Zelf Natuurlijke Shampoo Maken? Lees hier Alles Wat je Wilt Weten [DIY].

haar natuurlijke shampoo ingredienten bloemen

Veel shampoos uit de winkel bevatten schadelijke chemicaliën die ervoor zorgen dat je haar beschadigd raakt. Daarom kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke shampoos

Talloze merken maken tegenwoordig natuurlijke shampoo’s. Hierdoor kan het lastig kan zijn om de perfecte natuurlijke shampoo voor jouw haar te vinden.

In dit artikel lees je alles over natuurlijke shampoos en helpen wij je met het vinden van de beste shampoo voor jouw haartype. Ook vertellen wij je hoe je zelf natuurlijke shampoo kunt maken.

Wil jij je haar dus het beste uit de natuur geven? Lees dan verder om te zien welke voordelen natuurlijke shampoo voor jouw haar heeft!

Wat is natuurlijke shampoo?

Het zal je waarschijnlijk niks verbazen dat natuurlijke shampoo vooral natuurlijke ingrediënten bevat. Maar wat betekent het woord “natuurlijk” eigenlijk?

Als een stof in een zo puur mogelijke vorm terugkomt in een shampoo wordt dit een natuurlijk ingrediënt genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een plantenextract of een bepaalde olie.

De ingrediënten worden zo min mogelijk bewerkt en worden gewonnen uit duurzame bronnen. Een echte natuurlijke shampoo moet minstens 50% natuurlijke bestanddelen bevatten. Maar er zijn ook 100% natuurlijke varianten.

Vooral planten zijn een belangrijke basis voor natuurlijke shampoos. Maar ook fruit en bepaalde grondstoffen vind je hierin terug

wat is natuurlijke shampoo

Het belangrijkste van een natuurlijke shampoo is dat er geen chemicaliën worden gebruikt. Dit zijn ingrediënten die door mensen bewerkt worden en die je niet in de natuur tegenkomt.

Veel chemicaliën hebben vervelende bijwerkingen voor je haar. Zo worden er sulfaten gebruikt om shampoo op te laten schuimen, maar deze stofjes kunnen je haar ook uitdrogen. Bij natuurlijke shampoos worden deze chemicaliën vervangen door natuurlijke bestanddelen die hetzelfde doel bereiken.

De populariteit van natuurlijke shampoos is door de jaren heen flink toegenomen. Dat komt doordat steeds meer mensen bewust zijn van de stoffen waaraan ze hun lichaam blootstellen.

Veel mensen vinden natuurlijke shampoos fijner omdat ze goed zijn voor hun lichaam. Maar ook omdat deze shampoos duurzame kwaliteiten hebben. De natuurlijke ingrediënten in deze shampoos zijn meestal helemaal biologisch afbreekbaar. Dit kun je niet zeggen over de chemicaliën die je in een normale shampoo vindt.

Hoe vind je de juiste natuurlijke shampoo?

Sommige shampoos worden aangeprijsd met slogans zoals “met natuurlijke ingrediënten” of “natuurlijke verzorging voor je haar!”. Dit wil helaas niet direct zeggen dat deze shampoos helemaal natuurlijk zijn.

Veel producenten gebruiken namelijk één of twee natuurlijke ingrediënten om de shampoo vervolgens natuurlijk te noemen. Ondertussen zitten er wel verschillende chemicaliën in de shampoo die zeker niet natuurlijk zijn.

Hoe weet je dan zeker dat de shampoo die je gebruikt echt natuurlijk is? Dat doe je door het label te controleren. Op de ingrediëntenlijst zie je namelijk precies welke stofjes er in de shampoo verwerkt zijn.

Veel voorkomende chemische stofjes zijn sulfaten. Deze worden onder andere “ammonium lauryl sulfate”, “ammonium laureth sulfate” en “sodium lauryl sulfate” genoemd. Voor het conserveren van shampoos worden ook synthetische stoffen gebruikt: parabenen.

Deze parabenen vind je bijvoorbeeld terug onder de namen “methylparabenen”, “ethylparabenen” en “propylparabenen”.

Deze chemische stofjes moeten in natuurlijke shampoos vervangen worden met puur natuurlijke alternatieven. In iedere natuurlijk shampoo vind je weer andere natuurlijke vervangers. Hiervan zijn “coco betaïne”, “coco glucoside” en “natrium laurol sarcosinaat” de meest voorkomende die uit natuurlijke bronnen worden gehaald.

De ingrediëntenlijst van een shampoo is soms erg uitgebreid. Daarom kan je altijd een aantal onbekende ingrediënten online opzoeken om te zien of jouw shampoo helemaal natuurlijk is.

Het verschil tussen natuurlijke en organische shampoos

Vaak worden natuurlijke en organische shampoos met elkaar verward. Dat is niet gek, want deze twee soorten shampoos hebben wel veel met elkaar te maken.

Natuurlijke en organische shampoos worden allebei van voornamelijk natuurlijke ingrediënten gemaakt. Het grote verschil is dat organische shampoos geen toegevoegde conserveringsmiddelen bevatten.

Bovendien worden de natuurlijke ingrediënten in een organische shampoo op een volledig natuurlijke manier verbouwd. Dat betekent dat de gebruikte planten niet bespoten zijn met pesticiden of andere chemicaliën om de groei te stimuleren.

Organische shampoos zijn dus vanaf de eerste stap puur natuur. Dit aangezien er helemaal geen chemicaliën gebruikt worden om de shampoo te maken.

Je weet nu precies wat een natuurlijke shampoo is en hoe je deze producten kunt herkennen, maar wat zijn nou precies de voordelen van natuurlijke shampoos?

Wat zijn de voordelen van natuurlijke shampoos?

vrouw wast haar shampoo

Het gebruik van natuurlijke shampoos brengt een aantal fijne voordelen met zich mee. Deze shampoos zijn namelijk niet alleen goed voor jou, maar ook voor de wereld om ons heen.

Ze voeden je haar intensief

Het grote voordeel van natuurlijke shampoos is dat ze aan aantal pure ingrediënten bevatten. De ingrediënten krijgen zo alle ruimte om jouw haar te geven wat het nodig heeft. Hierdoor geeft dit type shampoo vaak betere resultaten dan een shampoo met chemische bestanddelen.

Natuurlijke shampoos bevatten alleen maar ingrediënten die goed zijn voor je haar en die je haar gericht kunnen verzorgen. Bovendien verwijdert een natuurlijke shampoo niet alle oliën van je huid en haar. Hierdoor blijft je haar gezonder en stralender.

De shampoo is veilig voor je huid

Sommige chemische bestanddelen in shampoos kunnen vrij hard zijn voor je hoofdhuid. Ze strippen de natuurlijke oliën van je huid, waardoor de hoofdhuid droog en rood achterblijft. Vooral mensen met een erg gevoelige huid kunnen beter kiezen voor natuurlijk product. Deze zijn mild en beschadigen je huid niet.

Ze zijn goed voor het milieu

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Daarom is het belangrijk om verzorgingsproducten te gebruiken zonder chemische bestanddelen.

De chemicaliën in normale shampoos worden namelijk weggespoeld en belanden vervolgens in ons water. Ze kunnen niet natuurlijk worden afgebroken, waardoor we de aarde langzaam maar zeker vervuilen.

Natuurlijke shampoos worden gemaakt van biologisch afbreekbare ingrediënten. Door deze shampoos te gebruiken, zorg je dus goed voor de aarde.

Ze irriteren niet

Heb je wel eens last van een jeukerig gevoel op je hoofdhuid? Dat kan komen door de irriterende bestanddelen die in je shampoo te vinden zijn. Zo vind je in veel shampoos siliconen terug. Deze kunnen niet worden weggespoeld met water, waardoor de siliconen zich ophopen op je hoofdhuid en je huid irriteren.

Bij natuurlijke shampoos gebeurt dit niet, aangezien deze shampoos geen stofjes bevatten die je huid op deze manier irriteren. Alle bestanddelen spoelen bovendien makkelijk weg.

Ze zijn beter voor je gezondheid

Je denkt er misschien niet altijd over na, maar je lichaam kan vrijwel alles opnemen. Dat geldt dus ook voor de schadelijke stoffen in normale shampoos.

Alle ingrediënten in een shampoo kunnen via je hoofdhuid in je lichaam terecht komen. Daarom kiezen veel mensen voor natuurlijke shampoos. Deze bevatten enkel ingrediënten die niet schadelijk zijn voor je lichaam.

Niet iedere natuurlijke shampoo is hetzelfde. Er zijn namelijk talloze verschillende soorten die geschikt zijn voor speciale haartypen.

Wil jij weten welke natuurlijke shampoo goed is voor jouw haartype? Lees dan verder.

Natuurlijke shampoos zelf maken DIY

Iedereen wil weer iets anders uit een shampoo halen. Geen enkele haardos is namelijk hetzelfde, waardoor je op zoek bent naar verzorging die precies goed is voor jou.

Het is niet moeilijk om een passende natuurlijke shampoo te vinden voor jouw haartype. Sterker nog: je kunt gemakkelijk een DIY shampoo maken die jouw haar precies geeft wat het nodig heeft.

DIY shampoo voor krullend en pluizend haar

 • 2 eetlepels aloë vera gel
 • 120 milliliter gefilterd water
 • 1 eetlepel amandelolie
 • 5 tot 8 druppels etherische olie in je favoriete geur

Mix het water eerst met de aloë vera gel. Vervolgens kan je de rest van de ingrediënten erbij doen en de shampoo opbergen in een glazen potje.

Een bos krullen ziet er ontzettend mooi uit, maar vaak hebben krullenbollen ook last van pluizend haar. Dat komt door de natuurlijke droge textuur die dit haartype heeft. Voor mensen met krullend en pluizend haar is het daarom belangrijk om de hoeveelheid olie en vocht in het haar in balans te houden.

Aloë vera is een plant die bekendstaat om zijn vochtinbrengende kwaliteiten. De gel in deze shampoo zorgt er dus voor dat je haar meer vocht vast kan houden, wat pluis voorkomt.

Wil je meer lezen over wat aloë vera precies is en wat het voor je haar kan betekenen? Lees dan ook ons artikel: De Geweldige Voordelen van Aloë Vera voor het Haar!

Amandelolie bevat juist weer veel goede vetten die je haar soepel en zacht maken. De etherische olie zorgt voor een geur waar je blij van wordt.

DIY shampoo voor droog en beschadigd haar

 • 60 milliliter vloeibare castille zeep
 • 60 milliliter gefilterd water
 • 1 eetlepel natuurlijke glycerine
 • 60 milliliter aloë vera gel
 • 1/2 theelepel vitamine E olie
 • 7 druppels lavendelolie
 • 7 druppels geraniumolie

Meng het water, de aloë vera gel, glycerine en vitamine E olie in een kom, eventueel met een blender. Meng dit vervolgens met de castille zeep en de druppels olie tot het een mooi geheel vormt.

Je haar kan beschadigd raken door allerlei verschillende oorzaken. Invloeden van buitenaf zoals de zon zijn schadelijk, maar ook het gebruik van veel stylingproducten en hitte is slecht voor je haar.

Wanneer je haar beschadigd is, heeft het een tekort aan twee belangrijke stoffen: olie en vitaminen. Daarom moet je een shampoo gebruiken die het haar weer helemaal in balans brengt.

Vitamine E zorgt ervoor dat je haar zichzelf beter kan herstellen, aangezien de celvernieuwing wordt gestimuleerd. De aloë vera zorgt voor een hydratatieboost.

Vloeibare castille zeep zorgt ervoor dat je haar goed wordt gereinigd, maar dan wel op een ontzettend milde manier. Glycerine is dan juist weer een middeltje waarmee je haar meer vocht vast kan houden.

shampoo stijl haar krullend haar

DIY shampoo voor vet haar

 • 1 eetlepel baking soda
 • 250 milliliter gefilterd water
 • 10 druppels amandelolie
 • 2 druppels lavendelolie of tea tree olie
 • 2 druppels citroensap

Meng eerst de baking soda met het water voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Meng het citroensap als laatste en berg de shampoo op in een luchtdicht potje.

Sommige mensen hebben van nature vettig haar. In dat geval maakt je hoofdhuid te veel talg aan, wat zorgt voor dat vettige gevoel bij de aanzet van je haar.

De meeste shampoos voor vet haar proberen alle aanwezige natuurlijk oliën uit je haar te verwijderen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je hoofdhuid weer meer olie aan gaat maken om het tekort aan te vullen.

Deze natuurlijke DIY shampoo bevat baking soda, wat de pH waarde van je hoofdhuid kan herstellen. Hierdoor wordt ook de olieproductie van je hoofdhuid in balans gebracht.

Het citroensap zorgt ervoor dat het overtollige vet in je haar op een milde wijze wordt verwijderd. De amandelolie zorgt er tegelijkertijd voor dat je haar genoeg gezonde oliën krijgt om soepel en glanzend te blijven.

DIY shampoo tegen roos of andere problemen met de hoofdhuid

 • 250 milliliter ghassoul klei
 • 10 druppels citroengrasolie
 • 10 druppels eucalyptusolie

Meng de klei langzaam met een beetje water tot het een zacht en soepel mengsel wordt. Vervolgens kunnen de twee oliën aan het geheel worden toegevoegd.

Roos kan door verschillende factoren ontstaan. Zo kan het zijn dat je hoofdhuid te droog is, maar irritaties door chemische producten kunnen ook voor roos zorgen.

Het is bij dit probleem belangrijk om milde producten te gebruiken die je haar op een zachte manier verzorgen. Daarom is de Marokkaanse ghassoul klei een goede keuze.

Deze klei balanceert de pH waarde van je hoofdhuid en heeft een ontstekingsremmende kwaliteit. Irritaties door agressieve verzorgingsproducten worden dus effectief bestreden.

De olie van de eucalyptus zorgt ervoor dat je hoofdhuid wordt gekalmeerd, terwijl de citroengras zorgt voor een aangename geur.

DIY Shampoo voor dunner wordend haar

 • 125 milliliter vloeibare castille zeep
 • 2 eetlepels esdoornsiroop
 • 5 tot 10 druppels wortelzaadolie
 • 10 druppels castorolie

Meng alle ingrediënten door elkaar. Deze natuurlijke shampoo bewaar je het best in een glazen container om hem vers te houden.

Haaruitval is een natuurlijk fenomeen wat vooral voorkomt wanneer je ouder wordt. Je haar verliest kracht en kan daardoor sneller af gaan breken. Dat is de reden waarom veel mensen ervaren dat hun haar dunner wordt naarmate ze ouder worden.

Dunner wordend haar kan worden bestreden met de juiste vitaminen en oliën. Wortelzaadolie bevat bijvoorbeeld verschillende krachtige vitaminen die je haar sterk en veerkrachtig maken.

De castorolie zorgt ervoor dat je haar gevoed wordt met goede vetten. Dit laat je haar uiteindelijk meer glanzen en zorgt voor meer stevigheid.

Er zijn duidelijk meer dan genoeg natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor je haar. Arganolie is een van deze krachtige natuurlijke middelen.

Ben je benieuwd naar arganolie en alles wat deze olie voor je haar kan betekenen? Lees dan vooral verder.

Natuurlijke shampoos met arganolie

Er zijn een aantal natuurlijke ingrediënten die wonderen kunnen doen voor je haar. Een van deze wondermiddelen is arganolie.

De olie komt uit Marokko en heeft een aantal krachtige eigenschappen. Dankzij de werkzame stoffen kan arganolie:

 • Dof haar weer laten glanzen.
 • Droog haar hydrateren.
 • Futloos haar nieuwe energie geven.
 • Breekbaar haar steviger en gezonder maken.
 • Pluizend haar soepel en zacht maken.
 • Vet haar verminderen door de talgproductie in balans te brengen.
natuurlijke shampoo ingredienten arganolie

Er zijn verschillende redenen waarom arganolie al deze goede kwaliteiten heeft. De belangrijkste redenen zijn de essentiële vetzuren en goede vitaminen die je in de olie terugvindt.

De vetzuren in de olie zorgen ervoor dat de vochtbalans in je haar op peil wordt gebracht en verbeteren de elasticiteit. Daarnaast wordt het haar hersteld door deze goede vetten, waardoor pluizen en broosheid verleden tijd zijn. Bovendien bevat arganolie vitamine E, wat ervoor zorgt dat de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Beschadigde haren maken dus plaats voor nieuwe, gezondere haren, wat je haardos laat stralen.

Het is dus geen gek idee om je haar regelmatig te verzorgen met arganolie. Een shampoo met deze olie dus helemaal goed wanneer je op zoek bent naar het beste voor je haar.

Ben je op zoek naar een goede shampoo met arganolie? Dan kan je snel en gemakkelijk je eigen puur natuurlijke arganolie shampoo maken.

DIY shampoo met arganolie

 • 125 milliliter gefilterd water
 • 60 milliliter vloeibare castille zeep
 • 1 eetlepel arganolie
 • 5 druppels lavendelolie
 • 7 druppels geraniumolie

Meng het water met de arganolie en etherische oliën. Vervolgens kan je de vloeibare castille zeep aan het mengsel toevoegen.

Je kunt de shampoo ongeveer een maand bewaren in een luchtdicht potje of flesje. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel in één keer maakt.

Bewaar de shampoo op een koele en donkere plek om de goede kwaliteiten van de olie zo lang mogelijk te behouden.

Heb je de shampoo gebruikt? Doe dan nog een beetje pure arganolie door de punten van je haar als een natuurlijke conditioner.

Wil je na het lezen van dit artikel toch nog meer te weten komen over wat arganolie voor je haar kan doen? Lees dan het artikel: Wat is Arganolie?

Wil je graag een goede natuurlijke shampoo in de winkel kopen? Lees dan verder om te zien welke shampoos wij je dan aanraden.

De beste natuurlijke shampoos in de winkel

Natuurlijke shampoos worden steeds populairder, dus het is niet gek dat je deze verzorgingsproducten vaker in de winkel tegenkomt. Maar welke shampoo is nu het beste voor jouw haartype?

Voor vet haar: Dr. Alkaitis Organic Herbal Shampoo

Mensen met vet haar hebben vaak een overschot aan natuurlijke oliën en een te hoge talgproductie. Het is belangrijk dat deze oliën goed worden verwijderd.

De Organic Herbal Shampoo van het merk Dr. Alkaitis is ontzettend goed in het reinigen van je haar, maar doet dit wel op een milde manier. De shampoo is zelfs geschikt voor mensen met gekleurd haar.

Je haar wordt niet beschadigd doordat deze shampoo aloë vera gel bevat. Je blijft dus niet achter met uitgedroogd haar, terwijl het overschot aan oliën wel wordt aangepakt.

Voor droog haar: Yes to Coconut – Ultra Moisture Shampoo

Uitgedroogd haar heeft een groot tekort aan vocht en natuurlijke oliën. Mensen met dit haartype moeten dus op zoek naar een shampoo die intens voedt.

Deze shampoo van het merk Yes To bevat twee verschillende soorten oliën: kokosolie en arganolie. De natuurlijke vetten zorgen ervoor dat je haar meer vocht vast kan houden en houden je haar soepel.

Het grote voordeel van de toegevoegde arganolie is dat dit ingrediënt je haar niet vet maakt. Je haar wordt dus gehydrateerd, maar neemt geen overtollige hoeveelheid olie op.

Voor beschadigd haar: Rahua for Healthy, Lustrous Hair

Er zijn allerlei verschillende redenen waarom je haar beschadigd kan raken. Zo is een dag in de zon al voldoende om je haar uit te drogen en om de elasticiteit te verminderen.

Daarnaast gebruiken we veel hitte op ons haar wanneer we het föhnen, krullen of stijlen. Ook het dragen van strakke elastiekjes kan je haar beschadigen.

Ernstig beschadigd haar heeft een shampoo nodig die het haar diep binnendringt en van binnenuit voedt. Deze shampoo van Rahua doet dat precies.

Het speciale Rahua Elixir zorgt ervoor dat de textuur van je haar zachter wordt, terwijl de veerkracht wordt verbeterd. Het resultaat is haar dat minder pluist en minder snel afbreekt.

vrouw flessen shampoo conditioner

Voor dunner wordend haar: Nature’s Gate Biotin + Bamboo

Des te dunner je haar wordt, des te meer behoefte je hebt aan versteviging en stimulering van haargroei. Daar is deze shampoo van Nature’s Gate een ster in.

De shampoo bevat namelijk veel B5, een vitamine die ervoor zorgt dat je haar sterker en veerkrachtiger wordt. Dit betekent weer dat je haar minder snel afbreekt, waardoor dunner wordend haar effectief bestreden wordt.

Ondertussen is deze shampoo ook helemaal vegan en zit hij boordevol goede natuurlijke ingrediënten. Zo zorgt biotine ervoor dat je haar zijn natuurlijke balans behoudt, doordat iedere haar van binnenuit wordt gevoed.

Voor ieder haartype: Aveda Shampure

Een van de beste allround natuurlijke shampoos is Shampure van Aveda. De shampoo bevat Morikue proteïnen die je haar kunnen verstevigen en verzorgen.

Deze shampoo zit boordevol goede ingrediënten. Zo zijn er verschillende etherische oliën aan de shampoo toegevoegd die de hoofdhuid kalmeren en die voor een heerlijke natuurlijke geur zorgen.

Tegelijkertijd zorgt de shampoo ervoor dat je haar goed gereinigd wordt, maar ook gehydrateerd achterblijft.

Cocamidopropyl Betaine.

Veel shampoo’s, waaronder helaas ook een aantal natuurlijke shampoo’s bevatten het stofje Cocamidopropyl Betaine. Dit is in principe een milde stof die word gewonnen uit kokosnootolie en kan over het algemeen weinig kwaad.

De stof zorgt ervoor dat shampoo extra schuimt en de oppervlaktespanning van water wordt doorbroken. Hierdoor verwijderd de shampoo vuildeeltjes uit het haar.

In kleine hoeveelheid is dit stofje vrijwel niet schadelijk, behalve als je een allergie voor deze stof hebt. In dit geval kun je het beste op zoek gaan naar een shampoo met sodium methyl cocoyl taurate.

Natuurlijke shampoo als de beste verzorging voor je haar

Je hebt kunnen lezen dat natuurlijke shampoo in alle soorten en maten gemaakt wordt. Wat je haartype ook is: er is een pure shampoo met goede ingrediënten die bij jou past.

Natuurlijke shampoos bevatten geen chemische ingrediënten en zijn daarom beter voor je haar en voor het milieu. Alle stoffen in deze shampoos zijn helemaal biologisch afbreekbaar!

rug vrouw blond haar bloemen

Door je haar met natuurlijke shampoo te wassen, kun je jezelf het beste geven wat de natuur te bieden heeft. Veel planten en oliën zijn namelijk ontzettend goed voor je haar.

Heb jij iets nieuws geleerd over natuurlijke shampoos of ben je van plan om je eigen DIY shampoo te maken? Laat het ons dan vooral weten!

Deel dit artikel ook meteen met je vrienden, zodat ook zij de kracht van natuurlijke shampoo kunnen gaan ontdekken!