Alles over droge voeten: van oorzaken tot de beste behandeling!

Droge Voeten

Het wordt weer warmer dus de sandalen en de slippers worden weer volop gedragen. Droge voeten kunnen juist nu behoorlijk vervelend zijn maar zijn gelukkig vaak goed te voorkomen en te behandelen.

In dit artikel vertellen wij je alles over droge voeten. Van de oorzaken en symptomen tot aan hoe je (extreem) droge voeten het beste kunt verzorgen en voorkomen.

Ook hebben wij een simpele 7-stappen-behandeling voor je samengesteld waarmee je direct zelf thuis aan de slag kunt.

Ben jij klaar voor zijdezachte en verzorgde voeten? Lees dan snel verder!

Wat zijn droge voeten precies?

droge hiel voeten vergrootglas

Wanneer de huid van je voeten onvoldoende vocht bevat noem je dit droge voeten.

De huid van je voeten bevat van nature weinig talgklieren. De zool van je voeten bevat zelfs helemaal geen talgklieren.

Aangezien talg je huid normaal gesproken soepel houdt, is het dus niet zo gek dat je voeten sneller uitdrogen.

Een droge huid is op zijn beurt niet in staat om het beetje vocht dat in je voeten aanwezig is voldoende vast te houden. Hierdoor kunnen droge voeten ruw aan gaan voelen en kan de huid gaan schilferen.

Schilfers zijn simpel gezegd dode huidcellen die loslaten van de huid. Vaak gaan droge voeten hierdoor ook gepaard met jeuk.

Als je merkt dat je last hebt van droge voeten maar niet op tijd ingrijpt kan het probleem verergeren en kun je last krijgen van extreem droge voeten.

Wat zijn extreem droge voeten?

illustratie voet

Bij extreem droge voeten is de huid van je voeten extreem droog en zitten je voetzolen helemaal onder de schilfers. Vaak gaat dit gepaard met scheuren en diepe kloven in de dikkere gedeelten van de voetzolen.

Gebarsten en schilferige voeten voelen vaak ruw aan en kunnen flink jeuken en soms zelfs pijn gaan doen.

Wat zijn de symptomen van (extreem) droge voeten?

Droge voeten kun je herkennen aan de volgende symptomen:

 • Veel en erg dikke eelt
 • Ruwe en schilferige huid
 • Kloven en barsten in de huid
 • Jeuk
 • Losse velletjes
 • Roodheid
 • Uitslag, meestal veroorzaakt door jeuk

Eelt is niet altijd slecht!

Wist je dat eelt een belangrijke functie heeft in de bescherming van je voeten?

Als je voeten extra bescherming nodig hebben dan bouwt je lichaam extra bescherming op. Dit kan bijvoorbeeld als je te strakke schoenen draagt. Je huid maakt dan een beschermende eeltlaag aan.

De buitenste laag van de huid wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Deze hoornlaag vormt een barrière tegen externe factoren en vochtverlies.

Een dun eeltlaagje op je voeten is dus gezond, omdat het beschermend werkt. Overmatige eeltvorming daarentegen is niet alleen onaangenaam én onaantrekkelijk, het kan ook tot klachten leiden, zoals een gebarsten huid en kloven. Deze klachten kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

Droge voeten en kloven

Een kenmerk van een droge huid is dat deze minder elastisch is. In combinatie met een dikke eeltlaag en een grote constante druk op je voeten, kan het leiden tot scheurtjes en kloven in je voeten.

Deze kloven en scheurtjes kunnen variëren van een paar millimeter tot een paar centimeter.

De grootte van de kloven zie je met name aan het huidoppervlak. Dieper in de huid zijn ze de kloven minder breed.

De randen van deze kloven kunnen hard en scherp zijn en voor veel ongemakken zorgen.

Zijn kloven pijnlijk?

Over het algemeen doen kloven op de voeten geen pijn maar als kloven te diep worden dan kunnen ze wel pijn gaan doen en zelfs gaan bloeden.

Vooral in de zomer is het vervelend om kloven te hebben, omdat je voeten er met kloven toch onverzorgder uit zien.

Waar komen kloven voor op droge voeten?

De delen van je voet die het meest in contact komen met de grond zijn de hiel en de bal van je voet, deze worden daardoor sneller ruw en droog.

De kans op een gebarsten en schilferige huid is op die delen van je voet dan ook het grootst.

Maar wist je dat kloven niet alleen voorkomen op de droge, vereelte huid? Ook de zachte, vochtige huid kan te maken krijgen met kloven. Dit noemen we vochtige kloven.

Wat zijn vochtige kloven en hoe ontstaan deze?

Vochtige kloven ontstaan doordat je huid te lang in het water heeft gelegen. Ook zweetvoeten kunnen door overmatig zweten leiden voor vochtige kloven.

De huid tussen je tenen raakt dan verweekt en kan makkelijker scheuren. Daarnaast is een weke huid een ideale voedingsbodem voor voetschimmel.

Droge voeten of voetschimmel?

Heb je naast droge voeten ook last van losse velletjes? Dat kan erop duiden dat je voetschimmel hebt.

Wanneer je veel last hebt van losse velletjes, laat dan zeker even controleren of het inderdaad om voetschimmel gaat. Want zodra voetschimmel je tenen en teennagels bereikt, wordt het een stuk moeilijker om van de schimmel af te komen.

Wat zijn de oorzaken van droge voeten?

droge voet onderkant tenen

Normaal zorgen talgklieren voor een soepele huid. Maar de huid op je voeten heeft weinig talgklieren. Vandaar dat zweetklieren in je voeten moeten zorgen voor een goede hydratatie van je huid.

Deze zweetkliertjes scheiden ruim een kwart liter vocht per dag uit. Desondanks kan het helaas voorkomen dat je huid niet in staat is om vocht goed vast te houden. Je kunt dan last krijgen van een droge en gebarsten huid.

Oorzaken van droge voeten:

 • Zeer warme baden of douches
 • Gebruik van niet-hydraterende zeep
 • Verminderde doorbloeding
 • Diverse medische oorzaken
 • Ouderdom of onbalans in je hormoonhuishouding
 • Overgewicht
 • Weersomstandigheden in zomer of winter
 • Zwembaden met veel chloor

Zeer warme baden of douches

Heet water en badproducten kunnen de zuurgraad van je huid aantasten. Hierdoor kan je huid zichzelf niet meer goed beschermen en teveel vocht verliezen.

Douche je regelmatig (te) warm, dan vergroot je daarmee de kans dat je huid uitdroogt. Als je last hebt van droge voeten is het dan ook beter om een korte douche te nemen in plaats van een bad.

Gebruik van niet-hydraterende zeep

De milde bestanddelen in een hydraterende zeep zorgen ervoor dat uitdroging van je huid zoveel mogelijk wordt beperkt. Dat helpt om een droge huid met schilfers en rode vlekken te voorkomen.

Een verminderde doorbloeding

Onvoldoende doorbloeding van je huid tast de kwaliteit van je huid aan, ook in je voeten. Je kunt de bloedsomloop verbeteren door voldoende te bewegen, gezond te eten en genoeg water te drinken.

Medische oorzaken

Als je medische klachten hebt, zoals diabetes, eczeem of psoriasis, is de kans vaak groter dat je last krijgt van droge voeten. Meestal is de impact ook groter. Zo is bij diabetici het risico’s op complicaties en infecties groter.

Diabetes, eczeem & droge voeten

Als je diabetes hebt, dan is het belangrijk om je voeten iedere keer na het wassen en drogen goed te controleren op een gebarsten huid.

Ook als je last hebt van atopisch eczeem of psoriasis, verdienen je voeten extra goede verzorging om te voorkomen dat ze snel barsten of schilferen.

Ouderdom of onbalans in hormoonhuishouding

Ouderdom en een onbalans in je hormoonhuishouding, zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door de menopauze, kunnen ervoor zorgen dat je huid lipiden verliest.

Lipiden zijn vetten die zorgen voor een soepele en elastische huid. Onvoldoende lipiden in je huid zorgen voor verminderde elasticiteit waardoor de kans op een droge huid groter wordt.

Ook hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens menstruatie of zwangerschap) en stress kunnen je huid uitdrogen.

Overgewicht

Overgewicht geeft extra druk op de voeten, waardoor je eerder last kunt krijgen van overmatige eeltvorming en gebarsten hielen (hielkloven).

Hielkloven vormen zich op het deel van de voet dat het meeste lichaamsgewicht moet dragen. Als de huid ook nog eens slecht gehydrateerd wordt, dan kunnen de barstjes en hielkloven veranderen in diepe kloven.

De beste remedie is om je voeten extra te verzorgen en hydrateren.

Het klimaat in de zomer en winter

Je huid kan ook ongemerkt uitdrogen door grote temperatuurverschillen in de zomer en winter. Als de lucht bijvoorbeeld zeer droog is, is het voor de huid op je voeten moeilijk een goede vochtbalans te behouden.

Ook airconditioning onttrekt vocht aan de lucht, waardoor je huid een deel van haar natuurlijke vocht verliest. Daarnaast kun je droge voeten en oppervlakkige kloven krijgen door veelvuldig op slippers te lopen in de zomer.

Doordat de hielen vaak op de rand van de slippers drukken, worden ze extra belast. Je voeten maken dan een extra eeltlaag aan en deze kan bij continue belasting gaan barsten.

Zwembaden met veel chloor

Zwembaden zijn wettelijk verplicht om een bepaalde dosis chloor aan het water toe te voegen. Dit is nodig om de hoeveelheid bacteriën te beperken en het water te ontsmetten.

Begrijpelijk, maar chloor onttrekt ook vocht aan je huid en tast de natuurlijke weerstand van je huid aan. Met alle problemen van dien.

Ga je vaak naar het zwembad, neem dan extra maatregelen om je voeten te verzorgen. Zowel voor het zwemmen als erna is extra verzorging van je voeten geen overbodige luxe.

Hoe behandel je droge voeten?

Voeten hand hiel

Om droge voeten goed te behandelen, is het belangrijk dat je de onderliggende oorzaak aanpakt.

Een vochtarme of droge huid vraagt om hydratatie. Bij het hydrateren van je huid gaat het erom dat je de huid vochtig houdt. Dit kun je doen door je voeten regelmatig met crèmes of natuurlijke oliën in te smeren.

Let op, lotions zijn geen ideaal middel voor de behandeling van droge voeten, omdat deze vaak alcohol en parfum bevatten. Deze stoffen kunnen de huid juist nog verder uitdrogen.

Is Vaseline een goede voetcrème voor droge voeten?

De meningen over Vaseline voor het verzorgen van je droge huid lopen behoorlijk uiteen maar als een probleemoplosser voor een (extreem) droge huid kan Vaseline weinig kwaad.

Hoe gebruik je Vaseline voor droge voeten?

 • Was je voeten en maak deze handdoek droog.
 • Smeer een dikke laag Vaseline op je droge voeten en dan met name op de kloven.
 • Pak je voeten in met plasticfolie en laat het ongeveer een half uur zitten.
 • Indien nodig nog een paar keer herhalen.

Een belangrijk nadeel van Vaseline is dat het niet voedend is. Als je een verzorgingsproduct zoekt dat de huid tegelijkertijd hydrateert en voedt dan is arganolie een goede optie.

Arganolie, hydrateert en voedt droge voeten.

Voeten arganolie flesje

Voor de behandeling van droge voeten kun je het beste een verzorgingsproduct gebruiken dat zowel hydratatie als verzorging biedt.

Arganolie is een uitstekende keuze om droge voeten, scheurtjes en kloven te behandelen. Deze Marokkaanse olie zorgt voor diepe hydratatie van de huid en verlicht de ongemakken van zelfs de droogste voeten.

De essentiële vetten en sterolen in arganolie helpen je huid om het aanwezige vocht beter vast te houden. De olie vormt als het ware een dun laagje over je voeten en werkt als een soort hydratatiepleister.

Arganolie houdt het vocht vast en dringt diep in de huid door. Hierdoor wordt de droge huid weer soepel.

Arganolie is daarnaast een 100% natuurlijke olie. De olie bevat geen agressieve bestanddelen die de huid verder kunnen uitdrogen of de gezondheid kunnen schaden.

Arganolie verlicht jeuk, heeft een antibacteriële werking en verhoogt de elasticiteit van de huid. Al vanaf de eerste toepassing merk je een groot verschil.

In het artikel Wat is arganolie? kun je meer lezen over de vele voordelen van deze Marokkaanse olie voor je droge voeten.

Droge voeten thuis behandelen!

De behandeling van droge voeten is voornamelijk gericht op het verbeteren van de elasticiteit van je huid.

De droge huid van je voeten wordt zo weer soepel en elastisch en kloven en scheurtjes kunnen zich weer gaan sluiten.

Het is heel eenvoudig om je droge voeten zelf te behandelen met ons 7 stappen plan.

7 stappen voor het behandelen van droge voeten

 1. Was je voeten en laat ze even in het water weken
 2.  Scrub je voeten om dode huidcellen te verwijderen
 3. Spoel af en veeg je voeten goed droog
 4. Verwijder overtollige eelt met een puimsteentje
 5. Weer afspoelen en goed afdrogen, ook tussen je tenen
 6. Masseer de hydraterende arganolie in je voeten
 7. Trek katoenen sokken aan

Je zult zien dat je voeten er binnen no time weer stralend uitzien en heerlijk zacht aanvoelen!

Stap 1: Was je voeten met een zeepvrije zeep en laat ze weken.

citroen bloem voet voetenbad

Gebruik zeepvrije zeep voor het wassen van je voeten.

Zeepvrije zeep zorgt voor een goede reiniging van je voeten, maar houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid in stand. Voorbeelden van goede zeepvrije zepen zijn Afrikaanse Zwarte Zeep, Marokkaanse Zwarte Zeep en Aleppo Zeep.

Bovendien zit er vaak shea butter in zeepvrije zeep, een ingrediënt dat de huid voedt en soepel houdt.

Maak daarna een lekker voetenbadje met lauwwarm water. Voeg eventueel wat badolie of een speciale bruistablet voor voetverzorging toe.

Laat je voeten een minuut of tien weken, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. Let wel op dat je je voeten niet te lang laat weken.

Neem ook niet vaker dan drie keer per week een voetenbadje. Hierdoor kunnen de natuurlijke oliën in je huid verloren gaan. Je huid kan hierdoor droger worden en dat is nou net niet wat je wilt.

In plaats van iedere keer alleen water te gebruiken, kun je het water ook mengen met bijvoorbeeld zuiveringszout, een scheutje azijn of citroensap.

Zodra je voeten weer lekker zacht en soepel zijn, is het niet nodig om ze elke keer te weken om ze te kunnen behandelen.

Stap 2: Scrubben & verwijderen overmatige eelt

Scrub voeten

Vervolgens scrub je je voeten om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor wordt je huid zachter, zodat het de verzorgende producten beter op kan nemen.

Een zelfgemaakt papje van havermout, arganolie en citroensap is een uitstekende scrub om dode huidcellen te verwijderen. Om het jezelf makkelijk te maken kun je ook gebruik maken van een Traditionele Hamam Scrubhandschoen. Deze duurzame schrubhandschoenen zijn redelijk grof en ideaal voor het scrubben van je voeten.

Stap 3: Je voeten afspoelen en goed afdrogen

Tenen voeten handen

Spoel je voeten af met lauwwarm water en droog je voeten voorzichtig af.

Stap 4: Verwijder overtollige eelt

Eeltrasp hiel eelt verwijderen

Overtollig eelt verwijder je met een eeltrasp of een puimsteentje.

Puimsteen kun je gewoon bij de drogist kopen. Het is een stukje poreus vulkanisch gesteente dat eelt op een zachte en effectieve manier verwijdert.

Maar pas op: laat wel een beetje eelt achter als beschermlaagje voor je voeten.

Stap 5: Weer afspoelen en goed afdrogen

handdoek voeten drogen

Spoel je voeten daarna opnieuw af en droog ze voorzichtig af.

Zorg dat je ook de ruimte tussen je tenen goed afdroogt, om schimmels te voorkomen.

Stap 6: Masseer hydraterende arganolie in je droge voeten

Arganolie argannoten

Nu is het tijd om je voeten goed te hydrateren en te verzorgen.

Arganolie helpt het vocht in je huid vast te houden en beschermt je voeten direct.

Gebruik liever geen producten die alcohol bevatten, want deze drogen je huid alleen maar meer uit.

Breng een paar druppels arganolie per voet aan. Masseer de olie in je voeten door een beetje druk uit te oefenen en tegelijkertijd ronddraaiende bewegingen te maken.

Stap 7: Trek katoenen sokken aan

Katoenen sokken voeten

Trek na het insmeren van je voeten met de arganolie katoen sokken aan. Hiermee krijgt de olie optimaal de kans om in de huid te trekken, wat de actieve werking van arganolie bevordert.

Een prima remedie tegen droge voeten!

Ook helpen sokken om te voorkomen dat je uitglijdt of op de grond valt.

Maar wees wel voorzichtig!

Extra tips verzorging droge voeten!

Wisselbadjes voor een goede doorbloeding zoals je dat wellicht van de sauna kent, is ook heerlijk voor je voeten.

En het is super eenvoudig:

 • Maak twee voetenbadjes: één met warm water met een verzorgend product, en één met koud water.
 • Laat je voeten vijf minuten weken in het warme water en dompel ze dan 15 seconden onder in het koude badje.
 • Herhaal dit een paar keer en eindig met koud water.

Een perfecte manier om de doorbloeding van je voeten te stimuleren!

Voldoende drinken

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft.

Een pepermuntgeur werkt verfrissend

Geparfumeerde zepen ruiken wel lekker, maar ze kunnen je huid uitdrogen. Het is daarom beter om essentiele olieen te gebruiken.

Deze olieen werken verfrissend en verkoelend en kalmeren en revitaliseren de huid.

Bananenmasker voor droge voeten

Een bananenmasker is echt een klein wondermiddel!

Maak een zachte pasta van bananenpuree, die je op je voeten inmasseert en vervolgens 10 minuten laat intrekken.

Daarna met warm water afspoelen en je gebarsten hielen verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Droge voeten: Voorkomen is beter dan genezen

creme hartje voeten

Veel mensen hebben de neiging om een goede verzorging van hun voeten achterwege te laten zodra ze geen last meer hebben of pijn ervaren.

Begrijpelijk, maar toch is dat geen goed idee. Als de klachten weer terugkomen, moet je weer helemaal van voren af aan beginnen.

Het is het beste om de verzorging van je voeten een vast onderdeel van je algehele verzorging te maken. Je voeten zullen je er dankbaar voor zijn en jijzelf ook, als je die leuke slippertjes weer uit de kast haalt.

Wanneer dokter raadplegen?

Droge en ruwe voeten die niet door een gezondheidsaandoening worden veroorzaakt, kun je over het algemeen eenvoudig en simpel zelf thuis behandelen.

Maar als je na een paar weken geen resultaten ziet dan is het toch verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Deze kan je voeten onderzoeken en een diagnose stellen.

Vooral voor mensen met diabetes die last hebben van droge voeten, is het altijd goed om medisch advies in te winnen bij een arts of podoloog.

Ga vandaag aan de slag met je droge voeten!

Ga vandaag nog aan de slag met een goede verzorging van je voeten!

Ook jouw voeten verdienen een aangename verzorging met arganolie. Droge voeten zijn zo voorgoed verleden tijd en je huid wordt weer soepel en zacht.

Zet het flesje arganolie gewoon naast je andere verzorgingsproducten en je vergeet het niet meer! Zo kun ook jij straks weer met mooie, zachte voeten pronken.

Ben jij of ken jij iemand met droge voeten? Gebruik jij arganolie voor de behandeling van je droge voeten? Of heb je aanmerkingen, aanvullingen of suggesties?

Wij horen het graag! Laat het ons weten in de comments!