De Complete Beginnersgids voor Bentoniet Klei

Bentoniet Klei Masker Vrouw Spa Ontspannen

Maskers voor het gezicht, het lichaam en het haar worden steeds populairder. Al deze maskers bevatten verschillende krachtige werkzame stoffen, waar bentoniet klei er één van is.

Bentoniet klei heeft allerlei verschillende voordelen voor je lichaam en je kunt op meerdere manieren profiteren van de vele verzorgende kwaliteiten die het bevat.

Tijd om dieper in te gaan op deze bijzondere klei. Ben jij benieuwd naar alles wat deze veelzijdige klei te bieden heeft? Lees dan verder, want wij vertellen je alles wat je wilt weten over deze kleisoort!

Indien je direct aan de slag wilt met het behandelen van jouw huid met Calcium Bentoniet Klei, dan kun je online bij ons terecht. Klik op bentoniet klei kopen en bestel vandaag nog de producten die het verschil maken voor jouw huid!

Wat is Bentoniet Klei?

Bentoniet klei is een kleisoort die uit vulkanisch as wordt gemaakt. De klei kan over de hele wereld gevonden worden, maar wordt vooral gewonnen in de Verenigde Staten, India, Frankrijk en Italië.

De as wordt verzameld en vervolgens verpulverd tot het een ontzettend fijn poeder is geworden. Meestal heeft bentoniet klei een bruine tot lichtgrijze kleur, afhankelijk van het type bentoniet klei.

Wanneer je de klei onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat deze vol zit met allemaal kleine kristallen. Deze kristallen zijn weer gevuld met kleine deeltjes genaamd ionen. Dankzij deze ionen is de klei ontzettend goed in het absorberen van schadelijke stoffen. Daarom wordt bentoniet klei gezien als een geweldige natuurlijke reiniger voor je huid.

De klei is bovendien niet alleen goed in het schoonmaken van je huid, maar kan je huid ook voeden. Er zitten namelijk een aantal krachtige mineralen in deze klei.

Welke mineralen zitten er in bentoniet klei?

Er zijn allerlei verschillende soorten bentoniet klei te vinden die allemaal weer net een andere samenstelling hebben. Toch zijn er een aantal mineralen die je in alle soorten bentoniet klei terug kunt vinden.

 • Calcium
 • Magnesium
 • Kalium
 • Silica
 • Natrium
 • Koper
 • IJzer

Ondanks dat deze kleisoort pas sinds korte tijd populair is geworden bij cosmeticabedrijven, wordt deze natuurlijke klei al eeuwenlang gebruikt door mensen van over de hele wereld.

De Oorsprong van Bentoniet Klei

Gewone klei wordt al eeuwenlang door mensen gebruikt. Volken van over de hele wereld aten klei als een soort detox of kozen er juist voor om de klei op de huid aan te brengen als ontgifting of verzorging voor de huid.

Veel volken hadden nog geen medicijnen om huidproblemen mee te verhelpen. Dat is de reden waarom klei werd gebruikt. Dat was trouwens niet voor niks, want er werd gedacht dat klei een aantal belangrijke werkingen had:

 • Vermindert ontstekingen
 • Vermindert huidirritaties
 • Beschermd wonden tegen schadelijke invloeden

Wist je dat bentoniet klei in de negentiende eeuw ontdekt werd in de Verenigde Staten? Een geoloog genaamd W.C. Knight was de eerste die deze klei vond. Deze onderzoeker was in de negentiende eeuw te vinden in de buurt van de stad Fort Benton.

Vlakbij deze stad werd de klei gevonden en bentoniet genoemd. W.C. Knight was onder de indruk van de manier waarop de klei groeide wanneer deze in contact kwam met water.

Voor deze ontdekking in de negentiende eeuw, werd de kleisoort alsnog gebruikt door mensen van over de wereld. Zo was de klei populair bij volken in de volgende gebieden:

 • Centraal-Afrika
 • Australië
 • Het Andesgebergte

Het voordeel van bentoniet klei was dat de kleisoort gemakkelijk kon worden vervoerd in kleine balletjes. Zo konden de volken de klei van de ene naar de andere regio brengen.

Wanneer de klei gebruikt moest worden, werd de droge klei gewoon gemengd met een beetje water. Vervolgens kon de klei moeiteloos worden aangebracht op de huid.

Pas vele jaren later ontdekten cosmeticabedrijven de voordelen van bentoniet klei. Zo werd het langzaam maar zeker een belangrijk ingrediënt in verschillende shampoos en lotions.

Inmiddels zijn er meerdere soorten bentoniet klei op de markt. Maar wat maakt nu precies dat deze soorten klei verschillend zijn? Wij vertellen je alles wat je wil weten.

De Verschillende Soorten Bentoniet Klei

Niet alle bentoniet klei is hetzelfde. Iedere soort van deze klei heeft zo zijn eigen kwaliteiten en kan daardoor gebruikt worden voor verschillende doeleinden. In totaal zijn er vier verschillende soorten bentoniet klei. Namelijk: natrium, calcium, magnesium en kalium.

De magnesium en kalium soorten zijn niet geschikt om te eten of om op je huid te gebruiken. Over het algemeen wordt er voor huidverzorging alleen gebruik gemaakt van twee soorten bentoniet klei: natrium en calcium bentoniet klei.

Wat is natrium bentoniet klei?

Deze soort bentoniet klei bevat een relatief hoge concentratie natrium. Hierdoor is deze kleisoort ontzettend goed in het vasthouden van water. Sterker nog: wanneer natrium bentoniet klei in contact komt met water, kan de klei wel tot vijftien keer zo groot worden.

Deze kwaliteit betekent dat natrium bentoniet klei vooral veel wordt gebruikt in de bouw. Doordat de klei zo goed uitzet, is het een goed hechtingsmiddel waarmee materialen aan elkaar vast worden gemaakt.

Wat is calcium bentoniet klei?

Bij deze bentoniet klei is juist de hoeveelheid calcium vrij hoog. Deze soort is ook goed in het absorberen van water, maar minder goed als natrium bentoniet klei. Je herkent calcium bentoniet klei vooral aan de kleur. Deze soort is namelijk een stukje groener dan natrium bentoniet klei.

Calcium bentoniet klei is de kleisoort die je vooral terug zult vinden in verzorgingsproducten. Dat komt door de milde aard van deze klei en doordat deze soort in staat is om je huid te voeden.

Wil jij Calcium Bentoniet Klei Kopen? Klik dan hier.

Welke soort bentoniet klei moet ik gebruiken?

Natrium bentoniet klei is vooral een goed middel voor in de bouw, aangezien de klei zich zo goed hecht aan verschillende materialen. Tegelijkertijd is natrium een stof met veel ionen.

Deze kleine deeltjes zijn goed in het transporteren van schadelijke stoffen. Zo trekt de natrium bentoniet klei alle schadelijke stoffen uit je huid, waardoor deze helemaal gezuiverd achterblijft.

Ben je juist op zoek naar een klei die je huid voedt met gezonde mineralen? Dan is calcium bentoniet klei de beste keuze. Deze variant van de klei is namelijk ook in staat om de huid te zuiveren, maar geeft je huid tegelijkertijd waardevolle mineralen terug om deze zo gezond mogelijk te maken.

Je weet nu welke soorten bentoniet klei er zijn en welke je het beste kunt gebruiken, maar weet je ook waarvoor je de klei allemaal kunt gebruiken?

De Verschillende Toepassingen van Bentoniet Klei

Bentoniet klei is een ontzettend handig natuurlijk product om in huis te hebben. Je kan je lichaam namelijk van top tot teen verzorgen met deze klei.

Het haar

Er zijn twee belangrijke redenen waarom bentoniet klei zo goed is voor je haar. Ten eerste is de klei goed in het stimuleren van de haargroei. Dat komt doordat de klei natrium, kalium en calcium bevat.

Tegelijkertijd is de klei ook ontzettend goed in het verwijderen van overtollig vet en opgebouwde verzorgingsproducten uit je haar. Dat komt door de absorberende kwaliteiten van de klei.

De beste manier om bentoniet klei te gebruiken, is door een haarmasker te maken. Dat doe je als volgt:

 • 125 milliliter bentoniet klei
 • 1/2 eetlepel arganolie
 • Water

Meng het bentoniet klei en de arganolie. Vervolgens kun je nog water aan het mengsel toevoegen om het masker de juiste textuur te geven. Breng het masker aan op je haar en laat het niet langer dan vijftien minuten intrekken. Spoel het vervolgens goed uit en behandel je haar met een natuurlijke olie of conditioner.

Het gezicht

Een van de grote kwaliteiten van bentoniet klei voor je gezicht is dat deze klei je poriën kan ontstoppen. Problemen zoals mee-eters kunnen dus voorkomen worden. Tegelijkertijd kun je de klei ook gebruiken om de huid te exfoliëren, wat er uiteindelijk ook voor zorgt dat littekens en pigmentvlekjes op je gezicht lichter worden.

De klei kan dus ook voor een egale teint zorgen. Ook voor je gezicht is het de beste keuze om bentoniet klei als een masker te gebruiken.

 • 1 theelepel bentoniet klei
 • 1 theelepel water

Meng de twee ingrediënten met elkaar tot er een gladde en egale pasta ontstaat.

Het masker kan je vervolgens aanbrengen op je huid, waarbij je je mond en de huid rondom je ogen vermijdt. Laat het masker ongeveer een kwartier intrekken en spoel het vervolgens af met lauw water. Behandel de huid na met een pure olie zoals arganolie.

Tegen Acne

Acne ontstaat meestal doordat de talgproductie van je huid niet in balans is. De huid maakt te veel talg aan, waardoor je poriën verstopt raken en uiteindelijk gaan ontsteken. Aan de ene kant is bentoniet klei goed in het ontstoppen van poriën doordat de klei alle schadelijke stoffen uit je huid trekt maar tegelijkertijd zorgt de klei er ook voor dat de talgproductie in balans wordt gebracht.

Overtollig vet wordt door de klei geabsorbeerd, terwijl de klei je huid ook voedt. Hierdoor gaat je huid geen extra talg aanmaken, aangezien je huid nog genoeg natuurlijk vocht en vet bevat.

Wil je acne gericht aanpakken? Dan kan je bentoniet klei gebruiken als een soort spot treatment.

 • 1/4 theelepel bentoniet klei
 • Water

Je hebt maar een hele kleine hoeveelheid klei nodig voor dit DIY recept. Meng het kleine beetje klei langzaam met een paar druppels water tot er een gladde pasta ontstaat. Deze pasta kan je vervolgens aanbrengen op je puistjes.

De klei kan zijn werk het beste doen wanneer je deze gedurende de nacht in laat trekken. Spoel de klei de volgende ochtend van je gezicht af en je zult merken dat de puistjes zijn ingedroogd.

Voor witte tanden

Er zijn meer dan genoeg chemische middeltjes waarmee je je tanden witter kunt maken, maar je kunt ook voor een natuurlijk alternatief gaan. Bentoniet klei is een perfect middel om je tanden te bleken, aangezien het je tanden witter maakt en de natuurlijke kwaliteiten van je tanden ondersteund.

Doordat de klei goed is in het absorberen van verschillende schadelijke stoffen, kan deze kleisoort ook vervuilende deeltjes op je tanden absorberen. Zo zorgt de klei ervoor dat je tanden witter ogen. De klei maakt je tanden sterker doordat deze calcium, silica en magnesium bevat.

Deze stofjes zijn verantwoordelijk voor sterk en gezond tandglazuur. Je kunt je tanden veilig en natuurlijk bleken door een tandpasta te maken van bentoniet klei.

 • 80 milliliter bentoniet klei
 • 1 1/2 theelepel steviapoeder
 • 1/4 theelepel zeezout
 • 3 eetlepels kokosolie
 • 10 druppels etherische oliën

Doe alle droge ingrediënten in een blender en maal ze fijn. Meng ondertussen de kokosolie en de etherische oliën in een apart schaaltje.

Vervolgens kan je het oliemengsel langzaam toevoegen aan de droge ingrediënten en hier een kruimelig poeder van maken. Doe er vervolgens langzaam kleine beetjes water bij tot je de textuur van tandpasta krijgt.

Voor een gezond lichaam

Bentoniet klei is niet alleen goed voor je uiterlijk, maar ook voor de gezondheid van je lichaam. De klei heeft verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. Zo gebruiken sommige mensen de klei om gewicht te verliezen.

Bentoniet klei heeft namelijk een detoxende werking, waardoor de klei dus alle schadelijke stoffen uit je lichaam kan halen. Ook alle schadelijke stoffen die je binnenkrijgt via ongezond eten en fastfood worden zo afgebroken. Des te minder je van deze stoffen in je lichaam hebt, des te minder je zin hebt in ongezonde snacks.

Mensen die de kleisoort gebruiken, merken dus dat ze makkelijk afvallen omdat ze zich sneller verzadigd voelen met gezonder eten. Wanneer je de klei voor dit doeleinde wilt gebruiken, moet je deze opeten.

 • 2 eetlepel bentoniet klei
 • Een klein beetje vruchtensap of water

Wanneer je de smaak van bentoniet klei te vervelend vindt, kan je ervoor kiezen om de klei te mengen met sap in plaats van water. Maak het mengsel zo dun of zo dik als je maar wilt.

Je kunt de klei het beste op een lege maag innemen, ongeveer een uur voordat je gaat eten. Begin met slechts één eetlepel per dag en bouw het vervolgens op totdat je maximaal vier eetlepels klei per dag eet.

Hou er rekening mee dat enkel food grade klei geschikt is voor inname.

Voor de huid

Allerlei vervelende huidproblemen kunnen worden verminderd of zelfs worden verholpen met behulp van bentoniet klei.

Heb jij bijvoorbeeld last van een rode, geïrriteerde of zelfs jeukende huid door psoriasis of eczeem? Dan zijn de kalmerende kwaliteiten van de klei ontzettend goed voor jou.

De klei kan ook worden gebruikt wanneer je last hebt van ontstekingen of insectenbeten. De klei haalt de schadelijke stoffen uit je lichaam en voedt de huid tegelijkertijd om deze tot rust te brengen.

Daarnaast heeft de kleisoort ook sterke anti-aging krachten. De klei stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe cellen en heeft een verstevigende werking op je huid.

Je kunt van deze kwaliteiten profiteren door een huidmasker te maken met bentoniet klei.

 • 1 eetlepel bentoniet klei
 • 2 eetlepels water
 • 1 eetlepel arganolie

  Optioneel:
 • 1 eetlepel aloë vera gel
 • 2 druppels geraniumolie

Meng alle ingrediënten met elkaar en breng het mengsel aan over je hele lichaam. Je kunt het masker ongeveer zeven minuten in laten trekken en deze vervolgens afspoelen onder een lauwe douche.

Dit masker bevat arganolie, waardoor je huid intensief gevoed wordt en waardoor de celvernieuwing nog meer gestimuleerd wordt. Arganolie is een goed middel dat helpt wanneer je psoriasis of eczeem hebt, aangezien het de huid verzacht, hydrateert en verzorgt.

Wil je meer lezen over wat arganolie kan doen voor jouw huid? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie?

Voor de verzorging van droge voeten en handen

Meestal zijn je handen en voeten de droogste onderdelen van je lichaam. Deze lichaamsdelen hebben dus regelmatig een goede verzorging nodig om ze zacht en mooi te houden.

Bovendien kan je je lichaam goed detoxen via je handen en voeten. Een zuiverend masker zorgt er dus voor dat je je lichaam van binnen en van buiten verzorgt.

 • 3 eetlepels bentoniet klei
 • 2 eetlepels water

Meng de ingrediënten met elkaar en breng het masker rijkelijk aan op je handen en voeten. Laat het masker ongeveer acht tot tien minuten inwerken en spoel het vervolgens af met een rijkelijke hoeveelheid lauw water.

Ondanks dat bentoniet klei voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden, zijn er ook een paar bijwerkingen waar je voor op moet passen. Je leest erover in het volgende deel.

Risico’s en Bijwerkingen van Bentoniet Klei

Bentoniet klei bevat lood, een metaal dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een teveel aan lood in je lichaam kan zorgen voor vage klachten zoals vermoeidheid, gewrichtspijn en neerslachtigheid. Lood is niet alleen maar in deze klei te vinden, maar ook in kookgerei en zelfs onzuiver water uit de kraan.

Het gebruik van bentoniet klei is dus niet meteen gevaarlijk, maar houd wel in de gaten of je last krijgt van deze klachten. Ben je van plan om de bentoniet klei te eten? Houd er dan rekening mee dat je last kunt krijgen van problemen met je spijsvertering en stoelgang.

Het kan namelijk zo zijn dat de klei je darmen verstopt, aangezien de klei enorm uit kan zetten wanneer het met vocht in aanraking komt. Daarom is het verstandig om met de consumptie van de klei te stoppen wanneer je last krijgt van je buik.

Alles wat je Moet Weten over Bentoniet Klei

Natuurlijke bentoniet klei gemaakt van vulkanische as heeft allerlei nuttige voordelen voor je lichaam. Het is dan ook een perfect verzorgingsmiddel om in huis te hebben.

De klei wordt al eeuwenlang gebruikt voor de verzorging van de huid, maar ook als middel om giftige stoffen uit het lichaam te halen. Daarnaast kan je de klei gebruiken als haarmasker, puistjescrème en zelfs als tandpasta. Bentoniet klei bevat talloze krachtige mineralen die ervoor zorgen dat je lichaam intens gevoed wordt.

De klei kan enkele bijwerkingen hebben, maar is over het algemeen veilig in gebruik. Je bent nu helemaal op de hoogte van bentoniet klei en alles wat je met dit wondermiddel kunt doen.

Laat het ons vooral weten wanneer jij positieve ervaringen hebt met deze natuurlijk klei. Laat bijvoorbeeld je eigen DIY recept met deze klei achter of laat weten waar je de klei nog meer voor kunt gebruiken. Samen ontdekken we dan alle geheime krachten die deze klei met zich meebrengt.

Deel dit artikel ook met je vrienden zodat ook zij weten wat je allemaal met deze krachtige klei kunt doen! Zo kan iedereen zijn lichaam voeden met de waardevolle mineralen in bentoniet klei.