Waarom Je Organische Groenten Zou Moeten Kopen

Waarom Je Organische Groenten Zou Moeten Kopen

Waarschijnlijk heb je het woord organisch wel eens gehoord. Misschien heb je allerlei beroemdheden of zelfs je vrienden en vriendinnen horen zeggen dat je organisch moet gaan met zo’n beetje alles. Van schoonheidsproducten tot het voedsel wat je eet.

Laten we eens over organisch voedsel praten, met name groenten, en waarom daar zoveel ophef over is. Maar laten we eerst eens terug in de tijd gaan, naar die goede oude tijd dat alle groente organisch was. Jazeker! Dat lees je goed. Er was een tijd dat elke maaltijd op elk bord 100% organisch was.

De Goede Oude Organische Tijd

Vóór de dramatische vooruitgang in technologie van de 20e eeuw was landbouw geheel organisch. Organisch boeren was in die tijd de enige manier.

Boeren hielden de bodem voor hun gewassen gezond door verschillende soorten planten te planten. Maar op het moment dat de productie geautomatiseerd werd en chemische kunstmest en kunstmatige chemische pesticiden gebruikt werden veranderde het gezicht van de organische landbouw.

De Opkomst van de Monocultuur

Met de technologische vooruitgang werd landbouw een monocultuur. Met andere woorden, op vele hectaren land werd slechts één gewas geplant. En hoewel die manier van landbouw het aantal uren arbeid op de boerderij omlaag bracht had het ook schadelijke gevolgen voor ons milieu.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat groente die bespoten is met kunstmest en chemische pesticiden slecht kan zijn voor onze gezondheid.

Terug Naar Organisch Boeren

Vanwege de schadelijke effecten van de populaire moderne manier van landbouw keren veel mensen nu weer terug naar organisch boeren.

Bij organische landbouw worden de gewassen telkens ergens anders geplaatst en wordt compost gebruikt voor de bemesting. Dat zijn methodes die door onze voorvaderen duizenden jaren lang gebruikt zijn.

Bij een monocultuur gaat alles om de productie van één enkele soort groente. Bij organisch boeren wordt er om een gezonde groei van de gewassen te bevorderen meer gelet op de gezondheid van het hele ecosysteem.

Planten zoals groenten zijn net mensen. Ze hebben bepaalde voedingsstoffen nodig om hun functies te kunnen vervullen. In de moderne landbouw worden groenten met kunstmest gevoerd. Deze mest bevat voedingsstoffen waarvan ze gaan groeien.

Maar deze synthetische chemische mest is slecht voor ons milieu. Het vervuilt de bodem en het oppervlaktewater. Dit vervuilde water vindt uiteindelijk zijn weg naar meren en rivieren. De chemicaliën zorgen dat algen te veel gaan groeien met vissterfte als gevolg.

De meeste kunstmest bevat ook nitraat. Hoge niveau’s aan nitraat in ons grondwater kan leiden tot methemoglobinemie, ook wel het blauwe baby syndroom genoemd. Dat is een aandoening die bij zuigelingen tot de dood kan leiden.

Vanwege deze schadelijke effecten gebruiken organische boeren alleen organische meststoffen, gewassen, groene mest, compost en mulch om de bodem te verrijken.

Zowel het milieu als jouw gezondheid heeft baat bij het gebruik van organische mest. Organische boeren maken ook geen gebruik van chemische kunstmest omdat die voor veel organismes inclusief de mens giftig zijn. In plaats daarvan letten organische boeren op de gezondheid van het ecosysteem om de weerstand van hun groenten tegen pest en ziektes te verhogen.

Klaar om organisch te gaan? Met alle voordelen die dat biedt zou je vanaf vandaag alleen nog maar organische groenten moeten kopen!

Deel dit artikel over organische groenten met je vrienden! Sharing is caring!