Een Lijst van Giftige Chemicaliën in Beauty Producten

Een lijst van giftige chemicaliën in beauty producten

Veel mensen waren zich er voor zeer lange tijd niet van bewust dat veel persoonlijke verzorgingsproducten die ze hebben gebruikt industriële chemicaliën, kankerverwekkende stoffen en potentieel kankerverwekkende stoffen, hormoonverstoorders, pesticiden en zelfs ingrediënten bevatten die giftig zijn voor het voortplantingssysteem.

Het is tijd om deze chemicaliën te vermijden en veranderingen aan te brengen in je set persoonlijke verzorgingsproducten!

We hebben een lijst gemaakt met enkele van de meest voorkomende schadelijke chemische stoffen die in verzorgingsproducten gevonden kunnen worden om je in de richting te helpen van veilige en gifvrije producten op het gebied van persoonlijke verzorging.

Giftige chemicaliën die vermeden moeten worden

BHA en BHT

BHA of butylhydroxyanisool en BHT of butylhydroxytolueen zijn meestal te vinden in vochtinbrengers en make-up. Ze fungeren gewoonlijk als conserveringsmiddelen.

BHA en BHT worden verondersteld de endocriene te verstoren. BHA kan ook kanker veroorzaken. Deze twee ingrediënten in je beauty producten worden verondersteld schade toe te brengen aan vis en veel ander leven in de natuur.

DEA en DEA-gerelateerde ingrediënten

Diethanolamine of DEA en DEA-gerelateerde ingrediënten zijn er verantwoordelijk voor om de meeste commerciële cosmetische producten romig te maken en een schuimend effect te geven. Ze worden het meest gevonden in vochtinbrengers en shampoos.

Het gevaar met DEA en DEA-gerelateerde ingrediënten is dat ze op andere chemicaliën kunnen reageren en nitrosaminen kunnen vormen, wat een bekend menselijk carcinogeen is.

MEA (monoethanolamide) en TEA (triethanolamine), zoals DEA, kunnen ook nitrosaminen vormen als ze een reactie aangaan met andere chemicaliën.

Dibutylftalaat

Dit ingrediënt wordt ook vermeld als DBP in vele etiketten van schoonheidsproducten. DBP zul je meestal in nagelproducten vinden. Ftalaten worden in veel cosmetica soms als geurstof toegevoegd.

Dibutylftalaat (als je je afvraagt hoe Ftalaat wordt uitgesproken, dan is dat Fta-laat) wordt gemakkelijk door de huid geabsorbeerd.

Het gevaar van DBP is dat het de eigenschap heeft het vermogen van andere chemicaliën te stimuleren om mutaties in genen te veroorzaken.

Hoewel in studies niet wordt aangetoond dat DBP zelf een mutageen is, is er wel geconstateerd dat het gebreken in foetale ontwikkeling, veranderingen in testikels en prostaat, en een reductie in het aantal zaadcellen veroorzaakt.

Omdat is aangetoond dat DBP interfereert met hormonale functies, heeft de Europese Unie DBP de classificatie toegekend van “verdachte hormoonontregelaar”.

De EU heeft DBP ook bestempeld als een reproductief gif, omdat het schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s en ook de vruchtbaarheid kan verminderen.

Parabenen

Een heleboel cosmetische producten gebruiken parabenen als conserveringsmiddel. Ze verlengen de houdbaarheid van tal van cosmetica, maar kunnen ernstige gezondheidsrisico’s vormen.

Van parabenen is aangetoond dat ze de hormoonfuncties verstoren. Ze kunnen oestrogeen nabootsen en zijn ook intact gevonden bij borstkankerweefsels. Dit kan erop wijzen dat, sinds de parabenen niet beïnvloed werden door de stofwisseling van het lichaam, de parabenen in cosmetica de boosdoener zijn.

Parabenen worden er ook van verdacht zich te mengen in de functies van het mannelijk voortplantingssysteem. Talrijke studies hebben ook aangetoond dat methylparaben op de huid kunnen reageren op UV-stralen, en snellere huidveroudering en DNA-schade kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel over beauty producten met je vrienden! Sharing is caring!