Alles wat je moet weten over Vitamine E.

Vitamine E vrouw hand haar

Van alle vitamines die je kent, weet je waarschijnlijk het minst over vitamine E. Je hebt vast wel eens gehoord dat dierlijke producten vitamine B12 bevatten, dat je lichaam vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan zonlicht en dat je vitamine C nodig hebt om gezond te blijven.

Maar wat is nu precies de functie van vitamine E? En wat zijn de voordelen van deze vitamine? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over vitamine E!

Wil je meer lezen over andere vitaminen die goed zijn voor de huid? Lees dan ook eens vitaminen voor de huid.

Wat is Vitamine E?

Vitamine E is een groep vet oplosbare stoffen tocoferolen genoemd, vooral bekend om zijn antioxidant capaciteit. Deze stoffen hebben vele voordelen voor het hele lichaam en zijn betrokken bij verschillende lichaamsfuncties.

Deze vitamine speelt dus een onmisbare rol bij de bescherming van je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf maar wat houdt dit precies in en welke voordelen heeft vitamine E nog meer?

De Voordelen van Vitamine E

Vitamine E is belangrijk voor je lichaam, omdat het betrokken is bij verschillende lichaamsfuncties. Een belangrijk deel van de functies van vitamine E is het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen. Dat zijn stoffen die je cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Onze lichamen produceren vrije radicalen en iedere dag worden we aan ze blootgesteld via vervuiling en UV-stralen. Als het lichaam een grote hoeveelheid vrije radicalen bevat, dan wordt dit schadelijk voor het lichaam.

Anti-oxidanten, zoals vitamine E, helpen het lichaam om vrije radicalen te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanbrengen. Ze helpen de schade aan je lichaam te beperken en helpen daarnaast bij het herstellen en opbouwen van cellen.

Vitamine E speelt daarnaast ook een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van de spieren en weefsels. De spieren en weefsels worden voorzien van zuurstof door Vitamine E. Dit zorgt ervoor dat de organen op die manier soepel en gezond gehouden worden.

Vitamine E Voordelen voor de Huid

Dat vitamine E een krachtige anti-oxidant is, is nu duidelijk. Maar wat zijn de voordelen hiervan precies voor de huid?

Anti-oxidanten beschermen de cellen van het lichaam tegen beschadigingen door vrije radicalen. Dit is ook aan de buitenkant te zien aan je huid. Vrije radicalen kunnen namelijk huidveroudering versnellen

Doordat vitamine E de cellen van je lichaam beschermt, vertraagt vitamine E dus ook de tekenen van huidveroudering. Het is in staat om fijne lijntjes te verminderen en helpt nieuwe rimpelvorming te voorkomen.

Ook helpt deze vitamine bij verschillende huidproblemen zoals acne en psoriasis. Maar ook blijkt uit onderzoek dat deze bijzondere vitamine kan helpen om littekens beter te helpen herstellen. Dit doordat vitamine E de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert.

Vitamine E Voordelen voor het Haar

Net als de huid kan ook het haar schade oplopen door vrije radicalen. Dit kun je merken aan zwak, broos en droog wordend haar.

Vitamine E kan ook het haar gelukkig helpen beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast helpt vitamine E het haar ook te hydrateren. Dit zorgt voor minder afgebroken haren en gespleten haarpunten.

Vitamine E Voordelen voor de Nagels

Als je lichaam een tekort heeft aan vitamine E, dan is dat niet alleen te zien aan je huid en je haar. Ook je nagels kunnen laten zien dat je lichaam te veel vrije radicalen bevat.

Zwakke, broze of breekbare nagels, dat is vaak een teken dat je een tekort hebt aan vitamine E. Deze nagelproblemen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan vocht.

Vitamine E is een geweldige vochtinbrenger voor de nagels en heeft daarnaast als voordeel dat het de groei van gezonde nagels stimuleert. Met vitamine E zullen je nagels sterker worden en minder kans hebben om te scheuren, breken of barsten.

Bekijk ook onze video over de voordelen van vitamine E voor de nagels:

Hoe kom ik aan voldoende vitamine E?

Vitamine E kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar is dus wel van groot belang voor ons lichaam. Hoe voorkom je dan je een vitamine E tekort? En waar zit Vitamine E allemaal in?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat je darmen de vitaminen opnemen, waarna ze worden opgeslagen in je lever en weefsels. Zo kan je lichaam de stof gebruiken wanneer dat nodig is.

Vooral plantaardige voedingsmiddelen en olie zijn rijk aan vitamine E.  Ook kun je bijvoorbeeld verzorgingsproducten gebruiken met Vitamine E of supplementen slikken als je vermoedt dat je een vitamine E tekort hebt.

Voedingsmiddelen die Vitamine E bevatten

Dierlijke producten bevatten dus relatief weinig vitamine E. Vitamine E komt voornamelijk voor in plantaardige producten. Denk hierbij aan amandelen en hazelnoten, raapstelen, plantaardige oliën, tomaten, tarwekiemen, cacao, eieren en ook soja.

Ook culinaire arganolie is een gemakkelijke olie om te gebruiken om je vitamine E aan te vullen. Roer bijvoorbeeld een theelepeltje arganolie door de yoghurt in de ochtend of gebruik de olie als saladedressing.  

Culinaire arganolie bevat twee keer zoveel vitamine E als olijfolie. Daarnaast is het rijk aan onverzadigde vetten en omega 6 en 9. Hier kun je 5 recepten met culinaire arganolie terugvinden.

Vitamine E breekt af als je het verhit. Gebruik culinaire arganolie dus niet om mee te bakken.

Mocht je toch het vermoeden hebben dat je een vitamine E tekort hebt, bespreek dan met je dietist of huisarts over de mogelijkheid tot vitamine E supplementen.

Vitamine E kun je niet alleen consumeren maar je vind deze vitamine ook geregeld terug in cosmetica.

Cosmetische producten die Vitamine E bevatten.

Met al deze voordelen voor de huid, het haar en de nagels is het geen wonder dat er ook huidverzorgingsproducten op de markt zijn die Vitamine E bevatten. Als je op zoek bent naar een natuurlijk, biologisch product dat rijk is aan Vitamine E, denk dan eens aan Cosmetische Arganolie.

Arganolie heeft een krachtige werking dankzij de unieke samenstelling van zijn ingrediënten. Zo bevat arganolie niet alleen van nature vitamine E, maar ook omega 6 en 9, polyfenolen, squaleen en sterolen. Arganolie heeft hierdoor herstellende, verzorgende en hydraterende eigenschappen.

Omdat arganolie 100% puur en biologisch is, is arganolie geschikt voor zowel huid, haar en nagels. Een natuurlijk, allround product met een zeer hoge dosering Vitamine E dus.

De olie is zeer zuinig in gebruik en dankzij de fijne structuur trekt de olie goed in de huid zonder dat er een vettig laagje achterblijft. Daarnaast zorgt vitamine E in pure arganolie voor een extra beschermlaag voor het haar en de nagels. Hierdoor zijn je huid, je haar en je nagels beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Breng elke dag een paar druppels van de olie aan op je huid, nagels en haar voor de beste resultaten.

Risico’s en bijwerkingen van Vitamine E

Een tekort aan Vitamine E komt bij een gevarieerd dieet bijna nooit voor. Eigenlijk ontstaat een tekort vaak alleen bij onderliggende chronische aandoeningen, waardoor je lichaam onvoldoende vitamine E kan opnemen uit voeding.

Een te hoge vitamine E-inname komt vrijwel alleen voor als je langere tijd een te hoge dosis aan supplementen hebt gebruikt. In theorie zal een teveel aan vitamine E zich opstapelen in weefsels, dit kan de processen in die weefsels negatief beïnvloeden.

In de praktijk zijn er tot nu toe geen concrete nadelige effecten bekend van een teveel aan vitamine E. Dit met uitzondering van mensen die bloedverdunners gebruiken of mensen met een vitamine K tekort remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling. Voor veilig gebruik van supplementen raden wij dan ook aan om altijd eerst een huisarts te raadplegen.

Ten slotte komt er nog wel eens allergie voor vitamine E voor. Vaak komt dit naar voren op het moment dat onzuivere en/of synthetische vitamine E op de huid wordt gebruikt. Bij de arganolie hoef je je hier geen zorgen over te maken. De olie bevat geen toegevoegde synthetische vitamine E maar bevat van nature vitamine E.

Vitamine E – Belangrijk voor het hele lichaam

Je kunt er niet omheen, vitamine E is goed voor het gehele lichaam. Of je het nu inneemt of op de huid smeert, er zijn ontelbaar veel voordelen en manieren om je lichaam te voorzien van voldoende vitamine E.

Wist jij al dat Vitamine E zo belangrijk was? Heb jij nog lekkere recepten voor ons met voedingsmiddelen die Vitamine E bevatten? Deel het met ons in de comments!