Veel Voorkomende Nagelproblemen die je Kunnen Achtervolgen

Veel voorkomende nagelproblemen die je kunnen achtervolgen

Elke dag bewijzen je vingernagels je verschillende diensten. Of het nu gaat om het krabben aan een plek die jeukt, tokkelen op een gitaar, of pellen van een sinaasappel, we gebruiken onze vingernagels elke dag voor veel dingen. Maar met teveel gebruik of misbruik, kan dit tot een aantal problemen leiden, variërend van broze of gebroken nagels tot schimmelinfecties.

Veel voorkomende nagelproblemen

Broze nagels

De meest voorkomende nagelproblemen waar dermatologen mee te maken krijgen, zijn broze en snel breekbare vingernagels. Er zijn twee dingen die ervoor kunnen zorgen dat nagels broos worden. Als ze te droog zijn, kunnen ze gemakkelijk breken en als ze te vochtig zijn, worden ze zacht en gevoelig voor scheuren.

Nageltrauma

Als een nagel gekwetst raakt, bijvoorbeeld door een hamer, wordt dit letsel door artsen aangeduid als nageltrauma. Als je nagel blauwe plekken onder de nagelplaat begint te vertonen, dan kan druk zich beginnen op te bouwen en een arts nodig zijn om de druk te verlichten.

Nagelschimmelinfecties

Wanneer je nagels gewond raken, kun je gevoelig worden voor infecties, vooral nagelschimmelinfecties. Hoewel schimmelinfecties meestal op teennagels voorkomen, kunnen je vingernagels hier ook last van krijgen en de gevolgen zijn niet prettig.

Een schimmelinfectie kan ertoe leiden dat je nagelplaat krijtachtige wit, geel, bruin, of zelfs groen wordt. De nagelriem kan er ook rood en geïrriteerd uitzien. Als je denkt dat je een nagelinfectie hebt, dan kan je het beste je arts raadplegen.

Psoriatische nagels

Kan psoriasis ook invloed hebben op je nagels? Het antwoord is ja. Hoewel psoriasis een huidaandoening is, kan deze auto-immuunziekte ook op je nagels voorkomen. Het kan zowel de vinger- als teennagels aantasten.

Psoriatische nagelziekte veroorzaakt een aantal verschillende veranderingen in je nagels, waaronder de volgende:

  • Putjes in je nagel – Het nageloppervlak kan kleine putjes krijgen. Een nageloppervlak kan één of meerdere putjes hebben.
  • Onycholyse – Dit is de term voor nagels die zich afscheiden van de huid eronder. In het begin zal het eruit zien als een witte of gele vlek op de nagel. Dan begint de plek groter te worden en tast na verloop van tijd de basis van de nagel aan. De ruimte tussen de nagel en de huid eronder kan besmet raken en van kleur veranderen.
  • Subunguale hyperkeratose – Onder de nagel begint een krijtachtig materiaal zich op te bouwen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de nagels verhoogd en broos worden.
  • Verandering in kleur – Psoriatische nagelziekte kan er ook toe leiden dat nagels geelbruin beginnen te worden.
  • Nagelschimmelinfecties – Een schimmelinfectie kan voorkomen bij een psoriatische nagelziekte. Een schimmelinfectie kan ertoe leiden dat je nagels dikker worden.

Er zijn een aantal dingen die kunnen misgaan met je nagels als je ze niet goed verzorgt. De meeste van deze nagelproblemen kunnen voorkomen worden. Met een goede nagelverzorging kun je voorkomen dat je met deze problemen te maken krijgt.

Deel dit artikel over Nagelproblemen met je vrienden! Sharing is caring!