Hoe verzorg je je nieuwe tatoeage op de juiste wijze ?

Beste Verzorging Voor je Nieuwe Tatoeage

Je hebt net een nieuwe tatoeage gezet en je wilt ervoor zorgen dat deze lang schitterend blijft. Dan is een goede nazorg in de eerste paar weken heel belangrijk. Maar hoe verzorg je je nieuwe tatoeage op de juiste wijze?

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om zelf goed voor je tatoeage te kunnen zorgen.

Het afdekken van je tatoeage

Zodra de tatoeëerder klaar is met het zetten van je tattoo dan zal de artiest:

 1. Je tattoo schoonmaken
 2. Er een antibacterieel middel op doen en
 3. Je tattoo omwikkelen met een verband of met een folie

Dit doet de tatoeageartiest om je huid te beschermen tegen een infectie.

Voor het afdekken van de tatoeage wordt veel gebruik gemaakt van gaasverband en van folie. Beide vormen van afdekken zijn met veel succes gebruikt.

Waarom Gaasverband

Er zijn tatoeëerders die gebruik maken van absorberende verband. Voordelen van gaasverband is dat het niet aan de getatoeëerde huid vast blijft plakken en dat de tatoeage kan goed blijven ademen. Absorberend gaas kan je tot 24 uur na het zetten van de tatoeage laten zitten.

Let op bij het verwijderen van het verband, want het verband kan aan je huid geplakt zitten. Als dit het geval is dan moet je het verband goed nat maken met warm water. Het verband zou er nu makkelijk vanaf moeten komen zonder dat je je tatoeage beschadigd.

Waarom plastic folie?

Er zijn ook veel tatoeëerders die een plastic folie gebruiken voor het omwikkelen. Folie is volgens hen makkelijker om aan te brengen en te verwijderen, omdat folie niet aan de huid plakt. Maar folie heeft wel als belangrijk nadeel dat er geen zuurstof bij de tatoeage kan. En zuurstof is van groot belang voor de heling van de tattoo.

Andere nadelen van plastic folie zijn dat deze vocht vasthoudt en dat de huid warmer wordt. Hierdoor kan je tatoeage een broedplaats van bacteriën worden met alle mogelijke gevolgen van dien.

Heeft de tattoo artiest folie gebruikt dan is het belangrijk de je de folie niet te lang laat zitten. Over het algemeen wordt aangeraden om de folie na 2 uur te verwijderen.

Waarom wondspray

Er zijn ook artiesten die een wondspray voor op tatoeages gebruiken. Is dat bij jou ook het geval geweest, wacht dan eerst tot deze er af gesleten is. Normaal gesproken is dit de volgende dag het geval. Daarna was je je huid en tattoo op dezelfde manier als hieronder beschreven.

tattoo artiest

Na het verwijderen van het afdekmateriaal: hou je huid goed schoon!

Als je het verband eraf hebt gehaald, was je huid dan voorzichtig met warm water en een milde antibacteriële zeep. Een zeep die veel wordt geadviseerd is de desinfecterende Unicura zeep.

Probeer je tatoeage 3 keer per dag te wassen. Het is het beste om bij het wassen alleen je handen te gebruiken en het water indirect op je huid aan te brengen. Met een washandje gebruik je toch al snel te veel kracht. Bovendien kan het washandje veel bacteriën bevatten. De straal uit je kraan direct op je huid kan te hard zijn voor je verse tatoeage.

Heb je een tattoo laten plaatsen op een plek waar veel bacteriën kunnen komen zoals op je hand of voet etc dan is het raadzaam om je tattoo vaker te wassen. Heb je een grote tattoo laten zetten, dan kan je het beste onder de douche gaan staan om je huid voorzichtig schoon te maken. Ook hier geldt weer pas op met de kracht van de straal uit de douchekop.

vrouw douchen

Laat je tattoo goed ademen

Na het wassen gebruik je een schone, zachte handdoek om de tatoeage en de huid eromheen droog te deppen. Niet wrijven tijdens het drogen van je huid. Wrijven kan je huid gaan irriteren.

Als je tatoeage droog is laat deze dan nog tussen de 30 en 60 minuten onbedekt. Je tattoo kan zo goed ademen en alle vocht krijgt dan de kans om te verdampen. Je huid heeft zuurstof nodig om te helen.

Verzorg met zalf, vaseline of moisturizer

Je getatoeëerde huid is beschadigd en daardoor extra kwetsbaar. Het voornaamste wat je huid en tattoo nu nodig hebben is bescherming en verzorging.

De eerste helingsfase neemt ongeveer 2 weken in beslag. De tattoo kan een beetje gaan vervellen en er kunnen korstjes op de tattoo komen. Als je tatoeage korsten begint te krijgen, dan kun je ongeveer 5 minuten lang een warm en vochtig kompres op de korsten en de omliggende huid aanbrengen. Doe dit 2 a 3 maal per dag.

Wacht totdat de korsten volledig uitgedroogd zijn voordat je een lotion of zalf gebruikt. Je kunt je huid helpen te herstellen door deze in te smeren met een zalf of vaseline.

Zalf

Als je tattoo goed droog is kan je een antibacteriële zalf of een zalf die verrijkt is met vitamine A en D aanbrengen. Zorg er alleen voor dat de zalf vrij is van kleurstoffen en parfum. De zalf van Bepanthen wordt vaak aangeraden door artiesten.

tatoeage verzorging

Vaseline

Een product waar veel verschil van mening over bestaat is vaseline. De voorstanders geven aan dat het wondvocht tegenhoudt. De tegenstanders van vaseline geven aan dat de huid door dit product niet kan ademen en de de poriën kunnen verstopt raken. Maar het grootste nadeel van vaseline is dat het de kleur uit je tattoo kan trekken.

Ongeacht welk product je ook gebruikt, als je rode pukkeltjes rond je tatoeage krijgt dan neem je altijd contact op met je artiest. Smeren is goed, maar smeer vooral niet te dik. Je huid moet kunnen blijven ademen.

Moisturizer

Na ongeveer 1 a 2 weken kan je als je huid redelijk is genezen, het behandelen met zalf of vaseline stoppen. Je kan nu eventueel overstappen op een milde moisturizer om je huid soepel te houden en te verzorgen.

Je moet er ongeveer 6 tot 8  weken vooruit trekken om je huid goed te laten genezen. Dat lijkt misschien lang te duren. Maar bedenk je hoe lang je plezier zult hebben van je mooie en goed verzorgde tattoo.

Een 100% natuurlijk moisturizer dat de laatste tijd aan populariteit wint onder tattoo artiesten is arganolie.

Arganolie voor het verzorgen van je tattoo

Arganolie is uitermate geschikt voor de verzorging van je tatoeage. Deze olie zit boordevol essentiële vetzuren, vitamine E en antioxidanten. Allemaal stoffen die je huid ondersteunen, voeden en beschermen. Ook werkt deze olie licht ontstekingsremmend, waardoor de kans op infecties aanzienlijk verkleind wordt.

Arganolie wordt heel gemakkelijk door de huid opgenomen. Doordat deze olie 100% natuurlijk is en vrij is van kleurstoffen, parfum en andere schadelijke chemicaliën zal het je huid niet irriteren. Je tattoo gaat er mooi en gezond uitzien door deze rijke en milde olie.

Gebruiksaanwijzing Arganolie voor het verzorgen van je tatoeage

 • Was altijd eerst goed je handen
 • Masseer de olie dan voorzichtig in je huid. Vergeet niet de huid rondom je tattoo ook mee te nemen.
 • Doe dit minimaal 2 keer per dag tijdens de eerste twee weken dat je je tattoo hebt.
 • Afhankelijk van de grootte zijn 1 a 2 druppels al vaak genoeg om je tatoeage goed te verzorgen.
arganolie

Wil je meer over arganolie lezen? in het artikel Wat is Arganolie En Waarom Is Het Zo Mateloos Populair? kun je alles lezen over deze krachtige olie.

Pulk niet aan de velletjes en bij jeuk niet krabben

Hoogstwaarschijnlijk gaat je tatoeage een aantal dagen na het zetten vervellen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

Belangrijk is dat je niet aan de velletjes gaat plukken, omdat je ook stukjes inkt mee kunt trekken. Je tattoo kan hierdoor minder mooi worden. Je kan de velletjes wel voorzichtig knippen en je huid schoonhouden en goed insmeren.

Ik weet een tatoeage kan goed gaan jeuken. Om gek van te worden. Maar ga absoluut niet krabben. Je zal je huid en tatoeage alleen maar beschadigen. Wat je in plaats daarvan kunt doen is je huid opnieuw wassen en insmeren. Verlicht dit de jeuk niet dan kan klapjes met open hand op de tattoo geven verlichting geven.

Niet zwemmen en kort douchen

Vermijd het zwemmen in zwembaden of andere plekken met water voor ten minste 6 weken. Overvloedig water kan de inkt uit je huid trekken en je tatoeage aantasten. Ook kan het water bacteriën bevatten en je tatoeage daardoor gaan ontsteken.

Vermijd in deze periode ook de sauna en stoombad, want ook deze kunnen het vocht de inkt uit de huid trekken. Ga je douchen of in bad, doe dit dan korter dan 5 minuten.

getatoeerde arm

Bescherm je tatoeage tegen de zon

Bedek je tattoo de eerste 6 tot 8 weken. Zo bescherm je tatoeage tegen de UV-stralen van de zon. Je voorkom zo dat je blaren krijgt en dat de kleuren van je tatoeage gaan verbleken.

Is je tattoo helemaal geheeld dan kan je natuurlijk weer lekker van de zon genieten, maar gebruik altijd een zonnecrème met minimale factor van 30. Zo voorkom je dat je tattoo gaat jeuken of gaat irriteren.

Ook als je naar de zonnebank gaat gedurende het genezingsproces is het beter om je tattoo af te dekken. Onthoud goed dat je huid nog kwetsbaar is!

Draag schone en los vallende kleding

Vooral als je je tattoo pas hebt laten zetten is het beter als je wijd vallende kleding draagt. Er kan nog wondvocht of inkt uit je tattoo lopen. Hierdoor kan strakke kleding aan je huid blijven plakken. Het kan pijn doen als je je kleding weer los moet trekken van je huid en ook kun je korstjes of velletje meetrekken. En dat is nou iets wat je wil voorkomen.

Mocht je kleding toch aan je huid vast komen te zitten, trek er dan niet aan. Week het kledingstuk met warm water zodat je het makkelijk kunt uittrekken zonder de tatoeage te beschadigen.

Let ook goed op wat voor materiaal kleding je draagt. Draag bijvoorbeeld geen wollen kleding direct boven je tatoeage. De haartjes kunnen aan je tatoeage gaan kleven.

rekken na sport

Wees voorzichtig met sporten

Als je een grote tattoeage of als een tattoo dichtbij een gewricht (bijvoorbeeld elleboog of knie) laat zetten dan kan sporten het helingsproces vertragen. Reden hiervoor is dat de huid tijdens het sporten veel beweegt en je huid hierdoor kan gaan scheuren of irriteren.

Vooral de eerste paar dagen na het zetten van je tattoo is het beter om de sportschool te vermijden.

Zit je op een contactsport dan is het belangrijk om je sparringpartners goed te waarschuwen dat je een nieuwe tattoo hebt laten zetten en dat ze je niet in buurt van de tattoo mogen raken.

Hou rekening met je (fysieke) werkzaamheden

Wat voor sporten geldt dat geld ook voor als je fysiek werk verricht. Misschien kun je overwegen om je tattoo op je laatste werkdag voor het weekend te laten zetten. Je tattoo kan dan in ieder geval het hele weekend helen.

Wees voorzichtig met scheren

Wees voorzichtige met scheren van de huid om je tattoo heen. Zorg ervoor dat er geen scheercrème of haartjes op je tattoo komen. Scheren van de huid waarop je tattoo is gezet is not-done.

scheren been

Slaap niet op je tattoo

Probeer niet op je tattoo te gaan slapen. Heb je een tattoo op je rug genomen? Dan kun je beter op je buik slapen. Je voorkomt hiermee dat je tattoo aan je slaapkleding of beddengoed vast komt te zitten.

Merk je dat je tattoo aan je kleding of beddengoed is vastgeplakt, dan moet je het niet los trekken. In plaats daarvan maak je de kleding of beddengoed nat met warm water. Je tattoo zal dan vanzelf los maken.

Luister altijd naar je artiest

Hierboven heb ik je de algemene tips gegeven hoe je je tattoo het best kunt verzorgen. Maar elke tatoeage is anders. Het is daarom is belangrijk om goed te luisteren naar het advies en de tips die je tatoeëerder je geeft. Dit is de belangrijkste tip die wij kunnen geven.

Wanneer is huid helemaal hersteld?

De tatoeage ziet er na twee weken al goed genezen uit, maar hou er rekening mee dat het wel twee maanden kan duren voordat je huid helemaal hersteld is.

Wanneer contact opnemen met je tatoeëerder of huisarts

Bij de volgende klachten neem je altijd contact op met je tatoeëerder of huisarts,

 • extreme roodheid,
 • zwelling,
 • bloeding,
 • pussen,
 • kleurverandering van de wond of
 • bij pijn

Hier kun je meer informatie krijgen over veilig tatoeëren.

Heb jij een tatoeage laten zetten en hoe heb jij jouw tatoeage verzorgd. Heb je aanvullingen op dit artikel of wil je iets kwijt? Schroom dan niet en vertel het ons in de comments hieronder!