Alles over de Juiste Keratine Behandelingen voor Jouw Haar

haartypes haarkleuren verzorgd haar beschadigd haar

Wat heeft je haar nodig om er gezond, zacht en glanzend uit te zien? Keratine kan wonderen doen!

Ben jij geïnteresseerd in wat een keratine behandeling voor jouw haar kan doen of heb je al eens een dergelijke behandeling gedaan? In dit artikel lees je alles om precies de juiste keratine behandeling voor jouw haar te vinden. En nog veel meer!

Wat is keratine?

Keratine is een lichaamseigen stofje, een eiwit dat in onze huid, nagels en haar zit. Deze proteine beschermt en voedt ons haar. Het zorgt ervoor dat ons haar sterk en veerkrachtig blijft.

Kort gezegd: keratine werkt als een lichaamseigen superfoods die ons haar beschermt en herstelt.

Wat is een keratine behandeling?

wat is een keratine behandeling

Bij een keratine behandeling worden de proteïnes (eiwitten) vervangen, die je haar langzaamaan kwijt was door teveel behandelen met hitte of met chemische stoffen.

Je haar bestaat normaal gesproken uit zo’n 85 – 90 procent keratine, verdeeld over de verschillende haarlagen. Style en behandel jij je lokken intensief? Dan neemt gaandeweg het natuurlijke proteïne gehalte (de keratine) in je haar af.

Je kan een keratinegebrek herkennen aan zwak, breekbaar haar dat pluist en glans verliest. Deze behandeling doet in zo’n geval wonderen voor de gezondheid van je haar!

Je stylist of kapper brengt via een aantal stappen opnieuw de verloren keratine aan, diep in je haar. De proteïne verzorgt, herstelt en voedt je haar van binnenuit. Het resultaat is direct voel-en zichtbaar: je haar is als herboren, glanst en valt als vanzelf perfect in model.

Is keratine veilig?

Omdat keratine een natuurlijke, lichaamseigen eiwit is, kan het 100% veilig worden gebruikt voor elk haartype. Onder alle omstandigheden, zoals bij:

 • Beschadigd haar door chloorwater, zee en veel zon.
 • Gepermanent, geverfd en vaak straightened haar.
 • Droog haar dat van nature pluist en zich elke ochtend weer weerbarstig gedraagt.

Binnen de beautywereld wordt het als hét tovermiddel gezien voor zacht haar, dat weer glanst en perfect in model valt. Zodat je niet meer elke ochtend droog, onhandelbaar en pluizig haar in bedwang hoeft te houden.

De Voordelen van een Keratine Haarbehandeling

vrouw lang bruin haar

Herstellen van haarschade

Een behandeling kan haarschade herstellen, die ontstaan is door verven (chemische schade) en straightening (veelvuldige verhitting van je haar).

Makkelijker stylen van je haar

Het stylen van je haar wordt weer een plezier na een goede behandeling. Droog haar krijgt opnieuw souplesse en is makkelijk in model te brengen.

Keratine straightened niet zozeer je haar (zoals de mythe wil), maar door het effect van zacht, glanzend haar wordt het gewoon weer een stuk fijner om je haar te stylen

Je brengt je haar sneller in model

Heb je stijl of straightened haar? Na een keratine behandeling heb je ’s ochtends veel minder tijd (en frustratie!) nodig om je haar weer mooi droog te krijgen. Dat komt doordat je haar weer gezond en in balans is.

100% Natuurlijk

Omdat deze behandeling je haar op een natuurlijke manier voedt, komen er geen chemische stoffen aan te pas. Veel beter voor je haar. Voor het milieu trouwens ook.

Langdurig effect

Na een behandeling heb je zeker 2 maanden plezier van prachtig, gezond en makkelijk te stylen haar. Dit staat prima in verhouding tot de tijd die je in zo’n behandeling investeert: een keratine behandeling duurt maar 1,5 tot 3 uurtjes, afhankelijk van de dikte en de lengte van je haar.

Welke Keratine Behandelingen Passen het Beste bij Jouw Haartype?

Er bestaan verschillende types haarbehandelingen. Elke behandeling is per definitie veilig, omdat keratine al als natuurlijke bouwstof in je lichaam voorkomt.

Braziliaanse Keratine Behandeling

Perfect voor mensen met krullend haar, dat snel pluist en volume verliest bij vochtig weer. De behandeling maakt namelijk een einde aan frizz en verwent je haar met glans en een soepelvallend uiterlijk.

Deze behandeling gebeurt door een stylist in de salon. Je haar wordt daarna geföhnd, waarna vervolgens een verzorgende gel in je haar wordt gesealed met een metalen ijzer. Alles bij elkaar duurt de behandeling ongeveer een uurtje. Het effect houdt 3 tot 6 maanden aan.

Goed om te weten: bij een Braziliaanse keratine behandeling wordt géén formaldehyde gebruikt, die hoofdpijn of prikkende ogen kan veroorzaken.

Soft Keratine Behandeling

Japzilian Keratine Behandeling

Deze behandeling wordt aanbevolen bij fijn of normaal haar. Een soft keratine behandeling maakt je haar weer soepel en pluisvrij, maar houdt je krullen of slag intact.

De keratine wordt aangebracht vanaf de haarwortels tot de puntjes. Het sealen gebeurt via föhnen en een keramisch ijzer. Het effect van deze behandeling is ongeveer 2 maanden.

Vrouw verzorgd stijl gekruld haar

Misschien moet je even wennen aan de naam van deze behandeling: Japzilian? Het is een samentrekking van Japans en Braziliaans, net als de behandeling. Bij Japzilian wordt de Braziliaanse behandeling gecombineerd met een Japanse straightening behandeling.

Japzilian kun je zien als de diamant onder de behandelingen: het effect houdt bijna 5 maanden langer aan bij de Braziliaanse keratine behandeling. Bovendien staat hij iedereen.

Bij de Japzilian wordt eerst de Brazilian keratine toegepast en gesealed met föhn en keramisch ijzer. Daarna komt een Japanse straightening coating aan de beurt met een speciale kam. De haarstrengen worden twee keer gecoat.

Na een uurtje wordt het haar gewassen en opnieuw geföhnd. Alles bij elkaar een behandeling die 3 tot 4 uur duurt.

De Keratine Express

De naam zegt het al: een snelle boost. Deze behandeling wordt gebruikt voor de (relatief) korte termijn. Perfect voor steil of licht krullend haar dat last heeft van pluis en zich lastig laat stylen.

Bij de keratine express behandeling wordt een keratine serum aan het haar toegevoegd. Daarna wordt je haar geföhnd en wordt het serum met een keramisch ijzer gesealed. Van deze express behandeling heb je zeker 6 weken plezier. Vooral als je jouw behandelde haar om de dag wast met een sulfietvrije shampoo gebaseerd op keratine.

Bijwerkingen Keratine Behandeling

bruin stijl haar stijltang

Een keratine behandeling is in principe veilig voor iedereen. Toch informeren we je graag over eventuele bijwerkingen als gevolg van zo’n intensieve behandeling voor je haar.

Overmatige haaruitval.

Dit kan een direct gevolg zijn van een keratine haarbehandeling. Zelfs als je je haar met de aanbevolen producten onderhoudt na een keratine behandeling.

In extreme gevallen kan een haardos zelfs binnen enkele weken al flink dunner worden door overmatige haaruitval. Een dermatoloog kan onderzoeken of de haaruitval het gevolg is van een keratine behandeling of andere oorzaken kent.

Formaldehyde kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Keratine op zichzelf kan namelijk je haar niet glad, steil en soepel maken, daar heeft het meestal andere ingrediënten bij nodig. Om het gewenste resultaat te bereiken, bevatten sommige producten formaldehyde, een chemische stof.

Het kleurloze, sterke gas formaldehyde wordt in de cosmetica-industrie vaak gebruikt als conserveermiddel. Formaldehyde geeft een prikkelende geur af en je kunt wat last krijgen van hoofdpijn of tranende neus of ogen. Keratine behandelingen mogen volgens de wet daarom nooit meer dan 0,2 procent formaldehyde bevatten.

De stof kan gezondheidsklachten met zich meebrengen. Zowel voor je stylist als voor jezelf. De combinatie met de hete stijltang helpt ook niet mee.

De meeste kappers gebruiken maskers om de dampen van formaldehyde tegen te houden. Toch is het nauwelijks mogelijk om te voorkomen dat er kleine deeltjes formaldehyde in de huid worden opgenomen.

Een verslechterende haarstructuur.

Direct na de behandeling kun je genieten van vol, glanzend en sterk haar. Maar het kan zijn dat na een paar weken je haarstructuur verandert en verslechtert. Je merkt het aan droog haar, brekend haar of haaruitval.

Allergische reacties.

Net als bij elke andere haar behandeling, is het mogelijk dat keratine haarbehandeling allergische reacties kan uitlokken. Typische symptomen bij een allergische reactie zijn bijvoorbeeld huiduitslag en jeuk, huiduitslag, vormen van eczeem.

Wil je een allergische reactie met 100 procent zekerheid voorkomen? Vraag je kapper dan om je haar en hoofdhuid te onderzoeken, zodat hij of zij een specifiek voor jou geschikt geschikt product kan gebruiken.

* Vergeet niet een eventuele voorgeschiedenis van je allergische reacties te vermelden.

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan veilige haarbehandelingen zonder gezondheidsrisico’s door chemische stoffen. Gelukkig zijn er genoeg keratineproducten zonder formaldehyde in gebruik. Vraag je haarstylist gerust of zij met goede alternatieven werken. Zoals in het volgende overzicht.

Keratine Producten Zonder Formaldehyde

Na veel onderzoek en wetenschappelijke innovatie zijn er nu verschillende opties op de markt zonder giftige chemische stoffen. Deze nieuwe producten geven je wél die prachtige keratine soepelheid, maar stoten geen giftig formaldehyde uit. Het effect op de behandelingen is bijna revolutionair te noemen:

 • Er zijn geen speciale ventilatie en maskers meer nodig.
 • Het effect van deze producten is (bijna) net zo mooi als dat van traditionele keratine behandelingen. Maar ze vormen geen enkel risico meer voor jou of je kapper.
 • Geen bijwerkingen meer.
 • Ze verbeteren langdurig de conditie en gezondheid van je haar.
 • De stijltang kan ook op lagere temperaturen worden gezet, het effect is hetzelfde. Veel gezonder voor jouw haar!
 • Je hoeft geen 3 dagen te wachten voordat je je haar weer mag wassen.
 • Je kunt je haar direct na de behandeling alweer stylen en lekker op pad gaan.

Cezanne Perfect Finish Keratin Smoothing Treatment

Dit product is samengesteld uit een mix van biologische extracten, aminozuren, vitaminen en proteïnen (onder andere van zijdewormen). Het herstelt het haar van binnenuit.

Na de behandeling heb je geen last meer van frizz. Wel is je haar sterker, gezonder en laat het zich veel beter stylen. Je haar is direct na de behandeling ready-to-use: je kan direct een staartje in en mag het zelfs kleuren. Het behandelingsproces bestaat uit 3 makkelijke stappen:

 1. Standaard wassen en volledig drogen
 2. Het product wordt aangebracht en vervolgens hoef je maar 30 minuten te wachten
 3. Föhnen en behandeling met de stijltang

Dit product is alleen in salons verkrijgbaar en kan gebruikt worden bij elk haartype. Het effect blijft 4 maanden zichtbaar en voelbaar.

KeraGreen Keratin and Protein Hair System

KeraGreen Keratin and Protein Hair System is een niet-giftige, formaldehyde-vrije behandeling, die speciaal ontworpen is om de gezondheid en schoonheid van je haar te verbeteren.

Dit merk heeft zich tot doel gesteld om gelijkwaardige of zelfs betere resultaten te boeken dan traditionele, ‘giftige’ keratine behandelingen. Je kunt zijdezacht, glanzend en fijn stylebaar haar verwachten gedurende ongeveer 3 maanden. Deze behandeling helpt zelfs haarverlies tegen te gaan.

Liquid Keratin 30 Day Straight Smooth & Long Treatment

Liquid Keratin’s 30 Day Treatment is een innovatief, formaldehyde-en aldehyde vrije behandeling voor bij de kapper én voor thuis.

Na één keer gebruik van deze niet-giftige behandeling heb je 30 dagen lang plezier van frizz-vrij, zacht, glanzend en gezond haar dat zich makkelijk laat stylen.

Nieuw in deze lijn is de variant Liquid Keratin 60 Day At Home treatment. Deze toont resultaat tot ruim 2 maanden en je kan de behandeling gewoon thuis doen. Meer over Do It Yourself behandelingen later in dit artikel!

Cysteine Hair Treatment

Cysteine Hair Treatment is een innovatie op het gebied van hair smoothing technologie.

Deze behandeling is gebaseerd op cysteine, een natuurlijk aminozuur dat je haar kan straightenen en vitaliseren tegelijkertijd. Omdat cysteine een aminozuur is dat van nature in je haar voorkomt, wordt het als veel veiliger beschouwd dan de traditionele behandelingen gebaseerd op formaldehyde.

Het werkzame hoofdcomponent is cysteine, maar dit kan ook gecombineerd worden met collageen, vitamines en kruidenextracten.

Cysteine maakt krullen zacht, elimineert frizz en maakt slap of juist weerbarstig haar veel beter stylebaar. Maar vooral verbetert het langdurig de conditie van jouw lokken.

Al deze keratine behandelingen zijn ook geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voor kinderen wordt een keratine behandeling vanaf 10 jaar aangeraden.

DIY Keratine Behandeling

Haarproducten fohn stijltang krultang schaar kam haarelastiekjes

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer vrouwen graag thuis een keratine behandeling willen toepassen op hun haar. Begrijpelijk, want je hoeft geen tijdrovende afspraak te maken in de salon. Daarnaast is een DIY behandeling een stuk voordeliger. En als een vriendin je helpt, kan je ook nog gezellig samen quality time doorbrengen.

Wat heb je nodig voor een DIY behandeling en welke stappen moet je volgen?

 • Een goed smoothing product
 • Shampoo
 • Platte borstel
 • Handdoek
 • Kam
 • Handschoenen (bijvoorbeeld dunne afwashandschoenen)
 • Föhn
 • Stijltang

Zorg ook voor een goed geventileerde ruimte en houd het product weg bij je ogen. Het is een goed idee als iemand je helpt bij de behandeling. Heb je alles bij de hand? Dan kun je beginnen!

1. Breng het product aan

Je mixt de behandeling in een schaal goed door elkaar. Ondertussen zorg je voor compleet droog haar. Verdeel je haar in een paar secties, zodat je het product makkelijk met de borstel kunt aanbrengen. Breng het product haarstreng voor haarstreng over je hele haar aan.

2. Kammen en wachten

Is je hele haar doordrenkt van de behandeling? Dan kam je rustig door je haar, weer sectie voor sectie, zodat je hele haar het product goed kan opnemen. Daarna doe je het plastic kapje over je haar en wacht je 50 minuten.

Terwijl jij gezellig kletst met je vriendin of lekker een kopje thee drinkt, krijgt de proteïne alle tijd om goed in je haar door te dringen.

Na 50 minuten verwijder je het kapje. Was je haar 30 seconden in koud water.

3. Stijltang

Voordat je met de stijltang aan de slag gaat, moet je eerst je haar heel goed föhnen. De platte borstel helpt je hierbij.

Pas als je haar compleet droog is, ben je klaar voor de stijltang. Dit deel van het proces is super belangrijk, want het helpt om de keratine als het ware vast te zetten in je haar.

Verdeel je haar over kleine secties en seal het product haarstreng voor haarstreng in je haar. De temperatuur van de stijltang dient tussen de 190 en 230 graden te zijn, afhankelijk van je haartype.

Krullen vragen om een hoge temperatuur. Heb je steil maar frizzy haar? Zet de stijltang dan laag, dus op zo’n 190 graden.

Belangrijk is dat de haarsecties klein en dun zijn, zodat de hitte overal kan komen. Ben je klaar met de stijltang? Laat je haar dan even rusten en afkoelen.

4. Bijna klaar – nog even verzorgen

Nu is de nieuwe look & feel van je haardos bijna klaar! Je hoeft alleen nog je haar met warm water en shampoo te wassen. Verzorg het met conditioner en föhn het daarna weer droog.

Gebruik een goede kwaliteit shampoo en conditioner, zoals Saffron Smooth Out Post Treatment Shampoo en Saffron Straight On Hair Conditioner. Je kan ook een andere goede shampoo of conditioner gebruiken, als ze maar geen sulfiet en sodium bevatten. Deze twee stoffen ruïneren direct je prachtige straightening resultaat.

Ben je klaar met je DIY behandeling? Dan kan je heerlijk zo’n 2 maanden genieten van je frizz-vrije, zachte, glanzende en gladde haardos.

De Beste 3 DIY Behandeling Producten

Er zijn behoorlijk wat DIY behandelingen op de markt. Wij raden je onderstaande 3 producten zonder formaldehyde aan:

Saffron Smoothing Treatment.

Dit product bevat geen keratine, maar werkt geweldig goed. Het geheim? De combinatie van ‘the king of spice’ biologisch safraan en Vitamine B2.

Trissola Solo

Net zo goed als een kappersproduct, maar heel betaalbaar is Trissola Solo. Deze formaldehyde-vrije formule houdt 3 maanden stand en voegt ladingen zachtheid en glans toe aan je haar.

Peter Coppola

De smoothing kit van Peter Coppola heeft alles in huis voor een kapperskwaliteit DIY behandeling. Clarifying shampoo, blow out spray, repair masker en toebehoren zoals borstel en mengschaal. Deze kit gooit hoge ogen bij vrouwen van alle haartypes en is compleet vrij van formaldehyde en aldehyde.

Keratine Behandeling Nazorg

Na de behandeling volgt je het beste een paar simpele, maar belangrijke ‘regels’. Je behandeling moet namelijk goed en ongestoord kunnen intrekken. Het maakt niet uit of je de behandeling in de salon hebt laten uitvoeren of DIY thuis.

 • Was de eerste 3 dagen je haar niet. Je haar moet namelijk de keratine kunnen absorberen. De keratine moet ook als het ware uitharden.  Er mag echt geen druppeltje water bij je haar komen.
 • Een staart, speldjes of haarband: ook 3 dagen achterwege laten.
 • Slaap met je hoofd op een zijden kussensloop. Katoen kan je haar breekbaar maken.
 • De eerste 3 dagen kun je je haar nog niet stylen met stylingproducten. Laat het dus gewoon ‘uithangen’.
 • Gebruik alleen een sulfaatvrije shampoo en conditioner, zolang als het keratine effect aanhoudt. Ook sodium (zout) is uit den boze. Het smoothing effect van je keratine behandeling gaat er direct door verloren.

Wat is de beste nazorg na het keratine behandeling?

Met welke producten verzorg je jouw haar na de keratine behandeling het beste?

Een natuurlijke shampoo.

Natuurlijke shampoo’s zijn gemakkelijk zelf te maken en het voordeel hiervan is dat je zelf bepaald welke ingrediënten hierin gaan. In ons artikel over natuurlijke shampoo kun je meer lezen over de voordelen van natuurlijke shampoo en hoe je deze zelf kunt maken.

Leave-In Conditioner voor haar dat met keratine is behandeld.

Een goede conditioner hydrateert je haar, houdt frizz weg en geeft je haar die prachtige zachte glow.

Wij raden aan om La-Brasiliana Dieci All-In-One Instant Hair Treatment of Pure Brazilian Leave-in Conditioner With Keratin te gebruiken.

Keratine Serum creëert een beschermend laagje rondom je haarstrengen. Ook UV- bescherming en bescherming tegen hitte behoren tot de werkzame effecten van keratine serum.

Een lichtgewicht serum met keratine en Argan olie sealt je haar, reduceert breekbaar haar en houdt je puntjes soepel. Wij hebben goede ervaringen met Global Keratin Serum en het ecologische Leave-In Keratin Repair Damage Hair Serum .

Een hitte beschermer voor keratine straightened haar.

Doals Embelleze Novex Blindagem Brazilian Keratin Heat Protector Leave In is speciaal ontwikkeld om beschadigd haar te verzorgen. Het geeft je haar souplesse en glans. Je brengt het aan op schoon, vochtig haar voordat je gaat föhnen of met de stijltang stylt.

Geef je jouw haar graag wat extra Tender Love & Care? Dan kun je elke 2 weken een Deep Conditioner voor straightened haar gebruiken.

Wij zijn fan van intensief hydraterende formules met Jojoba en Argan olie zoals Dr. Schedu Berlin Keratin Collagen Intensive Treatment of Fortifying Protein Hair Mask and Deep Conditioner met Argan Oil and Macadamia Oil van Arvazallia.

Haarolie (natuurlijke olieën)

Moisturized je haar als geen ander, mits je het met mate gebruikt. Er bestaan zogeheten keratine olieën, die keratine proteïnes bevatten, zoals Lanza Keratin Healing Oil.

Olieën verrijkt met keratine bieden een sterk hydraterend effect en verzorgen je haar daarnaast ook nog met broodnodige keratine.

Afhankelijk van het soort keratine behandeling, je haartype en haarlengte behoudt een keratine behandeling 6 weken tot 6 maanden zijn kracht. Daarna kun je opnieuw een behandeling laten doen.

Arganolie Bij een Keratine Behandeling

vrouw stijl haar gezicht arganolie flesje pipetje

Kun je pure Arganolie gebruiken op met keratine behandeld haar? Jazeker! Arganolie is een natuurlijk product en daarom 100 procent veilig.

Het wordt aanbevolen als natuurlijk middel om je haar te moisturizen en te laten shinen. Arganolie kan zelfs helpen om haaruitval tegen te gaan.

In het artikel wat is arganolie kun je meer lezen over de vele voordelen van deze Marokkaanse olie voor je haar.

Keratine Supplementen

Keratine supplementen zijn keratine pillen die door het lichaam worden opgenomen. Ze worden gebruikt als extra boost om je (straightenend) haar die felbegeerde glans te geven en frizz-vrij te houden. Maar verbeteren ze ook echt de gezondheid van je haar en is het veilig om dergelijke supplementen te nemen?

Deze supplementen zijn doorgaans een mix van oplosbare keratine, kruiden en soms collageen. Het is veilig om ze te slikken, mits je je aan de aanbevolen hoeveelheid op het etiket houdt. Toch zijn er een aantal gezondheidsrisico’s aan verbonden:

 • Nierproblemen: een teveel aan proteïne kan de nieren overbelasten.
 • Hyperkeratosis: verdikking van de opperhuid door teveel keratine, zodat er een dikke eeltlaag ontstaat.

Lees dus bij keratine supplementen altijd goed op de aanwijzingen op de verpakking.

Conclusie.

Een keratine behandeling is mogelijk bij elk haartype. Lang, kort, frizzy, steil, black hair, slap of krullerig haar, een keratine behandeling geeft je haar weer een gladde, glanzende, volle en gezonde uitstraling.

Afhankelijk van je budget en van hoe lang je van het effect van je behandeling wil genieten, kun je kiezen voor een DIY behandeling of een uitgebreide kappersbehandeling zoals de Japzilian.

Er zijn inmiddels tal van milieuvriendelijke, natuurlijke behandelingen zonder formaldehyde mogelijk. Deze alternatieven bieden veel voordelen boven de traditionele behandelingen mét 0,2 procent formaldehyde. Het enige nadeel is dat het smoothening effect minder sterk en minder lang aanhoudend kan zijn.

Ben je dol op de hydraterende eigenschappen van natuurlijke Argan olie? Na een keratine behandeling kun je deze geliefde Marokkaanse ‘wonderolie’ gewoon gebruiken. De geur is heerlijk en Argan olie maakt je haar nog gezonder!

Nu je alles over keratine behandelingen weet, zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen. Heb jij al eens zo’n boost voor je haar geboekt? Beviel het resultaat jou? Hoe lang behielden je glanzende lokken hun vorm?

Heeft dit artikel jou geholpen om een bewuste keuze te maken voor een toekomstige behandeling met keratine? Mis je nog informatie?

Deel hier alles wat je kwijt wil (of wil vragen!) over keratine behandelingen!