Ontdek het verband tussen schoonheid en slaap

Ontdek de geheimen van de schoonheidsslaap

Er is geen enkel verzorgingsmiddel dat zo natuurlijk is als een goede schoonheidsslaap. Door iedere nacht voldoende slaap te krijgen, kun jij je huid, haar en hele lichaam optimaal verzorgen. Hier lees je alles wat je moet weten over het verband tussen schoonheid en slaap.

Waarom We Ons Schoonheidsslaapje Nodig Hebben

De wetenschap achter schoonheidsslaap

We weten allemaal dat een gebrek aan slaap meestal niet zo goed is voor je lichaam. Je ziet dit bijvoorbeeld aan je huid: donkere kringen onder je ogen, een vermoeide huid die grauw oogt en zelfs snellere vorming van rimpels zijn allemaal gevolgen van te weinig slaap. Het ligt dus voor de hand dat je uiterlijk erbij gebaat is om juist meer te gaan slapen.

Onze huid heeft de tijd nodig om zichzelf te herstellen na een lange dag. Daarom is het zo belangrijk om tussen de zeven en negen uur slaap te krijgen iedere nacht. Het is belangrijk dat je ook weer niet teveel slaapt, want dat kan juist weer averechts werken.

Bij een schoonheidsslaap zorg je er dus eigenlijk voor dat je precies lang genoeg slaapt voor jouw lichaam. Je geeft je lichaam de kans om zichzelf te herstellen, maar je vermoeit jezelf ook niet door te lang door te slapen.

Door dit bijna iedere nacht zo te doen, kan jij ervoor zorgen dat je er mooier, frisser en gezonder uit gaat zien.

Eigenlijk is een schoonheidsslaap dus een manier om goed voor je lichaam te zorgen. Een goede nachtrust is namelijk ontzettend belangrijk voor ons allemaal. Dat komt doordat er allerlei belangrijke dingen gebeuren wanneer je lichaam uitrust.

Blonde vrouw wakker perfect haar

Wat gebeurt er wanneer je slaapt?

Wanneer je gemiddeld acht uur slaap in een nacht, bestaat je nachtrust uit een aantal verschillende fases. Tijdens deze fases wordt je lichaam helemaal hersteld, dus ook je huid, haar en nagels. Dit is de reden waarom een goede nachtrust ook wel een schoonheidsslaap genoemd wordt.

De eerste drie uur

Je bent net in slaap gevallen en belandt daardoor in een diepe slaap. Tijdens de eerste drie uur van de nacht krijgt je lichaam de meeste rust. Op dit moment moet je namelijk het meeste opladen na je drukke dag.

In deze fase maakt je lichaam de meeste groeihormonen aan. Deze hormonen zijn belangrijk voor het herstellen van je huid en haar, dus deze eerste drie uur zijn essentieel voor je uiterlijk. Gelukkig is het niet moeilijk om drie uur slaap per nacht te krijgen.

De middelste twee uren

Je diepe slaap wordt steeds korter, terwijl je REM slaap vaak wat langer wordt in deze fase. Des te langer je slaapt, des te korter je natuurlijke slaapcyclus wordt. Je wisselt steeds tussen een diepe slaap en oppervlakkige slaap.

Op dit moment in de nacht maakt je lichaam het meeste melatonine aan. Dit natuurlijke stofje is een hele goede antioxidant en kan de veroudering van je lichaam dus tegengaan.

Deze fase is dus heel goed voor je huid, aangezien meer antioxidanten in je lichaam ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder rimpels en fijne lijntjes krijgt.

De laatste uren

Je hebt er inmiddels vijf uur opzitten, maar je schoonheidsslaap is nog niet helemaal compleet. Het is namelijk belangrijk dat je juist na dit moment nog even lekker door blijft slapen.

De meeste mensen hebben gemiddeld acht uur nodig, maar het kan ook iets meer of minder zijn voor jouw lichaam.

Tijdens deze laatste uren koelt je huid het meeste af en ontspannen je spieren meer dan in de voorgaande fases. Deze fase is dus heel goed voor je huid, aangezien deze de kans krijgt om echt goed te herstellen. Op dit moment krijg je ook de meeste REM slaap, dus je zal waarschijnlijk ook het meeste dromen.

Een goede nachtrust is belangrijk voor je hele lichaam. Zo krijg je weer meer energie om aan een nieuwe dag te beginnen, maar je zorgt er ook voor dat je lichaam goed kan herstellen. Iedere nacht lang genoeg slapen heeft dus allerlei belangrijke voordelen, voor lichaam en geest.

slapende vrouw op een kussen

De voordelen van schoonheidsslaap

Wanneer je ziet hoeveel voordelen er aan een schoonheidsslaapje verbonden zijn, zorg jij er vast en zeker voor dat je iedere nacht op tijd in bed ligt. Goed slapen doet namelijk wonderen voor je lichaam. Je voelt je beter en ziet er ook nog eens stralender uit.

Mooie heldere ogen

Je herkent vast wel het gevoel van gezwollen ogen wanneer je niet lang genoeg hebt geslapen. Een goede schoonheidsslaap zorgt juist voor het tegenovergestelde. Wanneer je voldoende slaap krijgt, word je wakker met stralende en heldere ogen die energie uitstralen.

Donkere kringen en opgezwollen ogen ontstaan doordat je lichaam niet genoeg tijd heeft gehad om te herstellen in de nacht. Je huid is dus niet in optimale conditie, waardoor je bloedvaatjes sneller ziet en waardoor de huid wat opgezwollen aan kan voelen.

Wanneer je precies genoeg slaap krijgt, zullen je ogen er daarom juist fris en helder uitzien.

Je lichaam kan zich herstellen

Dankzij de groeihormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je slaapt, kan je lichaam weer bijkomen van de vorige dag. Er zijn allerlei schadelijke stoffen waar we dagelijks aan blootgesteld worden. Denk aan vervuiling in de lucht of de schadelijke stralen van de zon die onze huid kunnen aantasten.

Tijdens je diepe slaap zorgen de groeihormonen ervoor dat je lichaam zich op volle kracht kan gaan herstellen. Nieuwe cellen worden sneller aangemaakt en kleine beschadigingen of wondjes genezen sneller wanneer je slaapt.

Een ongezonde huid kan dus ook een boost krijgen wanneer je iedere nacht voldoende slaap krijgt.

Je lichaam is minder opgezwollen

Heb jij soms last van een opgezwollen gevoel in je voeten of handen? Dit kan komen door een ongelijke waterverdeling in je lichaam, wat vaak wordt veroorzaakt door warm weer.

In de nacht wordt het vocht in je lichaam weer gelijk verdeeld, waardoor een opgezwollen gevoel afneemt. Daarnaast kan het zijn dat je huid is geïrriteerd, wat ook voor kleine zwellingen kan zorgen.

Door goed te slapen, kan je immuunsysteem zijn werk doen om deze irritaties en zwellingen aan te pakken. Wanneer je juist te weinig slaapt zal je immuunsysteem minder goed functioneren, met een rode, geïrriteerde en gezwollen huid als gevolg.

Je voelt je beter

Je herkent vast wel het gevoel dat je hebt wanneer je een nacht veel te weinig hebt geslapen. Je bent moe, raakt snel geïrriteerd en kunt je zelfs een beetje neerslachtig voelen. Dat is niet gek, want je lichaam heeft eigenlijk niet de rust gekregen die het nodig heeft.

Een schoonheidsslaap is daarom niet alleen goed voor je huid of je haar. Je zal ook meer lachen en met meer energie opstaan wanneer jij iedere nacht lekker doorslaapt. Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren waarop jij iedere dag kunt stralen.

Vrouw Die In De Spiegel Kijkt

Minder rimpels

Het voorkomen van rimpels is voor veel mensen een ontzettend belangrijke dagtaak. Met crèmes, huidbehandelingen, maskers en massages proberen we allemaal onze huid zo egaal en strak mogelijk te houden. Maar wist je dat je je huid ook zo lang mogelijk rimpelvrij kunt houden door gewoon te genieten van je welverdiende nachtrust?

Tijdens je schoonheidsslaap wordt er collageen aangemaakt in je huid, wat een stofje is dat je huid strak en stevig houdt. Des te meer collageen je in je huid hebt, des te minder rimpels je zult krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat je twee keer zoveel rimpels krijgt wanneer je maar vijf uur per nacht slaapt in plaats van zeven uur per nacht.

Een stralende huid

Wanneer je slaapt wordt je bloedcirculatie gestimuleerd. Je bloed wordt dus volop rondgepompt, zodat je hele lichaam wordt voorzien van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich ook beter kan herstellen, maar is ook de reden waarom je soms wakker wordt met mooie volle lippen en lieve rozige wangen.

Krijgt je lichaam niet genoeg rust? Dan zal je dat waarschijnlijk meteen aan je huid merken. Doordat je bloedcirculatie dan minder is, zal je zien dat je huid erg grauw en ongezond oogt.

Gezonder en voller haar

Een schoonheidsslaap heeft vooral veel invloed op je huid, maar het kan ook ontzettend goed zijn voor je haar. Ook dat komt door de verbeterde bloedcirculatie die je krijgt wanneer je slaapt. Dankzij deze circulatie krijgt je haar alle vitaminen en mineralen die het nodig heeft, waardoor het kan glanzen en minder snel afbreekt.

Een tekort aan slaap zorgt er juist voor dat je haar erg droog en kwetsbaar aanvoelt. Dit komt niet alleen door het gebrek aan vitaminen, maar ook door de grote hoeveelheid stress die je krijgt wanneer je niet goed slaapt. Stress zorgt voor het hormoon cortisol, wat er weer voor kan zorgen dat je haar uitvalt.

Verzorgingsproducten werken beter

Probeer jij je huid, haar en nagels altijd het beste te geven door goede verzorgingsproducten te gebruiken met voedende bestanddelen? Dan is het de moeite waard om iedere nacht van je schoonheidsslaap te genieten. Verzorgingsproducten zijn namelijk effectiever wanneer jij altijd genoeg slaap krijgt.

Tijdens je slaap is je lichaam namelijk ontzettend druk bezig om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingstoffen krijgt en dat je helemaal kunt gaan herstellen. De goede stoffen in verzorgingsproducten krijgen in de nacht dus de kans om door je lichaam te reizen en worden nog effectiever gebruikt. Hierdoor is het altijd een slim idee om een verzorgende olie en een nachtcrème te gebruiken voordat je gaat slapen.

Er zijn dus talloze voordelen verbonden aan een schoonheidsslaap. Toch zijn er veel mensen die niet geloven in de kracht van een goede nachtrust. Zij denken dat het een mythe is dat je er mooier uit gaat zien door te slapen.

Slaap tekort kussen op hoofd

Is schoonheidsslaap een mythe?

Er is meer dan genoeg wetenschappelijk bewijs dat een schoonheidsslaapje wel degelijk effect heeft op je uiterlijk. Dat komt doordat je lichaam in de nacht aan het werk gaat om zichzelf te genezen, herstellen en balanceren. Dat betekent dat je je over het algemeen beter voelt na een lange nacht slaap.

De verbeteringen in je uiterlijk worden door een aantal stofjes veroorzaakt. Zo maakt je lichaam groeihormonen aan die ervoor zorgen dat wondjes, ontstekingen en irritaties zo snel mogelijk genezen. Slaap is daarom ook goed voor mensen die last hebben van een geïrriteerde huid of acne.

Daarnaast is de productie van collageen een belangrijke reden waarom slaap echt wel effect heeft op je uiterlijk. Collageen vind je terug in je huid, maar ook in je haar en nagels. Het zorgt voor extra stevigheid, hydrateert je lichaam en kan ook voorkomen dat je haar en nagels afbreken.

Heb je wel eens een zware workout gehad en merkte je dat je veel last had van spierpijn? Dan is slaap de beste genezing. Je merkt namelijk dat de pijn bijna helemaal is verdwenen na een rustige nacht, wat dus komt door de manier waarop je lichaam zich herstelt wanneer je slaapt.

Een schoonheidsslaapje is dus echt effectief en zorgt ervoor dat je je lichaam in optimale conditie houdt. Je ziet er beter uit en je voelt je ook nog eens veel beter. Er zijn een aantal manieren waarop je nog meer uit je slaap kunt halen, zodat je elke dag fit, stralend en vrolijk wakker wordt.

Mooi Haar Tijdens Zwangerschap

Schoonheidsslaap tips voor je huid en haar

Tijdens je slaap zorgt je lichaam er automatisch voor dat je mooier wakker wordt. Toch zijn er een aantal manieren waarop jij je lichaam een handje kunt helpen. Zo zorg je ervoor dat je nog meer resultaat ziet na een geslaagde schoonheidsslaap, vooral wanneer je deze tips iedere nacht opvolgt!

Slaap op een satijnen of zijden kussensloop

Een comfortabel kussen is voor veel mensen onmisbaar tijdens een goede nacht slaap. Heb je al ooit nagedacht over het materiaal van je kussensloop? Dit is namelijk de stof waar je iedere nacht je gezicht en haar op laat rusten, dus het moet van de beste kwaliteit zijn.

Satijn en zijde zijn twee stoffen die ontzettend glad zijn, waardoor ze heel weinig wrijving veroorzaken. Dit is ontzettend goed voor je haar. Er ontstaan namelijk minder snel klitten en je vermindert de kans dat je haar afbreekt wanneer je aan het draaien bent in je slaap.

Bovendien zorgt een kussensloop van dit materiaal ervoor dat rimpels voorkomen worden. Ook dit komt doordat er minder wrijving is tussen je huid en het kussensloop. Dit is dus een makkelijke manier om nog beter voor je huid te zorgen.

Slaap op je rug

Vind jij het heerlijk om op je zij of zelfs op je buik te slapen? Voor je huid zijn dit eigenlijk de slechtste posities. Je kan namelijk veel beter op je rug slapen.

Wanneer je met de zijkant of voorkant van je gezicht op het kussen ligt, ontstaan er van nature kleine vouwtjes en kreukels. Dit zijn de plekken waar je later ook rimpels gaat krijgen, vooral wanneer je iedere nacht in deze positie slaapt. Dit kan je voorkomen door gewoon iedere nacht op je rug te slapen, waardoor je huid ook niet gaat hangen.

Hydrateer je huid met Arganolie

Wanneer je slaapt heeft je lichaam alle tijd om verzorgingsproducten op te nemen. Het is daarom belangrijk om je huid goed te hydrateren voordat je gaat slapen. Breng een rijke anti-rimpelcrème aan en smeer je huid ook in met een voedende olie.

Arganolie is een goed product wanneer je je huid wilt hydrateren. Deze olie is namelijk helemaal natuurlijk en bevat alleen maar de beste bestanddelen voor je huid. Denk aan verschillende goede vetzuren en vitamine E, waardoor je huid wordt gevoed en waardoor de aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd.

Je kan arganolie gebruiken als een soort bodylotion, door bijvoorbeeld iedere avond een paar druppels over je huid te verdelen. Het is ook een goede natuurlijke nachtcrème voor je gezicht. De olie is geschikt voor iedere huidsoort, zelfs wanneer je last hebt van een vette huid.

Wil je meer lezen over Arganolie? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie?

Was je kussensloop regelmatig

In de nacht verlies je veel zweet en dode huidcellen. Deze worden allemaal opgevangen door je kussensloop, dus het ligt voor de hand dat er hier veel bacteriën te vinden zijn. Het is daarom belangrijk om je kussensloop regelmatig te wassen, minstens één keer in de week. Hiermee voorkom je dat je schone huid weer vervuild wordt wanneer je slaapt.

Een vies kussensloop kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor acne, dus het is de moeite waard om deze regelmatig te vervangen.

Etherische Oliën

Slaap met een luchtbevochtiger

Je kunt je huid hydrateren met behulp van verzorgingsproducten en door genoeg water te drinken. In de winter hebben toch veel mensen last van een erg droge huid. In dat geval is het een goed idee om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze apparaten zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer perfect is voor je lichaam. Dit is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je luchtwegen.

Let op je eetpatroon

Vind jij het lekker om ’s avonds nog even een glaasje alcohol te drinken terwijl je geniet van een zoute snack? Het is beter om dat niet te doen. Alcohol en zout zijn namelijk stoffen die vocht uit je lichaam trekken, dus al je moeite om jezelf te hydrateren heeft dan geen nut meer.

Het resultaat van een dieet met veel alcohol en zout is dat je wakker wordt met opgezwollen ogen. Een uitgedroogd lichaam verzamelt namelijk veel vocht bij de ogen, zodat deze beschermd worden. Hierdoor ontstaat dus dat vermoeide uiterlijk wat je krijgt wanneer je niet goed eet en drinkt.

Doe je haar omhoog

Vind jij het fijn om je lange lokken gewoon vrij te laten vallen wanneer je slaapt? Het is beter om dit niet te doen. Je kunt het beste slapen met je haar in een losse knot bovenop je hoofd. Je haar zit namelijk vol met natuurlijke oliën die allemaal op je gezicht terecht komen wanneer je slaapt, wat weer zorgt voor huidproblemen zoals acne. Je kunt dit voorkomen door je haar uit je gezicht te houden.

Maak de knot niet te strak, want dat zorgt er juist weer voor dat je haar afbreekt!

Maak je gezicht schoon

Sommige mensen hebben de gewoonte om af en toe naar bed te gaan terwijl ze nog make-up dragen. Dat is zonde, want zo kunnen je poriën niet goed ademen in je slaap.

Je huid heeft juist geopende poriën nodig om tot rust te komen en om vervuilende stoffen af te kunnen voeren. Reinig iedere avond dus je gezicht met milde producten, zodat je make-up verwijderd is. Dit is een simpele manier om kwaaltjes zoals acne en een geïrriteerde huid te voorkomen.

Deze tip geldt trouwens voor iedereen: of je nu wel of geen make-up draagt.

Slaaptekort kan leiden tot gewichtstoename!

Schoonheidsslaap voor mannen

Een schoonheidsslaap wordt vaak gezien als iets wat alleen vrouwen doen, maar het is ook erg belangrijk voor mannen. Iedereen heeft namelijk baat bij een uitgerust lichaam dat helemaal hersteld is.

Door iedere nacht voldoende te slapen, zorg je ervoor dat je lichaam optimaal presteert. Een schoonheidsslaap is natuurlijk vooral belangrijk om jou er zo gezond en stralend mogelijk uit te laten zien.

De voordelen voor vrouwen zijn duidelijk, maar mannen kunnen ook voordelen halen door regelmatig een schoonheidsslaapje te doen.

Het houdt je gewicht op peil

Heb je last van een buikje of merk je dat er een onderkin aan het groeien is? Zorg er dan voor dat je iedere nacht genoeg slaap krijgt, want dit is de beste manier om je eetlust te verminderen. Mensen die te weinig slapen hebben namelijk meer moeite met zelfcontrole wanneer het op eten aankomt.

Je bent fitter

Wie van sporten houdt of het gewoon fijn vindt om iedere dag energiek te beginnen, moet er zeker voor zorgen dat hij zijn schoonheidsslaap haalt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam betere prestaties levert. Je spieren zijn helemaal uitgerust en kunnen daardoor ook weer flink aan de slag wanneer jij op het sportveld staat.

Je ziet er stralender uit

Voor mannen gelden dezelfde schoonheidsvoordelen als vrouwen: een schoonheidsslaapje vermindert donkere kringen onder je ogen, voorkomt rimpels, zorgt ervoor dat je huid er minder grauw uitziet en kan ontstekingen zoals acne verminderen. Het is dus belangrijk om genoeg te slapen wanneer je er mooi uit wilt zien, ook als man.

Arganolie Voor Het Gezicht

De kracht van slaap

Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam, niet alleen voor hoe je lichaam presteert, maar ook voor je uiterlijk. Het is daarom belangrijk om elke nacht te genieten van een goede schoonheidsslaap, wat betekent dat je tussen de zeven en negen uur slaap moet krijgen. Wanneer je dat regelmatig doet, zal je meteen verschillende voordelen merken:

  • Je voelt je energieker.
  • Je huid oogt gezonder.
  • Je ogen stralen.
  • Je haar wordt gezonder.
  • Acne en irritaties verdwijnen sneller.

Zorg er dus voor dat je altijd genoeg slaap krijgt en pas een aantal van onze tips toe om het meeste uit je schoonheidsslaap te halen. Zo word jij iedere ochtend wakker met een goed humeur en een stralend uiterlijk.

Deel dit artikel met al je vrienden zodat zij ook ontdekken wat de kracht is van een goede nachtrust. Heb jij zelf al wat voordelen van de schoonheidsslaap ontdekt? Laat het dan achter in een reactie!