Dit zijn de Effecten van de Menopauze op je Huid en Haar!

verzorgde vrouw hoofd op armen

Alle vrouwen krijgen in hun leven te maken met de menopauze. In deze periode zal je merken dat je lichaam op allerlei manieren verandert. Niet alleen je hormoonbalans verandert, maar ook de textuur en gezondheid van je huid en haar.

Het is goed om voorbereid te zijn op de veranderingen die gaan komen. Wij vertellen je daarom alles over de menopauze en hoe je het beste voor je huid en haar kunt zorgen tijdens deze fase.

Wat is de menopauze?

Wat is de menopauze_

De menopauze is het moment waarop je niet meer menstrueert. Dit wordt officieel vastgesteld op het moment dat je al langer dan twaalf maanden geen menstruatie hebt gehad. In de volksmond wordt de menopauze ook wel de overgang genoemd. Het is een normaal proces dat bij oudere vrouwen voorkomt. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint, ligt rond de 51 jaar.

Wat veroorzaakt menopauze?

De menopauze ontstaat doordat een vrouw niet meer vruchtbaar is. Vruchtbare vrouwen hebben iedere maand een eisprong. Wanneer deze eisprong niet meer plaatsvindt, kom je in de overgang. Dit vindt plaats op het moment dat je lichaam geen eitjes meer over heeft.

Bij je geboorte heb je namelijk een vast aantal eicellen gekregen, die in de loop der jaren allemaal verloren zijn gegaan. De hormoonbalans in je lichaam verandert tijdens deze periode, waardoor je last kunt krijgen van een aantal vervelende symptomen.

De symptomen van menopauze

Wanneer de menopauze begint, kan je last hebben van een aantal symptomen.

  • Onregelmatige menstruaties
  • Opvliegers
  • Vaginale droogte
  • Nachtzweten
  • Slaapproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Dunner wordend haar
  • Droge huid
  • Gewichtstoename

Dit zijn slechts een aantal algemene symptomen die kunnen optreden tijdens de overgang. Deze periode heeft namelijk veel invloed op je huid en kan verschillende problemen veroorzaken.

Veranderingen in de huid tijdens de menopauze

vrouw middelbare leeftijd

Het is niet gek dat je huid verandert wanneer je in de overgang zit. Tijdens deze periode maakt je lichaam namelijk minder oestrogeen aan, een belangrijk vrouwelijk hormoon.

De vermindering van oestrogeen zorgt ervoor dat je huid wat slapper aan gaat voelen. Daarnaast maakt het je huid ook kwetsbaar voor verschillende problemen.

Droge huid

Een droge huid voelt minder soepel aan, kan soms jeukerig aanvoelen en kan schilfertjes veroorzaken. De menopauze en droge huid gaan hand en hand: het is een veel voorkomend probleem bij vrouwen in de overgang.

Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, wordt ook de aanmaak van collageen verminderd. Dit stofje is verantwoordelijk voor de zachtheid en soepelheid voor je huid. Des te minder collageen, des te droger je huid aan zal voelen.

De droge huid heeft behoefte aan gezonde vetten. Maak een natuurlijk gezichtsmasker door een halve avocado te mengen met een twee eetlepels honing. Laat het masker tien minuten intrekken en spoel het af met lauw water.

Jeukende huid

Tijdens de menopauze is een jeukende huid ook een veel voorkomend probleem. Sterker nog: het is een van de meest bekende huidveranderingen in de menopauze.

De jeuk voel je meestal niet alleen op je gezicht, maar ook op de rest van je lichaam. Ook dit komt door de verminderde hoeveelheid collageen in je huid. Je huid wordt dunner en gevoeliger, wat voor jeuk kan zorgen.

Om de huid van je lichaam minder te laten jeuken, is het mogelijk om een havermoutbad te nemen. Neem hierbij 100 gram rauwe havermout en vermaal het tot een fijn poeder. Vul vervolgens een bad met lauw water en geniet van je verzachtende bad.

Huiduitslag

Wanneer je in de menopauze zit, zal je merken dat je huid veel gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Hitte en de zon zijn twee belangrijke veroorzakers van een vervelende huiduitslag. De vermindering van oestrogeen in je lichaam is verantwoordelijk voor dit probleem. Oestrogeen beschermt je huid namelijk tegen irritaties. Wanneer dit hormoon afneemt, zal je huid dus veel gevoeliger reageren.

BentonietKlei is een goed middel om huiduitslag te bestrijden. Meng de klei met een klein beetje water en breng het aan als een masker. Spoel het af met een beetje lauw water.

Een goede dagelijkse huidverzorging zorgt ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van huidproblemen. Maar hoe zorg je nou het beste voor de ouder wordende huid?

Huidverzorging tijdens de menopauze

vrouw spiegel brengt creme aan op gezicht

Des te beter je voor je huid zorgt, des te minder je last zult hebben van vervelende kwaaltjes. Wanneer je in de overgang zit, is deze huidverzorgingsroutine een must.

Reinig de huid

Vrouwen met een rijpere huid kunnen hun huid het beste reinigen met een milde gel. Gel droogt je huid namelijk minder snel uit dan simpele reinigingslotions. Zo houd je je huid zacht en soepel.

Hydrateren

De ouder wordende huid heeft ontzettend veel behoefte aan vocht en vetten. Daarom is het essentieel om je huid twee keer per dag goed te hydrateren: ’s ochtends en ’s avonds.

Kies voor een rijke gezichtscrème met gezonde vetten, zoals arganolie, jojoba olie of kokosolie. Vermijd crèmes die veel alcohol of parfum bevatten.

Bescherming tegen de zon

Je huid is kwetsbaar in de menopauze, dus het is belangrijk om deze te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Smeer je huid dus elke dag in met zonnebescherming.

Sommige dagcrèmes bevatten SPF en bieden dus bescherming tegen de zon. Vergeet ook niet de rest van je lichaam in te smeren voor de beste bescherming.

Egaliseer je huid

Ouderdomsvlekjes horen ook bij de overgang. Deze pigmentvlekjes ogen wat donkerder en zorgen er dus voor dat je huid er minder egaal uitziet.

Je vermindert deze plekjes door regelmatig een scrub te gebruiken. Zo verwijder je dode huidcellen en houd je je huid zijdezacht.

Niet alleen je huid, maar ook je haar wordt beïnvloed door de overgang. Er zijn verschillende problemen die regelmatig voorkomen in deze fase van een vrouwenleven.

Veranderingen in je haar tijdens de menopauze

Lachende vrouw donker lang haar

De veranderingen in je lichaam tijdens de menopauze hebben ook een groot effect op je haar. Ook dat komt door de hormonale schommelingen die je lijf meemaakt. Wanneer je in de overgang zit, zijn er een aantal haarproblemen die je kunt ontwikkelen.

Hormonale schommelingen & Gezichtsbeharing

Normaal gesproken hebben alleen mannen te maken met gezichtsbeharing, maar dat verandert in de menopauze. Sommige vrouwen in de overgang zullen merken dat er langere en dikkere haren groeien op hun kin, bovenlip en wangen. Dit is allemaal te danken aan hormonale schommelingen.

De hoeveelheid vrouwelijke hormonen in je lichaam neemt snel af, terwijl de mannelijke hormonen in je lichaam toenemen. Dat is de reden waarom je ook met meer gezichtsbeharing te maken krijgt.

De meest natuurlijke manier om gezichtsbeharing te bestrijden, is door te scheren, waxen of epileren. Daarnaast is het eventueel mogelijk om de klachten te verminderen door de anticonceptiepil te slikken tijdens de overgang.

Haaruitval

Wanneer je in de overgang zit, zie je waarschijnlijk steeds meer haren in je borstel en doucheputje. Bij sommige vrouwen is het probleem zelfs zo erg dat ze met kale plekken te maken hebben.

Haaruitval tijdens de menopauze is gedeeltelijk een simpele ouderdomskwaal. Daarnaast spelen je hormonen ook een grote rol, aangezien oestrogeen er normaal gesproken voor zorgt dat je haar blijft groeien.

Een goed haarmasker is altijd een prima manier om haarverlies te bestrijden. Maak een masker met een ei, 125 milliliter melk en twee theelepels olijfolie. De eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je haar in optimale conditie blijft.

Dunner wordend haar

Mogelijk merk je dat je haar dunner aanvoelt en ook minder volume heeft. Ook dat is een symptoom van de menopauze. In de meeste gevallen wordt je haar dunner omdat het in deze periode breekbaarder is. Het valt dus niet allemaal uit, maar breekt ergens halverwege het haar af.

Maak je haar sterker door een masker te maken van kokosmelk en olijfolie. Combineer 125 milliliter kokosmelk met 3 theelepels olijfolie en verwarm dit mengsel eventueel. Laat het vijftien minuten intrekken, waarna je het uitspoelt met shampoo.

Wil je je haar zo gezond mogelijk houden tijdens de menopauze? Dankzij een aantal handige tips en tricks is dat mogelijk.

Haarverzorging tijdens de menopauze

Vrouw blond borstelt haar

Er zijn verschillende manieren om je haar zacht, sterk en stralend te houden tijdens de overgang. Door deze tips op te volgen, weet je zeker dat je je haar het beste geeft tijdens deze periode.

Eet gezond

Je haar heeft goede voedingsstoffen nodig om sterk en gezond te blijven. Daarom is een gezond en gevarieerd dieet ontzettend belangrijk.

Richt je vooral op het eten van goede vetten, bijvoorbeeld in avocado’s, noten en vette vis, en op het eten van voldoende eiwitten. Deze kan je vinden in vlees, maar ook in eieren, peulvruchten en zuivel.

Drink voldoende

Door elke dag genoeg water te drinken, zorg je ervoor dat de doorbloeding van je huid beter wordt. Dat is belangrijk, want je hoofdhuid heeft een goede doorbloeding nodig om sterke haren aan te maken. Drink niet alleen veel water, maar vermijd ook uitdrogende dranken. Hierbij kan je denken aan koffie en alcohol.

Vermijd styling met hitte

Dankzij een föhn, krultang of stijltang kan je je haar een prachtige look geven. Helaas zijn deze apparaten niet goed voor je haar, vooral niet tijdens de menopauze. Hitte kan je haar namelijk uitdrogen en maakt het extra breekbaar. Dat is zonde, want deze problemen komen al veel voor tijdens de menopauze.

Zorg goed voor jezelf

Regelmatig sporten, weinig stress en voldoende slaap zijn de beste manieren om jouw hormonen zoveel mogelijk in balans te houden. Tijdens de menopauze is dat ontzettend belangrijk, want hormoonschommelingen zorgen juist voor veel problemen met je haar.

Er zijn veel producten die je huid en haar kunnen verzorgen tijdens de menopauze. Arganolie is daar een heel goed voorbeeld van.

Arganolie als verzorgingsmiddel tijdens de menopauze

Arganolie natuur lachende vrouw

Tijdens de menopauze verliezen je huid en je haar hun gezondheid en glans doordat je lichaam steeds iets minder collageen aan kan maken. Ook goede vetten worden minder goed vastgehouden door je huid en haar. Daarom is het niet gek dat veel vrouwen last krijgen van dof haar en een droge huid.

Wanneer je dit probleem wilt bestrijden, kan je het beste producten gebruiken die goede vetten bevatten. Daarnaast wil je ook een product gebruiken dat makkelijk kan worden opgenomen door je lichaam. Arganolie is in deze situatie een goede keuze.

Deze olie is volledig natuurlijk en bevat bovendien talloze stofjes die je lichaam goed verzorgen. Zo vind je onverzadigde vetten terug in de olie. Deze vetten zijn ontzettend goed voor je lichaam omdat ze je huid en haar soepel houden.

Daarnaast zit er ook veel vitamine E in arganolie. Deze vitamine stimuleert de celvernieuwing en beschermt tegen dingen die je huid van buitenaf beschadigen. Dankzij deze kwaliteiten heeft arganolie veel voordelen voor je huid en haar tijdens de menopauze.

Je haar wordt minder breekbaar

Wanneer je argan olie voor je haar gebruikt, wordt de afbraak van elastine in je haar zoveel mogelijk tegengegaan. Elastine is belangrijk, want dit stofje zorgt ervoor dat je haar soepel blijft en hierdoor minder snel breekt.

Je huid blijft veerkrachtig

Tijdens de menopauze breekt een grote hoeveelheid collageen in je huid af. Dit zorgt ervoor dat je huid slapper aanvoelt, wat ook weer meer rimpels met zich meebrengt. Arganolie gaat ook de afbraak van collageen tegen. Het resultaat is een soepele en zachte huid.

Verhoogt de hoeveelheid antioxidanten in je huid

Antioxidanten zorgen ervoor dat de cellen in je lichaam minder snel afsterven, dus ook de cellen die je huid en haar vormen. In de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, wat ook weer zorgt voor een kleinere hoeveelheid antioxidanten.

Arganolie stimuleert juist de aanmaak van antioxidanten, waardoor de cellen van je huid en haar langer gezond blijven.

Bestrijdt pigmentvlekjes

Pigmentvlekjes zijn een veel voorkomend symptoom van de menopauze, maar arganolie kan deze vlekjes helpen verminderen. De olie bevat stofjes die de overmatige hoeveelheid pigment in je huid kunnen bestrijden, waardoor je huid uiteindelijk egaler zal ogen.

Wil je meer lezen over de Voordelen van Arganolie? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie?

Verzorg jezelf optimaal tijdens de menopauze

Menopauze infographic

Wanneer je in de overgang bent, maakt je lichaam talloze veranderingen mee. Kwaaltjes zoals slapeloosheid, opvliegers en stemmingswisselingen horen er allemaal bij.

Ook je huid en je haar hebben het zwaar te verduren tijdens deze periode. Veel vrouwen hebben last van een droge huid, maar ook van huiduitslag, haaruitval en de groei van gezichtsbeharing. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen waarmee je deze kwaaltjes zo goed mogelijk kunt bestrijden.

Een goede dagelijkse verzorging van je huid en haar hoort daar natuurlijk ook bij. Arganolie is een van de beste natuurlijke middeltjes om te gebruiken in de overgang. De onverzadigde vetten en vitaminen zorgen ervoor dat je huid en haar een boost krijgen.

Heb jij een goed middeltje tegen veel voorkomende kwaaltjes in de menopauze? Laat het dan achter in de comments!

Deel dit artikel ook met je vrienden, zodat zij ook leren hoe ze het beste voor zichzelf kunnen zorgen tijdens de overgang.