Het complete verhaal over anti-aging

Voorkom vroegtijdige veroudering met anti-aging

Er is een ding wat we allemaal gemeen hebben: we worden elke dag weer een dagje ouder. Sommige van ons ontkennen het, sommige vechten er tegen, maar je kunt het ook omarmen.

Elke dag dat je ouder wordt, leer je weer bij en ontwikkel je je verder. ‘Anti-aging’ is dan ook een rare term, aging (ouder worden) is helemaal niet iets dat je tegen zou moeten willen gaan.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over ouder worden en krijg je antwoord op de volgende vragen.

Wat is veroudering?

Wat is veroudering biologisch gezien

Veroudering is het proces waarbij je lichaam langzaam slijt. We zijn allemaal continue bezig met ouder worden en dat heeft gevolgen voor je lichaam.

Langzaam aan wordt je huid slapper, je haren grijzer, verlies je spiermassa en krijg je daar vetweefsel voor in de plaats. Ook op mentaal vlak kan je het ouder worden gaan ervaren.

Dit is een geleidelijk proces en iets wat we allemaal meemaken. Niets om bang voor te zijn, wel iets om zo goed mogelijk mee om te gaan.

Hoe werkt veroudering, biologisch gezien?

Je lichaam is opgebouwd uit cellen. De meeste van deze cellen zijn zich continue aan het vermenigvuldigen. Een aantal, bijvoorbeeld die in je bloedvaten, doen dat alleen als er schade is geweest.

En er zijn een aantal cellen, namelijk die in je hart, zenuwen en spieren, die zichzelf nooit vermenigvuldigen. Deze cellen moeten vervangen worden door andere cellen als ze dood gaan.

Op een gegeven moment gaan je cellen sneller dood dan dat ze vernieuwd kunnen worden: dit is de kern van veroudering.

Terwijl je lichaam bezig is zichzelf te herstellen, ontstaan zogenaamde vrije radicalen als bijproduct. Deze vrije radicalen tasten je cellen aan en versnellen het verouderingsproces.

Waardoor wordt veroudering beïnvloed en versnelt?

Huidveroudering versnelt beinvloed invloeden buitenaf

Voor een deel kun je niets doen aan veroudering, we kunnen immers niet de tand des tijds stop zetten. Toch zijn er heel veel andere factoren die het verouderingsproces beïnvloeden, sommige daarvan kan je zelf wel beïnvloeden.

Genen

Laten we beginnen met de factor waar we geen invloed op hebben; je genen. Hoe snel je cellen afbreken en vernieuwen is voor een deel genetisch bepaald. Echter de vrije radicalen ontstaan ook in reactie op je omgeving en andere factoren waar je wel invloed op hebt.

Omgeving

Je omgeving heeft grote invloed op je lichaam en je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan meeroken, uitlaatgassen, maar ook schade door zonlicht. Je lichaam is continue bezig je daarvan te beschermen, maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker dat wordt.

In reactie op deze schadelijke omgevingsfactoren maakt je lichaam extra vrije radicalen aan, die veroudering versnellen. Je kunt je lichaam het beste in bescherming nemen door dit soort factoren zoveel mogelijk te vermijden.

Zon

Zonlicht heeft helaas een versnellend effect op veroudering. De uv-stralen zorgen voor schade aan de huid, rimpels en verkleuringen. Zonlicht heb je natuurlijk wel nodig, maar de meeste onderzoeken wijzen erop dat zo’n 20 minuten per dag in de zon meer dan voldoende is voor de benodigde hoeveelheid vitamine D.

Lifestyle

Allerlei keuzes die je op dagelijkse basis maakt, hebben invloed op je gezondheid en daarmee op het verouderingsproces in je lichaam. Alcohol, roken, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en stress zijn allemaal factoren die je lichaam belasten.

Tijdens je slaap herstelt je lichaam zeg, zorg dat het daar de kans voor krijgt. Als je merkt dat je veel last hebt van stress, boek dan een massage of volg een keer per week een yogales.

Voeding

Net als je hele lichaam, hebben je cellen voeding nodig. Door voldoende voedingsstoffen te krijgen kunnen ze blijven functioneren, maar zich ook herstellen indien nodig.

Met wat jij elke dag eet, voed je je cellen. Zorg daarom voor een uitgebalanceerd dieet, met voldoende vitamine, mineralen en aminozuren.

Eten dat heel erg bewerkt is, rijk aan suikers en hoog in vetten daarentegen versnellen het verouderingsproces. Ze belasten je organen en zorgen voor ontstekingen in het lichaam.

Vind je het lastig om gezond en gevarieerd te eten? Probeer dan eens Marley Spoon! Zij leveren een box vol gezonde en verse ingredienten bij je thuis waarmee je gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel zet!

Fysieke veranderingen

Fysieke veranderingen veroudering huidveroudering

Liever let je natuurlijk niet op de fysieke tekenen van veroudering, toch is het heel goed om je hier wel bewust van te zijn. Zodra je namelijk de eerste tekenen herkent, weet je dat je bewust moet gaan opletten om dit tegen te gaan.

De veranderingen in je lichaam zijn heel geleidelijk, daardoor heb je ze misschien eerst niet door. N iet iedereen ondergaat dezelfde lichamelijke veranderingen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende:

1. Lichaam en gezondheid

Alles gaat in je lichaam iets langzamer naarmate je ouder wordt, zo ook herstel. Je zult bijvoorbeeld merken dat je na een avondje drinken veel meer tijd nodig hebt om bij te komen.

Je energieniveau wordt langzaam minder, omdat je hart minder efficiënt wordt in het rondpompen van je bloed en ook je longen minder zuurstof op kunnen nemen.

Ook de samenstelling van je botten verandert in de loop der jaren. De mineralen in je botten verminderen, waardoor ze minder sterk worden en je sneller iets breekt.

2. Huid en gezicht

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid minder elastisch en produceert het minder talg. Je huid wordt droger, minder soepel en er ontstaan hierdoor fijne en ontstaan lijntjes en rimpels. Teveel in de zon zijn, versnelt dit proces nog eens.

3. Haar

Met de jaren zal je haar langzaam dunner worden. Doordat de pigmentcellen in je haar afnemen, ontstaan ook grijze haren.

4. Zicht en gehoor

Het is heel normaal dat je vanaf je 40ste een leesbril nodig hebt, dat komt omdat je ogen zich steeds minder goed kunnen aanpassen. Je zult merken dat je daardoor ook in het donker steeds meer moeite hebt goed te zien.

Je gehoor neemt over het algemeen pas iets later af, gemiddeld rond je 55ste zal je dat pas echt merken.

Uitstellen en voorkomen

Nu we de basis hebben gehad (hoe ontstaat veroudering en hoe kun je het herkennen), wordt het tijd voor deel waarin we uitleggen wat je hier tegen kunt doen. Je hoeft namelijk zeker niet passief toe te kijken hoe je lichaam veroudert. Zowel medische ingrepen als natuurlijk technieken kunnen veroudering uitstellen en voorkomen.

Natuurlijke manieren om veroudering te verlangzamen

vrouw gezichtsmasker manieren huidveroudering tegengaan

Er zijn gelukkig ontzettend veel veilige en natuurlijke manieren om veroudering af te remmen en minder zichtbaar te maken, hier hebben we de belangrijkste voor je opgesomd!

 Zonbescherming

De zon beschadigt je huid en droogt ‘m uit. Hierdoor wordt het verouderingsproces versnelt. Zorg daarom altijd voor een goede zonnebrandcrème en beperk bezoekjes aan de zonnebank tot een minimum.

Stop met roken

Roken brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee en versnelt veroudering van je huid significant. Het tast namelijk het collageen in je huid flink aan. Je kunt hele dure crèmes kopen met extra collageen, maar het scheelt ook een hoop in je portemonnee als je stopt met roken.

Minderen met alcohol

Alcohol droogt je huid uit en een uitgedroogde huid ziet er oud en ongezond uit.

Goede huidverzorging

Je kunt je huid gemakkelijk een handje helpen mooi en jong te blijven door goede verzorging aan te schaffen.

De eerste stap hierbij is een goede moisturizer. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid steeds droger en is een goede vochtinbrenger steeds belangrijker. Zoek daarnaast naar crèmes met peptide of vitamine A (retinol), beide zijn stoffen die bewezen je huid verstevigen.

Gezond eten en op gewicht blijven

Door gezond te eten en op een gezond gewicht te blijven ondersteun je je lichaam maximaal. Je lijf heeft veel groente en fruit nodig, zodat je cellen hun werk goed kunnen doen. Zowel overgewicht als ondergewicht zijn niet goed voor je gezondheid!

Schoonheidsbehandelingen

Verschillende schoonheidsbehandelingen, waarbij geen mes of naald aan te pas komt, kunnen huidveroudering zichtbaar verminderen. Zo zijn er peelings op de markt die je huid een flinke boost kunnen geven, doordat ze tot diep in de huid doordringen en daar celvernieuwing stimuleren.

Een andere behandeling die je in een keer flink verjongt, is microdermabrasie. Dit is een intensieve soort scrub waarbij kleine kristallen als het ware op je huid afgeschoten worden. Dode huidcellen worden verwijderd en doorbloeding gestimuleerd!

Medische ingrepen

Medische ingreep vrouw huidveroudering

Laten we voorop stellen dat wij niet direct fan zijn van cosmetische ingrepen om veroudering tegen te gaan. Maar dat neemt niet weg dat soms een (kleine) ingreep echt wonderen kan doen en daarom hebben we toch besloten de meest effectieve ingrepen om er jong uit te blijven zien op te nemen in dit artikel.

Wallen verwijderen

Doordat de elasticiteit in je huid afneemt, gaat ook de huid onder je ogen steeds meer hangen. Hierdoor zie je er continue vermoeid uit, terwijl je dat helemaal niet bent. Een optie is de overtollige huid weg te laten halen.

(Mini) facelift

Een facelift is een heftige ingreep. Alle overtollige huid die door de jaren heen los is gaan zitten wordt verwijderd of strak getrokken. Als deze operatie te heftig voor je is, kun je ook kiezen voor een mini facelift, waarbij met enkele kleine incisies bij je slapen en je oren de huid wordt strak getrokken.

Wenkbrauwlift

Hangende wenkbrauwen maken dat je er chagrijnig uit kan zien, terwijl je dat helemaal niet bent. Een wenkbrauwlift trekt je wenkbrauwen weer op, zodat je helder en fris de wereld in kunt kijken.

Neklift

Ook slapper geworden huid bij je nek en hals kun je chirurgisch laten verwijderen. Dit kan ook een nuttige operatie zijn, als je bijvoorbeeld veel bent afgevallen.

Fillers

Bij een behandeling met fillers wordt er hyaluronzuur in je rimpels en fijne lijntjes gespoten, om deze op te vullen. Hyaluronzuur is een stof die ook van nature al in je huid aanwezig is.

Tips voor huidverzorging

Natuurlijke huidverzorging fruit groenten anti aging

Het eerste waar je bij anti-aging aan denkt zijn toch de behandeling, maar je dagelijkse huidverzorging heeft ook een grote impact. Hoe meer je je huid belast, hoe sneller veroudering gaat. Parfum en chemische ingrediënten, zoals die in veel huidverzorgingsproducten zitten, drogen je huid en belasten onnodig.

Natuurlijke huidverzorging

De kern van anti-aging in je huidverzorging zit dan ook in je huid op een natuurlijke wijze voorzien van voldoende vocht en bescherming. Simpele producten die dicht bij de natuur staan zijn daarvoor veel effectiever dan dure, chemische crèmes.

Wat moet je eten voor een jonge huid?

Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid en daarmee ook op het verouderingsproces. Het zijn in het specifiek de anti-oxidanten in je voeding die het verouderingsproces kunnen remmen. Anti-oxidanten kunnen namelijk de schade van vrije radicalen beperken en daarmee het verouderingsproces afremmen. Deze voeding is het meest rijk aan anti-oxidanten:

Kaneel

Kaneel staat ruimschoots op nummer 1 in onze anti-oxidant ranking! Nou eet je natuurlijk kaneel niet in hele grote hoeveelheden, maar het loont wel om op lekker veel producten een beetje kaneel te strooien. Bijvoorbeeld door Indiaas eten, je yoghurt of op fruit.

Bonen

Bonen zijn niet alleen een fantastische (plantaardige) bron van eiwitten en vezels, ze zijn ook nog eens mega rijk aan anti-oxidanten. Met name kidneybonen en zwarte bonen scoren goed. Experimenteer eens met een lekkere bonenschotel of voeg bonen toe aan je salade.

Fruit

Al het fruit is goed voor je! Maar als je je voornamelijk op anti-oxidanten wilt focussen moeten blauwe bessen op nummer 1 staan, op de voet gevolgd door cranberry’s en bramen. Daarna volgen pruimen, frambozen, aardbeien en appels.

De beste oefeningen om veroudering tegen te gaan

vrouw sport anti aging huidveroudering cardio balans krachttraining

Sport en training zijn ook een essentieel onderdeel van de strijd tegen veroudering. Met de jaren neemt je spiermassa af, waardoor je huid slapper gaat hangen. Met een beetje extra aandacht en de juiste oefeningen kun je dit echter gemakkelijk tegen gaan!

Naast dat je er beter uit gaat zien, voel je je ook fitter, gezonder en energieker als je regelmatig sport.

Cardio

Door cardio-training gaat je hartslag omhoog en wordt je lichaam flink aan het werk gezet. Het mooie aan cardio is dat je er geen ingewikkelde apparaten of dure sportschoolabonnementen voor nodig hebt. Fietsen, wandelen, rennen en dansen zijn perfecte vormen van cardio.

Balans

Vanaf dat je 45 jaar bent gaat je balans en coördinatie met 1% achteruit. Tegen tijd dat je 70 bent, is het zelfs met 25% afgenomen!  Besteed daarom meerdere malen per week zo’n 10 minuten aan oefeningen om je balans te blijven trainen. Yoga en tai chai zijn beide zeer goede opties.

Wil jij graag aan Yoga beginnen maar heb je nog geen yogamat en andere benodigdheden? Pranayur heeft alles wat je nodig hebt om te starten in hun assortiment.

Krachttraining

Maak je geen zorgen, je hoeft niet meteen als Arnold in de gym te gaan trainen. Het doen van krachttraining, met een lage intensiteit, is voor iedereen raadzaam. Je houdt je spieren zo actief en mooi in vorm. Daarnaast helpt krachttraining je ook als je wilt afvallen, omdat spieren continue energie verbranden.

Vitaminen voedingsmiddelen anti aging

Welke vitaminen zijn essentieel om veroudering tegen te gaan?

We hebben hierboven al uitgelegd hoe je voeding essentieel is om veroudering tegen te gaan. Hierbij spelen vitaminen een essentiële rol en daarom verdienen ze nog een aparte paragraaf. Vitaminen kun je het beste uit je voeding halen, maar het kan zeker geen kwaad ze bij te slikken. Dit zijn de belangrijkste:

Vitamine E

Vitamine E werkt herstellend voor je huid, zowel als je het binnenkrijgt als wanneer je het opsmeert. Deze krachtige anti-oxidant helpt bij het herstellen van droge en gebarsten huid, zorgt dat de huid vocht beter kan vasthouden en beschermt tegen de schade van UV-B.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat vitamine E helpt tegen kanker. Noten, zaden, groene bladgroentes en plantaardige oliën zijn allemaal rijk aan vitamine E.

Vitamine C

Vitamine C is eveneens een anti-oxidant die schade aan je lichaam helpt te herstellen. Het mooie aan vitamine C is dat het daarnaast je lichaam ondersteunt bij het maken van nog meer anti-oxidanten.

Tot slot helpt het ook nog bij de productie van collageen, waardoor je huid er strak en jong uit blijft zien. Vitamine C zit in (citrus)vruchten en in aardappels.

Vitamine K

Ken je dat? Van die donkere kringen onder je ogen, die maar niet weg lijken te gaan hoeveel je ook slaapt. Dat is helaas een van de kwaaltjes van ouder worden.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine K hierbij kan helpen, omdat het de kleine opstoppingen van bloed onder je ogen oplost. Deze vitamine zit in boerenkool, sla, spinazie en broccoli.

Vitamine B3

B3 helpt je huid bij het vasthouden van vocht, iets dat steeds lastiger wordt voor je huid met de jaren. Een huid met voldoende vocht ziet er direct frisser uit en is ook nog eens gezonder! Vitamine B3 haal je onder andere uit kalkoen, kip, pinda’s, tonijn en champignons.

Vitamine A

In het lijstje met vitamines tegen veroudering mag Vitamine A (retinol) natuurlijk niet ontbreken. Deze geweldige stof wordt eigenlijk aan elke anti-agingcrème toegevoegd omdat het super krachtig is het in bestrijden van fijne lijntjes, rimpels, donkere kringen de ogen en schade door de zon.

Als je vitamine A uit je voeding wilt halen, eet dan lekker veel wortels, zoete aardappel, boerenkool, spinazie, abrikozen en broccoli!

Wil je meer lezen over wat vitaminen voor je huid, haar en nagels kunnen betekenen? Dit lees je in onze complete gids over vitaminen.

 De beste supplementen tegen veroudering

Natuurlijke supplementen olieen huidveroudering

Supplementen zijn een handige aanvulling op je voeding (let op, nooit een vervanging). Naast de vitaminen uit de paragraaf hierboven, zijn er nog een aantal supplementen op de markt de effectief zijn in de strijd tegen veroudering.

Supplementen

Zo vermindert resveratrol de kans op hard en vaatziektes en kanker. Carnosine vermindert de kans op Alzheimers en diabetes. En tot slot DHEA is een supplement dat de optimale werking van je brein ondersteunt.

Natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën kunnen je lichaam ondersteunen in de strijd tegen veroudering. Dit zijn de beste oliën tegen veroudering:

Jojobaolie

Een heerlijk hydraterende olie rijk aan vitamine E, B chroom en zink. Hierdoor herstelt je huid terwijl het wordt gevoed. Het mooie aan jojobaolie is dat de vettigheid ervan overeenkomt met die van je eigen talgklieren. Hierdoor werkt het perfect ook voor de vettige huid, want je eigen talgklieren komen erdoor tot rust.

Granaatappelpitolie

Granaatappelen zijn zeer krachtig in de strijd tegen veroudering. Dat komt namelijk door de bioflavonoïden die erin zitten. Deze beschermen de huid onder andere tegen schade van de zon!

Lavendelolie

Lavendelolie is de nummer één olie die je huid helpt te herstellen van allerlei wondjes en andere schade. Dat komt omdat de olie rijk is aan anti-oxidanten en een krachtige antibacteriële werking heeft.

Arganolie

Arganolie is rijk aan anti-oxidanten en voedende vetzuren. Zo zorgt de olie er tegelijkertijd voor dat je huid soepel blijft, voorzien van voldoende vocht en helpt het je huid te herstellen en beschermen. Je kunt je eigen anti-agingserum maken door alle 4 deze oliën in gelijke veroudering te mengen. Masseer elke avond een paar druppels in en je zult merken dat je huid enorm opknapt.

Vrouw positief huidveroudering advies

Ouder worden is aan de ene kant een heel natuurlijk en geleidelijk proces, aan de andere kant best ingewikkeld als je het goed wilt begrijpen. Ons advies is: omarm veroudering en leef zo gezond mogelijk zodat je het proces niet onnodig versnelt.

Wat zijn jouw beste tips om huidveroudering tegen te gaan? Deel ze hieronder met ons!