Natuurlijke manieren om ouderdomsvlekken te behandelen

Ouderdomsvlekken voorkomen vrouw zomer buiten

Heb jij ooit gemerkt dat er op latere leeftijd donkere vlekjes op je huid ontstaan? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak zijn het gewoon ouderdomsvlekken.

Dit fenomeen wordt vaak ook wel een levervlek genoemd, wat vooral komt door de kleur die deze vlekken hebben. Ook de naam pigmentvlekken komt redelijk vaak voor wanneer je het over dit huidprobleem hebt

Ben je benieuwd hoe je deze vlekjes voorkomt of wat je kunt doen om ze te behandelen? Lees vooral verder, want wij vertellen je alles wat je moet weten over ouderdomsvlekken.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Wat zijn Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn vlekken op de huid die donkerder zijn dan je normale huidskleur. Meestal hebben deze vlekken een bruine, grijze of zwarte kleur. Het zijn geen bultjes, dus deze vlekken liggen vlak op de huid.

Deze vlekken ontstaan meestal wanneer je veertig jaar of ouder bent. Deze vlekken kunnen geen kwaad en zijn niet slecht voor je huid. Wel zijn ze vaak een teken dat je huid in het verleden beschadigd is geraakt.

Het is wel belangrijk om ouderdomsvlekken te kunnen herkennen, zodat je ze niet verwart met moedervlekken of andere verkleuringen in je huid.

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit?

Oudere vrouw armen over elkaar

Het is helemaal niet erg wanneer je last hebt van levervlekken, maar ze lijken wel veel op andere vlekken op de huid. Het is vooral belangrijk om deze vlekjes te kunnen onderscheiden van moedervlekken, aangezien deze verkleuringen wel schadelijk kunnen zijn.

Een ouderdomsvlek is donkerder dan je eigen huid, vaak met een bruine of zwarte kleur. Grijze levervlekken komen ook voor.

De kleur van de vlek is egaal, dat betekent dat je geen lichtere of donkere stukken in één vlek krijgt. Daarnaast is de rand van de vlek duidelijk en scherp. Heb je een vlek met vage randjes of zonder ronde vorm? Dan is het waarschijnlijk geen ouderdomsvlek. Wanneer je met je vinger over de vlek voelt, zal je merken dat deze vlak op de huid ligt.

De grootte van deze vlekken is ontzettend variabel. De ene persoon heeft vlekken van meer dan twee centimeter lang, terwijl anderen vlekjes van een paar millimeter hebben.

Niet ieder deel van je lichaam krijgt even vaak te maken met levervlekken. Je vindt ze vooral terug op een aantal specifieke lichaamsdelen.

Waar komen ouderdomsvlekken vooral voor?

Wang rug hand arm ouderdomsvlekken

Het is in principe mogelijk om levervlekjes op ieder deel van je lichaam te krijgen. In de praktijk gaat dat vaak toch anders, want je vindt deze vlekken op een paar specifieke lichaamsdelen:

  • Gezicht
  • Handen
  • Armen
  • Benen
  • Decolleté

De vlekken ontwikkelen zich voornamelijk op huid die vaak aan de zon wordt blootgesteld. De zon is dan ook een van de grootste veroorzakers van ouderdomsvlekken.

Je krijgt deze vlekken meestal pas op latere leeftijd. Rond je veertigste verjaardag zullen meestal de eerste pigmentvlekjes gaan ontstaan.

Ouderdomsvlekken op het gezicht komen het meeste voor, aangezien deze huid vrijwel iedere dag is blootgesteld aan de zon. Levervlekken op de handen en ouderdomsvlekken op de armen staan op de tweede plek.

Daarnaast is het ook mogelijk om ouderdomsvlekken op je benen te krijgen, vooral wanneer je vaak met blote benen rondloopt in de zomer. Vrouwen hebben vaker last van ouderdomsvlekken op de borst, wat vaak komt door lager uitgesneden kleding.

Kortom: is je huid niet bedekt door kleding? Dan is er de kans dat er later een ouderdomsvlek ontstaat.

Gelukkig gebeurt dit proces niet van de ene op de andere dag, maar hoe lang duurt het wel voordat pigmentvlekjes zichtbaar worden?

Hoe snel ontstaan ouderdomsvlekken?

Vrouw kijkt omhoog vraagteken gele achtergrond

Wanneer je al een pigmentvlek op je huid hebt, zal je vast weten dat deze vlekjes relatief snel lijken te ontstaan. Toch is dat niet helemaal waar.

De ontwikkeling van ouderdomsvlekken begint namelijk al zodra je huid wordt blootgesteld aan de zon. Ieder contact met de zon zorgt voor extra beschadiging die in de loop der jaren opbouwt. Dit zorgt voor extra aanmaak van een stofje genaamd melanine.

Melanine is een stofje dat zorgt voor pigment in je huid, bijvoorbeeld wanneer je een bruine kleur hebt na een middag zonnebaden. Normaal wordt deze stof gelijkmatig over je huid verdeeld, maar bij beschadigde huid wordt dat lastiger. Hierdoor kan het gebeuren dat de melanine als het ware samenklontert.

Het resultaat? Een ouderdomsvlek die in enkele weken of maanden steeds duidelijker wordt. Vaak is hij zichtbaarder wanneer je weer lang in de zon hebt gezeten.

Wanneer je eenmaal een pigmentvlek hebt, wil je natuurlijk wel weten of deze schadelijk is of niet.

Zijn ouderdomsvlekken schadelijk?

rug vrouw vlekken moedervlekken ouderdomsvlekken melanoom

Sommige mensen raken in paniek wanneer ze een ouderdomsvlek op hun huid zien. Het fenomeen lijkt namelijk al snel op een melanoom: een vorm van huidkanker.

Gelukkig hebben deze twee problemen niets met elkaar te maken. Sterker nog: ouderdomsvlekken zijn totaal niet schadelijk voor je gezondheid.

Leverlekken zijn ook geen beginstadium van kanker. Heb je veel pigmentvlekken doordat je veel in de zon hebt gezeten? Dan is de kans wel groter dat je ook een melanoom ontwikkelt.

Wil je weten of je met huidkanker te maken hebt? Een melanoom heeft een ongelijke vorm, geen duidelijke rand, meerdere kleuren, is groter dan een normale moedervlek en blijft veranderen van kleur en vorm.

Het kan zijn dat je twijfelt of je een melanoom of ouderdomsvlek hebt. In dat geval is het altijd goed om even naar de huisarts te gaan.

Gelukkig kunnen levervlekken dus geen kwaad, maar welke dingen kunnen deze verkleuringen in je huid allemaal veroorzaken?

Wat zijn de oorzaken van ouderdomsvlekken?

Vrouw ouderdomsvlekken wang

Het is altijd goed om te weten wat de oorzaken zijn van pigmentvlekken. Als je weet waardoor deze verkleuringen ontstaan, kan je namelijk ook voorkomen dat je nieuwe vlekjes krijgt.

Er zijn over het algemeen drie veroorzakers: de zon, anticonceptie en zwangerschap.

Beschadiging door de zon

De UV-stralen in de zon zijn erg schadelijk voor je huid. Ze beschadigen je gezonde huidcellen en tasten ook de aanmaak van melanine aan.

Wanneer de natuurlijk balans in je huidcellen verstoord is, kan het zijn dat je lichaam overmatig veel melanine aanmaakt op sommige plekken. Dit pigment klont samen en vormt vervolgens een ouderdomsvlek.

Anticonceptie

Sommige vormen van anticonceptie werken met hormonen, zoals de pil of een hormoonspiraal. Deze hormonen kunnen de pigmentaanmaak in je lichaam aantasten.

Merk je dat je ouderdomsvlekken krijgt in de periode nadat je met nieuwe anticonceptie bent gestart? Dan kan dit zomaar de oorzaak zijn.

Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. Dit gaat vaak gepaard met veranderingen in je huid, dus ook in het pigment van je huid.

Sommige vrouwen krijgen te maken met een zogenaamd zwangerschapsmasker: verkleuringen rondom de ogen. Andere vrouwen merken juist dat er nieuwe pigmentvlekjes ontstaan of dat oude ouderdomsvlekken duidelijker zichtbaar worden.

Na je zwangerschap stabiliseren je hormonen weer, waardoor de extra pigmentatie langzaam maar zeker af kan nemen.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt ook voor ouderdomsvlekjes. Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe kun je ouderdomsvlekken voorkomen?

Oudere vrouw hand in haar

Bescherm je huid

Smeer je huid altijd in wanneer je naar buiten gaat, dus ook op bewolkte dagen. Vergeet je lippen niet en gebruik een speciale lippenbalsem met bescherming tegen de zon.

Hydrateer je huid

Een gezonde huid is gehydrateerd en gevoed. Houd je huid soepel door twee keer per dag een moisturizer te gebruiken, zoals arganolie.

Exfolieer je huid

Verwijder dode huidcellen met behulp van een scrub of een chemische peeling. Zo houd je alleen maar gezonde huidcellen over.

De oorzaken zijn nu bekend, maar de grote vraag is natuurlijk of je ook van ouderdomsvlekken af kunt komen.

Hoe kun je ouderdomsvlekken verwijderen?

Vrouw dokter ouderdomsvlekken schouder

Wanneer je van levervlekken af wilt, is het eventueel mogelijk om deze te verwijderen. Dit is alleen geen makkelijk proces.

De meeste behandelmethodes zijn in staat om de donkere vlekjes langzaam maar zeker wat lichter te maken. Wil je in één keer van je ouderdomsvlekken af? Dat kan, maar dan moet je ze laten wegsnijden.

Er zijn drie algemene methodes om ouderdomsvlekken te verwijderen.

Verzorgingsproducten

Er zijn producten verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek die je ouderdomsvlekken minder zichtbaar maken.

Gebruik bijvoorbeeld een product met hydroquinone: een stofje dat de aanmaak van melanine stillegt. Ook producten met milde steroïden kunnen de vlekjes zichtbaar verminderen. Deze bleken de huid langzaam maar zeker.

Als laatste zijn er crèmes en lotions met retinoïden. Deze stofjes peelen je huid en halen de bovenste laag cellen weg, waardoor de donkere vlek langzaam wordt verminderd.

Medische behandelingen

Het is mogelijk om een dermatoloog te bezoeken die je ouderdomsvlekken behandelt. Hij of zij kan verschillende behandelingen uitvoeren.

Zo is er de laserbehandeling, waarbij een sterke laser het overbodige pigment in je huid weghaalt.

Ook microdermabrasie is een mogelijkheid, waarbij een speciaal apparaatje je huid vacuüm zuigt en deze scrubt met piepkleine kristaldeeltjes.

Je kunt ook voor een chemische peeling gaan. De dermatoloog behandelt je huid dan met verschillende zuren die de bovenste cellen van je huid verwijderen.

Je kunt het bovenste laagje van een pigmentvlek ook laten bevriezen met behulp van cryotherapie. De huidcellen laten dan los, waardoor er lichtere huidcellen tevoorschijn komen.

Waterstofperoxide

Je kunt je ouderdomsvlekken zelf verwijderen door gebruik te maken van waterstofperoxide. Dit stofje koop je gewoon in de drogisterij, het liefste met een percentage van 12%.

Waterstofperoxide is in staat om pigment uit je huid te verwijderen, waardoor je levervlekjes lichter zullen worden. Dit proces duurt meestal een aantal weken.

Doop een wattenstaafje in de waterstofperoxide en breng dit direct aan op de ouderdomsvlek. Herhaal dit elke dag tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Dit zijn allemaal erg chemische oplossingen om je pigmentvlekken te verminderen. Er zijn daarnaast ook natuurlijke producten die kunnen helpen.

Natuurlijke manieren om ouderdomsvlekken te verwijderen

Een bezoek aan de dermatoloog is niet altijd nodig wanneer je last hebt van ouderdomsvlekjes. Je hebt bijna altijd wel ingrediënten in huis om jouw pigmentvlekjes mee te behandelen.

Frankincense olie

Deze olie werkt als een natuurlijke soort bleek, maar is tegelijkertijd heel mild voor je huid. Wanneer je elke dag een beetje olie op je ouderdomsvlekjes aanbrengt, zal je merken dat ze op den duur lichter worden.

Appelazijn

Appelazijn is goed in het stimuleren van de celvernieuwing. Oude huidcellen vallen eerder van je gezicht en nieuwe, gezonde huidcellen komen ervoor in de plaats.

Meng gelijke delen appelazijn en water met elkaar en breng dit elke dag direct aan op je pigmentvlekjes.

Citroensap

Ook citroensap staat bekend om zijn blekende kwaliteit. Gebruik het sap van een verse citroen, breng het aan op je levervlekken en laat dit tien minuten intrekken voordat je het afspoelt.

Heb je een gevoelige huid? Vermeng het sap dan eerst met een beetje water of rozenwater.

Komkommer

Komkommer is gevuld met antioxidanten. Deze kleine stofjes verwijderen beschadigde deeltjes in je huidcellen, en kunnen dus helpen met het verminderen van ouderdomsvlekken.

Snijd een plakje komkommer, leg deze op je pigmentvlekjes en verwijder de komkommer na tien minuten.

Castorolie

Levervlekken ontstaan doordat je huid is beschadigd, dus het is belangrijk om je huid weer te herstellen. Castorolie kan daarbij helpen.

Breng dagelijks een druppeltje olie aan op iedere pigmentvlek.

Yoghurt

Yoghurt bevat van nature kleine hoeveelheden melkzuur. Dit stofje kan dode huidcellen op een milde manier verwijderen, waardoor je jouw ouderdomsvlekken als het ware een peeling geeft.

Breng wat yoghurt aan op de vlekjes en laat dit ongeveer twintig minuten drogen. Spoel de yoghurt af met lauw water.

Arganolie

Voedende arganolie is een goed middel om je ouderdomsvlekken mee te behandelen. Dit middeltje bevat namelijk vitamine E, wat bekend staat om zijn blekende werking.

Daarnaast vermindert arganolie de aanmaak van melanine, waardoor je huid dus minder donker pigment aanmaakt. Dit kan helpen met het voorkomen van ouderdomsvlekken, maar kan bestaande vlekjes ook minder zichtbaar maken.

Gebruik de olie door dagelijks een druppel op ieder vlekje aan te brengen. Je hoeft het niet af te spoelen, want arganolie trekt snel in.

Je hebt dus allerlei goede ingrediënten in huis om levervlekken mee te behandelen. Je kunt hier zelfs een heerlijk masker mee maken.

Blauwe Nila Poeder

Blauwe Nila Poeder bevat natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die de melanineproductie helpen reguleren en daardoor ouderdomsvlekken vervagen.

Door regelmatig gebruik van dit natuurlijke middel kun je na verloop van tijd merken dat je huid egaler wordt en de vlekken vervagen.

DIY masker tegen ouderdomsvlekken

Lachende vrouw

Naast je dagelijkse huidverzorging, is het ook mogelijk om je huid één keer per week te verwennen met een masker. Doe dat met een speciaal masker tegen pigmentvlekjes, voor een egale huid.

Je hebt hiervoor nodig:

Meng de ingrediënten en doe ze in een schoon potje. Breng een kleine hoeveelheid van het masker aan en vermijd hierbij je mond en ogen.

Laat het masker vijftien minuten intrekken en spoel je huid vervolgens af met lauw water.

Het behandelen van ouderdomsvlekken gaat vrij langzaam, daarom kan het handig zijn om de vlekjes af en toe te verbergen met make-up.

Hoe verberg je ouderdomsvlekken met make-up?

Vrouw make up kwast

Voordat je make-up aanbrengt, is het goed om een primer te gebruiken zodat je make-up langer blijft zitten. De Photo Finish primer van Smashbox is een goede optie.

Breng vervolgens een perzikkleurige concealer aan op de ouderdomsvlekjes, zoals de Dark Circle Concealer van NYX. Deze kleur maakt het donkere pigment minder zichtbaar.

Dan is het tijd voor foundation, waarmee je je teint egaal maakt. Een extra dekkende foundation is nuttig, bijvoorbeeld de Studio Fix Foundation van MAC.

Poeder je huid vervolgens af om alle make-up netjes op zijn plek te houden. Denk hierbij aan Prime and Fine Powder van Catrice.

Het is fijn wanneer je je levervlekjes kunt verstoppen met make-up, maar het is nog beter om nieuwe pigmentvlekken helemaal te voorkomen.

Ouderdomsvlekken in beeld

Ouderdomsvlekken in Beeld Infographic.

Vaarwel tegen ouderdomsvlekken

Bijna iedereen krijgt op latere leeftijd last van ouderdomsvlekken: donkere vlekken in de huid die ontstaan doordat je huid te veel pigment aanmaakt. Ze worden ook wel pigmentvlekken of levervlekken genoemd, en bevinden zich vooral op je gezicht, handen, armen, benen en borst.

Ouderdomsvlekken ontstaan voornamelijk doordat je huid beschadigd raakt door de zon.

De vlekjes zijn niet schadelijk en zijn bovendien anders dan een melanoom. Toch willen veel mensen van de vlekken af.

Dat doe je met behulp van verzorgingsproducten uit de drogisterij, medische behandelingen of door natuurlijke ingrediënten uit je keukenkastjes te gebruiken.

Het is nog beter om te voorkomen dat je levervlekken krijgt, bijvoorbeeld door je huid altijd goed in te smeren tegen schadelijke straling van de zon.

Heb jij een goed middeltje gevonden dat ouderdomsvlekken kan helpen verminderen? Laat het ons dan weten!

Deel dit artikel ook met je vrienden, want misschien zijn zij wel op zoek naar tips om hun pigmentvlekken te behandelen.

Laat achter in de comments wat jij doet om het ontstaan van nieuwe ouderdomsvlekken te voorkomen.