Ghassoul-klei: een reinigingswonder der natuur

Ghassoul

De ene huid is de andere niet. Je hebt normale huidtypes, vettere huidtypes en alles daartussenin. En al die types hebben een eigen gebruiksaanwijzing. Door alle producten die de cosmeticaschappen ons bieden, snappen we dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De natuur heeft misschien wel de beste en meest spectaculaire oplossing: ghassoul– of rhassoul-klei. In dit artikel vertellen we je wat het is en wat de voordelen voor je huid zijn.

Wat is ghassoul?

Ghassoul – of rhassoul, hoe de klei ook wordt genoemd – is uit het Atlasgebergte afkomstige klei met vulkanische eigenschappen. Deze bijzondere kleisoort uit Marokko is perfect voor het reinigen van vrijwel iedere huidsoort. De naam rhassoul is afkomstig van het woord ‘rhassala’, wat ‘wassen’ betekent. In het Marokkaans betekent ghassoul ‘wegwassen’. En dat is precies wat dit product doet.

De wonderbaarlijke eigenschappen van ghassoul

Ghassoul-klei heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Je kunt de klei in vaste vorm krijgen, maar ook als poeder. De ghassoul is hetzelfde, alleen de toepasbaarheid van de vaste of poederrhassoul is anders. Wat die eigenschappen zijn?

 • Ghassoul bevat tal van mineralen, zoals silicium, magnesium, kalium, natrium, magnesium en ijzer, maar ook sporenelementen en provitamines. Door deze samenstelling is de klei negatief geladen en trekt het als het ware de positief geladen gifstoffen uit de huid.
 • Het bevat geen kunstmatig toegevoegde kleur- of conserveringsmiddelen.
 • Ghassoul heeft een enorm absorberend oppervlak, waardoor het effectiever werkt dan welke zeep of andere klei ook.
 • De klei is vrijwel pH-neutraal. Deze mildheid zorgt ervoor dat het op vrijwel elk huidtype te gebruiken is. Zelfs een overgevoelige of beschadigde huid kan milde ghassoul verdragen.
 • Door het absorptievermogen kan de klei heel veel water opnemen. Bij menging ontstaat dan een bijna gelachtige stof, die bijzonder aangenaam aanvoelt.
 • Omdat het zo gemakkelijk te mengen is, vinden we het ook toegevoegd aan allerlei andere beautyproducten.
 • Het stimuleert de huid, werkt desinfecterend en irriteert niet.
 • Ghassoul kan gebruikt worden als milde scrub en maakt de huid zacht en glad.
 • Deze klei kan, vermengd met shampoo, ook wonderen voor je haar doen.
ghassoul kleimasker

Gebruiksaanwijzingen

Gezichtsmasker:

 • Meng enkele eetlepels kleipoeder (ongeveer 10 gram) met water tot er een goed smeerbaar geheel ontstaat. Is het te dik? Voeg dan wat water toe. Te dun? Een beetje extra poeder dikt het mengsel weer in.
 • Verdeel de ghassoul over je gezicht en laat het inwerken tot het nét niet helemaal opgedroogd is. Spoel af met water.
 • Gebruik altijd een stenen of glazen kommetje en een houten lepel om te mengen. Vermijd metaal.

Lichaamsmasker:

 • Het meng- en smeerproces is hetzelfde, alleen gebruik je meer ghassoul. Voor een gemiddeld lichaam heb je ongeveer 140 gram kleipoeder nodig.

Wil je eens variëren? In plaats van koud water kun je de ghassoul aanmaken met warm of heet water. Groene thee of bloemenwater kan ook. Ook wordt er wel eens arganolie aan de kleipoeder toegevoegd, voor extra smeerbaarheid en hydratatie. Onze arganolie is hier heel geschikt voor; het maakt van het ghassoulmengsel een extra voedende emulsie.

Haren:

 • Reinig het haar met ghassoul door een kleine hoeveelheid klei te vermengen met je shampoo. Was het haar als gewoonlijk en spoel goed uit.
 • Wil je je haar intensief verzorgen? Neem een haarmasker met ghassoul. Maak een mengsel van klei en water en masseer er je hoofdhuid mee in. Laat tien minuten inwerken en spoel grondig uit. Het resultaat is gezond, glanzend haar.

De natuur heeft vaak het allerbeste voor je huid en haren te bieden. Dat bewijst ghassoul. Probeer het eens!

Heb jij wel eens ghassoul gebruikt? Wat vond je ervan? Wij zijn benieuwd!

Anderen attenderen op dit artikel? Deel het met één druk op de knop >