Huidkanker wat is het Exact en wat zijn de Risicofactoren?

Wat is huidkanker?

We hebben allemaal weleens gehoord van de term huidkanker. Veel mensen denken nog steeds dat huidkanker iets is dat hen of hun geliefden niet zal overkomen. Het is goed om hoop te hebben, maar feit is dat iedereen deze ziekte kan krijgen.

Huidkanker is zelfs veruit de meest voorkomende vorm van kanker ter wereld. 75% van alle diagnoses van kanker bestaan uit huidkanker. (Bron: http://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/melanoma-guide/understanding-skin-cancer-basics)

Een ander verrassend feit is dat het aantal mensen dat gediagnosticeerd wordt met huidkanker blijft toenemen. Nog meer verrassend is het feit dat huidkanker kan worden voorkomen.

De beste manier om je risico op deze kanker te beperken, is door je blootstelling aan ultraviolette straling te beperken en je huid te beschermen door het gebruik van zonnebrandcrème.

Huidkanker en de risicofactoren

Er wordt gesteld dat huidkanker driemaal vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen en dat het risico op de ziekte stijgt naarmate je ouder bent. In de meeste gevallen zijn de mensen die gediagnosticeerd zijn met deze vorm van kanker rond de 45 en 54 jaar oud. Het is echter belangrijk op te merken dat alle soorten huidkanker tegenwoordig vaker voorkomen bij jongere mensen.

Voor mensen met naaste familieleden die gediagnosticeerd zijn met huidkanker, is het het beste om regelmatig gescreend te worden op de ziekte, omdat de kans om de ziekte te krijgen dan hoger is.

Twee factoren die ook een rol spelen in het risico om deze ziekte te krijgen, zijn geografie en afkomst. Huidkanker is op zijn hoogst bij blanke mensen met een lichte huid, die zijn verhuisd naar een gebied dat jaarlijks meer is blootgesteld aan de zon in vergelijking met hun vorige locaties.

Huidkanker en het goede nieuws

Het goede nieuws is, dat als de huidkanker vroeg wordt ontdekt, er een goede kans is op genezing. Een ander positief punt is dat elke kwaadaardige huidtumor na verloop van tijd op het huidoppervlak zichtbaar wordt. Hierdoor is huidkanker bijna altijd aantoonbaar in de vroege, geneesbare stadia.

Kennis hebben over de tekenen en symptomen van huidkanker is dan ook erg belangrijk. Regelmatige controles op huidkanker is ook nuttig bij het vroegtijdig opsporen van de ziekte.

Vroegtijdige opsporing en behandeling resulteren vaak in het genezen van deze vorm van kanker.

Vormen van huidkanker

Huidkanker is in twee categorieën in te delen; melanoom en niet-melanoom. Melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Hoewel het potentieel agressief en levensbedreigend is, kan het worden genezen als het vroegtijdig wordt ontdekt en behandeld.

In vergelijking met andere vormen van kanker groeit melanoom sneller en verspreidt het zich naar andere delen van het lichaam. Zodra melanoom zich verder heeft verspreid dan de huid, wordt het zeer moeilijk om te behandelen.

Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom worden geclassificeerd als niet-melanoom en zijn zelden levensbedreigend. Deze twee zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Beide vormen van kanker groeien langzaam en het komt weinig voor dat het zich verder verspreidt dan de huid.

Drie van de vier diagnoses van huidkanker betreffen basaalcelcarcinoom. Dit is de traagst groeiende vorm van huidkanker. Plaveiselcelcarcinoom is agressiever en er is een hogere kans dat het zich verspreidt.

Er zijn andere zeldzame niet-melanoom huidkankers, zoals Kaposi-sarcoom. Deze niet-melanoom kan levensbedreigend zijn. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico om deze vorm van huidkanker te krijgen. Mensen met aids en ouderen lopen het grootste risico om Kaposi-sarcoom te krijgen.

Deel dit artikel over Huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!