Alles wat je moet Weten over de Arganboom!

Arganboom

Als je kijkt naar schoonheidsproducten in verschillende winkels zie je vaak de term ‘’argan’‘ voorbij komen. Het “argan” -bestanddeel is een olie die afkomstig is van de vruchten die de arganboom geven.

Deze boom groeit niet zomaar overal, het is een boom die slechts in één gebied ter wereld groeit en vruchten geeft.

Wil jij meer weten over de rijke geschiedenis en kracht van de arganboom en wat de voordelen van deze bijzondere boom zijn? Wij vertellen je alles wat je wilt weten: 

De Geschiedenis van de Arganboom

De arganboom is een boom die je tegenwoordig alleen maar in het zuidwesten van Marokko kunt vinden. Hier kan de boom moeiteloos groeien dankzij de voedzame grond, de vele zon en het zeeklimaat in dit gebied. De arganboom groeit hier dan ook al eeuwenlang. 

Het waren de Berbers die de Arganboom voor het eerst ontdekten, vlakbij het plaatsje Argana. Zij noemen het de boom van het leven, omdat de boom op allerlei manieren gebruikt kan worden door mensen en dieren.

Je herkent de boom bovendien uit duizenden dankzij zijn typische kenmerken. 

De Kenmerken van de Arganboom

Je herkent de arganboom aan zijn indrukwekkende hoogte van acht tot tien meter, al is de stam meestal vrij kort. De takken van de boom draaien om elkaar heen zien er allemaal erg hoekig uit. Meestal zie je ook een paar dikkere knopen in de arganboom. 

De arganboom kan zo goed in het droge klimaat groeien doordat zijn wortels ontzettend diep in de aarde zitten. Hierdoor kan de boom gewoon mooie groene blaadjes groeien, ondanks dat het niet veel regent in het zuidwesten van Marokko. 

De vruchten van de boom hebben dezelfde vorm en grootte als olijven. In het begin zijn ze lichtgroen, maar wanneer ze rijpen worden ze lichtgeel. In deze vrucht zit een noot, waar vervolgens weer pitten in zitten waaruit de arganolie wordt gehaald, wat een van de belangrijkste voordelen van de arganboom is. 

De Voordelen van de Arganboom

De Berbers zijn ontzettend blij met de arganboom, want deze boom komt op allerlei manieren goed van pas. Zo wordt het hout bijvoorbeeld gebruikt als stevige plafondbalken voor hun huizen en kan het hout worden veranderd in steenkool.

Het belangrijkste voordeel van deze bijzondere boom is natuurlijk dat deze boom arganolie aanmaakt. Veel Berbers leven van de productie van deze olie, vooral de Berbervrouwen. 

De arganboom en Berbervrouwen

De Berbers, ook wel Amazigh genoemd, zijn een volk dat al sinds de zevende eeuw in het noordoosten van Afrika woont. In Marokko horen ze tegenwoordig officieel bij de bevolking. 

Eigenlijk is de arganboom het allerbelangrijkste voor de Berbervrouwen. Het zijn namelijk de vrouwen die zich bezighouden met het maken van arganolie. Zij verzamelen de vruchten van de boom, laten deze een paar weken drogen, verzamelen en kraken de noten en persen de pitten.

Met dit tijdrovende proces kunnen de Berbervrouwen zelfstandig geld verdienen. Zo is het mogelijk om hun kinderen naar school te sturen en om genoeg eten op tafel te krijgen voor het hele gezin. Het is daarom belangrijk dat de arganboom goed beschermd wordt, want deze boom zorgt voor de onafhankelijkheid van veel Berbervrouwen. 

De Bescherming van UNESCO

In 1998 heeft UNESCO de 800.000 hectare waar de arganboom groeit als beschermd verklaard. Dat komt doordat deze bijzondere steeds minder voorkomt, terwijl er wel meer dan 1200 dieren en planten afhankelijk zijn van de boom.

Om de natuurlijke balans in deze biosfeer te behouden moet de kostbare arganboom dus beschermd worden, zodat deze niet gekapt kan worden. 

De boom wordt niet alleen beschermd voor de natuur in Marokko, maar ook voor de inwoners. Dankzij UNESCO weten de berbervrouwen namelijk zeker dat ze arganolie kunnen blijven produceren.

Deze bescherming zorgt er dus voor dat meer vrouwen voor zichzelf kunnen zorgen, maar ook dat Marokko een belangrijk deel van zijn inkomsten kan houden dankzij de productie van arganolie. 

Arganolie: het Vloeibare Goud van de Arganboom

De arganboom heeft natuurlijk zoveel waarde doordat deze boom de meest waardevolle eetbare olie kan produceren: arganolie. Deze olie komt uit de pitten van de boom, die weer verstopt zitten in de noten van de arganvrucht. Met veel kracht kan de olie uit de pitten geperst worden door de Berbervrouwen. 

Arganolie kan op allerlei manieren gebruikt worden, maar wordt vooral toegepast als verzorgingsproduct. De olie is namelijk gevuld met rijke stoffen zoals vitamine E en omega 6 en 9. Deze stoffen kunnen je huid, haar en nagels voeden, sterker maken en sneller laten vernieuwen. 

De olie kan puur worden gebruikt, bijvoorbeeld door een paar druppels in je haar of huid te smeren. Daarnaast wordt de olie ook vaak verwerkt in verzorgingsproducten zoals crèmes, shampoos en bodylotions.

Wil je meer lezen over Arganolie? Lees dan ook ons artikel: Wat is Arganolie

De Arganboom in beeld

Arganboom in beeld infographic

De Veelzijdigheid van de Arganboom

Het is duidelijk dat de arganboom een ontzettend speciale boom is die veel betekenis heeft. Dankzij deze boom kan jij genieten van een prachtig verzorgingsproduct, maar de productie van arganolie zorgt er ook voor dat Berbervrouwen zo onafhankelijk mogelijk kunnen leven.

Ken jij nog meer manieren waarop de arganboom goed van pas komt? Laat het ons vooral weten en deel het met je vrienden, zodat zij ook weten waar de krachtige arganolie vandaan komt!