Zo houd je je pH in balans!

De juiste PH-waarde is belangrijk voor je huid

Je hebt vast wel eens van pH-waardes, maar wat was het ook alweer? Als je denkt aan scheikunde zit je in de goede richting, want de pH-waarde is de zuurgraad ergens van. Maar dat is zeker niet alleen in de scheikundeles belangrijk, ook voor je huid is een goede pH-waarde essentieel.

Lees snel verder om er achter te komen hoe het zit met jouw pH-waardes en hoe je ze, als nodig, weer in balans kunt krijgen.

Wat is pH-waarde en wat betekent het voor je huid?

De pH-waarde van je huid zegt hoe zuur of basisch je huid is. Nu is ‘zuur’ niet iets wat je direct met je huid associeert. Het zijn de vet’zuren’ uit je talgklieren die een beschermend zuurlaagje op je huid achterlaten. Daarnaast zitten er melkzuren en aminozuren in je zweet.

Alles bij elkaar kom je zo op een pH-waarde van 5,5 die ideaal is voor je huid. Als je pH-waarde uit balans is, kan je huid zijn beschermende functie minder goed uitvoeren.

Hoe weet je wat je pH-waarde is?

Een te basische huid is droog en gevoelig. Grote kans dat je huid snel geïrriteerd is en prikt nadat je producten aan hebt gebracht.

Je krijgt misschien wel eczeem of ontstekingen omdat je huid niet meer goed beschermd wordt. Vooral in de ochtend zie je bij dit huidtype rimpels en fijne lijntjes. Een te zure huid heeft daarentegen juist snel last van acne.

Zelfs na het reinigen voelt een zure huid nog vettig aan. Ontstekingen, irritaties en zelfs een huid die pijnlijk is om aan te raken zijn allemaal kenmerken van een te zure huid.

ph waarde huid

Hoe houd je je pH-waardes in balans?

  • Met je voeding kun je veel invloed hebben op de zuurgraad van je lichaam, maar let op: zuur eten maakt je lichaam meer basisch. Zure producten herken je aan de smaak en het zijn met name dierlijke producten die basisch zijn. Veel groene bladgroentes, citrusvruchten, tomaten, wortels en sojabonen dragen bij aan een gezonde zuurgraad.
  • Veel cleansers zijn veel te basisch en ontdoen je huid van de essentiële vetzuren. Kies voor een licht zure cleanser (pH-waarde rond de 5) om je huid in balans te houden.
  • Pas in je verzorging op met ‘echte’ zuren, zoals fruitzuren en retinolzuur. Deze kunnen de natuurlijke weerstand van je huid beschadigen waardoor infecties op de loer liggen.
  • Gebruik een goede moisturizer om de natuurlijke barrière van je huid in stand te houden. Natuurlijke oliën, zoals arganolie, werken hier het beste voor. Naarmate je ouder wordt neemt namelijk de hoeveelheid olie die je huid uit zichzelf produceert af, waardoor je huid zijn natuurlijke zuurgraad iets verliest.
  • Anti-oxidanten versterken de cellen van je huid en zorgen ervoor dat ze beschermt worden tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Op deze manier blijft zuurgraad van je huid mooi in stand. Van alle natuurlijke oliën bevat arganolie de meeste anti-oxidanten, een goede dus om tweemaal per dag te gebruiken om de zuurgraad van je huid in stand te houden!

Als je hebt bepaald of jouw huid meer zuur of basisch is, dan kun je je verzorging daarop aanpassen. De juiste pH-waarde zorgt ervoor dat je huid in optimale vorm is en er fris en gezond uitziet.

Wat voor pH-waarde heeft jouw huid? Ga je je verzorging hierop aanpassen? Laat het ons weten en vergeet dit artikel niet te delen!