Ontdek jij wel eens rode bultjes op je lichaam, maar zijn het geen puistjes? Dan heb je misschien wel last van ingegroeide haren.
Ingegroeide haartjes hebben verschillende oorzaken en oplossingen. Het is echter beter om het probleem te voorkomen, want er kunnen vervelende complicaties ontstaan zoals jeuk en ontstekingen.
Ben jij benieuwd hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen? Lees dan snel verder!
Wij vertellen je alles wat je wil weten over ingegroeide haren.
Inhoudsopgave
Wat zijn ingegroeide haren?
Een ingegroeide haar is een haar die niet op de juiste manier naar buiten groeit. In tegenstelling tot normale haren die gewoon via de huid naar buiten groeien, krult een ingegroeide haar juist op en groeit verder onder de huid.
Ingegroeide haren zien er meestal uit als rode bultjes op de huid. Het kan ook voorkomen dat de huid gaat ontsteken, waardoor de kleur roder wordt en er eventueel ook wat pus ophoopt onder de huid.
Veel mensen verwarren deze haren met puistjes, maar dit zijn echt twee verschillende huidproblemen. Een puistje ontstaat doordat poriën verstopt raken met een overvloed aan talg en heeft vaak hormonale oorzaken, terwijl een diepe ingegroeide haar meestal veroorzaakt wordt door te scheren.
Waar komen ingegroeide haren voor?
Veel mannen zullen te maken krijgen met ingegroeid gezichtshaar. Zij krijgen dan rode bultjes op hun kin, wangen en soms ook in hun nek. Deze ingegroeide haren ontstaan vooral bij mannen die regelmatig hun gezichtshaar scheren.
Het probleem ontstaat dus ook op andere plekken die regelmatig geschoren of geëpileerd worden. Dit kan de bikinilijn zijn, maar ook onder de oksels of op de huid van je benen.
Het is dus duidelijk waar ingegroeide haren ontstaan en waarom, maar hoe herken je een ingegroeide haar precies?
De symptomen van ingegroeide haren
Er zijn verschillende manieren waarop je dit probleem kunt herkennen. In de meeste gevallen is het een klein rond bultje met een rode kleur dat een beetje hard aanvoelt.
Dit kan veranderen wanneer er een ontsteking ontstaat op de plek waar de ingegroeide haar zit. In dat geval is het mogelijk dat de haar meer op een blaartje lijkt dat gevuld is met pus.
Daarnaast zijn er nog een aantal algemene symptomen die op kunnen treden in de huid rondom de ingegroeide haar.
- Donker wordende huid
- Pijn
- Jeuk
- Een stukje haar zichtbaar onder de huid
Zit er een rood bultje op een plek die je regelmatig scheert en gaat deze na enige tijd ontsteken? Dan kan je ervan uitgaan dat dit een ingegroeide haar is en geen puistje.
De vraag is alleen: hoe worden deze vervelende ingegroeide haren nou precies veroorzaakt?
De oorzaken van ingegroeide haren
In principe kan iedereen last krijgen van ingegroeide haren, maar er zijn een aantal redenen waarom jij er misschien vaker last van hebt dan iemand anders. Door hier rekening mee te houden, kan je het ontstaan van nieuwe ingegroeid haar misschien zelfs voorkomen.
Je haartype
Het is niet eerlijk, maar sommige haartypes zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van ingegroeide haren dan andere haartypes. Dit heeft met de textuur van de haren te maken en de groeirichting.
Mensen met erg krullend haar zullen bijvoorbeeld vaker last hebben van dit probleem. Dat komt doordat de haren niet recht groeien, waardoor ze als het ware een bochtje kunnen maken richting de huid.
Ook mensen met dikker haar hebben vaker met het probleem te maken, aangezien stug haar beter in staat is om terug in de huid te prikken. Fijn haar groeit makkelijker recht uit je huid en veroorzaakt daarom minder problemen.
Overmatige haargroei
Sommige mensen hebben te maken met overmatige haargroei, wat betekent dat je lichaam meer haar produceert dan gebruikelijk is. Dit kan veroorzaakt worden doordat de hormonen in je lichaam niet in balans zijn.
Doordat er overmatig veel haar groeit, is de kans ook een stuk groter dat een van deze haren ingroeit. Bijvoorbeeld doordat er te weinig ruimte voor de haren is om netjes naar buiten te groeien.
Scheren
De meeste mensen scheren wel iets van hun lichaam, maar dit kan voor vervelende ingegroeide haren zorgen. Een ingegroeide haar door scheren is namelijk een van de meest voorkomende kwaaltjes die met scheren gepaard gaat.
Tijdens het scheren snij je het haar namelijk direct af, waardoor er een botte punt ontstaat en de haar niet meer door de huid kan groeien. Hierdoor kan de haar gaan irriteren, waardoor je huid opzwelt, ontsteekt en waardoor de haar vervolgens vast zit onder de huid.
Dit probleem voorkom je door te epileren of te waxen, aangezien je in dat geval de hele haar eruit trekt. De haar moet dus van begin af aan groeien, waardoor deze een natuurlijke zachte punt heeft die makkelijk door de huid kan groeien.
Wanneer je eenmaal een ingegroeide haar hebt, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om er vanaf te komen. Er zijn verschillende geschikte methodes.
Ingegroeide haren behandelen
Vaak gaan ingegroeide haren vanzelf weg en is het dus niet noodzakelijk om de haar zelf te verwijderen. Toch komt het regelmatig voor dat het probleem zich niet zelf oplost, waardoor je huid kan gaan ontsteken.
Het is daarom verstandig om altijd een aantal methodes te gebruiken om de haar een handje te helpen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken.
DIY middeltjes
Er zijn voldoende huis- tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je ingegroeide haren kunt bestrijden. Met slechts een paar simpele trucjes kan jij je ingegroeide haar gewoon zelf behandelen.
Zo is het handig om een warm kompres te maken dat je op je huid legt. Dit kompres zorgt ervoor dat de poriën in je huid geopend worden, waardoor de huid mogelijk vanzelf vrij komt.
Het scrubben van je huid is ook verstandig. Doe dit bijvoorbeeld door wat suiker met olijfolie en honing te vermengen, zodat je dode huidcellen verwijdert, bacteriën doodt en je huid hydrateert.
Heb je tea tree olie in huis? Dan kan je dit middeltje ook gebruiken om de ontsteking en zwelling van je huid te verminderen. Doe een paar druppels van de olie op een watje en dep dit op het bultje.
Middeltjes van de drogist
Je hoeft niet direct naar de huisarts wanneer je een ingegroeide haar hebt, want de drogist heeft ook enkele middeltjes die kunnen helpen met dit probleem.
Zo is een crème met benzoylperoxide een goed middeltje, aangezien het de huid een klein beetje uitdroogt. Hierdoor vermindert de zwelling en krijgt de haar de kans om weer naar buiten te groeien. Deze crème wordt normaal gesproken gebruikt om acne te bestrijden.
Producten met salicylzuur zijn goed in het voorkomen van ingegroeide haren. Dit zuur houdt je poriën namelijk open, waardoor de kans kleiner is dat er een haar onder de huid blijft zitten. Je mag dit zuur overigens niet gebruiken wanneer je al een ingegroeide haar hebt.
Een goede moisturizer is ook een must wanneer je regelmatig last hebt van ingegroeide haren. Deze crèmes maken je huid zachter en soepeler, waardoor de kans vergroot dat je ingegroeide haar vanzelf verdwijnt. Je hoeft geen speciaal ingegroeide haar serum te kopen, want een simpele crème is al voldoende.
Medicatie
In de meeste gevallen is het niet nodig om medicatie te gebruiken wanneer je last hebt van ingegroeide haren. Er is mogelijk wel medicatie nodig wanneer je regelmatig last hebt van dit probleem en vaak ook ernstige ontstekingen krijgt.
In het geval van een grote ontsteking kan een huisarts je antibiotica voorschrijven om schadelijke bacteriën te bestrijden. Hierdoor neemt de zwelling van je huid mogelijk ook af.
Daarnaast is het ook mogelijk om een steroïdencrème voorgeschreven te krijgen. Deze crème smeer je volgens de instructies op je ontstoken huid, waardoor irritaties en ontstekingen verminderen, wat de kans vergroot dat de haar zelf weer verdwijnt.
Als laatste is een crème met vitamine A zuur een geschikte oplossing om dode huidcellen rondom de haar te verwijderen. Bovendien kan deze crème helpen met het verminderen van pigmentvlekjes veroorzaakt door ingegroeide haren.
Moet je een ingegroeide haar verwijderen?
Sommige mensen willen een ingegroeide haar het liefste zelf verwijderen, maar is dat wel zo verstandig? In de meeste gevallen niet.
Wanneer de haar helemaal onder je huid zit, zou je de huid volledig open moeten maken om de haar te bevrijden. Dat kan zorgen voor ontstekingen en littekens. Daarom is het verstandig om een dit probleem vooral te behandelen met de bovenstaande middeltjes.
Mocht de haar een klein beetje boven de huid uitsteken, dan zou je deze theoretisch gezien kunnen verwijderen. Maar hoe verwijder je een ingegroeide haar?
Dat doe je door een, met alcohol gedesinfecteerde pincet te gebruiken. Met een pincet kun je de haar gemakkelijk gericht vastpakken en door deze eerst te desinfecteren verklein je de kans op ontstekingen en infecties.
Als je een ingegroeide haar hebt, is het hoe dan ook belangrijk dat je deze wel behandelt. Er kunnen namelijk een aantal vervelende complicaties optreden.
Complicaties bij ingegroeide haren
In principe is een ingegroeide haar vrij onschuldig, maar dit verandert wanneer er complicaties ontstaan. Er zijn verschillende problemen die kunnen voorkomen wanneer je last hebt van een ingegroeide haar:
Littekens
Onderhuidse haren zijn meestal binnen een aantal weken alweer weg, maar je kunt last hebben van blijvende littekens. Deze ontstaan doordat de huid kapot is gegaan en zichzelf heeft moeten herstellen.
Waar de meeste littekens lichter van kleur zijn, hebben littekens van ingegroeide haren juist een donkere kleur. Dit is niet schadelijk, maar sommige mensen vinden het vervelend om verkleuringen op hun huid te zien.
Ontstoken haarzakjes
Wanneer een haar onder je huid groeit, is er ruimte om bacteriën toe te laten. Hierdoor kan het haarzakje gaan ontsteken.
Als een haarzakje ontsteekt, zal je merken dat er pus ophoopt onder de huid. In dat geval gaat de ingegroeide haar eigenlijk lijken op een puistje.
Mogelijk blijft de ontsteking bij slechts één haarzakje en gaat deze ook weg na een correcte behandeling. Het is echter ook mogelijk dat de omringende huid ook gaat ontsteken, waarna je zeker een bezoek aan de dokter moet brengen.
Cystes
Een ingegroeide haar is meestal een klein rood bultje dat niet veel opvalt. Dit verandert wanneer er een cyste ontwikkelt onder de huid.
Deze cystes ontstaan eigenlijk door ontstekingen en zijn zwellingen die gevuld zijn met vocht. Je huid wordt dikker, de bult wordt groter en je huid kan pijn gaan doen.
Deze cystes kan je beter niet zelf openmaken of verwijderen, aangezien dit het probleem alleen maar erger maakt. Ga daarom naar je huisarts wanneer je met dit probleem te maken hebt.
Bloedvergiftiging
In zeer zeldzame gevallen kan een ontstoken haarzakje ervoor zorgen dat je bloedvergiftiging krijgt. In dat geval zitten er schadelijke bacteriën in je bloedsomloop die je lichaam niet zelf opgeruimd krijgt.
Symptomen zoals koorts, een snelle hartslag, verwardheid en een bleke huid kunnen allemaal op bloedvergiftiging wijzen. Het is belangrijk om meteen de huisarts te bellen wanneer je last hebt van deze symptomen, aangezien bloedvergiftiging levensbedreigend kan zijn.
Een onschuldige ingegroeide haar kan heel soms dus voor extreme complicaties zorgen. Het is daarom goed om te weten hoe je ingegroeide haren het beste kunt voorkomen.
Zo voorkom je ingegroeide haren!
Merk je dat je keer op keer last hebt van ingegroeide haren? Dan is het verstandig om rekening te houden met deze tips, zodat je het probleem voortaan voorkomt.
Scrubben
Een van de belangrijkste redenen waarom haren ingroeien, is doordat je haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen. Je kunt dit bestrijden door te scrubben, aangezien je op deze manier alle dode cellen van je huid verwijdert.
Probeer vooral te scrubben vlak voordat je gaat scheren, zodat je zeker weet dat je haren alle ruimte hebben om gewoon weer netjes door te groeien. Het gebruiken van een goede scrubhandschoen met grote oppervlak helpt de druk te verdelen waardoor je met gemak en zonder veel druk te hoeven zetten je huid goed kunt scrubben.
Gebruik een goed scheermes
Botte scheermesjes zorgen ervoor dat je ongelijkmatig en niet netjes scheert. Hierdoor ontstaan er bultjes, kleine irritaties en kunnen je haren uiteindelijk gaan ingroeien. Zorg er dus voor dat je het mesje regelmatig vervangt of koop een kwalitatief scheermes dat je zelf kunst slijpen.
Scheer met de haren mee
Je haren groeien allemaal in een bepaalde richting die je het beste kunt volgen tijdens het scheren. Scheer je tegen de haren in? Dan creëer je scherpe randjes die ervoor kunnen zorgen dat je haren ingroeien.
Gebruik scheercrème
Scheercrème is essentieel aangezien dit ervoor zorgt dat je scheermesje makkelijk over je huid glijdt. Zo voorkom je dat de huid geïrriteerd raakt of dat je kleine wondjes veroorzaakt die uiteindelijk in gegroeide haren veranderen.
Behandel de huid
Na het scheren is het belangrijk om je huid goed te verzorgen zodat bacteriën verdwijnen, je haarzakjes gereinigd zijn en ontstekingen geremd worden. Er zijn speciale after-shave producten op de markt die de juiste stofjes bevatten om jouw huid gezond en zijdezacht te houden.
Arganolie is een goed natuurlijk middel dat je kunt gebruiken om je huid te kalmeren na het scheren. Slechts één of twee druppels van de olie is voldoende om je huid mee in te smeren.
De olie is in staat om ontstekingen te remmen, bestrijdt schadelijke bacteriën en heeft bovendien een sterke hydraterende werking. Zo pak je alle problemen aan die ingegroeide haren kunnen veroorzaken.
Wil je meer lezen over arganolie en waar je deze olie allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie?
Verleden tijd voor ingegroeide haren
Bijna iedereen kan op den duur last krijgen van ingegroeide haren: rode bultjes waarbij een haar vast zit onder de huid. Dit probleem kan voor jeuk, ontstekingen en verkleuringen zorgen.
In de meeste gevallen wordt het probleem veroorzaakt door te scheren, maar het kan ook zijn dat het probleem ontstaat door overmatige haargroei of zeer stug en krullend haar.
Je kunt deze haartjes behandelen met medicatie, crèmes of simpele DIY middeltjes. Het is echter beter om het probleem te voorkomen, want er kunnen vervelende complicaties ontstaan.
Verzorg je huid daarom goed voor en na het scheren en wees niet bang om regelmatig te scrubben.
Heb jij een eigen wondermiddeltje gevonden tegen ingegroeide haren? Laat het dan achter in de comments!
Deel dit artikel bovendien met al je vrienden, zodat zij ook weten wat ze allemaal kunnen doen om ingegroeide haren te verhelpen.