Premium Arganolie: Meer dan alleen Puur en Gecertificeerd

Premium kwaliteit Arganolie

Pure arganolie is schaars. Maar nog schaarser is pure arganolie van premium kwaliteit. Wist je dat de kwaliteitsverschillen bij arganolie heel groot zijn? Veel mensen denken dat de kwaliteit van arganolie goed is als op het flesje staat dat de olie puur en gecertificeerd is, maar dit is niet per definitie zo. Met puur en gecertificeerd wordt bedoeld dat de olie niet gemixt is en er geen schadelijke stoffen aan zijn toegevoegd. Maar het zegt niet alles over de kwaliteit. Wij leggen je graag uit waarom.

Waarom is kwaliteit zo belangrijk bij arganolie?

Het is belangrijk voor kwalitatieve arganolie te kiezen, omdat je alleen bij het gebruik van olie met een evenwichtige samenstelling en hoge concentraties werkzame stoffen de gewenste resultaten krijgt. Wat die zijn? Een gladde, soepele, gezonde huid, vermindering en het voorkomen van lijntjes en rimpels en het verminderen van acne en andere huidproblemen. Dit zijn nog maar een paar van de voordelen die arganolie biedt. In dit artikel lees je meer over wat arganolie voor je huid kan doen. Hoe hoger de concentraties werkzame stoffen (essentiële vetzuren, vitamines en antioxidanten), hoe beter de werking van arganolie.

premium-argan-pittenWat is bepalend voor de kwaliteit van arganolie?

Arganolie wordt gemaakt van argannoten die afkomstig zijn van de arganboom, de argania spinosa. Maar de ene arganboom is de andere niet. Het klimaat en de samenstelling van de grond waarin de boom groeit, zijn bepalend voor de hoeveelheid en kwaliteit van de werkzame stoffen in de argannoten. Net als bij wijn zijn er goede en minder goede streken.

Ook de manier waarop de pitten worden geperst, de temperatuur waaronder dat gebeurt en de omstandigheden waaronder de olie wordt bewaard, hebben invloed op de uiteindelijke kwaliteit van arganolie.

Waarom is de meeste olie in Nederland van lage kwaliteit?

Het zijn niet de winkeliers of de importeurs die bewust lage kwaliteit olie aanbieden. Hen valt niets te verwijten. Importeurs willen zonder al te veel moeite arganolie aanbieden en vaak weten zelfs zij niet eens dat er zulke grote kwaliteitsverschillen zijn. Als je in Marokko niet de juiste contacten hebt, ben je al gauw aangewezen op de grote, commerciële producenten. Deze producenten zijn goed vertegenwoordigd op het internet en ze zijn actief op zoek naar nieuwe klanten. Zij weten hun olie goed te promoten met slogans als ‘100% puur & gecertificeerd’. Voor Nederlandse importeurs is het daarom een logische stap om met deze producenten in zee te gaan.Waarom is de meesta arganolie van lage kwaliteit

Waarom is de kwaliteit van deze commerciële producenten zo laag?

De grote, commerciële producenten kopen de argannoten groot in. Zij vermijden daarbij bewust de boeren uit de kwaliteitsstreken vanwege de hogere prijs die deze boeren voor hun argannoten vragen. In plaats hiervan kiezen de producenten voor goedkopere noten. Hoe goedkoper de noten, hoe lager de kostprijs van de olie en hoe hoger dus hun winst. Kwaliteit heeft voor deze producenten geen prioriteit, zolang ze maar ‘100% puur en gecertificeerd’ op het etiket kunnen zetten.lage-kwaliteit

Nog een methode om de kostprijs te drukken, is het persen op hoge temperatuur. Door de arganpitten warm te persen, halen zij meer olie uit dezelfde hoeveelheid noten. De consequentie? De kwaliteit van de olie gaat omlaag. Wat overblijft, kan en mag je geen kwaliteitsarganolie noemen. Dus ook al is deze olie biologisch, 100% puur en ook vaak gecertificeerd, de kwaliteit is bedroevend laag.

Wat is nodig voor premium kwaliteit?

Alleen de arganspecialisten die over de juiste kennis beschikken, goede contacten hebben en bereid zijn om meer moeite te doen, lukt het om premium arganolie naar Nederland te halen.Wat is er nodig voor premium arganolie

Noten uit kwaliteitsstreken

Kwaliteit begint bij de basis: de beste argannoten uit de beste streken. De boeren die deze noten verbouwen, bevinden zich diep in de binnenlanden en ver van de grote steden. Deze boeren zijn online niet vertegenwoordigd, spreken geen Engels en zijn niet op zoek naar nieuwe afnemers. Om deze boeren te vinden, moet je dus veel meer moeite doen en de juiste contacten hebben.

beste-regio-arganboom

Volledig gerijpte noten

De meeste boeren willen zo snel mogelijk geld innen voor hun oogst. Tijd is immers geld. Vaak hebben de boeren het lang moeten uithouden zonder inkomsten in afwachting van de oogst. Ze slaan de noten uit de bomen zodra ze – in hun ogen – rijp genoeg zijn voor de verkoop. Hierbij worden ook argannoten meegenomen die eigenlijk niet geschikt zijn voor de persing.

De werkwijze van boeren die wél waarde hechten aan kwaliteit is anders. Zij wachten tot de noten vanzelf op de grond vallen. Deze noten zijn volledig gerijpt en bevatten de hoogste concentraties werkzame stoffen.

volledig-rijpe-argannotenKoude persing voor de beste kwaliteit

Premium arganolie is altijd koud geperst. Dit proces zorgt ervoor dat er zo min mogelijk voedingswaarden verloren gaan. Koud persen is een stuk duurder dan warm persen, omdat er veel meer arganpitten nodig zijn voor het verkrijgen van dezelfde hoeveelheid arganolie.

Filtering, opslag en transport

Het filteren van arganolie vindt op een verantwoorde manier plaats zodat de werkzame stoffen behouden blijven. Tijdens het filteren en het verdere verwerkingsproces dient de olie zo min mogelijk blootgesteld te worden aan zuurstof. De olie dient op een lage temperatuur opgeslagen te worden en niet aan zonlicht blootgesteld te worden.

Bij de opslag van arganolie dient tevens rekening gehouden te worden met het materiaal waarin de olie wordt opgeslagen. Kiest de producent voor plastic? Dan is het belangrijk dat dit een plasticsoort is die niet reageert met de olie. Bij premium arganolie wordt de olie altijd opgeslagen in vaten van roestvrij staal.

Ga altijd voor de beste kwaliteit

Arganolie doet voor je huid wat gezonde voeding voor je lichaam doet. Eén avond gezond eten is niet hetzelfde als structureel gezond leven. Zo is het voor je huid ook niet voldoende om het één keer goed te voeden. Voor een blijvend gezonde en gave huid is het nodig om arganolie dagelijks te gebruiken. Wil je arganolie opnemen in je dagelijkse huidverzorgingsritueel? Ga dan altijd voor de beste kwaliteit.

dagelijkse-ritueelWe geven toe: het is lastig om de beste kwaliteit arganolie te herkennen. De hoogwaardigheid zit ‘m tenslotte in de hoeveelheid en samenstelling van de werkzame stoffen. Premium arganolie heeft een evenwichtige samenstelling van onverzadigde en essentiële vetzuren (omega 6 en 9), vitamine E, fenolen, eiwitten met een hoog moleculair gewicht, squaleen, sterolen, carotenoïden en ferulinezuur. Iets wat je van buitenaf niet kunt zien. Bij gebruik kom je er echter snel achter dat je te maken hebt met premium kwaliteit arganolie, want het verschil is gelijk merkbaar. Zo wordt premium kwaliteit arganolie beter en dieper opgenomen door huid en haar. Ook de resultaten (het gladder, soepeler en zachter maken van de huid, het doen verminderen van lijntjes, acne of huidirritatie) zijn duidelijker en sneller zichtbaar.

Hoe weet je dat je de beste arganolie in huis haalt?

Verschillende soorten arganolie zelf uitproberen

Het is de moeite waard om bij verschillende aanbieders een flesje arganolie te bestellen en deze zelf uit te proberen. Je weet pas wat je prettig vindt, als je het zelf hebt geprobeerd.  Aanbieders die achter hun product staan, bieden vaak een proefflesje aan zodat (nieuwe) klanten hun olie kunnen testen. Maak hier vooral gebruik van! Na een paar dagen testen en proberen, zou je moeten merken en voelen welke olie het beste wordt opgenomen voor de huid en welke het prettigst aanvoelt.

Kijken naar ervaringen van andere gebruikers

Nog een manier om te achterhalen welke arganolie je in huis gaat halen: achterhalen wat gebruikers die jou al zijn voorgegaan zeggen, en waar zij hun arganolie hebben gekocht. Er zijn onafhankelijke reviewsites waar klanten hun ervaringen delen. Een rijke bron aan waardevolle informatie! Let met name op de gemiddelde beoordeling, het aantal beoordelingen en of het beoordelingen zijn van geverifieerde klanten.

Heb jij de kwaliteit van premium arganolie al eens ervaren? Deel het met ons, we zijn benieuwd!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]