De Complete Gids voor Tea Tree Olie

Tea tree olie

Heb jij al gehoord over tea tree olie of heb je deze fijne olie zelfs al eens gebruikt? Veel mensen zweren bij de helende krachten van deze volledig natuurlijke olie uit Australië.

Je kunt tea tree olie voor allerlei verschillende doeleinden inzetten. Je moet dan alleen wel weten hoe je de olie op een verantwoorde manier gebruikt zodat je geen last krijgt van bijwerkingen. 

Ben je benieuwd geworden naar tea tree olie? Hier lees je alles wat je moet weten over de voordelen van theeboom olie en waar je deze olie allemaal voor kunt gebruiken.

Wil je direct aan de slag met Tea Tree olie? Klik dan op: Tea Tree olie kopen.

Wat is tea tree olie?

Wat is Tea Tree Olie

Tea tree olie is een olie die uit de melaleuca alternifolia wordt gehaald, oftewel: de theeboom. Dit middeltje wordt daarom ook wel theeboom olie genoemd. 

De olie staat bekend om zijn vele helende krachten en is vandaag de dag daarom ook een van de meest gebruikte etherische oliën.  Steeds meer mensen weten namelijk dat tea tree olie geschikt is om verschillende kwaaltjes te verhelpen. 

Daarnaast staat de olie in Hollywood bekend als schoonheidsmiddel. Het geneest dus niet alleen maar, maar is ook een middeltje dat je huid, haar en nagels kan helpen verzorgen. 

Je kunt theeboom aanbrengen op je lichaam, maar sommige mensen kiezen er ook voor om de olie in een verdamper te doen. Theeboom olie is dus op allerlei verschillende manieren te gebruiken. 

Belangrijk is om voor gebruik eerst goed de gebruiksaanwijzing van dit product te lezen.

Lees hier meer over andere soorten etherische olien en de voordelen voor huid en haar!

Hoe herken je tea tree olie?

Er zijn verschillende manieren waarop je tea tree olie kunt herkennen. Zo is de geur van de olie erg typerend. De olie ruikt fris, maar heeft voor sommige mensen ook een sterke medicinale geur. Voor velen lijkt de geur een beetje op de geur van de eucalyptusboom, maar dan iets houteriger. 

De kleur van de olie kan variëren. Echte tea tree olie kan helder zijn, maar ook een lichtgroene of lichtgele tint hebben. 

De oorsprong van tea tree olie

Om theeboom olie te maken, heb je natuurlijk ook een theeboom nodig. Je vindt de melaleuca boom in Australië, voornamelijk in de regio Nieuw-Zuid-Wales. 

De Aboriginals in deze regio waren de eersten die de sterke krachten van de boom wisten te ontdekken. Al snel verspreidde het nieuws zich en wisten steeds meer inwoners van Australië de olie te vinden. 

De tea tree plant herken je aan zijn stekelvormige bladeren. De bomen kunnen maar liefst zeven meter hoog worden en hebben vaak prachtige gele of paarse bloemen. 

De boom groeit ook heel snel. Wanneer je een tea tree boom kapt, is deze binnen twee jaar alweer volgroeid. 

Hoe wordt tea tree olie gemaakt?

Theeboomolie olie theeboom theebladeren

Vooral de bladeren van de theeboom worden gebruikt om olie mee te maken. Voor telers is het belangrijk dat de blaadjes helemaal heel blijven, aangezien er zo meer olie uitgehaald kan worden. 

Om organische tea tree olie te maken, moeten de bomen niet besproeid worden met chemicaliën. Op deze manier krijg je bovendien de beste olie, want deze wordt niet vermeng met schadelijke chemische stofjes. 

Nadat de blaadjes zijn geplukt, worden ze gedestilleerd, waarbij ze als het ware gestoomd worden. Hierbij komt de olie vrij, waarna deze apart wordt opgevangen. 

Er komt maar ontzettend weinig olie uit ieder blaadje. Gemiddeld bestaat een blaadje van de tea tree voor slechts 1,8% uit olie. 

Het is vooral ontdekkingsreiziger James Cook die deze techniek heeft ontwikkeld om de krachtige olie uit de theeboom te halen. We hebben deze fijne olie dus eigenlijk aan hem te danken. 

Je weet nu wat deze olie is en waar het vandaan komt, maar waar bestaat tea tree olie nou eigenlijk uit? 

De samenstelling van tea tree olie

Flesje tea tree olie

Tea tree olie bestaat uit verschillende chemische stofjes die er allemaal voor zorgen dat deze olie zo krachtig en helend is. Zo vind je onder andere pineen, sabineen, myrceen en limoneen in de olie. 

Al deze stofjes hebben weer een eigen werking en zorgen ervoor dat de theeboom olie zo goed werkt tegen verschillende kwaaltjes. 

De voordelen van tea tree olie

Ontstekingsremmend

Het is vooral de pineen in de olie die ervoor zorgt dat ontstekingen worden tegengehouden. Zo kan de olie helpen bij een ontstoken wondje, maar is het ook een goed middel tegen acne. 

Antibacterieel

Tea tree olie is zeer geschikt voor het doden van schadelijke bacteriën. Hierdoor is het dus ook een geschikt product om mee te reinigen. 

Je kunt de olie niet alleen gebruiken voor het reinigen van je huis, maar ook voor je gezicht. Alle schadelijke bacteriën worden zo op natuurlijke wijze aangepakt. 

Schimmeldodend

Theeboom olie is niet alleen opgewassen tegen ontstekingen en bacteriën, maar ook tegen de meeste schimmels. Zo kan de olie gebruikt worden voor vervelende kwaaltjes zoals een kalknagel, aangezien dit door schimmels wordt veroorzaakt. 

Vermindert irritaties

Er zijn allerlei reden waardoor je huid geïrriteerd kan raken, bijvoorbeeld door schadelijke stoffen van buitenaf. Tea tree olie is een goed middel om je huid weer tot rust te brengen, waardoor roodheid ook zichtbaar af kan nemen. 

Insecticide

Tea tree olie is een goed middel wanneer je insecten wilt bestrijden, maar dan wel op een natuurlijke manier. Ook dit komt door de pineen die je in de olie vindt, aangezien dit stofje insecten op natuurlijke wijze afstoot. 

De chemische stofjes in theeboom olie brengen dus allerlei krachtige voordelen met zich mee, maar waarvoor kan je deze olie allemaal gebruiken? 

flesjes olie pipetje op haar vrouw

De toepassingen van tea tree olie

Het grote voordeel van tea tree olie is dat deze etherische olie op allerlei verschillende manieren toegepast kan worden. Het is dan ook een middel dat geschikt is voor je huid, haar, nagels en nog veel meer. 

Tea tree olie voor de huid

Er zijn verschillende manieren waarop deze krachtige olie je huid kan helpen: 

 • Het vermindert irritaties
 • Het vermindert jeuk
 • Het vermindert overtollige oliën op je huid
 • Het helpt wondjes en ontstekingen te genezen

Theeboom olie kan dus voor een mooie en gezonde huid zorgen, maar hoe gebruik je deze olie dan? Er zijn verschillende manieren. 

Zo is het mogelijk om een speciale tea tree olie zeep te kopen waarmee je jezelf dagelijks wast. Ook tea tree olie body wash wordt verkocht en is makkelijk in gebruik. 

Daarnaast kan je ook DIY huidverzorging maken door 10 druppels van de olie te vermengen met een eetlepel olijfolie en een eetlepel kokosolie. Breng dit mengsel regelmatig aan om je huid optimaal te verwennen. 

Tea tree olie als anti-aging product

De ouder wordende huid is ook gebaat bij een regelmatige behandeling met tea tree olie: 

 • Het bestrijdt roodheid
 • Het bevat antioxidanten en bestrijdt zo huidveroudering
 • Het helpt het herstellende vermogen van de huid

Ook bij de ouder wordende huid kan je tea tree olie gemakkelijk toepassen door bijvoorbeeld een speciale tea tree olie spray of moisturizer te kopen. 

Je kunt ook een goed product voor de ouder wordende huid maken, door een paar druppels van de olie met je favoriete bodylotion te vermengen. 

Flesje tea tree olie vrouw huid haar nagel gezicht verzorging

Tea tree olie bij acne

Acne kenmerkt zich door puistjes, wat eigenlijk kleine ontstekingen op je huid zijn. Ook dat kan de Australische olie helpen bestrijden: 

 • Het heeft een ontstekingsremmende werking
 • Het heeft een antibacteriële werking, waardoor het ontstaan van nieuwe acne wordt voorkomen
 • Het vermindert roodheid en een opgezwollen huid

Er zijn speciale producten met tea tree olie voor acne verkrijgbaar, zoals een speciale tea tree olie face wash. Maar je kunt ook zelf een simpel hulpmiddeltje maken. 

Meng één deel tea tree olie met negen delen water. Berg het mengsel op in een luchtdichte container en breng het twee keer per dag aan met een wattenstaafje, waarbij je je vooral richt op de acne. 

Tea tree olie bij andere huidproblemen

Er zijn verschillende huidproblemen waarbij theeboom olie verlichting kan bieden, zoals psoriasis. Ook kan tea tree olie voor skin tags (ook wel bekend als een fibroom) gebruikt worden. 

 • Het vermindert irritatie en daardoor enkele symptomen van psoriasis
 • Het vermindert jeuk
 • Het droogt skin tags uit, waardoor ze krimpen
 • Het kan ontstekingen helpen genezen

Bij huidproblemen zoals skin tags kan je de olie het beste onverdund gebruiken. Doop een wattenschijfje in theeboom olie, plak deze vast met behulp van een pleister en laat dit gedurende de nacht intrekken. 

Voor problemen zoals psoriasis kan je de olie het beste wel verdunnen, bijvoorbeeld door tien druppels tea tree olie te vermengen met twee eetlepels kokosolie. Breng dit mengsel twee maal per dag aan op de huid. 

Tea tree olie voor het haar

Er zijn verschillende redenen waarom tea tree olie goed is voor je haar. Zo is het een goede manier om dode huidcellen en haarproducten van je hoofdhuid te verwijderen, wat weer zorgt voor een vermindering van roos. 

 • Het vermindert een geïrriteerde hoofdhuid
 • Het verwijdert overtollig vet, dode huidcellen en verzorgingsproducten uit je haar
 • Het zorgt ervoor dat je haar beter gehydrateerd wordt
 • Het bestrijdt bacteriën of schimmels die voor roos kunnen zorgen

Wil je tea tree olie voor roos gaan gebruiken? Dan kan je een speciale tea tree olie shampoo kopen. 

Er is ook een andere manier om tea tree olie voor je haar te gebruiken, namelijk door zelf een conditioner te maken. Meng 1 deel van de olie met tien delen amandelolie voor een effectieve en natuurlijke conditioner. 

Tea tree olie voor de nagels

Ook je nagels zijn gebaat bij een regelmatige verzorging met tea tree olie. 

 • Het bestrijdt schimmels en voorkomt zo de vorming van kalknagels
 • Het helpt een ontstoken nagelbed te genezen

Wil je tea tree olie voor een schimmelnagel gaan gebruiken? Verdun het product dan niet en breng het minstens eenmaal per dag aan op je nagels met behulp van een wattenschijfje. 

Het gebruik van theeboom olie is volledig natuurlijk, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo weet je zeker dat je de olie op een veilige en verantwoorde manier gebruikt. 

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Flesje olie handen vrouw stop

Zoals bij vrijwel ieder middel met een helende werking, moet je ook bij tea tree olie op een aantal do’s en don’ts letten. Door hier rekening mee te houden, zorg jij altijd optimaal voor jouw lichaam. 

Do’s

Heb je nog nooit tea tree olie gebruikt? Test dan een klein beetje van de olie op een stukje huid. Sommige mensen merken namelijk dat de olie een irriterende werking heeft, vooral wanneer je een extreem gevoelige huid hebt. 

Gebruik je medicijnen? Vraag dan eerst bij je arts na of je deze mag combineren met tea tree olie. Dit geldt vooral voor medicatie die je op je huid smeert, aangezien deze je huid flink kunnen irriteren in combinatie met theeboom olie. 

Don’ts

Ondanks dat tea tree olie een natuurlijk middel is, moet je het nooit oraal innemen. De olie is alleen geschikt voor op je huid, haar of nagels en moet dus niet worden gegeten of -gedronken. 

Gebruik de olie bovendien nooit onverdund op je huid. De olie is namelijk erg sterk en kan daardoor voor irritaties zorgen. Gebruik theeboom olie in combinatie met een dragende olie zoals arganolie.

Op je nagels mag je onverdunde tea tree olie wel gebruiken. 

Zwangere vrouwen vragen zich misschien af: kan ik tea tree olie tijdens de zwangerschap gebruiken? Tea tree olie tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, behalve in het eerste trimester. 

Gebruik daarom nooit deze Australische olie in je zwangerschap, tot je zeker weet dat je minstens twaalf weken zwanger bent. 

Je weet nu hoe je veilig gebruik kunt maken van tea tree olie, maar hoe kom je eigenlijk aan kwalitatieve olie die aan alle standaarden voldoet? 

Hoe vind je de beste tea tree olie?

vrouw duimen omhoog

Bij het kopen van een flesje tea tree olie, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je de beste kwaliteit in huis haalt. 

Controleer de ingrediënten

Deze olie is pas echt krachtig wanneer het puur is. Kies dus een flesje uit dat echt alleen maar tea tree olie bevat en geen toegevoegde oliën, water, of andere extra’s. 

De kleur van het flesje

Tea tree olie behoudt de beste kwaliteit wanneer deze wordt opgeborgen in een donker flesje. Zo kan het licht de actieve stoffen van de olie niet aantasten, waardoor je nog langer plezier hebt van je olie. 

Natuurlijke verzorging door tea tree olie

Tea tree olie is een volledig natuurlijke olie die uit de theeboom wordt gehaald. Deze boom groeit in Australië, dus tea tree olie is een echt Australisch product. 

De olie bevat allerlei goede natuurlijke bestanddelen die je lichaam kunnen helpen. Zo is de olie antibacterieel, ontstekingsremmend, bestrijdt het schimmels en heeft de olie een reinigende kwaliteit. 

Theeboom olie is daarom een ontzettend fijn allround product dat iedereen in zijn badkamerkastje zou moeten hebben. Je kunt het gebruiken voor je huid, haar en nagels. 

Door de olie op een verantwoorde manier te gebruiken, kan je de helende krachten van de theeboom optimaal benutten. Daarom moet je de olie vooraf altijd even testen en deze niet combineren met medicatie voor je huid. 

Heb jij al ervaren wat tea tree olie allemaal voor je lichaam kan betekenen? Laat het ons dan vooral weten! 

Deel dit artikel bovendien met al je vrienden, zodat zij ook ontdekken wat tea tree olie allemaal voor hun huid, haar en nagels kan betekenen. 

En heb jij een eigen DIY recept waarbij je tea tree olie gebruikt? Laat het dan achter in de comments!