Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor je huid? De 5 grootste boosdoeners!

vrouwelijke huid

Je huid is je grootste en meest zichtbare orgaan. Wil je dit mooi en gezond houden, dan heeft het geen zin om alleen de buitenkant te behandelen. De conditie van je huid hangt namelijk samen met je algehele gezondheid. En die is weer voor een groot deel afhankelijk van je voeding.

Door het vermijden van de 5 grootste boosdoeners kun je ervoor zorgen dat wat je eet geen schade aanricht aan je huid.

1. Pakjes en zakjes

Voorverpakte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaar maaltijden, sausmixen of andere pakjes en zakjes zijn snel en gemakkelijk. Voor je huid kunnen ze echter schadelijk zijn. Ze bevatten vaak teveel zout en suiker (daarover later meer) en allerlei chemicaliën en smaakstoffen die irriterend kunnen werken.

De poeders in zakjes bevatten bovendien voedsel waaraan vocht is onttrokken, waardoor ze ook uitdrogend kunnen werken voor je lichaam en huid.

2. (teveel) Suiker

Suiker is een grote boosdoener als je een gezonde huid wilt. Ten eerste verzwakt teveel suiker je immuunsysteem, waardoor je sneller acne kunt krijgen als je er teveel van binnenkrijgt.

Ten tweede breekt het je collageen af. Dit kan zorgen voor vroegtijdige veroudering van je huid.

Wees dus matig met suiker.

3. Niet-biologische voeding

Niet-biologische voeding, van fruit en groenten tot vlees en zuivel, zit vol met allerlei stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals:

  • bestrijdingsmiddelen,
  • anti-schimmelmiddelen,
  • verschillende soorten was en
  • hormonen.

Deze kunnen je systeem en huid irriteren en uit balans brengen, met onder andere acne tot gevolg. Biologische voeding bevat doorgaans ook meer anti-oxidanten, die ook helpen je huid mooi te houden.

4. (teveel) Zout

Net als suiker, is zout niet bepaald goed voor je huid. Als je teveel zout binnenkrijgt, kan dit onder andere leiden tot een te hoge bloeddruk. Deze verlaagt het gehalte aan collageen in je lichaam, waardoor je huid verzwakt.

Te weinig collageen vertaalt zich naar lijntjes en rimpels, vooral waar je huid dun is, zoals rond je ogen.

Als je teveel zout eet, kan dit ook leiden tot opgezette wallen en oogleden. Bovendien kan dit acne verergeren. Reden genoeg dus, om te letten op je zoutconsumptie!

Zoals we hierboven al aangaven, bevatten veel voorbewerkte voedingsmiddelen teveel zout. Controleer de etiketten dus goed!

vitamines-voor-gezonde-nagels2

5. Gefrituurd eten

Gefrituurde hapjes kunnen erg lekker zijn, maar erg gezond zijn ze niet. Voor je slanke lijn zijn ze niet bevorderlijk, maar ook je huid kan leiden onder teveel gefrituurde snacks.

De volledig geoxideerde vetten die ze bevatten, kunnen vroegtijdige veroudering van je huid veroorzaken. Doordat je lichaam moeite heeft om zulke vetten te verwerken, worden je bloeddoorstroming en stofwisseling vertraagd.

Dit vermindert ook de aanmaak van collageen en elastine; stoffen die je huid een jonge uitstraling geven.

Kun je gefrituurde hapjes echt niet laten staan: eet ze dan in kleine hoeveelheden en niet te vaak, zodat je systeem de tijd krijgt om te herstellen.

Toch gezondigd? Herstel de schade snel!

Heb je toch gezondigd met bovenstaande voedingsmiddelen en zie je dat terug aan je huid, bijvoorbeeld door een vale teint, opgezette ogen, huidschilfers en droogtelijntjes? Eet dan weer een tijdje gezond.

Je kunt ook de schade aan je huid herstellen met een intensief verzorgende olie. Vooral arganolie is hiervoor ideaal: deze heeft een hydraterende, voedende, herstellende en beschermende werking en bovendien indrukwekkende anti-aging eigenschappen.

 Hier lees je meer over hoe je arganolie voor je huid kunt gebruiken.

Welke tips ga jij in de praktijk brengen?

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan op social media!