Zo bescherm en verzorg je huid en haar optimaal in de zomer!

De zomer is de tijd om volop te genieten van de stralende zon, verkoelende zwembaden of een duik in zee. Wat je misschien niet weet, is dat zon, chloor en zeewater je huid en haar kunnen beschadigen.

In dit artikel gaan wij dieper in op de factoren die huid en haar kunnen beschadigen in de zomer. Ook vertellen wij je hier hoe je je huid en haar optimaal verzorgt om zorgeloos van de zomer te kunnen genieten.

De effecten van de zon

Het is natuurlijk heerlijk om in de zon te zitten, wat je in de zomer vast volop doet. Je maakt lekkere wandelingen, geniet van een terras en ligt de hele dag op het strand. Dit heeft wel gevolgen voor je huid en haar, want de uv-straling van de zon kan erg schadelijk zijn.

Het effect van de zon op de huid

Je weet natuurlijk dat je kunt verbranden wanneer je te lang onbeschermd in de zon zit. Dit zorgt voor celschade en kan op de lange termijn zelfs tot huidkanker leiden.

Dat is niet het enige effect dat de zon op je huid heeft. Zo breekt uv-straling het collageen in je huid af, waardoor je huid minder soepel en veerkrachtig aanvoelt.

Verder trekt de hitte veel vocht uit je huid, waardoor je een droog en trekkerig gevoel ervaart.

Het effect van de zon op het haar

Wat veel mensen vergeten, is dat je haar ook slecht tegen de zon kan. De proteïnen in je haar hebben vocht nodig om sterk en glanzend te blijven.

Door langdurig in de zon te zitten, onttrekt de zon vocht uit je haar. Het resultaat is een bos vol broze en doffe lokken die je moeilijk in model brengt.

Zo beperk je het effect van de zon op huid en haar

Niet uit de weg gaan, vitamine D is gezond. Beschermen is wel belangrijk. De beste manier om je huid te beschermen tegen de zon, is door deze goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Gebruik altijd minstens factor 30 en vergeet niet om de zonnebrand iedere twee uur opnieuw aan te brengen, ook op je hoofdhuid en gezicht.

Na een dag in de zon is het goed om aftersun te gebruiken. Dit product verkoelt en hydrateert de huid.

Je haren bescherm je het beste door een hoed te dragen. Zo stel je je lokken niet bloot aan de zon en treedt er dus ook geen schade op.

Heb je toch een dag in de zon gezeten? Gebruik dan een natuurlijk verzorgingsproduct dat de vochtbalans van je haren herstelt.

Arganolie zorgt bijvoorbeeld voor goede hydratatie en geeft uitgedroogde haren weer een prachtige glans.

De effecten van zeewater

Een dag op het strand is natuurlijk niet compleet zonder een verkoelende duik in zee, maar ook zeewater kan je huid en haar aantasten.

Dit heeft alles te maken met het hoge zoutgehalte in zeewater. Dit zout is een mineraal dat enerzijds een voedende werking heeft, maar tegelijkertijd ook je huid en haar kan irriteren en uitdrogen.

Het effect van zeewater op de huid

Je huid heeft een goede vochtbalans nodig om gezond en veerkrachtig te blijven. Het vele zout in zeewater verstoort de natuurlijk barrière van je huid, waardoor er meer vocht kan ontsnappen. Tel daarbij op dat zout vocht aantrekt en je eindigt met een erg droge en gevoelige huid.

Mensen met een gevoelig huidtype kunnen zelfs merken dat het zout voor irritaties zorgt, met een rode huid als gevolg.

Het effect van zeewater op het haar

Na een duik in zee heb je waarschijnlijk echte beachy waves die er prachtig uitzien, maar een teken zijn van beschadigd haar.

Het zout zorgt er namelijk voor dat er veel vocht uit je haar getrokken wordt, waardoor je lokken broos en droog aanvoelen.

Doe je je haren vervolgens in een staart of kam je ze door? Dan is de kans groot dat er hier en daar een haarstreng afbreekt.

Zo beperk je het effect van zeewater op huid en haar

Zeewater is niet direct schadelijk voor je huid. Het hoge zoutgehalte zorgt er meestal pas na twintig minuten voor dat je huidbarrière beschadigd raakt. Een korte duik in zee is dus beter dan urenlang dobberen.

Spoel achteraf je huid af met schoon water en gebruik vervolgens een hydraterende olie, zoals arganolie, om de vochtbalans van je huid op peil te houden.

Voor je haar geldt dat blootstelling aan zout water nooit goed is. Kies er dus voor om je haar in een knot te doen om contact met het water te voorkomen.

Is je haar toch nat geworden? Spoel dit dan ook af met schoon water en voed je lokken met arganolie om ze te hydrateren. Wacht vervolgens tot je haren helemaal droog zijn voordat je ze doorkamt en opsteekt. Dat maakt de kans op schade het allerkleinste.

De effecten van chloor

Chloor is een chemische stof die je vooral tegenkomt in het zwembad. Het is een sterk desinfectiemiddel en wordt gebruikt om het water schoon te houden.

Ben je in de zomer dus vaak te vinden in zwembaden? Dan is de kans groot dat je veel aan deze stof wordt blootgesteld. Dit heeft verschillende effecten op je huid en haar.

Het effect van chloor op de huid

Zo is chloor een oxiderend middel dat de aanmaak van vrije radicalen stimuleert, wat voor celbeschadiging zorgt.

Verder zorgt chloor ervoor dat je huid natuurlijke oliën, vitamine E en essentiële vetzuren verliest. Je zult daarom merken dat je huid droog en trekkerig aanvoelt.

Het effect van chloor op het haar

Ook je haar wordt niet blij van chloor. Het droogt je haren uit, wat zorgt voor broze lokken die erg breekbaar zijn. Ook je hoofdhuid droogt uit en kan gaan schilferen of eczeem ontwikkelen.

Heb je je haardos geverfd? Chloor kan ervoor zorgen dat de mineralen in het water je kleur aantasten, waardoor je lokken een groene tint krijgen.

Zo beperkt je het effect van chloor op huid en haar

Wil je schade door chloor zoveel mogelijk beperken? Dan is de beste optie natuurlijk om zwembaden met chloor te vermijden.

Neem een frisse duik in een natuurlijk meer of zet thuis een zwembad op zonder chloor te gebruiken.

Staat er toch een bezoek aan een zwembad met chloor op de planning, dan kun je verschillende dingen doen om je huid en haar te beschermen.

Bescherm je haar door vooraf wat natuurlijke olie door je lokken te verdelen, zoals arganolie. De olie werkt als een barrière tussen je haar en het water, waardoor het chloor minder makkelijk in je haren trekt.

Hetzelfde geldt voor je huid. Breng vooraf wat voedende olie of balsem aan op de droogste plekken van je huid, zodat je deze beschermt tegen chloorschade.

Na het bezoek aan het zwembad is het goed om je huid en haar extra goed te hydrateren. Gebruik daarom een vochtinbrengende olie of crème om de huid te voeden.

Arganolie kan zowel voor je huid en haar worden gebruikt en beide helpen herstellen.

De voordelen van arganolie voor huid en haar in de zomer

Er is heel wat om rekening mee te houden in de zomer. Zonnestralen, zeewater en chloor zijn allemaal schadelijk voor je huid en haar. Daarom is het fijn om een product te hebben dat in alle situaties bescherming en verzorging biedt.

Arganolie is een volledig natuurlijk product dat rijk is aan essentiële vetzuren. Deze vetzuren voeden en hydrateren je huid en haar. Dat zorgt voor een gezonde vochtbalans en geeft een stralend effect.

Verder is arganolie rijk aan vitamine E. Deze vitamine staat bekend om zijn herstellende vermogen.

Heb je dus huidbeschadiging opgelopen door te veel blootstelling aan de zon of zout zeewater? Dan kan arganolie helpen om je huid te kalmeren en je cellen te herstellen.

Wil je helemaal voorbereid van de zomer genieten en je huid en haar het beste geven? Volg dan bovenstaande tips.

Heb jij nog tips die missen in het artikel? Deel ze dan hieronder in de comments!