Kan je Hepatitis B Krijgen van Nagelstudio’s?

Nagelbad

Voor veel mensen, en vooral voor vrouwen, zijn nagelstudio’s een plek om je te ontspannen en te laten verwennen. Na een lange en stressvolle dag of week op je werk kan het verzorgen van je nagels, of een manicure en pedicure, een voetbad of hand- en voetmassage heerlijk zijn. De eenvoudige diensten van nagelstudio’s kunnen bergen met stress laten smelten.

De gevaren die op de loer liggen in nagelstudio’s

Maar er zijn gevaren voor de gezondheid die op de loer liggen in nagelstudio’s. En de meeste mensen zijn zich niet bewust van deze risico’s.

Je kunt infecties en schimmelziekten oplopen in een nagelstudio. En uit een studie blijkt dat klanten van nagelstudio’s gevaar lopen om chronische hepatitis te krijgen.

Veel nagelstudio’s maken gebruik van scherpe instrumenten voor hun diensten en dit brengt het risico op infecties met zich mee als deze instrumenten opnieuw worden gebruikt, vooral wanneer ze niet worden gedesinfecteerd.

Hepatitis van nagelstudio’s?

Ten eerste, wat is hepatitis? Het betekent leverinfectie. Er zijn 3 soorten – Hep A, Hep B en Hep C. De letters verwijzen naar het type virus waar het om gaat. De symptomen van Hep A en Hep B zijn zeer vergelijkbaar en omvatten

 • Pijn in de buik
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Pijn in de ledematen
 • Geelzucht of de gele verkleuring van de huid en het oogwit.

Hep B heeft de bijnaam “stille moordenaar”, omdat maar liefst 95% van de mensen met Hep B geen symptomen heeft totdat het te laat is.

In sommige gevallen kan Hep B zich ontwikkelen zonder dat het wordt opgemerkt door de persoon die het al jaren heeft en meestal weten patiënten pas dat ze aan chronische Hep B lijden nadat ze ernstige leverschade hebben opgelopen.

Maar het zijn niet alleen nagelstudio’s die je per ongeluk kunnen blootstellen aan hepatitis en andere infectieziekten. Volgens Robert Gish, M.D., klinisch professor aan de UC San Diego, kunnen alle praktijken waar je tatoeages, piercings, gaatjes in je oren kunt krijgen, en zelfs tandartspraktijken, je in gevaar brengen.

Dat wil niet zeggen dat vrouwen moeten stoppen met hun bezoek aan de nagelstudio. Of dat iemand die een nagelstudio bezoekt hepatitis B of een andere infectie zal oplopen. Maar hoe graag we ook onze nagels verfraaien en onszelf laten verwennen in nagelstudio’s, er zijn bepaalde risico’s aan verbonden, waaronder een incidentele blootstelling aan hepatitis B.

Maar het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen de incidentele blootstelling aan besmettelijke ziekten in nagelstudio’s.

Jezelf beschermen tegen de incidentele blootstelling aan Hep B in nagelstudio’s

 • Let erop dat de vergunning van de studio duidelijk zichtbaar is.
 • Let erop dat de nagelstudio nauwkeurig is met het desinfecteren van hun scharen en nagelknippers na elk gebruik
 • De nagelstudio mag alleen gebruikmaken van wegwerpvijlen
 • Pedicurebaden en alle afzuigschermen van kuipen moeten na elk gebruik worden gedesinfecteerd.
 • Controleer de producten die de nagelstudio gebruikt en bekijk de labels. De producten zonder label kunnen verdund zijn.
 • Neem altijd je eigen nagellak mee

Nagelstudio’s zijn een bron van verwennerij voor veel vrouwen, maar de incidentele blootstelling aan Hepatitis B is één van de nachtmerries van nagelstudio’s die niemand wil meemaken. Wees daarom alert bij het uitkiezen van je nagelstudio.

Deel dit artikel over Hepatitis B met je vrienden! Sharing is caring!