Waardoor Droogt de Huid Uit? Kan je er Iets Aan Doen?

Waardoor droogt de huid uit

Dit is een populaire vraag onder vrouwen en nieuwsgierige mensen. Eigenlijk zijn er tal van factoren in het spel. Laten we eens enkele boosdoeners van een droge huid van naderbij bekijken.

Factoren die de huid uitdrogen

Leeftijd

Leeftijd is een factor die meespeelt bij een droge huid, vooral bij vrouwen. Naarmate vrouwen ouder worden, daalt hun oestrogeenproductie vooral als de menopauze nadert. De productie van lipiden (die het vochtniveau in de huid reguleren door te voorkomen dat vocht verdampt en ontsnapt) begint ook af te nemen.

Celregeneratie gebeurt ook op een lager tempo en hierdoor zal, naarmate je ouder wordt, je huid meer vatbaar zijn voor schilfers.

Genetica

Genen spelen ook een belangrijke rol bij een droge huid. Er zijn een aantal mensen die sneller vatbaar zijn voor een droge huid dan anderen. Het kan zijn doordat ze een kleiner aantal olieklieren hebben of als gevolg van een genetisch erfelijk huidprobleem, zoals eczeem.

Het weer

Veranderingen in de weersomstandigheden kunnen er ook toe leiden dat de huid uitdroogt. Het is daarom ook niet verrassend om te zien dat naarmate de dagen kouder worden veel mensen aan een droge huid lijden.

Koude wind, lage temperaturen, lage luchtvochtigheid en droge binnenverwarming drogen de huid uit, omdat ze er allemaal toe leiden dat water uit de huid verdampt.

Water

Misschien zul je verrast zijn om te lezen dat water de huid ook kan uitdrogen. Water spoelt de natuurlijke oliën van de huid, die we talg noemen, weg. Talg is eigenlijk de natuurlijke vochtinbrenger van de huid.

Een tweede droogactie van water vindt plaats als het verdampt, waarbij het meer benodigd vocht uit de huid meeneemt.

Het nemen van lange, hete baden en douches kunnen je een droge huid bezorgen, dus het is beter om snel te baden en douchen met lauw water.

Agressieve reinigingsmiddelen en ruwe reiniging

Het gebruiken van agressieve zeep en reinigingsmiddelen kunnen er ook toe leiden dat de huid uitdroogt. Hetzelfde geldt wanneer je de huid overmatig scrubt of ruw reinigt. Dit is omdat de lipiden op het huidoppervlak worden verwijderd.

Deze lipiden op het huidoppervlak functioneren als een bedekkingslaag die voorkomt dat vocht verdampt en ontsnapt. Als de huid beroofd wordt van haar lipiden, dan kan vocht gemakkelijk ontsnappen en in de lucht verdampen, wat resulteert in een droge huid.

Sigarettenrook

Roken is schadelijk voor het lichaam en de huid is hier niet van uitgesloten. De giftige stoffen in sigaretten beroven de huid van zuurstof en voedingsstoffen die het nodig heeft, waardoor het verouderingsproces van de huid wordt bespoedigd. Sigarettenrook alleen al droogt de huid uit.

Wollen kleding

Als de dagen kouder beginnen te worden, zullen we ons goed kleden om onszelf warm te houden. Het probleem is dat sommige stoffen, zoals wol, op niet zo’n goede manier wrijving geven op de huid.

Wollen kleding kan zorgen voor een verstoring in de barrièrefunctie van de huid verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot kloven.

Ben je na het lezen dat dit artikel benieuwd hoe je arganolie precies moet gebruiken bij een droge huid? Kijk dan hier ons Youtube filmpje waarin wij stap voor stap uitleggen hoe je arganolie het best kunt gebruiken:

Deel dit artikel over wat je huid uitdroogt met je vrienden! Sharing is caring!