Rozenwater is niet voor niets al eeuwenlang een geliefd schoonheidsproduct. In de oude Ayurvedische cultuur van India speelde het al een grote rol en ook de Egyptische schone Cleopatra was er dol op.
Heb jij altijd al willen weten wat de voordelen zijn van rozenwater? Of wil je graag zelf je eigen flesje rozenwater maken?
Lees vooral verder en ontdek waarom rozenwater ook een plekje verdient in je beautyroutine en hoe het je gezondheid een boost geeft.
Indien je direct aan de slag wilt met het gebruiken van Rozenwater. Klik op Biologisch Rozenwater Kopen en bestel vandaag nog het product dat het verschil gaat maken voor jouw huid en haar!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is rozenwater?
- 2 Vitaminen en mineralen in rozenwater
- 3 De Beauty voordelen van rozenwater voor je huid
- 4 Tips en gebruiksaanwijzingen
- 5 Rozenwater voor in gerechten en drankjes
- 6 Hoe maak je rozenwater?
- 7 Rozenwater met Arganolie voor extra verzorging
- 8 Wat is de houdbaarheid van rozenwater?
- 9 Wat zijn jouw ervaringen met rozenwater?
Wat is rozenwater?
Rozenwater is gedistilleerd water waaraan de vele krachtige eigenschappen van rozen zijn toegevoegd. Met een proces van stoom distillatie worden de krachtige eigenschappen van de rozenblaadjes losgemaakt en toegevoegd aan het water. Daardoor krijgt het water van de blaadjes de bijzondere geur en kwaliteiten van de rozen.
Rozenwater van goede kwaliteit ziet er uit als gewoon water. Als je het flesje rozenwater openmaakt, ruik je een sterke bloemige geur, alsof je in een rozentuin wandelt.
Rozen worden sinds de oudheid geteeld voor hun medische voordelen. De herkomst van rozenwater wordt vaak aan het Midden-Oosten gelinkt. In het Perzische rijk werden immers vele bloemen, zoals rozen, gebruikt voor hun heerlijke parfums.
Het is een delicate essentie die heel wat voordelen biedt voor je huid en haar. Ook in de keuken wordt rozenwater vaak gebruikt als ingrediënt voor Oosterse gerechten en desserts.
Wist je dat rozenwater bovendien een boost geeft aan je gezondheid. We zetten de vele vitaminen en mineralen op een rijtje.
Vitaminen en mineralen in rozenwater
De rozenblaadjes geven hun vitaminen en mineralen af aan het water tijdens de distillatie. Je vindt veel van deze gezonde stoffen in je voeding, maar met wat rozenwater geef je je huid een extra vitamine kuur.
Vitamine A
Deze vitamine staat in de medische wereld bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het is dan ook ideaal voor een geïrriteerde huid en bestrijdt acne en eczeem.
Heb je een wondje? De vitamine A in rozenwater geeft de vernieuwing van je huid en huidcellen een boost. Een klein watje met wat rozenwater houdt de huid bij een oppervlakkige snee of schaafwonde dan ook schoon en verzorgd.
Vitamine B3
De grootste vijand van je huid is nog steeds de zon, door de schadelijke UV-stralen. Vitamine B3 beschermt je tegen UVA en UVB, waardoor je veroudering tegengaat. Bovendien helpt B3 bij pigmentvlekken.
Naast huidverzorging zijn er talrijke andere gezondheidsvoordelen aan B3. Heeft je energie een oppepper nodig? Wil je je spijsvertering bevorderen? B3 is een natuurlijk middeltje om je algemene gezondheid in topconditie te houden.
Vitamine C
Deze vitamine zorgt dat je huid meer collageen aanmaakt en dat is een wondermiddeltje dat rimpels bestrijdt en kleine wondjes snel geneest. Het zorgt immers voor de aanmaak van nieuwe huidcellen.
Je vindt deze stof in vele dure crèmes, maar je lichaam maakt het ook zelf aan. Ook met wat rozenwater geef je je huid een portie vitamine C, waardoor de collageenproductie een oppepper krijgt.
Vitamine C gaat schadelijke vrije radicalen tegen, stoffen die de gezondheid van je huid aantasten. Met het vitamine C van rozenwater gaat je huid opnieuw stralen en voorkom je onnodige ouderdomsverschijnselen.
Daarnaast is vitamine C ook erg bekend in de medische wereld, omdat het bijdraagt tot een sterk immuunsysteem.
Vitamine D
Deze vitamine houdt je huid in topconditie doordat het huidbeschadiging voorkomt.
Je krijgt heel wat vitamine D binnen door te zonnen, maar dat is ook schadelijk voor je huid. Een beetje rozenwater zorgt ervoor dat je je huid toch voedt.
Vitamine E
Woon je in de stad? Vitamine E beschermt je huid tegen de schadelijke stoffen van luchtvervuiling, zoals uitlaatgassen. Dat het ook je bloedcirculatie verbetert, is mooi meegenomen, want een stralende huid is het resultaat.
Citric acid of citroenzuur
Deze licht zure stof is populair in de beauty industrie voor producten tegen acne en huidveroudering. Het verkleint immers je poriën en geef je huid een mooie glans, waardoor deze schoon aanvoelt. Ook kleine verkleuringen en fijne rimpels worden bestreden met citric acid.
Zink
Wist je dat dit mineraal essentieel is voor een goede gezondheid? Acne wordt vaak geassocieerd aan een tekort aan zink. Ook een ruwe of geïrriteerde huid is vaak te wijten aan te weinig zink in je voeding of beauty producten.
Daarbij zorgt zink voor een stabiele werking van je lichaam, zoals goede insulinewaarden en een gezond immuunsysteem.
Het is immers de stof die informatie van een cel naar een andere cel overbrengt. Als dat vlot gebeurt, voel je je fit en gezond.
Hoe werken al deze vitaminen en rozenwater dan voor je huid en haar? We geven de voordelen mee.
De Beauty voordelen van rozenwater voor je huid
Met een flesje rozenwater haal je een wondermiddel in huis dat 1000-en-1 toepassingen heeft.
Rozenwater als huidverzorging
Om ook tijdens een drukke dag fris te verschijnen, neem je een klein flesje rozenwater als spray mee in je handtas.
Het citroenzuur in het rozenwater geeft je huid een oppepper. Het egaliseert je poriën en doodt bacteriën, voor een stralende teint.
Toch trouw blijven aan je vertrouwde beauty producten? Voeg enkele druppeltjes rozenwater toe aan je dagcrème. Door de vele vitamines en mineralen van deze essentie geef je je dagelijkse routine net dat ietsje extra.
Ook ‘s avonds voeg je rozenwater toe aan je beautyroutine. Doe wat serum op de palm van je hand en meng er wat rozenwater door. Breng aan en masseer om je huid diepgaand te voeden.
DIY voor een diepgaande hydratatie
Maak een masker meng je 1 eetlepel rozenwater met 1 eetlepel honing enkele sneetjes komkommer in een blender. Breng aan en laat 15 minuten intrekken. Spoel af met lauw water.
Rozenwater als oogverzorging
Heb je de typische donkere kringen of rode ogen na een nacht met weinig slaap? Haal je flesje rozenwater boven voor een quick fix. Met een katoenen watje gedrenkt in rozenwater tover je je vermoeidheid zo weg. Leg het enkele minuten op je gesloten oogleden voor een heerlijk kalmerend en verfrissend effect.
Het zink en de vitaminen geven de tere huid rond je ogen een diepgaande verzorging. Het koele water maakt dat je aders vernauwen. Een frisse en uitgeslapen look is het resultaat.
Rozenwater tegen wallen
Rozenwater kan ook je redding zijn als je last hebt van opgezette ogen of wallen. Je kunt een kleine hoeveelheid rozenwater op 2 wattenschijfjes aanbrengen en deze op je ogen leggen. Dit werkt het beste als je met je hoofd achterover op de bank of je bed gaat liggen.
Voor een nog beter resultaat kun je de schijfjes met rozenwater voor het aanbrengen op de ogen, eerst 10 minuten in de vriezer leggen.
Rozenwater als Toner
Start je dag met een stralende teint door je huid een oppepper te geven. Met een toner geef je je huid een frisse gloed.
Rozenwater heeft zeer goede hydraterende en zuiverende eigenschappen. Bovendien kan het je poriën verkleinen. Het neutraliseert ook de pH van je huid en legt een beschermend laagje over je gezicht.
Vaak bevatten toners alcohol die je huid uitdrogen en schilferig maken. Rozenwater is een natuurlijk product zonder alcohol dat diepgaan hydrateert.
Koop rozenwater van goede kwaliteit, met zo weinig mogelijk toevoegingen. Vooral Marokkaans rozenwater heeft een goede naam.
Tips en gebruiksaanwijzingen
Nadat je je het rozenwater hebt aangebracht, breng je meteen je dagcrème aan, eventueel met wat extra druppels rozenwater. Dit vormt de basis voor je make-up.
‘s Avonds gebruik je rozenwater als zachte toner voor je huid. Na je gebruikelijke make-up remover, veeg je met een watje rozenwater eventuele restjes make-up weg.
Het citroenzuur maakt dat de zichtbare vervuiling verwijderd wordt, zoals veegjes mascara of foundation. Het zorgt echter ook voor een diepgaande reiniging van de poriën.
Rozenwater is extra geschikt als toner omdat het veel vitaminen en mineralen bevat en doordat het ook rimpels en fijne lijntjes voorkomt, sla je twee vliegen in één klap.
Verwen je huid daarna door enkele druppels Marokkaanse arganolie in te masseren voor een extra stralend resultaat!
Rozenwater om je huid mee te verfrissen
Overdag fris je je look op door een flesje rozenwater mee te dragen. Je huid maakt immers olie aan en dat geeft een glanzend laagje.
Door met een doekje met rozenwater het teveel aan olie weg te deppen, ziet je huid er opnieuw stralend uit. Daarnaast zorgt het rozenwater voor de nodige hydratatie om een geïrriteerde huid te voorkomen.
Rozenwater om make up mee te verwijderen
Is je oogschaduw niet meer helemaal fris? Verwijder eerst de restjes make-up voordat je een nieuw laagje aanbrengt.
Met rozenwater haal je de oogschaduw oog zonder je primer of je crème te verwijderen. Een oorstaafje of watje volstaan om het rozenwater aan te brengen en je oog make-up dan bij te werken.
Rozenwater om je make-up te fixeren
Als je je huid hebt verzorgd en je make-up hebt aangebracht, wacht dan heel even totdat alles goed droog is en gebruik rozenwater om het geheel te fixeren.
Dit kun je handig doen door het in een kleine sprayflacon te gieten en je gezicht zo te voorzien van een heerlijk geurende ‘mist’.
Rozenwater bij Acne
Heb je gemerkt dat je vaak meer acne hebt wanneer je gestrest bent? Dat komt omdat je huid dan meer talg aanmaakt. Ook tijdens je puberteit schiet de talgproductie de hoogte in.
Als die talg zich mengt met bacteriën en je poriën verstopt raken, dan krijg je puistjes en pukkels. Die acne is erg vervelend en vaak moeilijk te behandelen. Je flesje rozenwater helpt je uit de nood.
Rozenwater werkt goed tegen acne omdat het antiseptisch is en bacteriën doodt. Het bevat ook citroenzuur dat het teveel aan talg weghaalt.
De vitaminen in je flesje rozenwater zorgen dan weer dat je de weerbaarheid van je huid verbetert. Daardoor kan je huid beter bacteriën bestrijden en maken pukkels en puistjes minder kans.
DIY natuurlijk verzorgingsproduct Acne
Om acne tegen te gaan, meng je 1 eetlepel citroensap met 1 eetlepel rozenwater. Breng aan op de puistjes en spoel na 5 minuten af met lauw water. Herhaal enkele dagen indien nodig.
Rozenwater op je textiel
Rozenwater ruikt erg lekker. Het is een klassieke geur die bovendien puur natuurlijk is. Spray een beetje rozenwater op je kussen om ontspannen in slaap te vallen of gebruik het om gedragen kleding op te frissen.
Wellness
Voor een echte wellness sessie voeg je een dopje rozenwater toe aan je bad. De stoom zorgt dat voor een weldadige geur in je badkamer, terwijl je huid een stralende gloed krijgt. Dat het je huid ook hydrateert en verzorgt, is mooi meegenomen.
Enkele druppeltjes rozenwater op je kussen zorgen voor een goede nachtrust. Ook overdag kan je rozenwater gebruiken als parfum. Dep enkele druppels op je pols en achter je oren. De zachte geur vermindert stress en zorgt voor een aangenaam en kalmerend effect.
Rozenwater als natuurlijke haarverzorging
De vitaminen en mineralen van rozenwater staan al lang bekend voor hun stimulerende eigenschappen. Het is dan ook een vaak gebruikt middel tegen haaruitval.
Met een eenvoudige spoeling van rozenwater geniet je haar ten volle van de voedende kwaliteiten, voor een sterke en mooie haardos. Dat je meteen ook een gezonde glans creëert, is een fijn voordeel.
Naast behandeling tegen haaruitval en extra glans, voorkomt rozenwater ook schilfers. Het houdt de pH-waarde van je hoofdhuid immers neutraal, waardoor irritaties geen kans krijgen.
Wil je liever geen volledige spoeling doen? Maak een hydraterende spray met rozenwater, die je eenvoudig meeneemt in je handtas voor onderweg.
DIY rozenwater haarverzorging
Voor een hydraterende haarspray, meng je 30ml rozenwater met 20ml aloe vera gel. Schud goed en voeg 5 druppels essentiële oliën van rozemarijn toe. Spray op droog of nat hoor voor een glanzende en gezonde haardos.
DIY Rozenwater als conditioner
Je kunt rozenwater ook gebruiken als conditioner! Deze conditioner maak je zelf door 3 eetlepels rozenwater te mengen met 2 kopjes water.
Je sprayt het mengsel over je haar en hoeft dit pas uit te spoelen bij de volgende wasbeurt. Je haar zal niet alleen verzorgt worden maar ook heerlijk ruiken!
Wil je lekker experimenteren in de keuken met rozenwater? Je ontdekt hier gerechten en recepten om zelf aan de slag te gaan. Hou er rekening mee dat rozenwater voor cosmetisch gebruik en rozenwater voor culinair gebruik 2 verschillende varianten zijn!
Rozenwater voor in gerechten en drankjes
Rozenwater voor culinair gebruik, ook wel rozensiroop genoemd is eigenlijk rozenwater met suikerwater en rode kleurstof. Het wordt gebruikt in cocktails en dessert gebruiken om te koken biedt heel wat voordelen. Met slechts enkele druppels puur rozenwater heb je reeds een heerlijk resultaat.
Dat je meteen ook een boost aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt maakt rozenwater een gezond en verfrissend ingrediënt.
De voordelen van rozenwater in gerechten
- Zachte, bloemige smaak voor drankjes en eten
- Multifunctioneel en eenvoudig in gebruik
- Gaat goed samen met verschillende kruiden en noten
- Boost aan vitaminen en mineralen
- 100% natuurlijk, glutenvrij, vegetarisch en veganistisch
Rozenwater in desserts
In ijsjes en yoghurt wordt rozenwater vaak gebruikt als bloemige toevoeging die heerlijk paart met de zachtheid van melk.
In de Arabische keuken is het bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in de muhalbiyah, een pudding van melk en honing.
Het bijzonder aroma doet het ook goed met delicate gebakjes, zoals macarons of meringues. Met slechts enkele druppels rozenwater geef je je dessert een make-over.
Voor een 100% Arabisch dessert kies je voor baklava. Dit gebak bestaat uit filodeeg gevuld met een notenmix en doordrenkt met honing of suikerstroop.
Het rozenwater voeg je toe aan de suikerstroop, voor een zoete essentie met een vleugje roos.
Rozenwater in hartige gerechten
Maak een wortelslaatje met rozijnen en een dressing van rozenwater, voor een frisse salade met een extra boost aan vitaminen.
Bij vleesgerechten maak je een mix van hazelnoten, honing en rozenwater die je toevoegt aan geroosterde kip of lam.
Rozenwater voor cocktails en iced tea
Meng wat rozenwater in je mojito voor een exotische toets. Met enkele druppels rozenwater aan je iced tea, zorg je voor een extra vitamineboost.
Laat je de creativiteit de vrije loop en experimenteer naar hartelust om het meeste uit je flesje rozenwater te halen!
Hoe maak je rozenwater?
Rozenwater komt in verschillende vormen. De meest voorkomende bestaat uit rozenblaadjes gekookt in water, waarbij de stoom wordt opgevangen. Dit rozenwater staat bekend als puur rozenwater en is ook geschikt om te koken.
Je kan echter ook rozenwater maken met essentiële oliën, krachtige oliën die al het goede van de roos samenbrengen. Hoewel het een goed middel is voor je huid, kan je dit rozenwater niet gebruiken om te koken.
Wij leggen je uit hoe je deze 2 varianten van rozenwater zelf kunt maken!
Natuurlijk rozenwater zonder toevoegingen
Voor het maken van traditioneel rozenwater zonder toevoegingen zijn 2 manieren.
Voor de eerste manier heb je 120ml gedestilleerd water en ongeveer 100 gram rozenblaadjes nodig. Was de rozenblaadjes zorgvuldig en leg de rozenblaadjes in een kookpot met een schaaltje water in het midden. Je zet het schaaltje op een stukje baksteen om het wat hoger te plaatsen.
Giet net genoeg water in de kookpot, zodat de blaadjes onderstaan. Plaats dan een deksel omgekeerd op de pot en breng het water zachtjes aan de kook. De stoom rijst op, raakt het deksel en druppeltje in het schaaltje in het midden van de pot. Laat zachtjes koken totdat de blaadjes alle kleur verloren hebben.
Gaat het iets te traag voor jou? Leg een zak ijs op het deksel om het stoomproces te versnellen.
De tweede manier van rozenwater zonder toevoegingen te maken doe je net even anders. Voor deze kookmethode pluk je de blaadjes van 7 tot 8 rozen die je zorgvuldig wast. Voeg toe aan een kookpot met anderhalve liter water en laat zachtjes koken.
Je rozenwater is klaar wanneer de blaadjes alle kleur verloren hebben.
Rozenwater op basis van essentiële oliën
Voor rozenwater met essentiële oliën voeg je 12 druppeltjes rozenolie toe aan 1 theelepel wodka. Meng met 240ml gedistilleerd water in een flesje of spray en schud enkele keren stevig.
Dit rozenwater is niet geschikt om te koken, maar gebruik je wel in de badkamer of om je lakens op te frissen.
Extra Tip: Kies voor het maken van je rozenwater een handige flacon of spray, zodat je het rozenwater makkelijk aanbrengt op je huid of haar.
Rozenwater met Arganolie voor extra verzorging
Wil je je beautyroutine met rozenwater net dat ietsje meer geven? Voeg enkele druppels arganolie toe. Het rozenwater maakt je huid schoon en zorgt voor een neutrale pH. De argan olie dient als moisturizer, voor een zachte en verzorgd resultaat.
Je kan je rozenwater ook puur gebruiken en nadien enkele druppels pure arganolie op je huid aanbrengen. De olie dringt snel in en geeft een gezonde glans. Dat alle ingrediënten 100% natuurlijk zijn, is mooi meegenomen.
Wil je meer lezen over de vele beauty voordelen van arganolie. In het artikel wat is arganolie vertellen we je alles over deze schaarse en unieke olie.
Wat is de houdbaarheid van rozenwater?
Wanneer je een flesje rozenwater in de winkel koopt, let je op de houdbaarheidsdatum op de flacon.
Voor zelfgemaakt rozenwater geldt een houdbaarheid van 1 week. Nadien verliest het water de verzorgende eigenschappen en frisheid.
Rozenwater: een 100% natuurlijk wondermiddeltje
Rozenwater staat al eeuwenlang bekend als natuurlijk wondermiddel voor je huid. Met de vele krachtige eigenschappen van rozenwater hoeft het niet te verwonderen dat het tegenwoordig ook zo populair is in vele badkamers en keuken.
Je kunt het gebruiken als tonic, om je make-up te fixeren en om je wallen te verkleinen. Maar ook in je haar of op textiel komt dit geurige goedje uitstekend tot zijn recht.
De vele vitaminen, zoals A, B3, C, D en E, geven je huid een glans en weren bacteriën af. Het citroenzuur en zink geven voor een verzorgend laagje om acne, rimpels en irritaties te voorkomen.
Wil je je rozenwater een extra boost geven? Met enkele druppeltjes arganolie ga je voor een gezonde, verzorgde huid die diep gehydrateerd is.
Rozenwater gebruiken in gerechten zorgt voor een extra boost aan vitaminen en mineralen en daarnaast is rozenwater ook nog eens 100% natuurlijk, glutenvrij, vegetarisch en veganistisch.
Wat zijn jouw ervaringen met rozenwater?
Heb je weleens rozenwater gebruikt of wil je er graag mee aan de slag gaan? Waar ga jij rozenwater voor gebruiken? Of heb je tips voor andere gebruikers? Laat het ons vandaag nog weten!