De Complete Gids over het omgaan met een Vette Huid

Ga goed om met je vette huid

In de pubertijd hebben veel mensen last van een vette en onzuivere huid. Je hoopt dat die ‘jeugd’puistjes vanzelf voorbij gaan, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben.

Het omgaan met een vette huid als volwassene wordt een hele nieuwe uitdaging want hoe zorg je ervoor dat je je vettige huid te lijf gaat en tegelijkertijd de eerste tekenen van huidveroudering probeert te voorkomen?

In deze complete gids hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om goed om te gaan met jouw vette huid.

Wat zijn de kenmerken van een vette huid?

Kenmerken vette huid gezicht half vrouw

We kunnen ons allemaal wel wat voorstellen bij een vette huid. Dit huidtype voelt vettig aan, ziet er glimmend uit en als je je neus tegen het raam houdt, laat je vetvlekken achter.

Toch is een vette huid meer dan dat. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een vette huid:

Zichtbaar grotere poriën

De talgklieren van een vette huid zijn extra actief. Dat talg moet er uit en dat zie je terug in vergrootte poriën.

Deze vergrootte poriën zijn de kern van het probleem. Omdat ze groot zijn, kunnen er gemakkelijk vuil en bacteriën in terecht komen, die zorgen voor vervelende puistjes.

Daarnaast produceren deze poriën dus meer talg dan nodig, dat talg is wat maakt dat je huid er vet uitziet en ook zo aanvoelt.

Glimmende huid

Een vette huid maakt teveel talg aan en gaat daardoor glimmen. Maar wist je dat veel mensen die denken een vette huid te hebben, in werkelijkheid een gemengde huid hebben?

Een gemengde huid glimt alleen in de T-zone (voorhoofd, neus en kin), terwijl een ‘echt’ vette huid over het hele gezicht glimt.

Je kunt dit testen door op een vrije dag ’s ochtends eerst goed je gezicht te wassen en te reinigen, maar daarna geen dagcrème of make-up op te doen. Als je na een paar uur in de spiegel kijkt, welke delen van je gezicht glimmen er dan?

Alleen je voorhoofd en neus, maar niet je wangen? Dan heb je een gemengde huid.

Snel last van acne

Jouw overactieve talgklieren raken gemakkelijk verstopt en omdat ze vergroot zijn, is de kans ook groot dat er bacteriën in terechtkomen. Hierdoor heb je helaas met een vette huid snel last van puistjes en onzuiverheden. Dit geldt overigens niet alleen voor je gezicht, maar voor je hele lijf, helaas.

Wat zijn de oorzaken van een vette huid?

Oorzaken vette huid

Een vette huid ontstaat doordat je talgklieren overactief zijn. Talg is essentieel voor een gezonde huid, maar te veel talg maakt je huid vet en glimmend. Hormonen hebben de grootste invloed op je talgproductie, maar er zijn nog veel meer factoren die bijdragen aan een vette huid.

Wat je eet

Het eten van voedsel hoog in (slechte) vetten en suiker kan zorgen voor onzuiverheden en ontstekingen in je huid. Enkele simpele aanpassingen in je dieet kunnen een groot effect hebben. Zorg in ieder geval dat je genoeg groente en fruit eet!

Genen

Je kunt helaas gewoon de pech hebben erfelijk belast te zijn met het een vette huid.

Schoonheidsproducten

Het kiezen van de juiste schoonheidsproducten is met een vette huid best lastig. Producten die huid vetter maken, zoals veel anti-agingcrèmes doen, zullen je probleem versterken. Echter, producten die je huid alleen maar uitdrogen doen dat ook. Je huid gaat namelijk in reactie daarop extra talg produceren.

Omgeving

Naarmate het kwik stijgt, gaan je talgklieren harder werken. Aan dit soort omgevingsfactoren kun je niets doen, maar als je je hier van bewust bent kun je wel extra goed op je verzorging letten.

Stress

Bij stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol triggert je talgklieren extra hard te gaan werken en maakt daardoor een vette huid nog vetter.

Hormonen

Dat ben je natuurlijk vanaf je pubertijd gewend geweest; hormonen hebben een enorme invloed op je huid. Ook op latere leeftijd blijven die hormonen een rol spelen. In het specifiek wanneer je in de menopauze terecht komt.

Je oestrogeen- en progesteronlevels (vrouwelijke hormonen) dalen dan, terwijl het testosteron in je bloed juist toeneemt. Hierdoor gaat je huid meer talg produceren.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt kan het zijn dat die je hormoonhuishouding beïnvloeden en daarmee ook effect hebben op je huid.

Leeftijd

Je hormoonlevens veranderen door de jaren heen en je zult merken dat elke verandering invloed heeft op je huid. Het goede nieuws is dat over het algemeen je huid droger wordt naarmate je ouder wordt!

Een vette huid kan op elke leeftijd voorkomen

Het hebben van een vette huid is een uitdaging voor vrouwen van elke leeftijd en het is belangrijk met je leeftijd rekening te houden in het zoeken naar de juiste oplossing.

Als je tussen de 20 en de 30 bent, ben je vooral bezig met het direct oplossen van je huidproblemen. Je hoeft op deze leeftijd nog geen rekening te houden met anti-aging.

Als je tussen de 40 en de 50 bent, begin je wel te kijken naar anti-agingproducten en moet je extra goed opletten hoe je dat juist combineert met je vette huid. De meeste anti-agingcrèmes zijn namelijk gericht op een droge huid.

Als je niet op let maken ze jouw huid alleen maar extra vet en glimmend.

Normaal gesproken wordt je huid droger over de jaren, als je tussen de 60 en 70 bent en nog steeds een vette huid hebt is het zaak goed op te letten.

Je huidproblemen hebben dan niet meer met hormonen te maken en het kan een aanwijzing zijn dat er iets anders niet goed gaat in je lijf. Acne op latere leeftijd moet daarom altijd serieus bekeken worden.

Wat is de beste huidverzorging voor een vette huid?

Alle vrouwen met een vette huid zullen herkennen dat het goed zorgen voor jouw huidtype een enorme uitdaging is!

Je bent bij elke crème alleen maar bang dat het je poriën verstopt en bij elke olie dat je huid alleen maar vetter wordt. Niets is minder waar! Juist jouw huid heeft behoefte aan goede verzorgende oliën en beschermende crèmes.

Hoe je dit stap voor stap het beste kunt aanpakken, zodat je huid juist tot rust komt, dat lees je hier.

Stap 1: Reinig twee keer per dag

Een vette huid moet je zo goed mogelijk schoon houden, zo zorg je dat je huid er niet vet en glimmend uitziet, maar ook voorkom je hiermee dat er bacteriën in je huid komen die ontstekingen veroorzaken.

Kies voor een milde cleanser, met een neutrale pH-waarde en beheers jezelf door niet vaker dan twee keer per dag deze te gebruiken.

De cleanser moet enkel je huid van overtollig talg en vuil ontdoen, een gezonde hoeveelheid talg moet achterblijven om je huid te beschermen en soepel te houden.

Stap 2: Gebruik een toner

Kies een toner met ontstekingsremmende werking. Rozenwater is een hele goede, natuurlijke optie. Wil je meer weten over rozenwater en waar je het nog meer voor kunt gebruiken? In het volgende artikel kun je alles leren over de voordelen en toepassingen van rozenwater.

Stap 3: Moisturize!

Dit is een stap waar de meesten van ons met een vette huid ontzettend huiverig voor zijn! Ik hoor jullie denken: “Ik ga geen dikke, voedende crème of olie op mijn gezicht smeren! Dan krijg ik gegarandeerd nog meer onzuiverheden!”

Maar ook jouw huid heeft een moisturizer nodig, om je huid te voeden en te beschermen. Een goede voedende olie, zoals arganolie, doet juist voor de vette huid wonderen.

Als jij je huid namelijk alleen maar uitdroogt en ontdoet van zijn eigen essentiële vetten, dan gaat je huid in reactie juist meer talg produceren. Het gebruik van een natuurlijke olie zoals arganolie, kalmeert je talgklieren juist.

Dit zijn de voordelen van arganolie, specifiek voor de vette huid:

 • Je huid gaat minder talg produceren, doordat het goed gevoed wordt door de olie.
 • Arganolie werkt ontstekingsremmend, dus minder kans op puistjes!
 • De olie is 100% natuurlijk, is irriteert je huid niet.
 • Door de hoge dosis anti-oxidanten in arganolie helpt het je huid bij het herstellen van acne-littekens.
 • De anti-oxidanten maken dat arganolie ook als anti-agingserum gebruikt kan worden, twee vliegen in één klap dus!

Stap 4: Gebruik een goede zonnebrandcrème

Nog eentje die vrouwen met een vette huid liever overslaan. Zonnebrandcrèmes zijn namelijk vaak vet en verstoppen je poriën. Het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon is voor iedereen belangrijk. Het is daarom zaak een goede crème te vinden die past bij jouw huid.

Stap 5: Verwijder ’s avonds al je make-up

Dit klinkt heel logisch om te doen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf er af en toe op betrap hier helemaal niet genoeg tijd voor te nemen.

Het is voor iedereen belangrijk make-up zorgvuldig te verwijderen, maar nog net iets meer als je een vette huid hebt. Achtergebleven make-up resten kunnen je poriën verstoppen en zorgen voor vervelende puistjes.

Als je je make-up direct verwijdert zodra je thuis komt en de deur niet meer uit hoeft, dan hoef je dat niet meer te doen zodra je eigenlijk wilt gaan slapen.

Stap 6: Scrubben en maskers

Scrub altijd met een milde en fijne scrub, zo verwijder je dode huidcellen, maar beschadig je je huid niet.

Scrub zeker niet te vaak, want een vette huid is vaak ook een gevoelige die heftig kan reageren op irritaties. Gebruik daarnaast een paar keer per week, na het reinigen, een masker.

Met een goed masker kun je heel gericht specifieke huidproblemen aanpakken. Omdat een masker ongeveer 15 minuten op je gezicht blijft zitten, kan het bijvoorbeeld het vuil en talg wat dieper in je huid zit er uit halen.

100% ghassoul klei kun je perfect als masker gebruiken. De klei is helemaal natuurlijk en heel krachtig. Laat de klei ongeveer 15 minuten op je huid opdrogen. In die tijd trekt ghassoul klei vuil en onzuiverheden uit je huid.

Hoe zorg je dat make-up mooi blijft zitten op een vette huid?

Make up tips vette huid vrouw poederkwast

Bij een vette huid horen helaas ook vaak onzuiverheden die je liever onder een laagje make-up wilt verbergen. Om te zorgen dat je make-up je problemen niet vergroot, je make-up niet halverwege de dag al weggevaagd is en jij er niet uitziet alsof je met een plamuurmes je make-up hebt aangebracht, is dit waar je op moet letten tijdens je make-uproutine:

Stap 1: Gebruik een primer

Gebruik altijd een primer onder je foundation, zodat je make-up langer blijft zitten. Een paar druppels arganolie zijn hier perfect voor.

Stap 2: Gebruik een speciale primer voor je ogen

Je oogschaduw zo aanbrengen dat het de hele dag mooi blijft zitten, is een grote uitdaging met een vette huid. Grote kans dat als je halverwege de dag in de spiegel kijkt, je oogschaduw helemaal weg is bij je arcadeboog. Gebruik daarom een primer speciaal voor je oogleden om de perfecte basis te creëren.

Stap 3: Gebruik de juiste foundation

Kies als je een vette huid hebt voor een foundation met een matte finish. Let er ook op dat je foundation je poriën niet verstopt.

Stap 4: Gebruik poeder op de goede manier

Fixeer je foundation met een poeder zodat het langer blijft zitten, maar let op, gebruik niet te veel. Te veel poeder kan ervoor zorgen dat je talgklieren extra olie gaan produceren.

Focus je met poeder vooral op de gebieden die het meest glimmen, zoals je kin en je voorhoofd.

Stap 5: Vloeipapier

Zoek in de drogist naar vloeipapier speciaal voor je huid. Deze doekjes absorberen het vet op je gezicht en zorgen dat je gedurende dag je glim onder controle kunt houden.

Bescherm je huid met de juiste zonnebrandcrème

bescherm vette huid tegen zon UV bescherming zonnebrandcreme zonnebrand vrouw zonnehoed

Hoe gek we allemaal op zijn op die heerlijke zon, diep van binnen weten we ook allemaal dat we ermee op moeten passen.

Te veel tijd in de zon kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering en is schadelijk voor je huid. Juist in je gezicht is daarom een goede zonnebrandcrème essentieel. Een ‘normale’ zonnebrandcrème is echter vaak erg dik en maakt een vette huid nog glimmender.

Zo kies je de juiste zonnebrandcrème voor een vette huid

Zoek naar een zonnebrandcrème die:

 • Zowel tegen UVA als UVB beschermt.
 • Titanium dioxide en micro zinkoxide bevat. Dit zijn de perfecte zonbeschermers die je poriën niet verstoppen.
 • Niet te veel olie bevat en het liefst op waterbasis is.
 • Kalmerende ingrediënten, zoals kamille, aloë vera of groene thee extract, bevat.
 • Zo min mogelijk poespas heeft, dus zonder parfum of conserveringsmiddelen.
 • Anti-oxidanten bevat, zoals vitamine E. Deze helpen je huid te beschermen en herstellen van (zonne)schade.
 • Hyaluronzuur bevat. Hyaluronzuur hydrateert de huid en helpt acne te voorkomen.

Zo gebruik je zonnebrandcrème

Het klinkt zo logisch, ‘breng je zonnebrandcrème altijd goed aan’. Toch zijn er meer dingen waar je op moet letten dan je denkt. Dit is hoe je te werk gaat als je je crème aanbrengt:

 • Check eerst de houdbaarheidsdatum van je flesje, want zonnebrandcrème over de datum doet zijn werk niet meer.
 • Wees niet zuinig met de hoeveelheid die je gebruikt.
 • Breng zonnebrandcrème minimaal een half uur voordat je de zon ingaat aan.
 • Breng na 2 uur een nieuwe laag aan.
 • Smeer jezelf direct opnieuw in nadat je gezwommen hebt, veel gezweet hebt of met een handdoek of kleding je crème afgeveegd hebt.
 • Let op, anti-insectenspray vermindert de werking van zonnebrandcrème. Kies daarom voor een zonnebrandcrème met een extra hoge beschermingsfactor als je beide gebruikt.

Toch verbrand? Help je huid dan zo goed mogelijk met het herstelproces door een voedende aftersun te gebruiken.

Arganolie is daar uitermate geschikt voor. De olie is rijk aan anti-oxidanten en helpt daardoor de huid te herstellen van de schade die de zon heeft gedaan.

Als je verbrand bent, is je huid ook uitgedroogd, arganolie voed je huid en zorgt dat deze er snel weer gezond uit gaat zien.

Wat moet je wel en niet eten als je een vette huid hebt?

Wat je eet heeft grote invloed op je huid. Met gezonde etenswaren kun je je lichaam van binnen uit reinigen. Hieronder hebben we de 5 beste en 5 slechtste etenswaren voor je uitgezocht. Zo weet je wat je wat je moet eten, maar ook wat je moet vermijden.

Let er daarnaast altijd op voldoende water te drinken, dat helpt je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen en maakt dat je er gezond en stralend uitziet.

De 5 beste etenswaren voor je huid

1. Bananen

Bananen zijn rijk aan fosfaat, kalium en vitamine E, allemaal stofjes die bijdragen aan een gezonde, stralende huid.

2. Komkommers

Komkommers bestaan voor 90% uit water en hebben daarnaast een ontstekingsremmende werking.

3. Noten

Noten zijn rijk aan vitamine E, een krachtige anti-oxidant die helpt je huid te herstellen.

4. Groene bladgroentes

Groene bladgroentes, zoals boerenkool en spinazie, zijn rijk aan vitamine A, C, E en K. Daarmee herstellen ze de huid, voorkomen ze ontstekingen en verbeteren ze de bloedcirculatie.

5. Vezelrijke producten

Het eten van genoeg vezels zorgt dat je lichaam je eten goed kan verteren en afvalstoffen gemakkelijker kan afvoeren. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkoren graanproducten en groentes.

De 5 slechtste etenswaren voor je huid

Goede slechte voedingsmiddelen vette huid

1. Toegevoegde suikers

Het eten van te veel suikers verstoort je insulinebalans waardoor ontstekingen ontstaan.

2. Verzadigde vetten

Producten rijk in verzadigde vetten zijn belastend voor je lever, het duurt lang voor je lichaam om ze te verwerken en in die tijd ontstaan vervelende afvalstoffen.

3. Witte graanproducten

Kies altijd voor volkoren graanproducten, want witte graanproducten zorgen dat je lichaam extra talg gaat produceren.

4. Rood vlees

De vetten in dit vlees verhogen je cholesterol en de overtollige vetten die in je bloedbaan terechtkomen maken je huid ook vetter.

5. Gekruid eten

Gekruid eten is lastig voor je lichaam om te verteren, bij dit proces ontstaan afvalstoffen die voor irritaties in je huid kunnen zorgen.

De slimste do’s en don’t als je een vette huid hebt

Je weet ondertussen wat beter wat een vette huid precies inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen. Tot slot hebben we hier nog een aantal simpele do’s en don’t die het leven met een vette huid een stuk makkelijker gaan maken voor je!

Do’s

1. Was je gezicht ’s ochtends en ’s avonds

Niet vaker dan dat!

2. Gebruik altijd zonnebrandcrème

Een huid die beschadigd is door de zon gaat overcompenseren en extra talg produceren.

3. Gebruik goede make-up

Zodat je poriën niet extra verstopt raken.

4. Reinig je make-upkwasten regelmatig

Je make-upkwasten zitten namelijk vol met bacteriën die jouw onzuivere huid alleen maar erger maken.

Don’t’s

1. Sla de moisturizer niet over

Ook een vette huid moet goed verzorgd worden.

2. Zit niet aan je gezicht

Aan je vingers zitten veel bacteriën die de kans op puistjes vergroten.

3. Slaap niet op een vies kussen

Vervang je kussen regelmatig, zodat je niet 8 uur lang met je gezicht in onnodig vuil ligt.

4. Gebruik niet allerlei behandelingen tegen acne door elkaar

Acnebehandelingen zijn heel heftig voor je huid, vaak maak je er meer kapot mee dan je lief is. Daarnaast weet je, als je verschillende behandelingen door elkaar gebruikt, niet welke er uiteindelijk werkt.

5. Vermijd producten op alcoholbasis

Deze drogen je huid onnodig veel uit.Het hebben van een vette huid is zeker een uitdaging, maar het heeft ook voordelen. Mensen met een droge huid zijn jaloers op hoe goed jouw huid talg produceert, talg beschermt namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zorgt dat je veel minder last hebt van rimpels en fijne lijntjes!

Wat zijn volgens jouw de grootste voordelen van een vette huid? En wat is jouw gouden tip als je soms toch last hebt van dit huidtype? Laat het ons weten!