Alles wat je wilt weten over Tatoeages

Alles wat je wilt weten over tatoeages

Met tatoeages wordt het menselijk lichaam gebruikt als canvas om jezelf uit te drukken, belangrijke herinneringen tastbaar vast te leggen of gewoon hele mooie afbeeldingen neer te zetten. Tatoeages worden dan ook gezien als een vorm van kunst. 

Tatoeages worden steeds normaler in het straatbeeld. Ongeacht je leeftijd of achtergrond kan iedereen kiezen voor een mooie afbeelding op je lichaam.

In dit artikel zullen wij je meer vertellen over tattoeages en zullen wij de volgende punten bespreken:

Wat is een tattoo?

Vrouw rug tattoo roos

Een tattoo is het permanent aanbrengen van inkt onder de huid. Dit gebeurt meestal met een scherpe naald. Zo wordt een afbeelding gemaakt, die voor altijd zichtbaar blijft.

Sinds ver voor Christus zetten mensen als tatoeages. Toen hadden ze echter lang niet altijd puur het doel het lichaam mooier te maken. Tatoeages werden veel in religieuze rituelen gebruikt, hadden vaak symbolische betekenis of werden geplaatst om de status van iemand aan te geven.

Tegenwoordig zijn de opties met tatoeages enorm. Elke kleur is mogelijk en geen patroon of afbeelding is gek genoeg. Je kunt je hele lichaam, tot je oogbol aan toe, laten bedekken met inkt, of kiezen voor een hele kleine afbeelding.

Zowel de grootste als de kleinste tattoos kunnen diepgaande betekenis hebben voor de dragen, maar ze kunnen ook enkel een mooie versiering zijn.

Hoe worden tatoeages gezet?

Bij tatoeëren wordt door middel van een speciale tatoeage-naald inkt onder de bovenste laag van de huid gebracht. Bij moderne tatoeëermachines gaat deze naald zo’n 80 tot 150 keer per seconde op en neer. Zo kan een tattoo relatief snel worden geplaatst.

Waarom is een tattoo permanent?

huidlagen naald tattoo

De beschadigingen die in de bovenste laag van de huid zijn ontstaan, worden door het lichaam langzaam weer hersteld. Eventuele inkt die in de bovenste huidlaag terecht is gekomen verdwijnt zo ook weer.

De inkt die in de huidlaag daaronder echter zit, kan niet worden afgevoerd door het afweersysteem van het lichaam, omdat de inktdeeltjes daar te groot voor zijn. De inkt blijft daardoor op zijn plek zitten onder de huid, waardoor de afbeelding permanent zichtbaar blijft.

Tattoos: Een korte geschiedenis

Tatoeages worden al ontzettend lang door mensen gezet. De schattingen zijn dat de eerste al rond 10.000 voor Christus voorkwamen!

Natuurlijk is dat niet helemaal hard te maken, maar er zijn schalen gevonden uit die tijd met resten van zwarte en rode kleurstof samen met scherpe instrumenten die als naalden gediend kunnen hebben.

Het eerste geschreven bewijs voor tatoeages stamt uit de tijd dat in Egypte de grote piramiden werden gebouwd. Vanuit Egypte is de kunstvorm toen overgewaaid naar de beschavingen uit het oude Griekenland, Perzië en ook op het Arabisch schiereiland werden tattoos gebruikt.

Waarvoor werden tattoos gebruikt?

Tatoeages hebben in vele culturen over de hele wereld altijd een belangrijke rol gespeeld. Met tatoeages werd vaak iets verteld over de drager. Bijvoorbeeld waar iemand goed in is, hoeveel mensen een strijder al heeft gedood, of een meisje huwbaar is en bijvoorbeeld tot welk clan iemand behoord.

Vrouwen uit Borneo gaven met symbolen op hun lichaam aan wat hun vaardigheid was. Zo was het voor iedereen direct duidelijk of zij goed was in koken of juist in kleding maken.

In plaats van een bepaalde vaardigheid, kunnen tatoeages ook gebruikt worden om het lidmaatschap van een bepaalde groep aan te geven. Dat kan overigens op een positieve manier, waarbij de drager trots kan laten zien dat hij de status heeft verworven om lid te zijn van die groep, maar het kan ook een negatieve lading hebben. Zo gebruikten de Romeinen tattoos om slaven en criminelen een zichtbaar uiterlijk kenmerk te geven.

Door de eeuwen heen hebben tattoos ook vaak een belangrijke religieuze rol gespeeld. Zo gebruikten de Mayas, de Inca’s en de Azteken tatoëeren in hun rituelen.

Er wordt geloofd dat religieuze en symbolische tatoeages de drager een bepaalde kracht geven. Bijvoorbeeld de kracht van het dier dat is geplaatst.

Omdat er zoveel culturen zijn waar tattoos een belangrijke rol hebben gespeeld en nog steeds spelen en we deze niet allemaal kunnen behandelen, hebben we de drie interessante uitgekozen. Dat zijn de Maori, de Japanse Yakuza en de Berber vrouwen uit Marokko.

Tattoos bij de Maori

De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, hebben unieke tatoeages die je tegenwoordig steeds meer over de hele wereld ziet. De tatoeages van de Maori kun je herkennen aan de ingewikkelde cirkelpatronen. De unieke combinatie van cirkelpatronen vertelt over iedereen een persoonlijk verhaal.

Het zetten van de tattoos is heel pijnlijk. Meestal werd er eerst in de huid gesneden en daarna werd het blad in inkt gedoopt en in de wonden gedept.

Voor de Maori is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam, daarom werd deze vaak speciaal versierd met tattoos. Hiermee liet men status en rank zien binnen de stam.

Maori tatoeages zijn heel erg heilig. Zowel degene die de tattoos zet als degene die ze krijgt mag tijdens dit proces niet met zijn handen eten of met anderen praten.

Tattoos bij de Yakuza

Tattoos en de Japanse Yakuza zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Yakuza is de Japanse maffia en hun gebruiken met tatoeages zijn wereld beroemd. De kleurrijke bodysuits die het hele lichaam bedekken zijn schitterend, maar hebben tegelijkertijd een duistere betekenis.

Oorspronkelijk werden in Japan tatoeages gebruikt om criminelen te straffen en te zorgen dat nooit meer zomaar de samenleving in konden komen. De Yakuza hebben tattoos juist als trotse uiting van status genomen.

Yakuza tatoeages worden met de hand gezet. De manier van zetten, Irezumi, gaat heel langzaam en is heel pijnlijk. Een naald van staal of bamboe wordt in inkt gedipt en daarna in de huid. Het hebben van zo’n tattoo toont daarom moed en doorzettingsvermogen.

Je hele lichaam tatoeëren is natuurlijk ook een dure onderneming, dus de tattoos zijn tegelijkertijd een statussymbool van hoe succesvol een Yakuza is.

In Yakuza tattoos zie je een aantal symbolen vaak terugkomen. De bekendste is waarschijnlijk de koi karper. Deze symboliseert kracht en moed.

Tattoos bij de Berber vrouwen

De Berbers, ook wel Amazigh-vrouwen genoemd, wonen in Marokko. Tatoeages bij Berberse vrouwen komen al heel lang voor. De tatoeages plaatsen de vrouwen rondom de openingen van het lichaam, om deze te beschermen. Via deze openingen zouden namelijk kwade geesten, Jnoen, het lichaam binnen kunnen dringen.

Het Berberse woord voor tattoo is dan ook ‘Jedwel’, wat talisman betekent. Hiermee konden de kwade geesten worden afgeweerd.

Speciaal zijn de tattoos die de vrouwen in hun gezicht hebben. Deze worden op de kin, tussen de wenkbrauwen en op het voorhoofd geplaatst. Ze hebben verschillende symbolische betekenis, zoals: kracht, vruchtbaarheid, genezing en voorspoed.

De tatoeages werden door de vrouwen zelf gezet en de traditie werd van moeder op dochter doorgegeven. Met de komst van de islam in de regio is de praktijk van het tatoeëren van het gezicht echter afgenomen. Tatoeages komen tegenwoordig vaker voor op de handen en voeten.

Het zetten van een tattoo kan pijnlijk zijn en irriteert de huid. De huid moet na het zetten van een tattoo dan ook herstellen. De berbervrouwen zochten in hun omgeving naar een middel dat de huid zou kalmeren en vonden de arganboom.

De arganboom komt veel voor in Marokko en de olie die van de noten gemaakt kan worden is heel krachtig. De arganolie helpt niet alleen bij het kalmeren van de huid, het verzorgt de tattoos ook.

Wat zijn de voordelen van tattoos voor vrouwen?

vrouw sleeves tattoo

Een tatoeage moet je nemen als jij dat mooi vindt. Het is immers een permanente toevoeging aan je lichaam. Maar wist je dat er voor vrouwen ook verschillende voordelen aan tattoos zitten, waar je nog niet aan had gedacht?

Van tattoos word je gezonder

Een onderzoek uit de American Journal of Human Biology heeft aangetoond dat mensen die een tweede (of derde, vierde, enz.) tattoo nemen een betere immuunreactie hebben dan mensen die hun eerste tattoo krijgen.

Ook worden tattoos wel eens expres op speciale drukpunten van het lichaam gezet. Tatoeëren krijgt dan een vergelijkbaar effect als acupunctuur.

Tattoos vergroten je baankans!

Een veel gehoord argument tegen tattoos is dat werkgevers er niet altijd blij mee zijn, maar wist je dat juist het tegendeel waar is? Een vrouw met een tattoo straalt jeugdigheid en hipheid uit en dat is wat veel managers voor hun bedrijf zoeken!

Tatoeages krijgen maakt je blij

Natuurlijk is het proces ook pijnlijk, maar de adrenaline en endorfine die je lichaam aanmaakt terwijl je tattoo wordt gezet maken je ook heel blij.

Verhoogt je zelfvertrouwen

Er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat je zelfbeeld flink omhoog gaat de eerste paar weken nadat je tattoo is gezet.

Samen een tattoo zetten versterkt je relatie

Of het nu met je beste vriendin, je moeder, je dochter of je partner is.

Tattoos kunnen dingen verbergen

Tattoos kunnen stukken op je lichaam waar je minder blij mee bent niet alleen verbergen, maar zelfs mooi maken! Er zijn vrouwen die hele mooie creatieve afbeeldingen maken rondom hun stretch marks.

En wat dacht je van vrouwen die hun borst versieren nadat deze verwijderd is vanwege borstkanker, dat zijn nog eens powervrouwen!

Tattoos met praktische doelen

Wist je dat tegenwoordig tattoos ook voor praktische doeleinden worden gebruikt? Bijvoorbeeld in de medische wereld. Zo worden er kleine stipjes getatoeëerd om aan te geven waar bestraling gericht moet worden.

Ook al zijn deze heel klein en onopvallend, voor vrouwen die de strijd tegen kanker hebben gewonnen is het vaak een hele krachtige herinnering aan een moeilijke tijd.

Een tattoo kan ook gebruikt worden om belangrijke medische informatie te geven, bijvoorbeeld over allergieën of je bloedgroep. Zet zo’n tattoo wel op een makkelijk vindbare plaats, zoals je pols, om het hulpverleners niet te moeilijk te maken.

De voor- en nadelen van tattoos

Nek tattoo vrouw

Het nemen van een tatoeage is iets waar je altijd goed over na moet denken. Je wilt niet ondoordacht beslissen. De voor- en nadelen ervan op een rijtje hebben is heel belangrijk. En dat is precies wat we hier voor jou hebben gedaan.

De voordelen van een tattoo

  • Veel vrouwen omschrijven het laten zetten van een tattoo als een levens veranderende gebeurtenis.
  • Met een tattoo kun je herinneringen fysiek bij je dragen.
  • Je kunt een tattoo plaatsen waar je wilt, dus als jij niet wilt dat iedereen het kan zien, dan hoeft dat niet.
  • Een tattoo is een manier om jezelf uit te drukken, je lichaam wordt je eigen canvas.
  • Je zult hele nieuwe contacten gaan leggen met mensen door je tattoo(s). Het hebben van een tattoo schept direct een band met anderen die dat ook hebben. Zeker als jouw tattoo een bijzonder verhaal vertelt.
  • Een tattoo blijft altijd bij je. Dus ook al kan het laten zetten pijnlijk zijn, die pijn is van korte duur in verhouding tot hoe lang je er van kunt genieten.

De nadelen van een tattoo

  • Een tattoo kan gevaarlijk zijn. Je huid is immers je grootste bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Met een tatoeage wordt deze barrière beschadigd.
  • Tattoos kunnen invloed hebben op je baankans. Met name hele grote of zichtbare tattoos zijn niet altijd toegestaan. Denk daarom ook goed na over waar je je tattoo gaat zetten.
  • Tattoos zijn permanent, dus je kunt spijt krijgen.
  • De metalen in de inkt kunnen een reactie geven met medische apparatuur zoals MRI scanners.
  • Ook de werking van andere elektronica, zoals smart watches, kan door tattoos beïnvloed worden.
  • Dit is een nadeel en een voordeel tegelijkertijd: mensen zullen van alles over je tatoeages willen weten. Tatoeages vallen nu eenmaal op en veel mensen zullen, oprecht geïnteresseerd, er meer over willen weten. Wees hier op voorbereid als je dat niet prettig vindt.
  • Tattoos vervagen over de jaren. Maar door er goed voor te zorgen en ze af en toe te laten bijwerken, zal je er altijd van kunnen genieten!

Wat zijn de risico’s van tatoeages?

Risico tattoo arm

Bij het zetten van een tatoeage wordt er inkt onder de huid aangebracht. Ook al gebeurt dat tegenwoordig onder streng gecontroleerde en schone omstandigheden, het blijft natuurlijk altijd een risico. Dit zijn de grootste risico’s die je loopt:

  • Je kunt een allergische reactie krijgen van de inkt. Dat kan direct gebeuren, maar ook pas jaren later.
  • Omdat er een naald heel veel kleine gaatjes in je huid prikt, loop je het risico dat de huid gaat ontsteken.
  • Het weefsel rondom de tattoo kan gaan ontsteken.
  • De huid moet na het zetten van de tattoo herstellen, hierbij kan het zijn dat je huid teveel littekenweefsel gaat aanmaken, waardoor je tattoo niet mooi wordt.
  • Dit gebeurt eigenlijk nooit in goede tattooshops in Nederland, maar als er niet met steriele naalden wordt gewerkt dan kunnen er bloedziektes (zoals hepatitis B, C, HIV en tetanus) worden overgebracht met deze naalden. Let hier vooral op als je in het buitenland een tattoo laat zetten.
  • Het gebied rondom de tattoo kan gaan opzwellen.
  • Het metaal in de inkt kan effect hebben op MRI scanners. Meestal wordt het gebied van de tattoo dan een beetje warm, maar heeft het geen invloed op de uiteindelijke scan.

Zo verminder je de risico’s tijdens het zetten van een tattoo:

  • Zoek een goede studio uit met goed opgeleide tatoeëerders.
  • Lees op internet reviews over de zaak.
  • Let erop dat degene die jouw tattoo zet handschoenen draagt.
  • Let er op dat alle materialen, zoals inkt en naalden, nieuw en ongebruikt zijn.

Tips bij het zorgen van je net getatoeëerde huid

vrouw tattoo armen
  • Houd de huid goed schoon.
  • Ga voorzichtig om met je huid, dus bijvoorbeeld droog deppen in plaats van wrijven.
  • Zorg dat er niet direct water op je tattoo komt onder de douche.
  • Gebruik een moisturizer meerdere keren per dag om je tattoo te verzorgen.
  • Blijf de eerste paar weken uit de zon.
  • Ga de eerste weken nog niet zwemmen.
  • Draag wijdvallende kleding de eerste weken.
  • Neem rustig de tijd voor deze stappen. Je moet er ongeveer twee weken vooruit trekken om je huid te laten genezen. Dat lijkt misschien lang te duren, maar bedenk je hoe lang je plezier zult hebben van je mooie, goed verzorgde tattoo.

Ook al zetten vrouwen over de hele wereld al duizenden jaren permanente afbeeldingen op hun lichaam, het is voor iedereen persoonlijk toch een grote stap om te zetten.

Of jouw tattoo nu een bijzonder verhaal vertelt of ‘gewoon’ heel mooi is, wij vinden elke vrouw die haar lichaam als canvas voor zelfexpressie heeft gebruikt echt een powervrouw!

Door goed bewust te zijn van de voor- en nadelen, de risico’s te beperken en je getatoeëerde huid goed te verzorgen, ben jij zeker van een schitterende afbeelding op je lijf voor de rest van je leven.

Heb jij tatoeages? Welke tip wil jij vrouwen meegeven die nog twijfelen of ze de stap willen zitten? Laat het ons weten!