met water te gebruiken om jezelf af te koelen. De meeste Marokkaanse mensen laten hun emmers in de warme kamer staan, maar het is niet verboden om jezelf af te koelen met wat koud water.

 • Terug naar de warme kamer

Wanneer je lang genoeg in de warme stoom hebt gezeten, is het tijd om terug te gaan naar de warme kamer. Dit is het moment waarop je meestal het meest grondig onder handen wordt genomen. In deze fase ga je je lichaam namelijk zo goed mogelijk reinigen.

Heb je ervoor gekozen om je te laten behandelen door een medewerker? Dan zal zij je lichaam eerst insmeren met een speciale Marokkaanse zeep: savon beldi. Deze zeep kan je vijf tot tien minuten in laten trekken.

Na tien minuten komt de medewerkster terug om je huid af te spoelen en om je lichaam te scrubben. Niet schrikken, want vaak is dit geen zacht proces. Je huid wordt echt goed onder handen genomen, zodat alle dode huidcellen van je lichaam worden verwijderd.

De scrub kan vaak ook een tijdje intrekken, zodat je lichaam optimaal profiteert van alle goede bestanddelen in het verzorgingsproduct. Wanneer je klaar bent om te gaan, kan je jezelf weer afspoelen met het schone water in je emmers. Water dat over is kan je rustig weggieten aan de zijkant van de warme kamer.

 • De koude kamer

Je bent klaar met je bad, maar nog niet klaar met ontspannen. In de koude kamer zijn meestal een aantal douches aanwezig zodat je je lichaam nog één keer helemaal af kunt spoelen. Vervolgens kan je plaatsnemen op een van de banken in deze kamer.

Het doel van de koude kamer is om jou weer te laten wennen aan normale temperaturen. Bovendien is het een goed moment om nog even na te genieten van de heerlijke behandeling die je net hebt gehad. Neem dus ook je tijd in deze kamer voordat je teruggaat om je om te kleden.

Je weet nu precies wat je kunt verwachten van een bezoek aan de hammam, maar je wilt natuurlijk ook goed voorbereid zijn. Daarom is het ook de moeite waard om te weten wat je allemaal mee moet nemen.

Producten Voor Spa Bad

Wat moet je meenemen naar een hammam?

De hammam biedt vooral ruimte en iemand die je kan masseren. Voor de rest moet je eigenlijk alles zelf meenemen, wat meestal ook hygiënischer is. Met deze paklijst weet je zeker dat je alle benodigdheden bij je hebt.

 • Schone kleren

Het is wel zo fijn om schone kleren aan te kunnen doen wanneer je klaar bent bij de hammam. Je bent namelijk van top tot teen gewassen, dus het zou zonde zijn om je vieze kleren weer aan te trekken. Vergeet ook niet om schone zwemkleding mee te nemen.

 • Savon Beldi

Dit is een traditionele zwarte zeep die bijna altijd wordt gebruikt in een hammam. De zeep is meestal vrij zacht en wordt gemaakt van olijven. Savon beldi is dan ook helemaal natuurlijk.

Het fijne aan deze zeep is dat het je huid kan scrubben. Tegelijkertijd is Savon beldi erg mild, waardoor je geen last krijgt van een droge of trekkerige huid. Bijna iedereen kan dus gebruik maken van dit product, hoe gevoelig je huid ook is.

 • Kess

De kess is een handschoen met een scrubbende werking. Eigenlijk is dit de vervanger voor het washandje waarmee je je helemaal schoon maakt. Je kunt ze in allerlei verschillende kleuren kopen.

 • Je eigen shampoo

Het is gebruikelijk om ook je haren te wassen in de hammam. Het is daarom verstandig om je eigen shampoo mee te nemen, zodat je je haren op een vertrouwde manier kunt verzorgen. De zwarte zeep is namelijk niet zo geschikt voor je haren.

 • Een emmer of schepje

De meeste hammams hebben hun eigen emmers die je gewoon kunt gebruiken, maar in hele traditionele badhuizen kan het zo zijn dat je een eigen emmer mee moet nemen. Het is wel altijd handig om een schepje bij de hand te hebben. Hiermee kan je steeds kleine beetjes water uit de emmer scheppen, zodat je geen water verspilt.

 • Een kleine opvouwbare mat

Bij veel hammams kan je gewoon op de grond zitten, maar dan moet je deze wel eerst schoonmaken met een beetje water. Je kan ook voor iets meer comfort kiezen en je eigen opvouwbare mat meenemen. Zorg er wel voor dat het matje tegen water kan.

 • Andere verzorgingsproducten

Wil je je nog even scheren, je gezicht scrubben of heb je juist dagcrème nodig? Vergeet dan ook niet om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen. Zo kan jij jezelf van top tot teen verwennen en verzorgen.

 • Een handdoek en/of badjas

In de kleedkamer van een hammam wordt het meestal niet gewaardeerd wanneer je helemaal naakt bent. Kleed je dus om met behulp van een handdoek of badjas. Deze spullen komen ook goed van pas wanneer je jezelf aan het einde van de behandeling weer wilt afdrogen.

 • Slippers

Bij gezamenlijke douches of badruimtes is het altijd verstandig om je eigen slippers mee te nemen. Zorg er wel voor dat deze slippers tegen water kunnen, want anders is het zonde van je mooie schoenen. Zo kan je zo hygiënisch mogelijk gebruik maken van de hammam.

 • Een haarborstel en eventueel wat make-up

Na je uitgebreide bad is het tijd om je weer klaar te maken voor de rest van de dag. Daarom is het verstandig om altijd een haarborstel bij je te hebben. Wie make-up draagt kan ook het beste een klein toilettasje meenemen.

Niet alle verzorgingsproducten hoef je zelf mee te nemen. Zo kan je ervoor kiezen om jezelf te laten behandelen met rhassoul klei.

Ghassoul

Het belang van ghassoul klei

Een van de belangrijkste verzorgingsmiddelen die je tegenkomt tijdens een bad in de hammam is rhassoul klei. Deze kleisoort dankt zijn naam aan het Arabische woord “ghassala” wat zoiets als “wassen” betekent. Het is dus duidelijk dat de rhassoul klei een belangrijk onderdeel is van een complete wasbeurt.

Deze kleisoort is te vinden in het Atlasgebergte en is dus een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur. De klei werd al snel een van de best bewaarde schoonheidsgeheimen van de vrouwen in Marokko. Tegenwoordig kan je je bijna in iedere hammam laten behandelen met deze rijke klei.

De voordelen van rhassoul klei

Rhassoul klei kan op allerlei verschillende manieren goed zijn voor je lichaam. De klei wordt vooral gebruikt als een verzorgingsproduct voor je huid. Daarnaast kan je het ook voor je haar en je gezicht gebruiken.

De klei zorgt ervoor dat je huid zachter aanvoelt, dankzij de rijke mineralen in het product. Daarnaast kan rhassoul klei er ook voor zorgen dat je huid weer als nieuw aanvoelt. Dat komt doordat je huid diep wordt gereinigd, waardoor schadelijke stoffen allemaal uit je huid worden gehaald.

Heb je last van beschadigd haar? Dan is het de moeite waard om je haar te wassen met een klein beetje rhassoul klei. De goede stoffen in de klei zorgen ervoor dat je haar weer gaat glanzen en lekker zacht aanvoelt.

Je gezicht is ook gebaat bij een behandeling met rhassoul klei. Vooral mensen die last hebben van acne of onzuiverheden kunnen het beste voor een gezichtsmasker van deze klei gaan. Dankzij de reinigende kwaliteiten zorgt dit gezichtsmasker ervoor dat je huid weer brandschoon aanvoelt.

De traditionele behandeling met rhassoul klei

Ondanks dat je allerlei verschillende dingen met rhassoul klei kunt doen, wordt de klei meestal gebruikt om je huid te behandelen. Voordat dat gebeurt, wordt je huid eerst grondig schoongemaakt met de zwarte Marokkaanse zeep die je altijd tegenkomt in de hammam. Zo wordt je huid licht gescrubd en kan de klei beter zijn werk doen.

Vervolgens wordt je huid helemaal ingesmeerd met de klei. Vaak wordt er best een dikke laag van het groene spul aangebracht, zodat je lichaam zoveel mogelijk goede stoffen op kan nemen. In principe werkt de klei als een soort masker dat je een tijd in laat trekken.

Wanneer je eenmaal klaar bent, kan je de rhassoul klei gewoon weer afspoelen. Mogelijk wordt je huid ook nog even gemasseerd door de medewerkster van de hammam. Wist je trouwens dat je niet naar een hammam hoeft om te genieten van deze heerlijke behandelingen?

Massage in bad

Een hammam bad in je eigen huis

Wil jij genieten van het luxe gevoel dat een hammam bad met zich meebrengt? Dan heb je geluk, want je kunt thuis hetzelfde gevoel creëren dat je van een authentieke hammam gewend bent. Je hebt maar drie producten nodig om je huid heerlijk te verzorgen.

 • Marokkaanse zwarte zeep

Het is duidelijk dat de savon beldi een belangrijk onderdeel is van een behandeling in een hammam. Haal deze zeep dus in huis om je huid te verzorgen met de natuurlijke ingrediënten. Bovendien geeft de zeep een lekkere kruidige geur af, waardoor jij je meteen in Marokko waant.

 • Marokkaanse klei

Met rhassoul klei kan jij je lichaam, gezicht en haren voorzien van een verzorgend masker. Je kunt voor gewone pure klei gaan, maar er zijn ook soorten verkrijgbaar met een bloemige geur. Deze zijn dan verrijkt met een natuurlijke geurstof.

 • Arganolie

Een ander belangrijk Marokkaans verzorgingsproduct is arganolie. Deze natuurlijke olie van de arganboom is ontzettend verzorgend voor je huid, haar, gezicht en nagels. Dat komt door de vitamine E en omega 6 en 9 die je in de olie kunt vinden.

Doordat arganolie een natuurlijk product is, heeft het alleen maar goede stoffen voor je lichaam te bieden. Bovendien voelt de olie niet vet aan, dus je kunt het met een gerust hart op vet haar of een olierijke huid gebruiken.

Het stappenplan voor jouw hammam bad

 1. Neem een hete douche van ongeveer een kwartier en smeer je lichaam vervolgens in met de zwarte zeep.
 2. Laat de zeep tien minuten intrekken, zodat je huid zachter wordt en beter gescrubd kan worden.
 3. Gebruik een kess handschoen om je lichaam te scrubben. Maar ronde bewegingen en wees niet bang om druk uit te oefenen.
 4. Spoel alle dode huidcellen van je lichaam af.
 5. Breng de rhassoul klei aan op je huid en eventueel ook op je haar.
 6. Laat de klei tien tot twintig minuten intrekken, wees wat voorzichtiger wanneer je een erg droge huid hebt.
 7. Spoel de klei grondig af met lauw water, eventueel met behulp van een washandje.
 8. Breng arganolie aan op je huid en haar, masseer de olie zacht in en spoel hem niet af om de goede stoffen hun werk te laten doen.

olie en slipper zeepjes

Het heerlijke gevoel van een hammam

De hammam is een plek waar je je lichaam en geest kunt verzorgen. Het warme water, de hete stoom, de verzorgende zeep en de rijke klei zorgen er allemaal voor dat jij je weer als herboren voelt. Of je nu thuis of in Marokko naar een hammam gaat: dit badritueel heeft altijd een aantal voordelen.

 • Het verfrist en reinigt je huid.
 • Het houdt je huid elastisch, jong en gezond.
 • Onzuiverheden in je gezicht worden verminderd.
 • Je haar gaat weer glanzen en voelt zacht aan.
 • Je komt helemaal tot rust.

Gebruik de juiste producten en volg ons stappenplan om jouw lichaam de beste verzorging te geven. Wat zijn jouw ervaringen met een hammam? Laat het ons vooral weten en deel dit artikel met je vrienden zodat zij ook het genot van een hammam kunnen ervaren.