Etherische Oliën voor Beginners: Verzorging voor Huid en Haar

Etherische olie essentiele olie diffuser

Het gebruik van etherische oliën neemt steeds meer toe. Maar wat zijn deze oliën precies, waar komen ze vandaan en wat zijn de voordelen voor huid, haar, nagels en mentale gesteldheid? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Indien je direct aan de slag wilt met Etherische oliën, dan kun je online bij ons terecht. Klik op Etherische oliën kopen en bestel vandaag nog de producten die het verschil maken voor jouw huid!

Wat zijn etherische oliën?

Wat zijn Etherische olieen

Etherische olie is een oliesoort die gewonnen wordt van planten. De olie neemt de geur van de plant over en is bovendien helemaal natuurlijk.

Feitelijk is etherische olie geen echte olie, omdat het geen vetten bevat. Toch wordt er over olie gesproken omdat het een krachtig middeltje is dat heel spaarzaam gebruikt moet worden.

Niet alle planten zijn geschikt voor het produceren van essentiële olie. De olie van planten die wel geschikt zijn, vind je in de wortels, bladeren, stam of bloemen van de plant.

Er is een ontzettend grote hoeveelheid van een plant nodig voordat je één klein flesje kunt vullen. Het is dus niet gek dat deze oliën vaak relatief prijzig zijn.

Organische etherische oliën zijn uitermate geschikt voor aromatherapie, waarbij verschillende lichamelijke problemen kunnen worden verzacht of verholpen.

Zo zijn de oliën goed voor psoriasis en ontstekingen, maar kunnen ze ook helpen bij het reguleren van onze emoties.

De geschiedenis van etherische oliën

Al zolang als er mensen zijn worden planten gebruikt als medicijnen en schoonheidsproducten. De geschiedenis van etherische oliën is dus ontzettend rijk.

Het eerste bewijs van het gebruik van deze oliën ligt tussen de jaren 3000 en 2500 voor Christus. Het waren de oude Egyptenaren die als eerste bewijs achterlieten van het gebruik van deze krachtige plantenextracten.

Zij gebruikten essentiële olie in hun schoonheidsroutine maar ook werden de oliën gebruikt voor spirituele onderdelen van hun leven.

In het graf van de bekende farao Toetanchamon zijn zelfs vijftig grote flessen gevonden waar etherische olie in heeft gezeten.

Ook de oude Grieken kenden de kracht van deze natuurlijke oliën. Zo was er Hippocrates, die ook wel als de grondlegger van de moderne geneeskunde wordt gezien.

Hippocrates documenteerde de helende werking van maar liefst 300 verschillende planten. Hij geloofde bovendien dat plantenextracten het beste hun werk deden wanneer je ze niet alleen op je lichaam aanbracht, maar wanneer je ook hun geur inademde.

Dat was het begin van de aromatherapie die vandaag de dag nog steeds populair is.

In de middeleeuwen vond de kerk dat het gebruik van plantenextracten een overbodige luxe was. In deze tijd waren essentiële olieen dan ook niet erg populair. Gelukkig wisten enkele monniken de geheimen van deze oliën te bewaren.

Het gebruik van essentiële oliën werd weer populair in de negentiende eeuw, vooral dankzij Franse parfummakers die de oliën in hun parfums gebruikten.

In de twintigste eeuw werden de oliën steeds vaker gebruikt voor het genezen van wonden, bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig worden essentiële oliën voor allerlei doeleinden gebruikt. We genieten niet alleen van de geur, maar gebruiken ze ook om lichamelijke ongemakken te verminderen.

Het is dus duidelijk dat de oliën waardevol zijn voor veel culturen, maar hoe wordt deze olie eigenlijk gemaakt?

Hoe wordt etherische olie gemaakt?

machine etherische olie oliedruppel

Er zijn verschillende manieren waarop deze krachtige oliën gemaakt kunnen worden. Er worden meestal verschillende technieken gebruikt voor verschillende planten, omdat niet iedere plant hetzelfde reageert op het proces.

Distillatie

Bij deze methode wordt er stoom gecreëerd die vervolgens door het plantmateriaal wordt gestuurd. Tijdens dit proces komen er kleine deeltjes in de plant los, die mee worden genomen door de stoom.

Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, waardoor er condens ontstaat. Door deze afkoeling splitst de stoom zich in twee delen: een deel met de etherische olie en een deel met water.

Een bekende etherische olie die op deze manier wordt gewonnen is rozenextract. Er zijn maar liefst dertig rozenblaadjes nodig om één druppel rozenextract te creëren.

Koudgeperste olie

Deze techniek wordt vooral toegepast bij citrusvruchten, aangezien je een schil nodig hebt om de olie te produceren. Denk aan citroenen, maar ook aan mandarijnen, limoenen en sinaasappels.

Tijdens dit proces worden er kleine krasjes in de schil gemaakt. Door deze krasjes kunnen de oliën uit de schil ontsnappen.

De loskomende olie wordt vervolgens opgevangen en is direct bruikbaar. Er komt dus geen hitte aan te pas, waardoor deze etherische oliën een hele pure geur hebben die precies lijkt op de geur van een verse citroen of sinaasappel.

CO2 extractie

CO2 extractie is een nieuwe techniek waarbij bovendien meer olie uit een plant gehaald kan worden dan bij een simpele distillatie. Voor deze techniek wordt zogenaamde superkritische CO2 gebruikt.

De CO2 wordt door een vat geleid waar plantonderdelen in zitten en staat onder hoge druk. Wanneer deze druk weer wordt weggehaald, is het mogelijk om de olie te scheiden van de CO2.

Er wordt relatief weinig hitte gebruikt bij dit proces, waardoor de etherische olie ook zo min mogelijk wordt aangetast. Je krijgt dus een vrij pure olie wanneer dit proces wordt gebruikt.

Je weet nu hoe etherische olie wordt gemaakt, maar weet je ook welke verschillende soorten etherische oliën er zijn?

De geurcategorieën van etherische olie

bloemen fruit kaneel olie bladeren

Er zijn ontelbaar veel verschillende etherische oliën verkrijgbaar, dus het is moeilijk om te bepalen welke olie nou bij jou past. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende geurcategorieën van etherische olie.

Iedere olie is onder te verdelen in één van deze categorieën.

Kamfergeuren

Kamfer is een geur die erg fris en aangenaam ruikt, maar die tegelijkertijd zo sterk is dat sommige mensen het medicinaal vinden ruiken. Oliën zoals eucalyptus, rozemarijn, majoraan, salie en frankincense horen bij deze categorie thuis.

Bloemig

Deze categorie spreekt natuurlijk voor zich: deze etherische oliën worden gemaakt van bloemen. Denk aan rozen, lavendel, jasmijn, kamille en ylang ylang.

Mint

De geur van mint wordt al eeuwenlang gezien als kalmerend en herstellend. Etherische oliën die bij deze familie horen zijn polei, munt en wintergroen.

Muskus

Je herkent muskusgeuren aan hun sterke aardse geur die snel je neus binnendringt. Oliën zoals mirre, patchouli en citronella horen bij deze groep.

Kruidig

Wanneer je een klein beetje energie nodig hebt zijn kruidige geuren de perfecte keuze. Nootmuskaat, anijs, kaneel, gember, basilicum en oregano vallen onder kruidige etherische oliën.

Zoet

Ook deze categorie spreekt voor zich, want iedereen kan wel een voorstelling maken bij de heerlijke zoete geur van verschillende oliën. Hierbij kan je denken aan sinaasappel, citroengras, limoen en grapefruit.

Houtachtig

De natuurlijke, donkere en frisse geur van hout kan ook worden gevangen met behulp van etherische oliën. Kruidnagel, ceder en dennenappel zijn hier goede voorbeelden van.

Alle verschillende essentiële oliën hebben ook hun eigen kwaliteit. Zo kan je enkele oliën het beste gebruiken voor de verzorging van je huid.

De voordelen van etherische oliën voor je huid

vrouwen gebruiken olie vinger huid gezicht

Planten hebben helende krachten en kunnen dus ook goed worden ingezet voor de dagelijkse verzorging van je huid. Etherische oliën bevatten geconcentreerde plantextracten die je huid kunnen herstellen, verzorgen en kalmeren.

Wanneer je deze oliën voor je huid wilt gebruiken, is het altijd belangrijk om ze te vermengen met een goede olie zoals arganolie. Dit zorgt er namelijk voor dat de etherische olie beter wordt opgenomen door je lichaam.

Bovendien kunnen essentiële oliën soms wat hard zijn voor je huid, aangezien ze zo geconcentreerd en krachtig zijn. Daarom is het beter om de etherische olie met een dragende olie te vermengen.

Arganolie is een goede keuze omdat het helemaal natuurlijk is, zacht is voor je huid en bovendien snel in je huid trekt. Daarnaast zorgen de goede vetten en vitaminen ervoor dat je huid optimaal wordt verzorgd.

Etherische oliën hebben talloze voordelen voor je huid en kunnen ingezet worden voor allerlei verschillende problemen.

Anti-aging

Voor de ouder wordende huid is frankincense de beste etherische olie omdat deze je huid helpt verstevigen.

Deze olie is daarnaast in staat om je huid te egaliseren, bijvoorbeeld door pigmentvlekjes langzaam te vervagen.

Smelt twee eetlepels sheaboter, meng dit met een eetlepel gesmolten kokosolie en doe er vervolgens tien druppels frankincense bij. Meng de ingrediënten totdat het een glad geheel is.

Wanneer het mengsel enige tijd stilstaat zal dit weer een vrij vaste substantie worden.

Acne

Helichrysum is een goede etherische olie voor mensen met acne, aangezien deze olie antibacterieel is en bovendien ontstekingen remt.

Zo wordt het ontstaan van nieuwe puistjes voorkomen, terwijl bestaande puistjes worden gekalmeerd.

Smelt een eetlepel kokosolie en doe hier drie druppels helichrysum bij. Giet het mengsel in een potje en laat het afkoelen, waarna je het dagelijks op je puistjes kunt smeren.

Droge huid

Een droge huid kan wel wat hulp gebruiken met het vasthouden van vocht. Hier kan je een etherische olie van sandelhout voor gebruiken.

Meng een theelepel melkpoeder met vier druppels sandelhout. Doe er een paar druppels rozenwater bij tot het geheel een gladde pasta vormt die je als gezichtsmasker kan gebruiken en laat deze twintig minuten intrekken.

Vette huid

Mensen met een vette huid produceren van nature relatief meer talg, wat zorgt voor een glimmende huid waar ook eerder puistjes ontstaan.

Citroengras is een perfect middeltje om dit probleem aan te pakken, aangezien het de talgproductie vermindert en een antibacteriële werking heeft.

Gebruik twee druppels citroengras gecombineerd met een eetlepel arganolie voor een mild gezichtsmasker dat je twintig minuten laat intrekken.

vrouw flesje olie in hand bloem

Gevoelige huid

De gevoelige huid heeft de neiging om snel geïrriteerd te raken, kan droog aanvoelen en er bovendien rood uitzien.

Kamille is een plant die bekend staat om zijn kalmerende kwaliteiten: je wordt er niet alleen zelf rustig van, maar ook je huid zal er minder rood en geïrriteerd uitzien.

Zet een kopje groene thee en laat dit helemaal afkoelen, waarna je de thee mengt met 10 druppels kamille en een eetlepel jojoba olie. Doe dit mengsel in een sprayflacon en gebruik het dagelijks als een kalmerende gezichtsspray.

Striae

Striae ontstaat doordat je huid uitgerekt wordt en een klein beetje scheurt.

Om striae te helpen vervagen is een goede doorbloeding belangrijk, wat je bereikt met behulp van mirre.

Meng twee eetlepels arganolie met vijf druppels mirre, en breng dit mengsel aan op alle plekken waar je striae hebt. Doordat de arganolie snel intrekt hoef je het mengsel niet af te spoelen.

Wondjes

Frankincense is een goede etherische olie voor het herstellen van de beschadigde huid. De olie zorgt ervoor dat je huid kalmeert, vermindert roodheid en zorgt ervoor dat de wond wordt gereinigd dankzij zijn antibacteriële werking.

Vermeng twee druppels frankincense met een eetlepel gedestilleerd water. Neem vervolgens een wattenstaafje, doop het in het mengsel en dep dit op het wondje.

Wratjes

Wratjes worden meestal veroorzaakt door een virus, dus het is belangrijk om een etherische olie te gebruiken die virussen bestrijdt.

Tea tree olie is hier een goede keuze voor, want de olie gaat schadelijke bacteriën tegen, bestrijdt schimmels en doodt ook virussen.

Meng een eetlepel verwarmde kokosolie met vijf druppels tea tree olie. Laat de olie afkoelen en breng dit mengsel twee keer per dag aan op ieder wratje.

Blauwe plekken

Een blauwe plek verdwijnt vanzelf weer, maar kan wel pijnlijk en stijf aanvoelen. Daarom is geranium een goede etherische olie om te gebruiken..

Geranium versnelt het geneesproces, versoepelt je huid en kan bovendien helpen met het verminderen van pijnklachten.

Meng dagelijks een eetlepel arganolie met drie druppels geranium om een verzorgende bodylotion/olie te creëren.

Verbrandde huid

Of je huid nu is verbrand door de zon of door een ongelukje in de keuken: verkoeling en kalmering zijn essentieel.

Lavendelolie is geschikt om de irritatie van je huid te verminderen en is bovendien ontzettend mild, waardoor je het over je hele lichaam kunt gebruiken.

Meng vier eetlepels honing met tien druppels lavendelolie en meng dit goed door. Bewaar het mengsel in een luchtdicht potje en breng het dagelijks aan op de verbrandde huid.

Huidschimmel

Er zijn verschillende soorten schimmels die op je huid kunnen ontstaan. Tea tree olie kan helpen met het verwijderen van deze schimmel.

Tea tree olie staat namelijk bekend staat om zijn schimmeldodende werking.

Smelt een eetlepel kokosolie en doe hier vijf druppels tea tree olie bij. Laat het mengsel afkoelen en smeer het vervolgens op de plek van de schimmel.

Eczeem

Wie last heeft van eczeem, heeft vaak een zeer gevoelige huid die ruw, droog en jeukerig aanvoelt. Bovendien kan je huid zwellen, er rood uitzien en is het mogelijk dat er bultjes ontstaan.

Kamille is een goede etherische olie voor dit probleem, vanwege zijn milde kwaliteit en kalmerende werking.

Maak een bodylotion door tien druppels amandelolie en tien druppels kamille met elkaar te mengen. Breng dit dagelijks aan op je huid.

Niet alleen je huid is gebaat bij een verzorging met etherische oliën. Ook je haar kan verzorgd worden met deze krachtige plantextracten.

De voordelen van etherische oliën voor je haar

vrouwen gebruiken olie haar

Gezond haar heeft een mooie glans, valt niet snel uit en is bovendien gehydrateerd. Helaas is niet iedereen van nature gezegend met een mooie haardos.

Gelukkig kunnen etherische oliën ook op dit vlak helpen. Zo zorgen ze ervoor dat je haar sneller groeit, kunnen ze beschadigd haar helpen herstellen en kunnen de oliën je hoofdhuid tot rust brengen.

Voor ieder haartype en ieder probleem zijn er weer verschillende oliën geschikt.

Droog haar

Droog haar kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals het gebruik van chemische producten, hitte of een gebrek aan talg op je hoofdhuid.

Ylang Ylang is een etherische olie die de productie van talg stimuleert, wat zorgt voor gehydrateerde lokken.

Meng vijf druppels ylang ylang met warme olie, masseer dit in je haar, wikkel er een handdoek omheen en laat het dertig minuten intrekken.

Vet haar

Bij vet haar is het belangrijk om oliën te gebruiken die vet oplossen en die de talgproductie van je hoofdhuid verminderen.

Citroen en pepermunt zijn allebei goede etherische oliën voor deze klus.

Meng een theelepel bentoniet klei met twintig druppels etherische olie en die dit in je shampoofles. Schud de shampoo goed en gebruik deze zoals gebruikelijk.

Pluizig haar

Pluizig haar is vaak beschadigd, broos of droog. Rozemarijn zorgt ervoor dat de elasticiteit van je haar wordt verbeterd en helpt je haar om te herstellen.

Meng drie druppels rozemarijn met een theelepel arganolie om een natuurlijk haarmasker te maken. Laat het masker minstens een half uur intrekken en spoel het daarna uit.

Beschadigd haar

Beschadigd haar breekt extra snel af en heeft bovendien een tekort aan vocht. Daarom kan je het beste sandelhout gebruiken.

Sandelhout zorgt er namelijk voor dat je haar meer vocht vasthoudt.

Je kunt de olie direct op je haar gebruiken, maar het is ook mogelijk om vijf druppels te mengen met twee eetlepels gesmolten kokosolie. Zo creëer je een natuurlijke conditioner.

Dun haar

Mensen met dun haar willen de groei van hun haar stimuleren. Dat doe je met behulp van lavendelolie, want deze olie stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen.

Meng een paar druppels lavendelolie met twee eetlepels arganolie en masseer dit in je hoofdhuid. Spoel het mengsel na twintig minuten uit.

Haaruitval

Een beetje haaruitval is gebruikelijk, maar sommige mensen kampen met extreem veel haaruitval doordat hun hoofdhuid geïrriteerd is.

Cederhout is de juiste etherische olie om je hoofdhuid te kalmeren en om haaruitval te helpen verminderen.

Meng twee druppels cederhout met twee eetlepels arganolie en breng dit aan op je hoofdhuid. Na tien minuten kan je het mengsel uitspoelen.

Roos

Roos ontstaat door een teveel aan talg, maar kan ook veroorzaakt worden door schimmel, Citroen is daarom een goede keuze. Dit aangezien deze olie vet op kan lossen en schimmeldodend werkt.

Doe twintig druppels citroenolie in je shampoofles en gebruik deze zoals gewoonlijk.

Geïrriteerde hoofdhuid

Een geïrriteerde hoofdhuid ziet er rood uit en voelt jeukerig. Met lavendel kan je deze gevoelige huid helpen kalmeren.

Meng een eetlepel honing met twee eetlepels olijfolie en voeg een paar druppels lavendel toe. Gebruik dit mengsel als een conditioner die je na tien minuten uitspoelt.

Etherische oliën zijn duidelijk erg nuttig, maar ze kunnen ook voor wat bijwerkingen zorgen.

De voordelen van etherische oliën voor de mentale gesteldheid.

Ruiken doe je in je hersenen. Net als zien, horen, voelen en proeven, beleef je ruiken pas, als de geursignalen de hersenen hebben bereikt. 

Essentiële oliën hebben een direct en indirect effect op de hersenen waardoor lichaamseigen stoffen zoals endorfine vrijkomen die onze mentale gesteldheid kunnen beïnvloeden.

Iedere etherische olie heeft zijn eigen voordelen en werking. Een aantal voorbeelden van oliën die in bepaalde situaties ingezet kunnen worden: 

Voor ontspanning:

Kamille, lavendel, less stress, bergamot en neroli.

Bij angst:

Ceder, bergamot, mandarijnneroli, sinaasappel, kamille, geranium en sandelhout.

Voor betere concentratie:

Zwarte peper, citroen, pepermunt en rozemarijn.

De bijwerkingen van etherische oliën

Ondanks dat etherische oliën volledig natuurlijk zijn, zijn ze niet altijd helemaal veilig voor je lichaam. Het is dus goed om te weten waar je op moet letten.

Zo kunnen de oliën je huid irriteren wanneer je ze niet verdunt. Ze zijn namelijk ontzettend geconcentreerd en kunnen daarom voor roodheid en jeuk zorgen, maar ze kunnen je ook hoofdpijn geven.

Daarnaast maken ze je huid gevoeliger voor de zon. Zorg er dus voor dat je niet gaat zonnebaden nadat je je huid hebt ingesmeerd met etherische oliën.

Sommige mensen kiezen ervoor om etherische olie te eten of te drinken, maar dat is niet veilig. De meeste van deze oliën zijn niet bedoeld voor inwendig gebruik en kunnen schadelijk zijn voor je lichaam.

Doordat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, kunnen ze natuurlijke hormonen en bacteriën aantasten. Er wordt dan ook aangeraden om deze oliën niet te gebruiken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Als laatste kunnen de oliën plastic aantasten. Bewaar je ze dus in een plastic flesje? Dan smeer je ook kleine plastic deeltjes op je lichaam die zeker niet goed voor je zijn.

De gevaren van etherische oliën zijn duidelijk, maar hoe kan je ze veilig gebruiken?

Het veilig gebruik van etherische oliën

vrouw met bril microscoop olie natuurproducten

Hoe maak je het gebruik van etherische oliën veilig? Door rekening te houden met de volgende do’s en don’ts.

Do’s

Zorg ervoor dat je de oliën altijd verdunt met behulp van een andere olie, zoals arganolie of kokosolie.

Controleer de kwaliteit van de etherische olie door op het etiket te kijken. Zorg ervoor dat het pure olie is en dat er niets aan is toegevoegd.

Heb je etherische olie die ouder is dan drie jaar? Gooi deze dan weg, omdat de olie dan voor irritatie of een allergische reactie kan gaan zorgen.

Test iedere etherische olie eerst uit op een klein stukje huid, zodat je zeker weet dat je niet allergisch bent.

Don’ts

Vermijd contact met je ogen, neus en mond. Krijg je per ongeluk etherische olie in je ogen? Spoel dit dan uit met arganolie of kokosolie en niet met water.

Gebruik geen pepermunt, wintergroen, eucalyptus of rozemarijn bij kinderen jonger dan twee jaar, omdat dit hun ademhaling vertraagt.

Gebruik etherische oliën niet te vaak op dezelfde plek. Dit kan voor huidirritaties zorgen.

Wanneer je zorgzaam met etherische oliën omgaat, bereik je de beste resultaten. Daarnaast is het ook belangrijk om kwalitatieve olie te kopen.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde, krachtige vloeistoffen. Hun potentie moet worden gerespecteerd en ze kunnen giftig zijn bij onjuist gebruik. De manier waarop je essentiële oliën gebruikt is zeer belangrijk.

Lees de adviezen per etherische olie voor veilig en effectief gebruik van de olie. Let op: deze lijst is geen volledige veiligheidsreferentie. Lees hier onze volledige disclaimer.

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische olie

Wanneer je op zoek gaat naar etherische olie, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo weet je namelijk zeker dat je de beste kwaliteit koopt:

  • De olie is opgeborgen in een donker glazen flesje
  • De prijs van de olie is niet te laag
  • Er zit alleen pure olie in het flesje en geen andere ingrediënten
  • Het is etherische olie en geen parfumolie

Etherische oliën als veelzijdige verzorgingsproducten

Etherische oliën zijn zeer geconcentreerde plantextracten die al duizenden jaren lang worden gebruikt voor hun verzorgende en helende krachten.

De olie wordt op verschillende manieren gemaakt, bijvoorbeeld door destillatie of met behulp van CO2 die onder druk staat.

Er zijn talloze soorten oliën die allemaal weer bij een eigen geurfamillie thuishoren: van bloemig tot kruidig.

Het is mogelijk om veel voorkomende klachten zoals een droge huid, eczeem, acne of huidirritatie te helpen verminderen met etherische oliën. Daarnaast helpen deze oliën ook met haarproblemen zoals haaruitval, roos, droog haar of pluis.

Het is wel belangrijk om te weten hoe je etherische oliën gebruikt, want deze kunnen vervelende bijwerkingen hebben. De kans op irritaties verminder je door kwalitatieve olie te kopen van een betrouwbaar merk.

Heb jij een favoriete etherische olie die je graag gebruikt voor de verzorging van je lichaam? Laat het ons weten!

Deel ook je recepten voor DIY maskers, moisturizers en conditioners met etherische oliën en laat je vrienden dit artikel zien, zodat zij ook leren over de verzorgende krachten van etherische oliën.