Alles wat je wilt weten over Natuurlijke Haarverzorging

Natuurlijke haarverzorging

Een glanzende, zachte en volle haardos: wie wil dat nou niet? Natuurlijke haarverzorging is de beste manier om jouw haar optimaal te verzorgen. Natuurlijke ingrediënten zijn namelijk ontzettend goed voor je haar.

Ben je benieuwd naar de kracht van natuurlijke verzorgingsproducten? Begin hier dan de ontdekkingstocht en lees snel verder!

pluizend haarverzorging verzorgd mooi glad haar

De voordelen van natuurlijke haarverzorging

Je denkt er misschien niet altijd aan, maar de producten die we gebruiken hebben ontzettend veel impact op de wereld. Een natuurlijke haarverzorging heeft allerlei voordelen voor jou en je omgeving. De belangrijkste zijn:

1. Gezonder haar

In natuurlijke haarverzorging zitten alleen maar goede en gezonde ingrediënten. Je haar krijgt dus alles wat het nodig heeft en kan zo sterk en gezond worden. Je haar breekt minder snel, glanst meer en groeit sneller.

2. Duurzamer

Je hebt veel minder haarverzorging nodig wanneer je natuurlijke producten gebruikt. Deze zijn namelijk super sterk, waardoor je lekker duurzaam bezig bent!

3. Geen schadelijke stoffen

De meeste haarverzorging is gevuld met schadelijke stoffen zoals sulfaten en alcohol. Deze drogen je hoofhuid en haar uit, waardoor je haar veel minder gezond wordt. Je kunt deze ingrediënten dus het beste vermijden.

4. Goed voor het milieu

Alle sulfaten en parabenen in gewone shampoos komen in ons water terecht. Deze vervuilen de aarde en verpesten de natuur. Natuurlijke haarverzorging is dus veel beter voor het milieu.

5. Ingrediënten hopen zich niet op

Alle ingrediënten van je gewone haarverzorging spoelen moeilijk weg. Ze hopen zich op en zorgen voor een vette haardos. Natuurlijke ingrediënten houden je haar en hoofdhuid juist beter in balans.

6. Gerichte haarverzorging

Heb je droog haar, zit er weinig volume in of wordt het juist snel vet? Met natuurlijke haarverzorging gebruik je alleen de ingrediënten die jouw haar nodig heeft. Zo pak je alle problemen direct aan.

7. Beter voor je gezondheid

De chemische stoffen in haarverzorging tasten niet alleen je haar aan. Je lichaam neemt al deze schadelijke stoffen namelijk ook op. Natuurlijke producten zijn dus veel beter voor je gezondheid, want ze irriteren je lichaam niet!

Wat is goed en wat is slecht voor je haar?

Vrouw mooi haar kijkt bedenkelijk

Op het gebied van haarverzorging heb je ontzettend veel keuze. Het is dus niet altijd makkelijk om de beste producten te vinden. Daarom is het goed om te weten wat er goed is voor je haar en welke ingrediënten je haar beschadigen.

Alcohol

De meeste verzorgingsproducten voor je haar bevatten alcohol, maar deze stof is eigenlijk ontzettend slecht voor je haar. Alcohol breekt namelijk door de schubben van je haar heen, waardoor je mooie bos haren droog en breekbaar wordt. Deze stof kan je dus het beste vermijden, want haarverzorging met alcohol beschadigt je haar alleen maar.

Balsems, oliën en maskers

Denk je dat er niks beter is dan een rijke balsem of een voedende olie voor je haar? Deze producten zijn vaak te dik en te grof, waardoor ze de kern van je haar niet binnendringen. Alleen de buitenste laag van je haar wordt beschermd, dus je krijgt niet de verzorging die je nodig hebt.

De kracht van elixers

Elixers zijn de beste producten die je voor je haar kunt gebruiken. Ze bevatten allerlei voedende stoffen en dringen door tot de kern van je haar. Zo ziet je haar er mooi uit, maar krijgt het ook de kans om te herstellen.

Deze ingrediënten kun je beter vermijden

Vrouw stop handteken

Het is duidelijk dat natuurlijke haarverzorging beter voor je is, maar welke ingrediënten moet je dan vermijden? Dit zijn de schadelijke stoffen die je liever niet in je haarverzorging terug wilt zien:

Sulfaten

Je komt sulfaten tegen onder de naam sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate. Deze stoffen maken je haar droog, maar kunnen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Geïrriteerde ogen, buikproblemen en somberheid kunnen allemaal door sulfaten veroorzaakt worden.

Koolteer

Koolteer is een heel populair ingrediënt in anti-roos shampoos. Deze stof kan alleen wel voor longproblemen zorgen en wordt in verband gebracht met longkanker.

Lood

Lood wordt meestal niet direct in haarverzorging gestopt, maar komt wel vaak in aanraking met chemische haarproducten. Ook deze stof kan kankerverwekkend zijn, dus je kunt chemische haarverzorging beter vermijden!

Propylene glycol

Heb je wel eens last van een jeukerige hoofdhuid? Dan kan het zomaar zo zijn dat propylene glycol de boosdoener is. Deze stof maakt je haar mooi glanzend, maar irriteert en beschadigt je huid.

Isopropyl

Je vindt isopropyl vooral in gel en haarlak, want deze stof zorgt ervoor dat je haar netjes op zijn plek blijft zitten. Het enige nadeel is dat het ook alle natuurlijke oliën in je haar oplost. Je haar wordt dus ontzettend droog en kan makkelijker afbreken.

Parabenen

Parabenen zorgen ervoor dat je verzorgingsproducten niet bederven. Deze chemische stoffen kunnen ook hormoonproblemen veroorzaken omdat ze de aanmaak van oestrogeen stimuleren. Deze stofjes kunnen dus voor veel gezondheidsproblemen zorgen.

Alcohol

Alcohol is niet goed voor je lichaam wanneer je het drinkt, maar ook niet goed wanneer je het op je haar smeert. Je haar droogt uit en je huid kan geïrriteerd raken. Toch vind je dit ingrediënt in bijna alle verzorgingsproducten terug.

Paraphenlyenediamine

Sommige mensen noemen dit ingrediënt ook wel PPD. Paraphenlyenediamine kan allerlei verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een verslechterd immuunsysteem.

Parfum

Alle shampoos en conditioners ruiken zo lekker dankzij parfum. De stoffen in parfums kunnen voor ademhalingsproblemen zorgen en irriteren de huid, vooral wanneer je hier erg gevoelig voor bent.

Deze natuurlijke ingrediënten zijn geweldig voor je haar

Vrouw blond haar duim omhoog

Vind je het lastig om de beste haarverzorging voor jouw haar uit te zoeken? Er zijn talloze natuurlijke ingrediënten die perfect zijn voor jouw haardos. Al deze ingrediënten hebben hun eigen kwaliteiten.

Havermout voor droog haar

Het zetmeel in havermout is ontzettend goed in het vasthouden van vocht. Heb je dus last van droog haar of schilfers op je hoofdhuid? Gebruik dan havermout om het vocht in je haar en huid beter vast te houden.

Bananen voor glans

Bananen zitten boordevol vitamines die niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor je haar. Dit lekkere fruit geeft je haar een mooie glans en herstelt de hoofdhuid. Pureer dus eens een banaan en gebruik deze als haarmasker.

Hibiscus voor snellere groei

Vrouwen in India gebruiken hibiscus al eeuwenlang om hun haar extra lang te laten groeien. Volgens deze vrouwen zorgt deze plant ervoor dat je haar twee keer zo snel groeit. Je kunt een geplukte plant verpulveren, maar ook speciaal hibiscuspoeder kopen in de winkel.

Kokosolie voor verzorging

Wil je dat je haar er glanzend en verzorgd uitziet? Smeer het dan in met kokosolie. Laat de olie een nachtje in je haar trekken, spoel het uit en geniet van je glanzende lokken.

Avocado als haarmasker

Avocado’s zijn smakelijk en ook nog eens heel goed voor je haar. Dankzij de vitaminen, mineralen en natuurlijke vetten kan je een avocado als een natuurlijk haarmasker gebruiken.

Boter voor droog haar

Het klinkt misschien vies, maar boter is de redder in nood wanneer je extreem droog haar hebt. Wrijf een klontje boter in de uitgedroogde puntjes van je haar en laat het een half uur intrekken. Je haar voelt daarna weer zo goed als nieuw aan.

Zwarte Zeep voor hoofdhuid

Afrikaanse zeep kan helpen bij het voorkomen van haarproblemen omdat het de hoofdhuid helpt verzorgen. Door de exfoliërende eigenschappen van zwarte zeep voelt je hoofdhuid rustig en schoon aan. In het artikel Dé Startersgids Zwarte Zeep: Alle Voordelen en Risico’s kun je meer lezen over deze zeep.

Olijfolie voor droog haar

Olijfolie is perfect wanneer je haar uitgedroogd is. Smeer een beetje verwarmde olie in je haar en laat dit drie kwartier intrekken met een handdoek op je hoofd. De olie zorgt ervoor dat je haar zijn natuurlijk glans terugkrijgt.

Thee voor glans

Wil je je natuurlijke haarkleur extra op laten vallen? Spoel je haar dan uit met een vers kopje (afgekoelde) thee. Blondines kunnen het beste kamillethee gebruiken en zwarte thee is perfect voor brunettes.

 Zo shop je slim

Vrouw haarproduct in hand raakt haar aan

Je weet nu welke ingrediënten je allemaal het beste kunt ontwijken en naar welke ingredienten je op zoek moet tijdens het shoppen, maar hoe vind je de beste producten voor jouw haar? Je kan op allerlei manieren slim winkelen. Volg deze tips en je koopt alleen nog maar goede verzorgingsproducten voor je haar.

Tip 1. Check de labels

Alle haarverzorging hoort een label te hebben waarop je de ingrediënten kunt vinden. Check of er geen schadelijke stoffen inzitten, bijvoorbeeld door het lijstje hierboven te gebruiken.

Tip 2. Ga naar een gespecialiseerde winkel

Koop jij je verzorgingsproducten gewoon bij de drogisterij? In natuurvoedingswinkels of ecologische winkels vind je veel meer natuurlijke producten voor je haar. I n deze winkels is de kans kleiner dat je schadelijke haarverzorgingsproducten koopt.

Tip 3. Bekijk online reviews

Twijfel je over een product? Ga dan gewoon eens googelen! Er zijn meer dan genoeg websites te vinden met uitgebreide reviews over natuurlijke verzorgingsproducten.

Natuurlijke oplossingen voor veel voorkomende haarproblemen

Vrouw lang haar haarproblemen pluizend glad

Iedereen heeft wel een probleem met zijn haar. Het is te droog, te vet, beschadigd of het heeft geen volume. Voor al deze problemen zijn er natuurlijke oplossingen te vinden, dus geen zorgen!

Grijs haar

Grijs haar kan door allerlei dingen veroorzaakt worden: ouderdom, genen, maar ook een tekort aan bepaalde vitamines. Je kunt grijs haar dus voorkomen door de juiste vitamines in te nemen. Zorg dat je meer vitamine B12, koper, proteïne en jodium binnenkrijgt.

Weinig volume

Je haar heeft meestal te weinig volume door de chemische stoffen in je haarverzorging. Deze kunnen zich namelijk opstapelen, waardoor je haar slap en zwaar wordt. Gebruik alleen nog maar natuurlijke verzorgingsproducten en je zult zien dat je haar er weer levendig uitziet.

Droog en breekbaar haar

Föhnen, je haar stijlen, haarverf en veel zonlicht kan je haar allemaal uitdrogen. Je kunt je haar weer gezonder en mooier maken door oliën te gebruiken. Olijfolie en kokosolie zijn bijvoorbeeld uitstekende haarmaskers wanneer je droog haar hebt.

Gespleten punten

Beschadigd haar kan openbarsten, waardoor je last krijgt van gespleten punten. Je kunt ze voorkomen door chemische producten te vermijden en veel natuurlijke oliën te gebruiken. Zorg er ook voor dat je je haar iedere acht tot tien weken laat bijknippen.

Schilferige hoofdhuid

Een schilferige hoofdhuid is niet hetzelfde als roos. Dit probleem wordt namelijk veroorzaakt door een verstoring in de ph balans van je huid. Je lost het gemakkelijk op door je hoofdhuid in te smeren met appelazijn.

Dof haar

Gezond haar heeft een mooie glans en straalt, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Dof haar is meestal beschadigd en zit vol met oude haarverzorging die zich heeft opgehoopt. Verzorg je haar met een natuurlijke conditioner, zoals banaan en avocado, en je bent zo van het probleem af.

Futloos haar

Hangt je haar levenloos rondom je gezicht en krijg je er maar geen volume in? Was je haar dan eens met bier. De gist in het bier zorgt ervoor dat je haar wat meer energie krijgt en soepel valt.

Pluizig haar

Meestal krijg je pluizig haar wanneer je haar erg droog of beschadigd is. Het is dan belangrijk om de natuurlijke oliën weer te herstellen en om vocht vast te houden. Maak een maskertje van mayonaise en avocado om je pluizige haar te temmen.

Beschadigd haar door chloor

Wie veel tijd doorbrengt in het zwembad, zal merken dat zijn haar droog en beschadigd aanvoelt. Je kunt dit probleem beter voorkomen dan genezen. Zwem dus altijd met een badmuts op of smeer je haar vooraf en achteraf in met een beetje olijfolie.

Een verbrande hoofdhuid

Is je hoofdhuid verbrand nadat je net iets te lang in de zon hebt gezeten? Was je haar dan alleen maar met koud of lauw water. Hydrateer je hoofdhuid door deze in te smeren met kokosolie.

Dunner wordend haar

Dunner wordend haar is voor veel mannen en vrouwen een probleem wanneer ze ouder worden. Je kunt er niet heel veel aan doen, maar een gezonde levensstijl houdt je haar wel langer gezond. Gebruik daarnaast een natuurlijke shampoo met biotine, een stof die je huid, haar en nagels sterk houdt.

Haarverlies

Haarverlies komt ontzettend veel voor bij oudere mensen, maar het kan ook door hormonen komen. Gebruik daarom alleen natuurlijke haarverzorging en eet gezond. Dit zijn de beste manieren om je hormonen in balans te houden.

Tips en tricks voor gezond haar

Haar fohnen borstelen haarverf haar olie wassen

Wil jij ervoor zorgen dat je haar zo gezond mogelijk is? Dan komen deze tips en tricks goed van pas. Houd je aan deze regels en je haar ziet er op natuurlijke wijze stralend uit.

Tip 1. Eet gezond

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor ons hele lichaam, dus ook voor ons haar. Het is vooral belangrijk dat je veel water drinkt en genoeg vitamines binnenkrijgt. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal goed voor je haar:

  • Levertraan
  • Vlees
  • Eieren
  • Peulvruchten
  • Bladgroenten
  • Wortels

Welk eten kun je beter vermijden?

Er zijn ook bepaalde soorten eten die je het beste over kunt slaan. Deze zijn slecht voor je haar, maar ook slecht voor de rest van je lichaam.

  • Suiker
  • Snelle koolhydraten
  • Vissoorten met veel kwik

Tip 2. Vermijd hitte

Ga je het liefste elke dag aan de slag met je föhn en stijltang? Deze kan je beter alleen voor speciale gelegenheden gebruiken. De hoge hitte zorgt er namelijk voor dat je haar snel uitdroogt. Wil je ze toch gebruiken gebruik dan vooraf een olie om je haar te beschermen.

Tip 3. Was je haar minder

Wanneer je je haar iedere dag wast, verwijder je elke dag belangrijke oliën. Het is daarom beter om je haar af en toe te wassen, bijvoorbeeld iedere drie tot vier dagen.

Tip 4. Kam je haar niet als het nat is

Nat haar is veel elastischer dan droog haar. Hierdoor breekt het veel sneller wanneer je het kamt. Wacht dus tot je haar helemaal droog is voordat je je borstel pakt.

Tip 5. Was je haar met koud of lauw water

Er is natuurlijk niks fijner dan een lekker warme douche, maar het hete water is heel slecht voor je huid en haar. Heet water zorgt namelijk voor gespleten punten en uitgedroogd haar. Je kunt je haar dus beter wassen met lauw of koud water.

Tip 6. Verf je haar met natuurlijke haarverf

Gebruik alleen ingrediënten die uit de natuur komen om je haar te verven. Dat betekent dat je chemische stoffen zoals bleek en ammoniak links laat liggen.

Tip 7. Voed je haar met natuurlijke oliën

Avocado, arganolie, olijfolie, boter en kokosolie zijn allemaal ontzettend goed voor je haardos. Maak regelmatig een natuurlijk maskertje om je haar intensief te voeden.

Arganolie, ultieme natuurlijke verzorging voor je haar!

Vrouw glimlacht lang glanzend haar arganolie

Ben je op zoek naar een product dat allerlei haarproblemen oplost? Dan moet je eens overwegen om arganolie te gebruiken. Dit is een natuurlijke olie die allerlei goede effecten heeft op je haar.

Wat is arganolie?

Arganolie komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt uit de vruchten van de arganboom gehaald. Deze olie wordt niet bewerkt en is dus helemaal natuurlijk.

Welke problemen kan het voorkomen?

Arganolie bevat verschillende goede stoffen voor je haar, zoals vetzuren en vitamine E. Deze stoffen kunnen allerlei problemen met je haar voorkomen, zoals:

  • Uitgedroogd haar
  • Pluizend haar
  • Breekbaar haar
  • Droge hoofdhuid

Droog haar heeft vooral veel vocht en olie nodig. Zachte arganolie is dus perfect wanneer je merkt dat je haar erg droog aanvoelt.

Een pluizige haardos is meestal droog en beschadigd. Daarom kan je je haar het beste behandelen met vet, want vet zorgt ervoor dat vocht binnengehouden wordt. Bovendien verzacht de olie je haar, waardoor je minder last hebt van pluis.

De vitamine E in arganolie zorgt ervoor dat je haarcellen sterker en gezonder worden. Dit sterke haar breekt veel minder snel af, waardoor je gemakkelijker een lange haardos kunt laten groeien.

Je herkent een droge hoofdhuid meestal aan een jeukerig gevoel en schilfertjes. Deze huid heeft vocht en olie nodig om gezond te blijven. Breng regelmatig een beetje arganolie aan en je hebt binnen de kortste keren weer een gezonde hoofdhuid.

Wil je meer lezen over wat arganolie is en waar je de olie allemaal voor kunt gebruiken? Lees dan ons artikel: Wat is arganolie?

Natuurlijke haarverzorging: alles op een rijtje

Er is niks beter voor je haar dan volledig natuurlijke verzorgingsproducten. Deze producten geven je haar echt wat het nodig heeft en zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Natuurlijke ingrediënten zijn ontzettend krachtig en kunnen je haar:

  • Hydrateren
  • Verzorgen
  • Herstellen
  • Laten glanzen
  • Meer volume geven
  • Zachter maken
  • Gezond houden
  • Sneller laten groeien

De meest bekende haarproblemen kunnen voorkomen worden wanneer je natuurlijke haarverzorging gebruikt. Je mag de kracht van de natuur dus nooit onderschatten!

Sommige ingrediënten vind je gewoon in je keuken, maar je kunt ook speciale natuurlijke verzorgingsproducten kopen. Wat je ook kiest: je haar zal je dankbaar zijn.

Heb jij een natuurlijk ingrediënt gevonden dat perfect is voor je haar? Laat het ons dan weten!