Duidelijke Tekenen van een Teennagelschimmelinfectie

Duidelijke Tekenen van een Teennagelschimmelinfectie

Hoe kun je te weten komen of je een schimmelinfectie aan je teennagels hebt? Laten we eerst eens ingaan op wat teennagelschimmel is.

Wat is een teennagelschimmel?

De medische term voor schimmel aan de teen- en vingernagels is onychomycose. Het is een levend wezen dat zich voedt met de keratine in zowel de vinger- als teennagels. Meestal heeft het een bruine of gele kleur.

De nagels zijn zo gemaakt dat het moeilijk is voor schimmels en andere infectieuze organismen om te penetreren en binnen te dringen. Dat gezegd hebbende moeten we dankbaar zijn, omdat het hierdoor moeilijker wordt voor ziekten om via onze tenen en vingers in ons systeem door te dringen.

Het nadeel is echter, (jawel, er is een keerzijde) dat er in gevallen waarbij teennagelschimmel al in de natuurlijke barrière van de nagels is doorgedrongen, het echt moeilijk is om van de schimmel af te komen.

Komen schimmelinfecties aan de teennagels vaak voor?

Als je je afvraagt of nagelschimmel vaak voorkomt, dan is het antwoord ja. Ongeveer 10% van de hele wereldbevolking raakt besmet met de nagelschimmel. Dit feit kennende, zul je vast meer willen weten over de symptomen.

Symptomen van teennagelschimmel

Het is niet moeilijk om te zien of je schimmel aan je teennagels hebt. De tekenen zijn overduidelijk, zelfs voor een paar ongetrainde ogen:

Verkleuring

De eerste weggever is de kleur van je nagel. Als je teennagelschimmel hebt, zal je nagel verkleurd zijn. Meestal zal de nagel een gele, bruine of zelfs groene kleur hebben.

Verdikking en schilferen

Je kunt ook merken dat je nagels dikker en schilferig beginnen te worden.

De geur

Een andere weggever is de geur. Als je nagel onprettig begint te ruiken, dan is het mogelijk dat je last hebt van een teennagelschimmel.

Pijn

Meestal heb je bij teennagelschimmel geen pijn, maar in enkele gevallen is er wel sprake van pijn. Sommigen kunnen pijn hebben als ze schoenen dragen en anderen vinden het zelfs pijnlijk om te lopen. De intensiteit van de pijn zal afhangen van de ernst van de infectie en hoe de infectie wordt behandeld.

Nu je de symptomen van een schimmelinfectie aan de teennagels kent, kunnen we ingaan op hoe je het kunt behandelen. Als je last hebt van teennagelschimmel voel je dan niet al te slecht, want er zijn tal van behandelingen beschikbaar.

Hoe behandel je een schimmelnagel?

Raadpleeg een dermatoloog

Het beste wat je kunt doen, is een afspraak maken met een dermatoloog. Je kunt een orale medicatie voorgeschreven krijgen om de nagelschimmelinfectie effectief te kunnen behandelen, vooral als je een ernstige infectie hebt. Orale medicijnen worden als beste optie beschouwd voor het behandelen van nagelschimmelinfecties.

Vrij verkrijgbare behandelingen

Je kunt je nagelschimmelinfectie ook behandelen met vrij verkrijgbare behandelingen. Meestal zijn dit topische behandelingen in de vorm van oliën en crèmes. Ze zijn succesvol in het behandelen van nagelschimmelinfecties, maar zijn niet zo effectief als orale medicijnen. De reden hiervan is de nagelbarrière die je nagelbed beschermt. Zoals eerder vermeld zijn de nagels zo ontworpen dat er maar moeilijk iets kan doordringen.

Deel dit artikel over teennagelschimmelinfectie met je vrienden! Sharing is caring!