De Beste Manieren om Acne Littekens te Verzorgen.

Vrouw hand onder kin

Als acne niet op tijd op de juiste manier wordt behandeld kan dit voor littekens zorgen. Gelukkig zijn deze littekens te voorkomen met de juiste verzorging.

Bestaande littekens kan je bovendien op verschillende manieren behandelen, waardoor ze op den duur kunnen vervagen. Ben je benieuwd hoe dat precies werkt? Wij vertellen je alles wat je moet weten over acne littekens: hoe ontstaan ze, hoe kan je ze voorkomen en hoe kan je ze behandelen?

Lees dus vooral verder!

Wat zijn acne littekens?

Wat zijn Acne Littekens

Acne littekens zijn littekens die zijn ontstaan door acne die niet goed is genezen. Deze acne ontstaat doordat je talgklieren te veel talg aanmaken, wat zich gaat mengen met bacteriën en vuil van buitenaf. Dit gaat vervolgens ontsteken, wat je herkent aan rode pijnlijke bultjes op je huid.

Wanneer deze ontsteking niet helemaal netjes geneest, kan er een litteken voor in de plaats komen. Deze littekens ontstaan vooral wanneer je last hebt van erg diepe puistjes die het omliggende weefsel beschadigen. Je lichaam probeert deze beschadiging te repareren met behulp van collageenvezels, wat er meestal minder egaal uitziet dan je normale huid.

Er zijn een paar typische symptomen waaraan je acne littekens kunt herkennen: 

De kenmerken van acne littekens

  • Verhoogde bultjes
  • Putjes in je huid
  • Verkleuringen van de huid: rood of juist wit
  • Ronde vorm

Je kunt nu acne littekens herkennen, maar hoe ontstaan deze kleine littekens precies?

Hoe worden acne littekens gevormd?

Er zijn allerlei redenen waarom je last kunt hebben van acne littekens. Het is belangrijk om de oorzaak van de littekens te kennen, zodat je kunt voorkomen dat er nieuwe littekens ontstaan.

Over het algemeen zijn er drie verschillende oorzaken van acne littekens.

Erfelijkheid

Sommige mensen hebben nou eenmaal een gevoeligere huid dan anderen. Wanneer je van nature een gevoelige huid hebt, is de kans groter dat je last krijgt van ontstekingen en de littekens die daardoor ontstaan.

Heb je mensen in je familie die last hebben van acne littekens? Dan is dat een indicatie dat het probleem erfelijk is, waardoor je extra goed voor je acne moet zorgen.

Geen goede verzorging

Wanneer je last hebt van acne, moet je je huid goed verzorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je producten gebruikt die de vorming van nieuwe acne tegengaan.

Bovendien is het belangrijk om producten te gebruiken die irritaties en ontstekingen tegengaan. Dit vermindert de kans op ernstige beschadiging van je huid.

Wanneer je je huid niet gezond houdt met behulp van verzorgingsproducten, loop je het risico dat je huid extra kwetsbaar is. Zo kan een kleine ontsteking al voor een litteken zorgen.

Uitknijpen en doorprikken

De meeste mensen hebben de neiging om puistjes uit te knijpen of door te prikken. Dit is alleen niet goed voor je huid.

Wanneer je dit doet, beschadig je het weefsel van je huid, waardoor er uiteindelijk weer wondjes en littekens ontstaan. Dit is vooral een probleem wanneer je acne in de vorm van cystes hebt, aangezien deze ontstekingen erg diep in de huid zitten.

Deze cystes kunnen bovendien opnieuw ontsteken zodra je ze openmaakt met je vingers of een naald. Dit verstoort het natuurlijke herstelproces, waardoor de kans groter is dat er littekens ontstaan.

Daarom is het advies om zelfs kleine puistjes zo veel mogelijk met rust te laten. Je wilt namelijk geen risico nemen dat het probleem steeds erger wordt.

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe acne littekens ontstaan, het is namelijk ook goed om de verschillende soorten acne littekens te kennen.

De verschillende soorten acne littekens

Niet ieder acne litteken ziet er hetzelfde uit. Dit komt doordat de ontsteking van acne zich altijd op een andere manier ontwikkelt, waardoor de huid ook op verschillende manieren beschadigd kan raken.

In principe zijn er drie verschillende soorten acne littekens.

  • Atrofische littekens
  • Hypertrofische littekens
  • Keloïd littekens

Atrofische littekens liggen meestal wat dieper in de huid en zien eruit als putjes. Hypertrofische littekens zijn juist dikkere littekens die op de huid liggen. Je herkent ze aan hun rode kleur. Een keloïd litteken heeft een onregelmatige vorm, voelt wat dikker aan en kan wat donkerder zijn dan de rest van je huid.

Deze drie soorten uiten zich vervolgens weer op verschillende manieren.

Atrofische Littekens:

IJspriemlittekens

Merk je dat de littekens van je acne diep in je huid zitten, maar tegelijkertijd ook redelijk smal zijn? Dan heb je waarschijnlijk last van ijspriemlittekens.

Deze littekens ontstaan door een diepere infectie in je huid, waardoor een groot deel van je huidweefsel is beschadigd. Dit ziet eruit alsof er een scherpe ijspegel in je huid heeft geprikt.

Het is mogelijk om deze littekens te behandelen met behulp van punch elevation. Hierbij wordt een stuk van het beschadigde weefsel weggehaald, waardoor de putjes wat minder diep zijn.

Appelboorlittekens

Je herkent appelboorlittekens aan hun ronde of ovale vorm. Deze littekens hebben bovendien steile “wanden”, maar zijn minder diep dan ijspriemlittekens.

Deze littekens krijgen hun vorm doordat je acne de collageen in je huid beschadigt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je weefsel verliest, wat eruit komt te zien als oppervlakkige putjes en deukjes in je huid.

Ook deze littekens zijn prima te behandelen, maar dan met behulp van lasertherapie. Het is ook mogelijk om het probleem te verhelpen met fillers of punch elevation.

Glooiende littekens

Deze littekens zijn ook atrofisch en meestal iets subtieler doordat ze eruitzien alsof je huid aan het golven is. Ze vallen minder op omdat de littekens geen diepe groeven of duidelijke randjes hebben.

Glooiende littekens ontstaan door oppervlakkige acne, waarbij de bovenste laag van je huid beschadigt raakt. Deze huid raakt vervolgens los van de onderliggende lagen, waardoor je huid er minder strak en egaal uitziet.

Een methode die wordt gebruikt om glooiende littekens te verhelpen, is subcisie. Hierbij worden kleine beetjes van het littekenweefsel losgemaakt, waardoor er bloed onder de littekens kan gaan stromen. Dit zorgt ervoor dat je huid platter oogt.

Hypertrofische littekens

Bij deze soort acne littekens merk je dat je last hebt van rode plekken op je huid die vaak wat hard aanvoelen. Ze ontstaan doordat je lichaam te veel bindweefselcellen aanmaakt.

Deze littekens zijn te verhelpen met behulp van dermabrasion, maar bijvoorbeeld ook door de huid goed te masseren.

Keloïd littekens

Dit soort littekens zien er juist uit alsof ze verhoogd zijn. Over het algemeen hebben ze een rode kleur en komen ze vooral op andere delen van je lichaam voor en minder op je gezicht.

De littekens zijn meestal groter dan het wondje wat het litteken heeft veroorzaakt. Dat komt doordat je lichaam meer collageen is gaan produceren als reactie op de beschadiging van je huid.

Er zijn verschillende manieren om deze littekens te verhelpen, zoals laserbehandelingen en injecties. Daarnaast is het ook mogelijk om een crème met cortisonen te gebruiken om de littekens te verminderen.

Het is dus duidelijk dat er verschillende manieren zijn om van je acne littekens af te komen, maar wat houden deze methodes precies in?

Hoe verwijder je acne littekens?

Wanneer je last hebt van acne littekens, wil je ze misschien later verwijderen. Gelukkig zijn er verschillende veilige manieren om dit te laten doen.

Deze behandelingen laat je het beste uitvoeren door een ervaren dermatoloog, want alleen zij zijn in staat om de littekens te verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling worden er milde zuren gebruikt om de bovenste lagen van je huid te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat gezondere nieuwere huid wordt blootgesteld, waardoor de littekens minder zichtbaar kunnen worden.

Deze methode is vooral geschikt voor acne littekens die oppervlakkig zijn en dus niet diep in de huid liggen. 

Laserbehandeling

Het kan lastig zijn om van diepere acne littekens af te komen. Het probleem zit dan namelijk erg diep, waardoor de onderste lagen van je huid bereikt moeten worden.

Tijdens een laserbehandeling kunnen de bovenste lagen van je huid verwijderd worden, maar is het ook mogelijk om de randjes van een litteken minder opvallend te maken. Bovendien helpt een behandeling met lasers tegen de roodheid van acne littekens.

Dermabrasie

Deze methode is vooral aan te raden wanneer je last hebt van ernstige acne littekens. Met een speciaal apparaatje wordt namelijk de bovenste laag van je huid verwijderd

Dit zorgt ervoor dat oppervlakkige littekens mogelijk helemaal niet zichtbaar zijn, terwijl dieper liggende littekens aanzienlijk kunnen verminderen.

Punch excisie

Deze methode kan erg ingrijpend zijn, aangezien acne littekens chirurgisch verwijderd worden tijdens een punch excisie. Het litteken wordt direct uit je huid gesneden, waardoor het meteen verdwenen is.

Het open wondje wordt vervolgens behandeld met hechtingen, maar bij grote wonden is het misschien nodig om een huidtransplantatie uit te voeren. Deze techniek zal dus niet zomaar worden toegepast.

Subcisie

Bij diepe acne littekens is je huid gaan samenkleven en naar binnen gegroeid. Dat zorgt ervoor dat er duidelijk zichtbare putjes in je huid ontstaan.

Tijdens een subcisie wordt de huid van het litteken losgemaakt van de onderliggende huidlagen. Dit zorgt ervoor dat het litteken als het ware uitdeukt, waardoor het snel minder zichtbaar is.

Dermaplaning

Een andere manier om oppervlakkige littekens te helpen verminderen, is dermaplaning. Bij deze methode wordt er een scherp mesje gebruikt om over de bovenste laag van je huid te schrapen.

Er wordt dus niet in je huid gesneden, maar al het vuil en dode huidcellen van je bovenste huidlaag worden verwijderd. Dit kan kleinere littekens zichtbaar helpen verminderen.

Retinol crème

Bij acne littekens is het weefsel van je huid beschadigd. Een retinol crème bevat vitamine A, een stofje dat in staat is om dit weefsel weer te helpen herstellen.

Daarnaast stimuleren deze crèmes de aanmaak van collageen, wat ervoor kan zorgen dat je huid er steviger uitziet. In sommige gevallen is het voldoende om deze crèmes slechts vijf dagen te gebruiken voordat je al verbetering ziet.

Het is wel aan te raden om een crème te kopen bij je apotheek, zodat je zeker weet dat het veilig is voor je huid.

Naast al deze behandelingen zijn er ook nog een aantal simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee je acne littekens kunt voorkomen of verzorgen.

DIY middelen om acne littekens te laten vervagen

Wanneer je geen agressieve behandelingen wilt gebruiken, zijn er ook natuurlijke middeltjes om acne littekens mee te behandelen.

Wees wel voorzichtig met het testen van deze middeltjes. Je weet namelijk niet of je huid allergisch is voor bepaalde stofjes. Probeer deze DIY producten dus eerst uit op een klein stukje huid.

Tomaat

Tomaten bevatten van nature vitamine A, een stofje dat kan helpen met het herstellen van beschadigd weefsel. Doe af en toe een paar plakjes tomaat op je gezicht en het kan al helpen tegen littekens.

Citroen

Citroen heeft een licht blekende werking, wat ervoor zorgt dat het kleurverschil van je acne littekens minder zichtbaar is. Doe een druppeltje op ieder litteken en laat dit vijf minuten intrekken voordat je het afspoelt.

Komkommer

Een huid met acne littekens is vaak geïrriteerd en moet dus gekalmeerd worden. Komkommer is hier ontzettend goed in omdat het roodheid vermindert en je huid verkoelt.

Sandelhout en rozenwater

Sandelhout verzacht je huid, terwijl rozenwater goed is in het kalmeren van je huid. Daarom is het goed om deze ingrediënten met elkaar te mixen in een verzorgende zalf.

Meng het sandelhout met een paar druppels rozenwater, roer het goed door elkaar en breng deze zalf aan op de huid. Laat het een paar uur intrekken en spoel het vervolgens af met lauw water.

Aloë vera

Aloë vera is een plant die goed is in het hydrateren van je huid. Tegelijkertijd helpt de plant je huid te genezen, waardoor acne littekens uiteindelijk minder zichtbaar worden.

Je kunt aloë vera gewoon direct op de littekens aanbrengen, even in laten trekken en het vervolgens weer afspoelen met wat water.

Salie

Net als aloë vera is ook salie te gebruiken als genezend middeltje. Je moet salie wel eerst laten weken in wat water. Laat het water vervolgens afkoelen en breng het daarna direct aan op je littekens.

Arganolie

Arganolie bevat allerlei stofjes die goed zijn voor de verzorging van littekens. Denk hierbij aan vitamine E, dat de aanmaak van gezonde cellen stimuleert. Dit kan ervoor zorgen dat bestaande littekens vervagen.

Daarnaast is de olie ook gevuld met sterolen, die de celmembranen van je huid gezond houden en ontstekingen helpen kalmeren. Dit kan de vorming van nieuwe acne littekens verminderen.

Ook antioxidanten en onverzadigde vetzuren zitten in arganolie, allebei belangrijke voedingsstoffen die je huid helpen hydrateren en gezond houden.

Het is daarom een goed idee om je huid dagelijks in te smeren met een paar druppeltjes arganolie om de littekens te helpen bestrijden!

De beste verzorging van acne littekens in beeld

Acne Littekens in Beeld

Zo verzorg jij acne littekens

Veel mensen hebben last van acne littekens, die ontstaan doordat kleine ontstekingen je huid beschadigen. Het kan een erfelijk probleem zijn, maar slechte verzorging en het uitknijpen van puitjes kunnen dit ook veroorzaken.

De littekens zien er bovendien altijd anders uit, sommige soorten zijn diep en smal, terwijl anderen juist oppervlakkig en breed zijn. Gelukkig zijn er verschillende methoden om het probleem te verhelpen, van laserbehandeling tot een chemische peeling.

Daarnaast zijn er ook voldoende DIY middeltjes om acne littekens mee te verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan arganolie, aloë vera of citroen.

Heb jij een fijn middeltje gevonden waarmee je acne littekens verzorgt? Laat het ons dan weten.

Deel bovendien wat je doet om de vorming van deze littekens te vermijden.

Stuur dit artikel door naar je vrienden, zodat ook zij hun littekens goed kunnen verzorgen.